Hunter

Pato­gén-puzzle az inter­net­ről

A fekete himlő legutóbb 1977-ben pusztított az emberek körében, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) programja elsöpörte a föld színéről. Jelenleg csak az Egyesült Államok és Oroszország kormányának laboratóriumában léteznek, szigorú biztonsági körülmények között - véli az egyszerű halandó.

A valóság azonban egyáltalán nem ilyen megnyugtató, világított rá a The Guardian tényfeltáró riportjában James Randerson, a brit napilap tudományos tudósítója. Amikor a terrorizmus szinte mindennapos téma, akkor az ember azt várná, hogy ezek a halálos patogének olyannyira el vannak szigetelve világunktól, hogy esélyt sem kaphatnak, hogy esetleg rossz kezekbe kerülhessenek. Mégis bármilyen hihetetlen, egy-egy vírus összetevői akár az interneten keresztül is megrendelhetők.

Mint az Randerson szerdai vezércikkéből kiderül, a kézbesítéshez nem kell más, mint egy kitalált cégnév, egy mobil telefonszám, egy email cím, legyen az bármelyik ingyenes szolgáltatóé és egy létező cím, hogy legyen hová kihoznia a postásnak a csomagocskánkat.

Olyan apróságokra egyetlen percünket sem kell fecsérelni, mint annak bizonygatása, hogy egy törvényes kutatóintézet tagjai lennénk, enélkül is hozzájuthatunk bármelyik kórokozó DNS szekvenciájához. Randerson a brit VH Bio Ltd-t szemelte ki, akik - mint kiderült - nem is ismerték fel, hogy a himlő génállományának egy részét adják át neki. Igaz, ebben a formájában nem is lenne képes a "működésre", azonban ha beszerezzük a többi részt is - ami körülbelül ugyanekkora erőfeszítés -, majd a helyes sorrendben összerakosgatjuk, máris készen áll első biofegyverünk.

Az összeillesztgetést nagyban segítik azok a köz számára is hozzáférhető adatbázisok, melyekben nem csupán a himlő, de több más hírhedt kórokozó DNS szekvenciája is szabadon hozzáférhető, többek közt az 1918-as influenzavírusé is, ami több áldozatot követelt, mint az I. világháború. Ezt természetesen otthon a konyhában nem lehet kivitelezni, azonban némi pénz, egy átlagos laboratórium és egy orvosi szintű segéderő birtokában már nincs semmi akadálya.


A Guardian tanulmánya szerint mivel a Föld jelenlegi populációjának többségében már nincs védelme ezek ellen a viszonylag régen eltűnt vírusok ellen, így egy kis területen történő bevetés is nagy pusztítást végezhet néhány hónapon belül. Randerson becslése szerint ha csak 10 embert sikerül megfertőznünk, az 180 nap alatt több mint kétmillió fertőzést eredményezhet.

A tudósító által megrendelt DNS minta - saját kérésére - három apró módosítással rendelkezett, hogy ártalmatlan legyen, mielőtt a postás bekopogtat vele London egyik sűrűn lakott negyedének ajtaján. Azóta a VH Bio beismerte, nem voltak tudatában annak, hogy módosított himlővírus DNS szekvenciát küldenek ki. Állítólag két európai adatbázison is végigfuttatták a szekvenciát, azonban egyik sem jelezte, hogy veszélyes lenne a küldemény.

A módosítások nélkül, melyeket független tudósok javasoltak újságírónknak, a szekvencia beleeshetett volna a 2001-es anti-terrorizmusról, bűnözésről és biztonságról hozott törvénybe, ami tartalmaz egy listát a kórokozókról is, melyek birtoklása és felhasználása törvénytelen a hatóságok tudta nélkül. Jelen esetben azonban egyik fél sem követett el törvénysértést.

A vásárlást a törvény nem tiltja, mivel sok kutató alkalmazza ezeket a szekvenciákat különböző kezelések, vagy gyógyszerek kifejlesztéséhez, azonban ez az iparág még meglehetősen új, ennek következtében nem rendelkezik kellő szabályozottsággal. Így fordulhat elő, hogy nem ellenőrzik a megrendelők személyazonosságát, vagy azt, hogy mit is kér valójában az illető.

A VH Bio online kapta a megrendelést, melyhez nem kellett más a felsorolt adatokon kívül. A cég visszahívta a megadott számot, hogy ellenőrizze a cím lakás-e vagy sem. Az újságíró röviden elmagyarázta, hogy cége jelenleg éppen költözik, ezért kéri a lakáscímre a küldeményt, nehogy elkeveredjen a csomag. Ezután a küldemény a brit posta közreműködésével rendben meg is érkezett, benne egy 78 bázispárt, azaz betűt tartalmazó DNS szekvenciával, ami a himlő vírus egyik protein génjének része. Az A5-ös méretű tasakban egy kis műanyag fiola volt, alján egy fehér zselés anyaggal, a DNS-sel. A megrendelés 33 angol font és 8 penny volt, plusz további 7 font postaköltség, ami nagyjából 15 000 forintnak felel meg.

Az Egyesült Királyságban négy nagy cég foglalkozik DNS rendeléssel, jelenleg egyikük sem ellenőrzi a megrendeléseket 100 betű hosszúság alatt. Észak-Amerikában 39 ilyen cég van és ott is van jó pár, amelyiknél akadnak hiányosságok.

