Hunter

Tesztelték az újraélesztett spanyolnáthát

A kanadai Közegészségügyi Hivatal 4-es biztonsági szintű laboratóriumában első kézből szereztek információkat az 1918-ban 50 millió ember halálát okozó influenzavírus erejéről.

A kísérleteket makake majmokon végezték el a Madison-Wisconsin Egyetem kutatói Yoshihiro Kawaoka vezényletével, melyben a vírussal fertőzött állatok tüdeje néhány nap alatt elpusztult, immunrendszerüket túlhajszolta a vírus.

Több tudós is megkérdőjelezi a halálos vírus újraalkotásának és a kísérlet elvégzésének szükségességét, Kawaoka és kollégái szerint azonban ez volt a legjobb módja, hogy pontosan feltérképezzék az 1918-as vírus és a hozzá hasonlók hatásait egy, az emberéhez nagyon hasonló szervezetben. Mint elmondták, a spanyolnátha halálos természetét mindeddig soha nem sikerült igazán megismerni, most azonban rábukkantak egy olyan génre, ami segíthet megmagyarázni szokatlan virulenciáját. A kutatók reményei szerint kísérletük eredményei segítségével sikerül úrrá lenniük a jövő járványain.


1918, Camp Funston, Kansas

Míg a hasonló vírusok csak enyhe tüneteket produkáltak a tüdőben, az 1918-as influenza rendkívüli sebességgel terjedt a légzőrendszerben, néhány nap leforgása alatt végezve a majmokkal. A laborban végzett pusztítás egybecseng az 1918-as emberi áldozatokról szóló jelentésekkel. A majmok esetében a vírus túlpörgette az immunrendszert, melynek hatására az immunfehérjék rendellenesen magas szinteken fejtették ki hatásukat, gyakorlatilag a test ellen dolgozva úgynevezett citokin rohamot idéztek elő.

A kutatás szerint a spanyolnátha hasonló módon működik, mint a többi autoimmun reakciót kiváltó vírus, ami jó támpont lehet a kezelésekhez. A túlzott immunreakciók ellen már léteznek gyógyszerek, ilyen az interleukin-6 immunproiteint szabályozó készítmény is, melyeket több más betegség kezelésére használnak. A kutatók és a virológusok szerint ezek némileg módosított változatai a járványos influenza ellen is hatásosak lehetnek.

Összességében az eredmények azt tükrözik vissza, amit korábban már az egereken elvégzett kísérletek is sugalltak, a szakértők szerint azonban van még egy kérdés, amire mindenképpen választ kell találni. Michael Gale, a Texas Egyetem Délnyugati Gyógyászati Központjának virológusa a Kawaoka-féle kísérlet a Nature magazinban publikált eredményeire reagálva elismerte, hogy a pathogenezis is érdekes, a legfontosabb kérdés azonban az, hogy hogyan volt képes a spanyolnátha ilyen hatékony terjedésre.

Ezt a kérdést boncolgatja a Mount Sinai Orvosi Egyetem, annak a Jeffrey Taubenbergnek a segítségével, aki elsőként alkotta újra a vírust. Kutatásaik szerint elég egy, legfeljebb két aminosavat megváltoztatni az influenza szekvenciában az átadás megállításához. A részletes eredmények a Science-ben fognak megjelenni. Eközben Kawaoka a vírus különböző részeinek eltávolításával és visszahelyezésével megpróbálja kicsalogatni a spanyolnátha ütőkártyáit, pontosan meghatározva azokat a részleteket, melyek a vírus szokatlanul pusztító mivoltát adják. Elmondta, a spanyolnátha feltűnő hasonlóságokat mutat a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes törzsével, a H5N1-el.

A kutatás ellenzői eközben rosszallásuknak adnak hangot, sokak szerint egyáltalán nem lett volna szabad újra alkotni a vírust, illetve az is hiba volt, hogy a témával egy olyan nagy publicitású fórumon foglalkoznak, mint a Nature, mivel ez több kutatócsoportot is arra sarkallhat, hogy hasonló kockázatú kórokozókkal kísérletezgessenek az ismertség megszerzése érdekében. A Nature részéről azzal védekeznek, hogy mivel az 1918-as influenza vírus nem szokványos, ezért bármilyen betekintés, mellyel többet megtudhatunk az emberekre mért szokatlan erejéről, a tudományt szolgálja.

Ezzel Gale is egyetért, hozzátéve, hogy a vírus feltérképezése hatalmas előnyöket hordoz a közegészségügy számára, bár a tanulmányozására jobb módszereket is el tudna képzelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #112
    inkább utánanéznél ahelyett hogy hülyeséget írsz. ha már úgyis könyvtárban dolgozol (te írtad ki.), akkor olvass is többet
  • Epikurosz #111
    Nekem biztos nem sikerülne, mert nem vagyok ilyenekben profi, de aki évek óta ott dolgozik, az biztos találna rá megoldást. Egy baci vagy vírus nagyon kis helyen elfér. Beletenném elektronmikroszkóp alatt egy kis - nanométeres - bőröndbe.
  • lee56 #110
    Nem kell széthinteni, mennek azok maguktol is (álá a cikkben szereplő kis kórokozó), és meglepődnél milyen könnyen.
  • Molnibalage #109
    elő=élő és az első mondat nem kérdés
  • Molnibalage #108
    Igen, de azok nem elő dolgok voltak és nem az egész programot lopta el? Hogyan viszel ki egy baktériumot. Zseberevágod??? Megjegyzed???
  • Epikurosz #107
    Mondok két példát, az egyik hiányos:
    - Rózenberg házaspár
    - egy kínai tudós (neve?), aki ellopta a neutronbomba titkát az USA-ban Kína részére

    +Ráadás: Khan úr, a pakisztáni atom atyja, is sokat lopott.

    Szóval, elvileg igazad van, de a rendszer sajnos néha "ereszt".
  • Hegyikecske #106
    csak nehogy terroristák kezébe kerüljön :DD szóval veszélyes egy ilyen vírust "újraéleszteni"
  • mrzed001 #105
    "széthinteni" ha már megvan igenkönnyű, no ezért kell hogy megszerezhetetlen legyen ....
  • Molnibalage #104
    Nem figyelsz??? Ellopatja? Kivel? Azok akik ott dolgoznak, nem olyan emberek, nem túl sok ember lehet aki bemehet oda, és hülye is lenne, ha megtenné 5 perc alatt ki lehetne deríteni, hogy ki volt.Az is le volt írva, hogy gyakorlatilag olyan erősen őrzött és védett objektum, mint egy ICBM rakétasiló.

    Az ilyen "ellopja és rászabadítja" dumákról le kéne szokni. SEMMI realitása nincs. Ez olyan, mint ellopni az USA aranykészletét. Hollywoodi filmekeben történik ilyen és nem a valóságban. Az ember azt hinné, hogy olyan könnyű csak úgy széthinteni valami fertőzést a világban. Hát nem..
  • hypno #103
    Bakker! Ezek addig szórakoznak, amíg vagy magától kiszabadul a vírus, vagy valamelyik vicces fiú ellopatja és rászabadítja a világra.

    Majd lehet jó sok pénzt költeni az immunválasz lassítókra. Sokáig éljenek és sokat kaszáljanak a gyógyszergyártók.