Hunter

Nem bírja a tesztüzemet az ISS új vizelet-átalakítója

Az űrállomás jelenlegi Endeavour űrsikló küldetésének egyik legérdekesebb szállítmánya egy 250 millió dolláros szerkezet, ami ivóvízzé alakítja a szennyvizet, illetve a vizeletet.

Az eszköz egy kicsit már a jövő felé is mutat, egy ilyen alkalmatosság ugyanis elengedhetetlen kelléke lenne a hosszútávú emberi űrutazásoknak, mint például egy Mars-expedíciónak. Ugyanakkor gondolni kell az űrsiklók 2010-re tervezett nyugdíjazására is, ami azt jelenti, hogy jóval kevesebb víz jut majd el az ISS-re, miközben az állandó legénység száma jövő májustól háromról hat főre nő. A NASA azonban már a múlt héten, az űrállomásra történő telepítés első napjaiban problémákat észlelt az úgynevezett vízregenerációs rendszernél, amin a hétvégén lezajlott javítási kísérlet sem segített igazán.


A létszámbővítéshez elengedhetetlen a beszélgetők mögött látható visszaforgató rendszer

A problémák nagy valószínűséggel egy szenzortól erednek, amire valahol számítottak is a NASA-nál, nyilatkozott a küldetés szóvivője, Rob Navias. Vasárnap a fedélzeten tartózkodó STS-126 jelű űrsikló küldetés legénysége megkísérelt felülkerekedni azokon a vibrációs tényezőkön, ami a nem megfelelően működő szenzor miatt a vizeletfeldolgozó időelőtti leállásához vezet, a jelenség azonban nem szűnt meg, csupán kicsit kijjebb tolta a működési idő intervallumot.

A szerkezetet először egy 90 napos próbaüzem alá vetették volna, amikor a működést és a kapott víz minőségét ellenőrzik. Az első éles bevetés csak februárban lenne esedékes, amikor a következő űrsikló legénységével újra benépesül az állomás. A pénteki és szombati próbaüzem során a vizeletátalakító csak két órán át üzemelt, ekkor a telemetria szerint az egység centrifugája elkezdett lassulni és a normális árammennyiségnél nagyobb értékeket vett fel. Amikor elérte a programozott biztonsági korlátot, az egység leállította önmagát.

Vasárnap az űrhajósok eltávolították a gumiból készült rezgéselnyelőket az egységet tartó rekeszből, hogy csökkentsék, illetve a lehetőségekhez mérten kizárják a forgó centrifuga és a ludasnak tartott sebességszenzor közötti interferenciát. Az újabb üzembe helyezés után két órával a mérnökök ugyanazokat a jelenségeket tapasztalták, mint az előző két nap, az egység viszont nem állította le magát, ami arra utalt, hogy jó úton járnak. A mérnökök öröme azonban nem tartott túl sokáig. Bár az intő jelek mellett az egység tovább működött, egy órán belül újra leállította magát.


A NASA vezetőinek hamarosan dönteniük kell a továbblépésről, az idő ugyanis egyre fogy. A mérnökök jelenleg erősen reménykednek, hogy hamarosan rájönnek, hogyan tudnák visszazökkenteni a rendszert normális, vagy majdnem normális működésébe. Ha viszont csütörtökig, az Endeavour indulásáig nem sikerül megoldást találniuk, akkor az űrhajósok kénytelenek lesznek visszahozni az egységet a Földre, hogy itt orvosolják a problémákat, majd februárban a következő űrsikló küldetéssel újra felküldjék a világűrbe. Ebben az esetben egészen minimális idő állna a rendszer rendelkezésére, hogy májusig felkészüljön a hatfős legénység igényeire.

