Hunter

Obama visszahelyezné a tudományt jogos helyére

Lezajlott az Egyesült Államok 44. elnökének beiktatása és ezzel együtt elhangzott a szokásos beiktatási beszéd is, ami nagy reményekre jogosítja fel a tudományok támogatóit, sőt, talán túl szép is hogy igaz legyen.

Barack Obama, aki korábban már kimondta az USA felelősségét a globális felmelegedéssel kapcsolatban, most a megújuló energiaforrásokra való váltás szükségességét hangsúlyozta, miközben a világgal szembeni elszigetelődés feloldását ígérte. Bush politikai és ideológiai képzavarai tudatában, amivel leblokkolta az őssejt kutatásokat és csak igen nehezen fogadta el az emberi felelősséget az éghajlat változás fokozódásában, Obama tudomány melletti elkötelezettsége a legdicséretesebb.

"Visszaállítjuk a tudományt jogos helyére és felhasználjuk a technika csodáit az egészségügy minőségének emelésére, illetve költségeinek csökkentésére" - mondta az új elnök. "A napot, a szelet és a földeket fogjuk kiaknázni gépjárműveink meghajtására és gyáraink üzemeltetésére."


A globális felmelegedés visszafogására az amerikaiaknak áldozatokat kell hozniuk, hangoztatta, kevesebb erőforrást, üzemanyagot, energiát, és vizet kell felemészteniük. "Az idő, amikor nem engedtünk a szűk érdekcsoportok védelméből és emiatt kellemetlen döntéseket kellett elhalasztani egyszer s mindenkorra véget ért" - mondta, majd emlékeztetett, hogy a világ erőforrásai végesek, és nem fogyaszthatók mértéktelenül úgy, hogy ne károsítanánk embertársainkat és a bolygót.

Obama beszédében kifejtette, hogy egy kevésbé frivol Amerikát akar látni, egy józanabb országot, amit nem a kapzsiság ural, és hajlamosabb a jogokhoz való ragaszkodás helyett a másokkal szembeni kötelességek teljesítésére. Beszédében figyelmeztette a pénzügyi intézeteket, hogy a potyázás ideje lejárt és egy gazdaságosabb egyenlőség közelít. "A gazdasági krízis rávilágított, hogy kellő körültekintés nélkül a piac kicsúszhat az irányítás alól és egy nemzet sem prosperálhat sokáig, ha csak a sikereket favorizálja" - mondta.

Végül emlékeztette az amerikaiakat arra, amit a genetikusok és a humanitárius szervezetek már régóta bizonygatnak: az emberek világszerte azonosak, függetlenül vallási és etnikai hovatartozásuktól, ezért egyformán jogosultak a békére és boldogulásra. "Csak hinni tudunk abban, hogy a régi viszályok egy napon elmúlnak, hogy a faji határvonalak hamarosan eltűnnek, hogy a világ zsugorodásával józan emberségünk felszínre kerül, és Amerika kiveszi a részét a béke új korszakának elhozatalában."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek #239
    2014 van, és most már tudjuk hogy hazudott...
  • egyén #238
    Az emberek pillanatok alatt tudtak karriert csinálni, vagy éppen kiesni a krémből.
    Felrázódót a bili a beltartalma nem változott.
  • egyén #237
    Nálunk probléma, a kerékkötőkkel van.(Ad vissza a babaruhát!
    Nem az én felelősségem! Nem az én házam ég. Úgy kellet neked.)

  • Motoroj #236
    Mintha itt olvastam volna, hogy valaki szerint az amerikai nép összetartó.

    Erről az a véleményem, hogy csak félig igaz, mert amikor a Katrina hurrikán szétcsapta New Orleans-t, akkor nem éppen az összetartásukról lettek híresek. Azt hiszem mindenki tudja mire gondolok.

    Azért itt, amikor meleg helyzetek voltak (pl. árvízveszély), akkor nem az történt, mint Amerikában.
  • Tibi777 #235
    Egyetértek az előttem szólóval(Nexus6)
    Egy kicsit más megközelítésből.

