MTI

Az űrkutatás eredményei a mindennapokban

Az elmúlt fél évszázad alatt az űrkutatás eredményei a mindennapi élet részévé váltak: a meteorológiában és a távközlésben, a mezőgazdaságban és a katasztrófavédelemben egyaránt hasznosultak - mondta Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) igazgatója, a Világűrbizottság első alelnöke.

A MŰI vezetője az első mesterséges égitest pályára állításának 50. évfordulója kapcsán nyilatkozott a távirati irodának. A szovjet Szputnyik-1 műholdat 1957. október 4-én juttatták a világűrbe. Ezzel vette kezdetét az űrkorszak, amely technológiai vívmányok és tudományos felfedezések sorát hozta - hangsúlyozta Both Előd. Mint arra rámutatott, az űrkutatás gyakorlati jelentőségét nemcsak az űralkalmazások, hanem az űrkutatásban megszülető fejlesztések mindennapi használatba történő átültetése adja. Ezek közül a műholdas telekommunikáció alkalmazása a legszélesebb a magánszférában - jegyezte meg Both Előd, példaként említve a távközlési és a műsorszóró műholdakat.

Az egyéb alkalmazásokról szólva kitért a mezőgazdasági felhasználásra is, amelynek keretében a műholdak segítségével történik a termésbecslés, a parcellák ellenőrzése. "Mindezért korábban ki kellett menni a földekre, ma a számítógép a műholdfelvételeket használva állapítja meg, hogy az adott területen miből mennyi terem. Az EU mezőgazdasági pályázatainak elbírálási alapját szintén a műholdfelvételek elemzése szolgáltatja" - mondta az űrkutatási iroda igazgatója. Mint megjegyezte, a műholdak nagyfelbontású felvételei felhasználhatók erdőtüzek, folyami szennyeződések, árvizek és belvizek pontos kiterjedésének meghatározására is.

Both Előd kiemelte a műholdas helymeghatározást is. Mint mondta, a GPS (Global Positioning System) használata hazánkban is egyre inkább elterjedtté válik. A helymeghatározás a járművek mozgásának pontos követésén túl a földrajzi pontok kimérését is megkönnyíti, de mérhetővé teszi például a lemeztektonika okozta magyarországi kéregmozgást is - mutatott rá. Hozzátette: a készülő európai műholdas helymeghatározó és globális navigációs rendszernek, a Galileónak, az EU tagjaként Magyarország is a tulajdonosa, fejlesztésében, hasznosításában a hazai cégek is részt vehetnek, arra pályázhatnak.

"Napjainkban a hazai magánszektor, kis- és középvállalkozások is egyre nagyobb arányban kapcsolódnak be az űrtevékenységbe, legyen az az űrtechnológia földi alkalmazása vagy kutatás. Jelenleg két-háromszázan dolgoznak hazánkban űrkutatási projekteken, és mindeddig több mint 100 magyar műszer járt a világűrben" - összegezte Both Előd. A hazai űrkutatás, űrhajózás történetét felidézve elmondta, hogy a kezdeti lépést az jelentette, amikor 1946-ban a Bay Zoltán vezetésével alakult hazai kutatócsoport sikeresen vette a Hold felszínéről a radarjelet.

Magyarország 1959-ben a Világűrbizottság (COPUOS) egyik alapító tagja volt. Az első magyar fejlesztésű műszer, a mikrometeorit-csapda 1970-ben jutott el a világűrbe. Tíz évvel később, 1980. május 26-án szállt fel az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, aki hat magyar műszerrel végzett kutatásokat az űrállomás fedélzetén. 1984-ben indult útjára a Vénusz tanulmányozására felbocsátott Vega-1 és Vega-2 űrszonda: fedélzetükön magyar műszerek is voltak. Both Előd kitért arra is, hogy 1991-ben Magyarország a közép-kelet-európai államok közül elsőként írt alá együttműködési egyezményt az Európai Űrügynökséggel (ESA).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #39
    Te nem káros vagy, hanem maga a disznó.
    Ady is írt rólad, mint nagyúrról.
  • kukacos #38
    A többesszám teljesen felesleges, mert kizárólag te állítod, hogy az ötleted bármiben is eredeti lenne. Azt nem mondtam, hogy nem lehet megcsinálni, csak azt hogy nehéz, és sok éve foglalkoznak vele. Nem hiába fizetünk még mindig a mobilért. Pl. nézzétek meg ezt, hogy legyen egy kis képetek arról, mi történt már ebben a témában.

    Engem a hozzászólásaidban csak az zavar, hogy a témát lerángatod a te szintedre, ahol hozzád hasonló zseniális feltalálók csodálatosan egyszerű ötletét kellene csak megvalósítani, hogy a buta NASA/hülye hadsereg/gonosz mobilszolgáltatók ármányát kikerüljük. Nem feltűnési viszketegséged van, csak egyszerűen akkora arcod, hogy néha elgondolkodom, tanfolyam kellett-e hozzá. Akár magad szórakoztatására gyártod ezeket, akár nem, káros vagy, mert egy ilyen fórumba nyilván nem ír senki értékeset, minek? Disznót nem etetünk friss kaláccsal.
  • kukacos #37
    Nem, tényleg nem tudom.
  • kukacos #36
    Speciel ez szubjektív, és nekem is jogom van kifejteni a véleményem a hozzászólásaidról, mint ahogy neked is jogod van idehányni őket.
  • Epikurosz #35
    Nekem egyébként kb. 3 éve jött az ötlet, amikor megvettem életem első walki-talkieját, és zavart, hogy egyszerre két távközlési készüléket kell helyet szorítanom kirándulás közben az övtáskámban, ill. mellett.
  • Epikurosz #34
    Na, visszalapoztam, ide nem rakta be senki a linket, én az indexen olvastam a TerraNetről szóló hírt, és gondolkodtam is, hogy belinkelem ide, de aztán elment a kedvem.
  • Epikurosz #33
    De, pontosan erről van szó, a TerraNet megoldásról, amelyről szóló hír linkjét talán már valaki be is tette ide, azzal a különbséggel, hogy a mobilok 1 km-es hatótávját én kevésnek érzem, emiatt a PMR-ek max. 10 km-es hatótávja a csábító, de a VHF rádiók 60-70 km-es hatótávja még überebb.

    Amúgy, na ugye, a megoldás már most müxik, de majd jön a kukacos, és Wikipédia linkekkel fogja alátámasztani, hogy erre már mások is gondoltak, és nem olyan egyszerű, sőt, lényegében nem is működik, lehetetlen emgcsinálni, mi meg itt fogjuk be a pofánkat, mert csak feltűnési viszketegségünk van.
  • kanyecs #32
    nem erről van szó?
  • Epikurosz #31
    Fogadni mernék, te azt sem tudod, mi az, hogy inverteres mikrósütő.
  • Epikurosz #30
    miről?