A Guardian cikke nem kis vihart kavart, a brit parlament tudományos és technikai bizottsága máris napirendjére tűzte a szabályozás kérdését, míg több szakértő azon csodálkozott el, hogy a VH Bio kiszállította a mintát egy egyszerű lakáscímre. A hangsúlyt arra helyezik, hogy nem kutatóintézet kapta az anyagot, és hogy egy sűrűn lakott övezetbe került a vírus DNS-e.

A vírusok újraalkotása a semmiből először 2002-ben került reflektorfénybe, amikor amerikai kutatók rakták össze az 1918-as, hatalmas pusztítást véghez vivő influenza vírust rövid DNS szekvenciák alkalmazásával, tavaly pedig egy másik csapat készítette el az 50 millió ember halálát okozó patogént.

A himlő összerakása mindemellett bonyolultabb feladat lenne, mivel a vírus jóval nagyobb mint a 13 500 betűből álló 1918-as influenza. Előbbi 185 000 betűt számlál, azonban a technika fejlődésével elméletileg nincs akadálya ennek sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #37
  Tippelj, melyik atomnagyhatalomnak vannak olyan laborjai, ahol ezt össze lehet rakni mondjuk kb 2 napo allatt, ha a nemzeti riasztási szint felmegy pirosból vörösbe :)))
 • Wampire1 #36
  Egyetértek.De nem tudom miért szapulják a kereszténységet, lehet hogy régen csináltak érdekes dolgokat(lásd inkvizíció) de nem a vallás hibája volt hanem az embereké akik hatalomra kerültek,a muzulmán vallásról meg annyit hogy volt most ez a nagy vita mikor Mohamedet nőként ábrázolták egy karikatúrában.Országos, sőt világméretű felhördülés követte,még bocsánatot is kellett kérnie a sajtónak.NA NE MÁR!Én még egyszer sem hallottam senkit bocsánatot kérni azért, mert IStenről vagy Jézusról karikatúrát rajzolt vagy viccet mondott, pedig van róluk vagy 10 ezer.
  Egyébbként abban reménykedem, hogy ha az arabok szereznek is egy fiolányi dns-t akkor vannak anyira elmaradottak hogy nem tudnak vele mit kezdeni és megisszák:)
  Láttátok azt a karikatúrát, ahol egy terrorista influenzás csirkékkel felszerelve megy öngyilkosmerényelni?:)
 • lyzu #35
  hát most már viszonylag drága egy átlagembernek, attól függ h mekkorát akarsz és h hol...
  de egy átlagos kisebb szigetet pl horvátoknál 100mil-ért kapnál
 • BiroAndras #34
  Egyébként a kereszténység elterjedése előtt a Római birodalomban is teljes vallásszabadság volt.
 • BiroAndras #33
  "a mór városokban, a középkori isztambulban teljes volt a vallásszabadság. vessük ezt össze azzal, hogy uekkor hogy intézték nézeteltéréseiket pl a keresztények (öld meg mind, istem majd kiválogatja)."

  Akkor úgy volt, de most meg nem úgy van. Ma nálunk van kvázi vallásszabadság, náluk meg inkvizíció.
 • Epikurosz #32
  "akárhogy is, már gyűjtöm a pénzt egy szigetre "

  És hol lenne, mert kurva drágák? engem is megkísértett a gondolat, de
  1. drága 2. egyedül uncsi lenne.

  sztem csak valami egyház, szekta engedhetné meg ezt magának.
 • asdefge #31
  Ez most a két évvel ezelőtti cikk, vagy valami őrült újságíró újra melegíti a leveskéjét?
 • galocza #30
  a mór városokban, a középkori isztambulban teljes volt a vallásszabadság. vessük ezt össze azzal, hogy uekkor hogy intézték nézeteltéréseiket pl a keresztények (öld meg mind, istem majd kiválogatja).
  az, hogy nem hagyják lenyomni a torkukon a nyugati (amerikai) civilizációt az nem csoda - az a csoda, hogy mi hagyjuk.

  akárhogy is, már gyűjtöm a pénzt egy szigetre (á la monty on the run), oszt ha béüt a ménkű csak ti pusztultok 8).
 • Epikurosz #29
  Mindenféle antirasszista duma ellenére, az emberek - pontosabban rasszok, vallások - között igenis vannak különbségek.
  Én pld. rühellem a kínaiakat, hogy elárasztanak gagyi portékáikkal, de valahogy nem félek tőlük, hogy felrobbantanak a metrón egy hátizsákos bombával. Persze, vannak mohamedán kínaiak is, főleg Ujguriában, de most nem a kivételekről beszélek.
 • virs lee #28
  De attól hogy muzulmán, 200%-kal nagyobb rá az esélye. Az iszlám utoljára Mohamed korában volt viszonylag békés, mostanában már nem azt sulykolják a bennszülöttek agyába, hanem a terroristák általi értelmezését. Ahogy az ember rézbőrű mellett is automatikusan megvizsgálja a pénztárcáját, úgy repülőszőnyegesnek látszó egyén mellett is ajánlatos bombára utaló jeleket keresni. Biztos ami biztos. Ha nincs nála ilyen akkor nincs semmi, de nem árt az óvatosság. Sosem tudhatod mikor leszel te az áldozat. Ezt sajnos a történelem bebizonyította.