    Szabadság!
    Hallhattuk sok helyen, sok embertől. Szubjektív megítélésen alapszik egyéntől függően.
    Sokfajta értelemben értelmezhető.
    Talán objektíven a társadalomra és az egyénre lebontva, én úgy fogalmaznám meg: hogy a boldogság keresésem eléréséhez vezető akadálytalan út. Tudjuk ilyen jelenleg nincs és kicsit gyerekesnek tűnik. Ha az előbbit elfogadjuk akkor se jutunk túl közel a megállapításhoz.
    Mi az a boldogság? Majdnem mindenkinek más. És létezhet e közös kollektív boldogság?
    Talán, de mostani korszakunkban, szerintem nem.
    Szabadság lehet e úgy, hogy mindenért harcolnod kell? A háborúban nincs szabadság, és most „háború” van, ne csak arra az értelmére gondolj, vonatkoztasd el az életnek bármely területére.
    Szabadságod van e, hogy reggel kikelj az ágyból?
    Hogy rád süssön a nap?
    Hogy élvezd az étel ízét?
    Stb......
    Bármire lehet érteni, és a világunk tökéletlensége miatt az összes problémát fellehetne sorolni.
    Persze, mindig kell küzdeni a szabadságért ez teszi széppé néha nehézzé az életünket, de befejezni soha nem fogjuk itt a Földön.
    Vannak akik ennek ellenére szabadnak érzik magukat,körülményektől, helytől szociális helyzettől
    stb. függetlenül, mert nem ez élet tette őket szabaddá, hanem a tökéletlen világunk felett álló személy, akinek hatalma van mindenek fölött. Dr. Jézus!
    Szabadságod van a halál felett?
    :-))
  • toto66 #234
    Ennek a hozzászólásodnak minden szava igaz!
  • NEXUS6 #233
    Az a gáz, hogy szerintem azért beszélünk itt el egymás mellett, mert néhányan valami elvont történelmi szinten próbálják megítélni a dolgokat, többen meg inkább a szűkebb értelemben vett realitás, a hétköznapi tapasztalatok szintjéről indulunk.
  • NEXUS6 #232
    Ez a szabadság kérdése elég érdekes dolog. Persze létezik egyéni szinten is, de valójában ha társadalmi szinten a akarjuk megfogni talán többet megértünk belőle. Szerintem a legnagyobb szabadság a rendszerváltás környékén volt, ami akkoriban a nagy társadalmi mobilitásban is tetten érhető volt. Az emberek pillanatok alatt tudtak karriert csinálni, vagy éppen kiesni a krémből.

    Ezek jelenleg is adottak egy szinten, de mivel a társadalmi-gazdasági rendszer sokkal rigidebbé vált ez tényleg csak szerencsével/bűnözéssel jön össze.

    Ami viszont elmaradt, és ez tény, az pedig egy általános társadalmi gazdasági felemelkedés és ezzel együtt egy erős, gazdaságilag is autonóm középréteg kialakulása. Az emberek egy része, mint rakéta ment az égbe, gyak kisajátítva annak az állami vagyonnak a jelentős részét, ami a rendszerváltást követően szétosztásra került. A többség meg a lassu lecsúszásra, vegetálásra, stagnálásra ítéltetett. Ez utóbbi folyamatokat ugyan ellensúlyozza a roppant olcsó kínai áruk tömege. De ezek ugyanakkor tönkre is teszik az ország termelő képességét és növelik a munkanélküliséget.

    Itt persze beszélhetünk elvont filozófia kérdésekről a szabadsággal kapcsolatban, de a fentiek azért nagyjából igazak, és nagyban befolyásolják az egyén lehetőségeit, szabadságát.
  • NEXUS6 #231
    Mint előző hsz-emben céloztam rá, a repuk között is volt jó pár színes. A legbefolyásosabb államminiszteri (mondjuk így) poszton két afro-amerikai emberke volt, az egyik ráadásul nő!!!

    Mondjuk tegyük hozzá, hogy Colin Powel szarráhazudta a karrierjét, amikor az ENSZ elött kamuzott az iraki tömegpusztítő fegyverekről.
    Egy elég korrekt embernek tartom, ha ezt nem csinálja, meg még 1-2 hibát nem követ el a Bush kormányzat, akár még ő is lehetne most az USA elnöke.
    A másik emberkétől, Conny Rice kisasszonytól, viszont a Jóisten mentse meg a Világot, hogy valaha is hatalomra kerüljön. Ha ő lenne az elnök, ami valszeg véleményed szerint még nagyobb előre lépés lenne nő volta miatt, akkor kb 90%-ra lehetne venni egy igazán combos III. világháborút.

    Én nem a bőrszínük alapján ítélem meg az embereket, ezért pont hogy lexarom, milyen színű az USA elnöke. Obama viszont azok hátán lovagolt be a Fehérházba, akik ennek még valamiféle jelentőséget tulajdonítanak, ami a mai világban, amikor a világ vezető ipari hatalma, nem az USA, nem Európa, hanem Kína, akkor elég atavisztikus dolognak tűnik.

    Örülök, hogy nem vagy magyargyűlölő, de már csak az kéne, hogy mint pl az amcsi emberek is valami kis értéket találj a népedben, szerintem. De ez a te dolgod.

    Amúgy az ötlet jó, Árpád apánk 1100 éve meg is valósította, és köszöni szépen azóta kisebb nagyobb zökkenőkkel megvan a magyar nép saját kis állama. Akik nem tudtak valami miatt beilleszkedni az adott korban, azok meg eddig is elmentek, de most aztán pláne nyitva az országhatár. Nem kell felvállalni a magyarságot, ha cikinek tartod! Ez sajna általában jellemző is a külföldön élő magyarokra, de ez meg az ő dolguk, pláne ha már állampolgárságuk sincs, mert pl. amcsik. Ott meg nincs kettős állampolgárság.
  • Motoroj #230
    "a Föld egyik legfejlettebb országa végre legyűrte a fajgyűlöletet"

    Persze, egyik napról a másikra. Tegnap még fajgyűlölet volt, ma már nincs. Ez már csak így működik.

    Kérdezem én: amikor még fajgyűlölet volt, miben nyilvánult meg?
    Most, hogy már nincs, miben nyilvánul meg?

    Azt ne mondd, hogy pusztán Obama a válasz mindenre, mert akkor írass fel valami szemüveget.