Hunter

Helyére kerül az űrállomás legnagyobb modulja

Reménnyel telik meg a Discovery űrsikló, amit egyenesen a Nemzetközi Űrállomásra szállít. A Kibo (magyarul "remény") az ISS legújabb és legnagyobb laboratóriuma lesz.

A japán modul az STS-124 küldetés fedélzetén indul útnak a Kennedy Űrközpontból, a tervek szerint vasárnap délután. "Nagy mérföldkő ez a japán közösség számára" - nyilatkozott Akihido Hoshide, japán űrhajós, aki szakértőként utazik a Discovery-n, hogy segítse az új modul összeszerelését és becsatolását. "Sok ember dolgozott a projekten, több mint 20 év munkáját visszük a világűrbe, így a mostani küldetés valóban egy álom beteljesülését jelenti."

A henger 11,2 méter hosszú és 4,4 méter széles. Végleges installációjában 15,9 tonnát fog nyomni, 23 rekeszt biztosít az állomáson dolgozók számára tudományos kísérleteik elvégzéséhez. A laborban élettudományi, anyagtudományi és folyadékmechanikai kísérleteket terveznek. Az első ilyen a hő és az atomok mozgását fogja vizsgálni különböző anyagokban a súlytalanság állapotában.


Ilyen lesz teljes valójában a Kibo Japán Kísérleti Modul

Az 1 milliárd dolláros japán laboratóriumot mérete és felszereléseinek széles köre ideálissá teszi a tudományos vizsgálatokra. A Kibo egyik különlegessége, hogy egy külső létesítménnyel is rendelkezni fog, ami lehetőséget nyújt az űr vákuumában való kísérletezgetésre is. Itt kipróbálhatják a zord közeg minden hatását, beleértve a sugárzást, a nulla gravitációt és a nyomás hiányát. Az új labor üzemeltetésére, azaz a különböző kísérletek elvégzésére Gregory Chamitoff űrhajóst, egy specialistát jelölték ki, aki rögtön hat hónapra birtokba is veszi a modult.

A mostani űrsikló repülés a Kibo összeszerelésére szánt küldetéssorozat második állomása. A Kibo mérete, és nem utolsó sorban súlya miatt összesen három űrsikló küldetésre van szükség, hogy minden a helyére kerüljön. A jövő heti munkálatok a laboratórium legnagyobb alkotó elemét, a PM (Pressurized Module) zárt, légnyomás alatti modult, valamint a labor robotkarját rakják a helyükre. Utóbbit a Kibo külső részlegén elvégezhető kísérletekhez használják majd.


A Discovery-n utazó Pressurized Module a Kennedy Űrközpontban

A laboratóriumot nem azzal a szándékkal tervezték, hogy mellette az űrállomás összes modulja eltörpüljön, Japán egyszerűen csak megmaradt eredeti koncepciójánál, miközben a legtöbb űrügynökség úgy döntött, visszább fogja közreműködését az állomásban és lekicsinyíti moduljait, elemeit. A zárt modul mellett a nyitott részleg mérete is tekintélyes lesz, amin csillagászati és különböző mérőműszerek kapnak helyet. "Az űrállomás áttervezése után mindenki úgy döntött, hogy csökkenti komponenseinek méretét" - magyarázta a SPACE.com-nak Hoshide. "Japán úgy értékelte, hogy egy áttervezés nagyobb költséggel járna, csak kisebb változtatásokat eszközölt. Így lett a miénk a legnagyobb modul, pedig általában a japán termékek kisebbek a többiekénél."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #46
    A kérdés csak az, hogy utána még marad-e valami, itt lent.
  • jamborl #45
    Ajanlom figyelmetekbe, persze aki meg nem latta a Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) cimu Kubrick filmet.
    Kapcolodik a temahoz es jol kigunyolja az emberi hulyeseget.
    Nekem bejott...
    http://us.imdb.com/title/tt0057012/
  • akoshun #44
    (és különben meg hogy a retekbe keveredtetek idáig el? :) )
  • akoshun #43
    darkhill: ezek igazából már nem is az "atom" hatókörbe tartoznak. a "bomba" megnevezést már tisztázták előttem, szal én rámennék a másik felére. Nem azért, h kijavítsalak, de hátha érdekel.
    Manapság termonukleáris töltetek vannak. Ráadásul ezek (mármint az ilyen igazi tömegpusztításra szánt cuccok) ún gravitációs töltetek vagy vmi hasonló). Már igazából nem is kell földet érniük a robbanáshoz, hanem ez a levegőben történik meg, a cél fölött, még nagyobb pusztítást végezve.
    Legalábbis, amennyire én tudom, de lehet, hogy hibázok.
    Azt hiszem a Terminátor3 utolsó képsorai viszonylag reálisan mutatnak egy ilyen csapást.
  • Kis-Bob #42
    Csak korrigálnám a hozzászólásod: az energiaimport függőség Magyarországon kb 60%. Jelentős részét Oroszországból hozzuk. Az atomenergia részaránya 31%. Ezek 2004-es adatok, de sokat nem változnak, legf. nő az import. De ebbe már nem mennék bele.
  • Alfa Of NS #41
    Egyre jobban haladnak a Nemzetközi Űrállomás építésével. Már csak 2.658.971 darab modult kell felvinni és kész is lesz. Az tervek alapján így fog kinézni a végleges változat:

  • darkhill #40
    Ahh robbanófej Tényleg:) értem értem :) thx
  • Molnibalage #39
    A kérdés kicsit fura? Olyan bomba ami rakéta? A bomba az nem rakéta, az egyiknek vagy hajóműve a másknak nincs...

    Robbanófejnek hívják azt a megnevezést amire gondolosz vagy rakéta harci részének is hívják magyarul(angolul warhead). Ahogy a heci rész lehet sokféle különféle rakéták esetén. Repesz-romboló, páncéltörő, vegyi, nukleáris, (és még lehet sorolni..)

    Ma már az ICBM-ekben 8-12 robbanófej is elfér és a max.hatóerő 1 megatonna körül van, de erre sincs már igazán szükség, ez is ritkaság tudtommal. A körkörös szórás ma 12 ez kilométeres táv esetén is 80 méter körüli. Ekkora pontossággal és hatóerővel szinte bármi elpusztítható kivéve a földalatti beton bunkerek. A 80-as években is már egy 125 kT-ás hatóerejű robbanófej kb. 125 kb tömegű volt...

    Itt nézegesd a linkeket.
  • Doktor Kotász #38
    A lényeg, hogy még most szereljenek bele egy wécét, mert a másik mindig elromlik. :-) De legalább egy fosspumpát tegyenek a rakományba.
    Biztos ami biztos.
    Nehogy szorult helyzetbe kerüljenek.
  • darkhill #37
    Nincsen olyan atombomba ami raktéta? amit nem dobni kell? eddig ugy tudtam h vannak! lehet h a nagyobb bombák mint amit Hiroshimára and Nagasakira dobtak azt gép vitte de kissebbeket nem lehet ballasztikus rakétákba rakni? ha azt mondod nem lehet akkor adj okot is plz mert erre kiváncsi vagyok