Napi Online

Madár­influ­­en­­za: 300 ezer szárnyast ölnek le itthon

Bács-Kiskun megyében madárinfluenza gyanúja miatt közel háromezer libát öltek le, de a környéken százszor ennyi baromfira vár hasonló sors. Magyarországon eddig csak vadmadarakban észlelték ezt a megbetegedést.

A nagyobb mértékű elhullást már múlt hét kedden észlelték, az első hivatalos közlés csütörtökön történt. Fennáll annak a gyanúja, hogy a háziszárnyas-állományban Magyar­or­szá­gon megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes változata, a H5N1 - közölte Brüsszelben Süth Miklós főállatorvos. A közrádió beszámolója szerint Süth elmondta: az első tesztek szerint a H5-ös vírustörzs erősen fertőző fajtájáról van szó, az N1-es alcsoport jelenlétéről azonban csak az angliai laboratóriumi vizsgálatok után lehet biztosabbat tudni.

Az országos főállatorvos helyettese, Bognár Lajos Budapesten később így fogalmazott: Magyarországon is kimutatták a madárinfluenzát háziszárnyasokban. Hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok szerint Kiskunmajsa Bodoglár településrészében elpusztult libák hordozták a H5, nagy fertőzőképességű madárinfluenza vírust. Ez csütörtökön vált bizonyossá, és pénteken erősítette meg a gyanút a vizsgáló laboratórium. A 3300 ludat tartó telepen kedden észleltek nagyobb mértékű elhullást, ekkor 631 állat pusztult el. Ezt követően döntöttek úgy az illetékes hatóságok, hogy a tenyészetet teljes egészében leölik, ami szerdán meg is történt.

Süth Miklós csütörtökön Brüsszelben az uniós főállatorvosok értekezletén már bejelentette, hogy madárinfluenza-gyanús eseteket észleltek Magyarország déli részén. Ezt követően rendelték el a szükséges intézkedéseket az érintett régióban. Már a laboratóriumi vizsgálati eredmény ismerete nélkül megtették a szükséges intézkedéseket - mondta Süth, aki szerint így a közeli napokban megközelítően 300 ezer háziszárnyast kell majd leölni egy kilométeres körzetben, jövő szerda estig. Az állatokat részben úgynevezett zárt vágással, vágóhídon ölik le, illetve széndioxiddal pusztítják el őket.

A kereskedelemben lévő tojás és hús biztonságos, és annak sem áll fenn a veszélye, hogy emberi fertőzés történjék - közölte a szakember. Bognár szerint az még nem nyert megerősítést, hogy a H5N1, azaz az emberre is veszélyes vírustörzsről van-e szó, ezt még Angliában, a kontroll laboratóriumban vizsgálják. Bognár Lajos elmondta: egy családi gazdaság állattartó telepén egy háromezer állatot számláló tenyészetben fordult elő a H5 vírus.

Három kilométeres védőkörzetet alakítottak ki Kiskunamjsa Bodoglár településrésze körül, majd elrendelték a tíz kilométeres megfigyelési körzet kijelölését is. Emellett kijelöltek egy "A" területet Kisköröstől a Tisza vonaláig, ahol elrendelték a baromfiak zárt helyen tartását, amit felválthat a madárháló alatti tartás. A "B" terület Bács-Kiskun és Csongrád megye puffer zóna, amely a veszélyeztetett területet választja el a vírusmentes térségektől.

Kedd 24 óráig teljes élőállat- és tenyésztojás-szállítási tilalom van érvényben az "A" és a "B" területen. Jövő hét kedd 24 órától az unió 2006/135-ös bizottsági határozatának megfelelően az illetékes állategészségügyi állomás engedélyezheti az élőállatok szállítását az "A" és a "B" területen. A védő- és megfigyelési körzetből csak az állategészségügyi állomás által kijelölt vágóhidakra lehet élőállatot szállítani vágásra a zárlat feloldásáig. A hatósági intézkedések betartását négy-négy hatósági állatorvos ellenőrzi Csongrád és Békés megyéből, valamint további tíz hatósági állatorvost rendelnek ki az intézkedések betartatására Bács-Kiskun megyéből.

Az országos főállatorvos-helyettes közölte: a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ. A zónákban nincs személyi korlátozás, kivéve a járványelfojtó intézkedések helyszíneit. Dr. Bognár Lajos közölte: egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a betegséget honnan hurcolták be az állattartó telepre. A járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket valamennyi érintett gazdálkodónak végre kell hajtania - hangsúlyozta Bognár. Kárukat az állam 100 százalékosan megtéríti. A háromszázezres leölendő állatállományban liba és kacsa egyaránt van, a többségük kacsa.

Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója elmondta: jelentős fogyasztás-visszaeséssel számolnak, bár szerinte az nem éri el a múlt év végi nagyságrendet, amikor rövid ideig 40 százalékos csökkenést is tapasztaltak a szakemberek. Az igazgató a károk mértékéről még nem tudott pontos felvilágosítást adni. Az országos főállatorvos helyettese szerint a károk felmérése folyamatban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #43
    Valamit nem értek, de nagyon. Azt mondják, hogy ezt a kórt a vándormadaral terjesztik. Amelyeket ugyebár védeni kell, meg megint csak védeni. A libákat és csirkéket pedig meg kell öldökölni. Mintha az nem lenne állat, nem érezne, nem félne az életéért...

    Miért értékesebb 1000 (ezer) vándormadár élete, mint 1-2 millió tenyésztett madár?

    Azokat nemhogy megölni, de még megzavarni sem szabad?

    Miért kell félnie annak, aki fel meri vetni ezt a kérdést?
  • GyuriX2572 #42
    Ez kész hisztéria. Nincs madárinfruenza veszély. lol...
  • sz4bolcs #41
    Ne írjatok ilyet, még olvassák a csirkék az alaptalan vádakat, és bepöccennek!
  • Kornan #40
    Már bocs de te vagy buta ha ezt hiszed.A hozzád hasonlók azt hiszik ,hogy mindenkinél okosabbak.Az államnak egyáltalán nem éri meg,hogy kárpótolja a magyar gazdákat,fizesse a járványügyiseket,ha nem lenne baj.Azért is fizetik ki ,mert akkor több gazda eltitkolná ,hogy néhány szárnyasa megbetegedett és megpróbálná eladni,nehogy tönkremenjen,meg ha sokan tönkremennek az árt a magyar gazdaságnak is.Ha nem tennék meg a mefelelő óvintézkedéseket az egész magyar madárállomány elpusztulna,forgalomba kerülnének a beteg állatok,szerinted mi a fene állítaná meg?Ráadásul ha ezt nem tennénk meg az illetékeseket biztos ,hogy beidéznék az egyik európai bíróságra,mert a határokon sem állna meg.Nem attól lettek betegek az állatok ,hogy mindenféle táppal etetik az őket és külföldön már több ember is mehalt madárinfluenzában,nemcsak akik ott dolgoztak.Jó egy kicsit felfújják,mert egyenlőre urai vagyunk a helyzetnek,de bolond aki azt hiszi,hogy ez a veszély valótlan.Nem állnak semmilyen csoportok érdekei a háttérben,miért jöttök mindig ezzekkel az összeesküvés elméletekkel minden témában.
  • Morden23 #39
    Yurij:
    Már előjöttek más állatokra is kórok.
    Az államnak nem azért olcsóbb leölni az állatokat (amiért kártérítést kell ofkorsz fizetni), mert felvásárolni drágább, hanem mert az esetleges következmények nemcsak drágábbak, hanem veszélyesek is. Nemcsak egészségileg, de szociális és gazdasági szempontból egyaránt.
  • Yurij #38
    Hát a buta te vagy barátom,meg az a sok okos aki reteg állandoan.Hiába na ez a egész hisztéria nem más mint egy felfujt hülyeség.
    Meg el kellene gondolkozni minden állat tarto tanyasi embernek hogy vissza kellene térni a jól bevált régi állat neveléshez és nem minden fata tápal tömni az állatokat a nagyobb haszon reményében.Szegény öreg emberek akik a mai napig igy nevelik az állatot ök a legnagyobb vesztesek mert be etetik öket evel a hülye dumával.
    Figyeljétek meg elöbb vagy utobb elöjönek majd valami marha,nyul,serés kor-al is.Mert még mindig olcsobb az államnak leölni az állatokat mint felvásárolni.
    Vegyétek már észre itt bizonyos csoportok érdekei miatt van az egész.GREENPEACE-ke neked kellene ezt legjobban tudni.
  • Mice #37
    a szignójából...
  • Mice #36
    de ez most mi a fenének kellett ide?
    már a csapból is ez a $$$$ folyik és szerintem kvára idegesítő

    azért mert valamiben benne van a H5N1 ez máris hűdetudományos?

    sosem volt bajom az sg hírekkel eddig és belőlem még sosem jött ki az, hogy "már megint egy bulvárhír...", de könyörgöm ha nincs témátok amiről írnátok akkor ne emeljetek át ilyet ide

    írjátok meg, hogy "bocs, de most nincs semmi új hírünk" k$rvaciki lesz, de most őszintén: így jobb?

    nesztek sg fórum! hír! madárinfluenza! aztán meg majd úgyis elflémelgettek magatokban!

    bah...
  • Morden23 #35
    Az lehet, hogy ő szimplán kilapátolt egy rakat triviális infót a Google-ből, de te mitől vagy okosabb? Mert a kommentedből nem csapódott le semmi, komám...
  • NeoMaN #34
    Te mennyire buta gyerek vagy barátom...