SG.hu

Magyar­or­szá­gon van a H5N1

A madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírusa fertőzte meg azt a három hattyút, amelyek tetemét Magyarországon megtalálták.

"A hivatalos brit vizsgálatok szerint a madárinfluenza H5N1-es vírusa fertőzte meg azt a három hattyút, amelyeknek a tetemét még a múlt héten találták meg Magyarországon." - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Újabb óvintézkedésekre azonban nincs szükség e miatt, hiszen a kormány és a szakhatóságok eddig is úgy jártak el, hogy még ebben az esetben is garantálni lehessen a lakosság biztonságát, és meg lehessen akadályozni a betegség átterjedését a háziszárnyasokra - áll a kormány közleményében.

Azóta négy újabb mintát küldtek ki vizsgálatra a magyar szakhatóságok az angliai laboratóriumba: kettőt hétfőn, kettőt pedig ma. Valamennyi esetben bütykös hattyúkból vett mintákról van szó, amelyeknek a tetemét ugyanabban a térségben találták meg. Az már a korábbi, magyarországi laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy a múlt héten Nagybaracska és Csátalja térségében talált hattyútetemekben a madárinfluenza H5-ös vírustörzse mutatható ki. Valószínűsíthető volt továbbá, hogy ezen belül az az N1-es vírustörzs jelent meg Magyarországon, amely szélsőséges - idehaza gyakorlatilag szinte kizárható - körülmények között veszélyes lehet az emberre is.

A kormány már ez alapján elrendelte, hogy a szakmai hatóságok a munkájuk során járjanak el úgy, mintha bebizonyosodott volna a H5N1-es vírustörzs megjelenése Magyarországon. Batiz közölte: "A kormány elsőrendű feladatának tartja a lakosság védelmét, illetve hogy minimálisra csökkentse annak a kockázatát, hogy a betegség átterjed a háziszárnyasokra. Ezért azt az elvet követte, hogy a legkisebb gyanú esetén is a leghatékonyabb védelmet biztosító intézkedéseket rendeli el." Ezért nincs szükség újabb intézkedésekre annak ellenére sem, hogy az angliai, Londonhoz közeli Weybridge-ben lévő laboratórium - amely az Európai Unióban egyedül rendelkezik a hivatalos vizsgálatok elvégzéséhez szükséges engedélyekkel - jelezte a magyar szakhatóságoknak, hogy a vizsgálataik visszaigazolták az eddigi gyanút: a H5N1-es vírus fertőzte meg az említett, még a múlt héten megtalált hattyúkat.

A kormány továbbra is ugyanazt az elvet követi, amely a lehető legnagyobb biztonságot garantálja Magyarországon. Ezt tette annak a két újabb tetemnek az esetében is, amelyeket szintén Nagybaracska térségében találtak, és amelyekből a mintát hétfőn küldték el Nagy-Britanniába. Azóta két újabb mintát is elküldtek a szakhatóságok a weybridge-i laboratóriumba. Mind a hét minta - a korábbi három, és az újabb kettő plusz kettő egyaránt - bütykös hattyúkból származott, és mind a hét állat tetemét Nagybaracska térségében találták, ahol már az első három eset után elrendelték a szükséges intézkedéseket.

Fontos megjegyezni, hogy a madárinfluenza továbbra is állatbetegség Magyarországon, amely az embereket egyelőre nem veszélyezteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dracaena #52
    Nem látok ellentmondást. A vakcina kidolgozásához a vírus rendelkezésre áll. A vírus kimutatásához szükséges vizsgálóeszköz Angliában van. Lehet, hogy olcsóbb a vakcina hatásosságának kimutatásához a mintákat Angliába vinni, mint beszerezni az eszközt.
  • psylocybin #51
    Mostanában sokat lehet hallani, hogy Európában és egyben Magyarorsághoz a legközelebb Angliában van olyan laboratórium, ahol minden kétséget kizáróan igazolni lehet, hogy a H5-ös vírus N1-es variánsával van dolgunk.
    Felmerült bennem a kérdés, hogy hogyan voltak ennek tudatában képesek arra a magyar kutatók, hogy Magyarországon fejlesszék ki a H5N1 elleni vakcinát. ???
    Tehát valami nincs rendben... vagy vakcina nincs, vagy NEM minden kétséget kizáróan a H5N1 elleni vakcinát fejlesztettük ki. :-)
  • dez #50
    Info:
  • dez #49
    Épp ettől félnek a szakemberek.
  • frods #48
    mi van akkor ha a madáárinfruenza keveredik az emberi infruenzával ???? Lehet hogy hülye kérdés de akkor is
  • Proview #47
    Egy megfelelően elfogult labort is találni kell;ők a világ esze-máshol nem tudják kimutatni?
  • FrezeR #46
    ma is megjelent ugyott egy cikk a blikkben, hogy a "hagyományos" influenza járvány is nemsokára kitör és majd 100% hogy egy ebben a betegségben szenvedő emberben alakul ki az emberre is veszélyes mutáció, ezért mindenki sürgősen oltassa be magát!! és már arról is beszélnek, hogy 3 millió magyar hal majd bele a járványba...ezek aztán tudnak nyugtatgatni nem mondom.
  • Commandante #45
    Meg kellene tiltani a sargaknak hogy csirkekkel kefeljenek, es kesz.
  • Tinman #44
    Így van! Én pulykazabáló vagyok, megy Sága csirkefalatos meg egyéb ilyen gyorsan elkészíthető kajolós... magasról nem érdekel, hogy a hattyúk mibe döglöttek meg... amgíg nem betegszik meg benne egy baromfifeldolgozóban ügyködő szakmunkás addig semmit nem vagyok hajlandó változtatni az étkezési szokásokon. És javaslom más se tegye.
    A tegnapi blikkben: A KEZÉBEN VOLT A HALÁL -vagy valami ilyesmi vezércikk arról a fószerről aki a döglött hattyút megfogta.
    Hogy lehetnek ilyen barmok!? Ha a csóka full egészséges volt, akkor 99% eséllyel még akár meg is zabálhatja azt a rohadt hattyút, akkor sem lesz a hasmenésen kívül nagyon más baja. De még ha elkapta a nátha, akkor is kicsi rá az esély, hogy éppen nem mos kezet és éppen úgy piszkál bele az orrába.
    Ostoba blikk...
  • don shappe #43
    nem is attól félek hogy itt fog kitörni a járvány. előbb kapjuk el az ázsiaiaktól az emberre ártalmas válfaját. Mivel ott annyira rosszak a higiéniai viszonyok, hogy szinte az állatokkal vannak egy fedél alatt (eznem vicc).Ha megfelelően kezelik a helyzetet ebből nem lesz gond, csak figyelni kell a csirketelepek állományát. amúgy sokkal jobban félek inkább hogy belerokkan a magyar baromfi feldolgozó ipar, szerintem az egész ágazatot tönkre teheti. szóval továbbra is bízzunk meg a magyar baromfitermékekben és ne dőljünk be minden kacsa hírnek. !!éljen amagyar csirkepaprikás