"Egyértelmű, hogy a lehető leggyorsabban üzembe akarjuk helyezni a rendszert, hogy időben el tudjuk kezdeni a tesztelést és meggyőződjünk róla, hogy a vizeletből megfelelő ivóvizet képes előállítani" - nyilatkozott vasárnap este a CBS Newsnak az állomás repülés mérnöke, Sandra Magnus, aki kollégáival egy második űrmosdó beállításán is munkálkodik, ami szintén a bővülés zökkenőmentességét segíti elő.

A vízregenerációs rendszer azonban meghiúsíthatja a májusra tervezett létszámbővítést, különösen, ha vissza kell hozni a Földre. Az Endeavour legkésőbb pénteken dokkol ki az állomásról, a küldetés vezetői ugyanis csak egy plusz napot adtak a visszatérésre. Tehát már csak pár nap áll a fedélzeten tartózkodók számára a hiba orvosolására, miközben több űrséta is vár a legénységre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MadBence #51
    A NASA bejelentette, hogy ezentúl a szart is megpróbálják hasznosítani, vagyis vajat próbálnak belőle készíteni. Az eddigi tesztek végterméke még nem vaj, de már kenhető.
  • johnsmitheger #50
    Mennyi ezeknél egy sima sörnyitó? 1 millió dollár körül mozoghat, az lenne elképesztően nagy egy ilyen bonyolult szerekeztért...

    Bakker, ha ez a cucc van 2 tonna, inkább 2000 1 L-es ásványvizet vigyenek, ami lényegesen kevesebbe kerül és nem húgy ízű a vége. Másik, hogy ne olyan űrhajós menjen, aki vedel, hanem egy szárazságtűrő és jobbára mozdulatlan utazó, aki oda akar érni, nem közben a másik farkából rázatja. Tényleg a gép elé kell állni és úgy kiszipolyozza a cuccot vagy bögrével rohangálnak és szétlötypölik a drága nedűt? :DDD

    Az univerzum legdrágább és legelb@szottabb eszközeit küldjük fel. Azért nem lépnek velünk kapcsolatba földönkívüliek, mert könnyeznek a röhögéstől.
  • kvp #49
    A kemiai szuros megoldasok azert nem jok, mert cserelgetni kell bennuk a szuro patronokat. Ez mar az apollo 13 szendioxidszurojenel is gond volt, ugyhogy most kiprobaltak egy jobb megoldast, ami elvileg kibirja 2 evig (a Mars oda/vissza), de a nasa-nal szokas szerint elneztek valami trivialis dolgot.
  • sonic1xx #48
    Frank Herbert: Dűne ; a fremenek cirkoruhája :D
  • loky #47
    Ez marha jóóóóóóó:

    "a pisiátalakító beszart"
  • Molnibalage #46
    Itt nincs súlytalanság... Nagyon sok dolgot befolyásol amivel nem tudsz mit kezedeni idelent.
  • Epikurosz #45
    Én is láttam azt a filmet.
    Gondolom a feltalálót azóta á la Egely Gyuri kinyírták és elásták 6 méter mélyen a földbe, a találmányával együtt. Véletlen baleste volt. :-)
  • hdo #44
    képaláírás:
    "A létszámbővítéshez elengedhetetlen a beszélgetők mögött látható visszaforgató rendszer."

    A kamerába van építve?! váóóóóóóó!
  • darkhill #43
    na és akkor most: mennyi mérnők hány órája van benne ebbe a rendszerbe?
    0 gravitáció melett? mindenféle vitamin és más hasonlóan fontos anyag hozzáadása "lekicsinyitve" egy szoba méretre! nézzétek meg a BP tisztitórendszerének a méretét és ennek a méretét! persze ez csak 6 emberre lesz!de ha elgondolkoztok h egy kocsigyár akkor se fog beleférni 1 szobába ha 1 főre épiti a kocsit. + biztos ez lesz az első ilyen az ürbe és igencsak fontos lesz ha tényleg ki akkarunk menni a holdra/marsra 1x
  • Doktor Kotász #42
    250 millió dollárból lehetne építeni egy akkora víztisztító telepet, amelyik Budapest összes szenyvizét feldolgozza...