Hunter

Új űrprogramot terjesztett elő a NASA

Mióta 1972-ben az ember utoljára tette lábát a Holdra, azóta vár a világ az emberiség következő nagy lépésére a világűrben. Látogatásaink azonban a Föld felszínétől alig 400 kilométerre keringő űrállomásokra korlátozódtak, és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) költségeibe egyre jobban belegabalyodó NASA nagy csendben volt a jövőt illetően. Most azonban világossá vált, hogy az űrhivatal nem adta fel álmait, hogy embereket küldjön az ismeretlenbe. Múlt héten minden hírverés nélkül szép csendben bemutatták a jövőre vonatkozó terveiket, melyek elsődlegesen egy újabb űrállomást vázolnak fel a Hold közelében, ami a Naprendszerbe irányuló expedíciók átjárójaként szolgálhat.

A NASA Exploration Team (NEXT), melyet a NASA 3 évvel ezelőtt hozott létre, hogy álmodja meg az űrkutatás jövőjét, megosztotta elképzeléseit az űrrepülés szakértőivel a houstoni Űr Világkongresszuson. A tervezetet nem lehet párhuzamba állítani a hetvenes évek politikailag motivált Apollo programjával, vagy a céltalan, pénzemésztő űrállomással. Ezúttal a tudomány az első, ígéri Gary Martin a NEXT vezetője. Elmondása szerint a motivációt olyan kérdések megválaszolásában látják, mint a Naprendszer kialakulása, volt-e valaha élet a Marson, kering-e akár egyetlen a Földhöz hasonló bolygó a közeli csillagok körül?

A tervek szerint az első lépés egy hatalmas űrteleszkóp kifejlesztése, mellyel vissza tudnának tekinteni a korai univerzumba, valamint ki a szomszédos csillagokra, más naprendszerek és Föld-szerű bolygók után kutatva. Ez egy "harmadik generációs" teleszkóp lenne a Hubble és a nem rég jóváhagyott, 2010-re tervezett James Webb Űrteleszkóp (JWST) után.

A NEXT szerint az L (Langrange) pontoknak nevezett űroázisokban lenne a legjobb helyük ezeknek az új eszközöknek. Ezek azok a pontok, ahol két égitest gravitációs vonzása, mint a Föld és a Hold, kiiktatják egymást.

Hogy túlszárnyalják a Hubble-t és a JWST-t, az új műszereknek 10 méter átmérőjű tükrökre lesz szükségük. Ez azonban jóval nagyobbá teszi őket annál, hogy egy darabban fellőhessék az űrbe, megoldásként két alternatívával álltak elő a NEXT tudósai. Az egyik egy forradalmian új hajlékony, könnyűsúlyú anyag, ami összecsukódik kilövéskor, majd amint elfoglalja kívánt pozícióját, automatikusan kibontja önmagát. A másik egy hagyományosabb terv, mely az űrben történő összeszerelést célozza emberek és robotok segítségével. Akár melyik megoldás marad is, a teleszkópok szervízelését és felügyeletét embereknek kell végezniük. Ehhez arra van szükség, hogy a Földtől minden eddiginél távolabb állomásozzunk. A csapat javaslata szerint egy űrállomást kell felállítani több, mint 300.000 kilométerre az űrben, az L1 Föld-Hold ponton, hogy otthont adjon az űrhajósoknak összeszerelő és karbantartó munkáik során. A kész műszereket az L1-ről küldhetnék tovább végső helyükre, ami lehet az L2 pont nem sokkal a Holdon túl, vagy a Föld-Nap L2 pontja több mint egymillió kilométerre bolygónk pályáján túl.

Az állomás átjáróként szolgálna a Naprendszer többi pontjára irányuló küldetések számára, egyfajta kikötőként, ahol a legénységek felkészülhetnének, és gyakorolhatnának mielőtt elindulnak a Hold, a közeli aszteroidák vagy más bolygók irányába.

A tudósok egyre jobban epekednek a Mars felé, főleg mióta a Mars Odyssey hatalmas mennyiségű fagyott vizet észlelt nem sokkal a felszín alatt. Az L pontok kiegyenlített gravitációs vonzása rendkívül hatékonnyá teszi az utazást, így az L1 ponton át utazó űrhajók jókora előnyhöz juthatnak ezeken a kis energiát igénylő bolygóközi "országutakon".

Merész elképzelések, melyek egyelőre csak elképzelések maradnak, amíg a NEXT csak évi 4 millió dolláros költségvetéssel rendelkezik és nincs esélye nagyobb támogatás kicsikarására a Kongresszustól tervei valóra váltásához.

A NASA azonban mindent megtesz amit tud, igyekeznek kikövezni a jövő küldetéseinek útját a szükséges technológiák kifejlesztésével. Már dolgoznak az űrsikló utódján, ami biztonságosabbá és olcsóbbá teheti az űrbeli szállítást, egy másik független projekt nukleáris rakéta meghajtó rendszereken szorgoskodik, melyek sokkal gyorsabbak lennének a rakétahajtóműveknél.

A legénység egészsége és biztonsága a másik nagy kérdés. 2000 óta az ISS-en a vizsgálatok 55 potenciális egészségkárosító tényezőt mutattak ki a hosszú távú emberi űrrepüléssel kapcsolatban. Az alacsony gravitáció hatásaként jelentkező csont- és izomgyengülés, valamint a vérkeringési problémák a legerősebbek, így a NEXT forgó űrhajókban gondolkodik, melyek mesterséges gravitációt állítanak elő.

Nem hagyható figyelmen kívül a sugárzás sem, ami egy nagyobb expedíciónál, amint az kikerül a Föld mágneses mezejének védelméből az ISS-en tapasztalható legalább háromszorosára nő. A jelenlegi védőburok technológiák alkalmatlanok az űrhajósok megvédésére ilyen körülmények között.

Több megfigyelő is szkeptikus a tervekkel kapcsolatban, rámutatva a NASA kritikus anyagi helyzetét, azonban magában az elképzelésekben és az L1 ponton létesítendő űrállomásban sokan látnak nagy lehetőségeket. A néhai Wernher von Braun, az Apollo küldetések mögött álló géniusz minden bizonnyal rábólintana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • buvarkund #17
    helyesen: az éhezők hathatós megsegítését támogatva.
  • buvarkund #16
    Talán inkább afegyverkezést kellene háttérbe szorítani a tudomány és az űrkutatás fejlesztése érdekében. Persze az éhezők hathatós támogatásával.
  • Deus Ex #14
    Pontosan. Mégpedig arra, hogy ameddig emberek milliói élnek állati körülmények között, addig ne költsünk drága és jelenleg felesleges űrprogramokra.
  • Bonewerkz #12
    most ert el oda az emberiseg, hogy a tovabbi fejlodeset nem birja biztositani eroforrasok hianyaban...
  • NasaTm #9
    Innet nem hianyozhat a logom ::)
  • galocza #8
    szvsz tudná ha akarná. esetleg nem a kis katonai akcióikra kellene iszonyatos pénzeket költeni és csendőrt játszani.
    ahelyett, hogy erővel és agresszivitással próbálják "felsőbbrendűségüket bizonygatni a világnak, megpróbálhatnák ezt azzal elérni, hogy a tudományt támogatják. ősember helyett civilizált módjára. uff én nem beszéltem.
  • JTBM #7
    Az USA egyedül nem képes a teljes űrutazást pénzelni. Igazából szükség lenne egy nemzetközi társaságra, de az űrutazásban túl sok katonai technológia van, ezért ez eléggé korlátozza a potenciális tagországokat. A tagországokban pedig állandóan változik az erre költhető pénz mennyisége, szóval az egész eléggé problémás.

    Pedig nem ártana komolyan kilépni az űrbe, mert sokáig tart és ha kiderül, hogy bármilyen ok miatt muszáj valamit kint csinálni, akkor esetleg nem fog elég idő maradni rá.
  • [NST]Cifu #4
    Clinton az űrprogram tekintetében nem volt igazán kompetens - ő legalább a technokrata alelnökére, Al Gore-ra bízta az egész NASA-t. Al Gore számtalan projectett támogatott, úgy mint pl. az X-33/Venture Star, X-34, további ISS fejlesztések, stb...
  • Zedas #1
    Amíg a diszleksziás farmergyerek van a karosszékben, esélytelen...