Hunter

Elveszett szalagok és a holdpor titka

Egy hatvanas évekbeli szalagos rögzítő lehet a kulcsa az Apollo küldetések által összegyűjtött, majd a NASA által elvesztett értékes információknak.

173 adatszalag pihen az ausztráliai Perthben közel 40 éve, rajta információkkal a holdporról. Ezek létfontosságúak lehetnek a tudomány Holdról szerzett ismereteinek kibővítésében, különösen amiatt, hogy égi kísérőnk ismét az űrkutatás emberi expedícióinak első számú célpontja. Sokáig a holdport teljesen érdektelen területnek tartották, jelentősége csak az utóbbi években értékelődött fel. Talán ekkor kezdett a NASA is keresgélni az archívumában az Apollo küldetések során begyűjtött adatok után, sajnos sikertelenül. Egy sydney-i számítógépes társaság felajánlása azonban új életet lehelhet az elhanyagolt tudományos területbe.

Az Apollo 11, 12 és 14 küldetések a hatvanas évek végén úgynevezett pordetektorokkal is fel voltak szerelve, amit egy perthi fizikus, dr. Brian O'Brien talált fel. A detektorok adatait visszasugározták a Földre, ahol az információkat szalagokra rögzítették. Az adatok a Sydney Egyetemen elhelyezett adatrögzítő eszközre érkeztek be, a szalagokról a NASA másolatot kapott, amik azonban - mint nemrég kiderült - egy archiválási hiba következtében eltűntek. A projektben kulcsszerepet játszó O'Briennek is volt hozzáférése a szalagokhoz, azonban a holdporról publikált tudományos írásai messze nem keltettek olyan tudományos érdeklődést, mint amire a fizikus számított.

"Ezek csupán a holdpor aktív mérései voltak, amiket az Apollo küldetések végeztek, és senki sem tulajdonított nekik különösebb jelentőséget" - mondta. "Az utóbbi években azonban kiderült, a por az első számú környezeti probléma a Holdon, hogy az utolsó Holdon járt asztronauta, Harrison Schmitt szavait idézzem." O'Brien az érdektelenségnek köszönhetően maga is elhanyagolta a holdporral kapcsolatos vizsgálatait, majd amikor az egyetem után a Nyugat-ausztráliai Környezetvédelmi Hatóságnál állt munkába, végleg sutba dobta a kutatást és a kutatási anyagot is. Ugyanakkor a NASA is elvesztette a szalagokról készült másolatait, ami azt jelentette, hogy az információknak gyakorlatilag búcsút inthettek.

"A NASA, ahogy weboldalán írta, rossz helyre tette a szalagokat mielőtt archiválta volna azokat" - mondta O'Brien. A NASA hibájára csak két évvel ezelőtt derült fény, azt azonban nem tudni, hogy valójában mikor tűntek el a másolatok, O'Brien szerint igen sok éve lehet, így amikor tudomást szerzett a szalagok eltűnéséről, kapcsolatba lépett Guy Holmesszal, a SpectrumData adatmentő cég szakértőjével, aki felajánlotta, hogy megpróbálja felkutatni és megszerezni az eredeti adatokat.

Holmes végül az Ausztrál Számítógép Múzeum Társaság gyűjteményében lelte meg a szalagokat egy hűtőszekrény méretű hatvanas évekbeli IBM 729 Mark 5 szalagos meghajtóban. A társaság szívesen Holmes rendelkezésére bocsátotta az ódon gépezetet, azóta a szalagok egy légkondicionált szobában pihennek, ahol a cég hamarosan megkezdi az adatok helyreállítását.

"Ezek a meghajtók rendkívül ritkák, nem is tudunk olyanról, ami jelenleg üzemképes állapotban lenne" - mondta Holmes. "Nem kis feladat lesz újra üzembe helyezni. Rengeteg áramköri kapcsolás van benne, régi, messze nem olyan tiszta, mint amilyennek lennie kellene, úgyhogy lesz vele elég munkánk." Reményei szerint januárra működő képessé teszik a meghajtót, onnan pedig mindössze egy hétre lesz szükségük az 1970-es évek óta érintetlenül pihenő információk visszanyeréséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #153
    "Még annyit, hogy nem feltétlen ezek hatására készültek el azok az eszközök."

    Formailag viszont ki lehet nyilvánítani hogy valóban ezek hatására. Az első active flipes mobiltelefonok _konkrétan_ a hasonló módon "felnyitható" Star Trek kommunikátorok utánzásaként készült így.
  • Epikurosz #152
    Te, neked lényegében igazad van.
    Merjünk jó nagyot álmodni!
  • Molnibalage #151
    Felsorolátl egy rakás tévedést. És? Te még soha nem tévedtél? Mellesleg az lent hozzászóló emberek nagy része egy senki volt. 0 hatással voltak a történelemre..
  • WinG #150
    Veled nem foglalkozom, nincs értelme. Maradj aranylacinál.
  • Dany007 #149
    Még annyit, hogy nem feltétlen ezek hatására készültek el azok az eszközök.
    Viszont szerintem mindenképpen isnpirálta az embereket. Amolyan útmutató, irányvonal.
    Ahogy Nexus nagyon jól idézte, a ma nélkülözhetetlen eszközeinket régen nagy emberek, tudósok stb is hasztalannak tartották, és nem tudták elképzelni, hogy ez elterjedhet valaha...
    Na ezért jó ha van pár ember akinek kicsit szárnyal a fantáziája. Persze az említett határokon belül. Amik részemről igen tág határok.
  • roliika #148
    Mondj csak egy korszakalkotó találmányt ami nem kis költségvetéssel indult!
  • Dany007 #147
    Szerintem egyet értünk :)
    Nem szabad kizárni semmit, amíg nyíl egyenest szembe nem mennek a fizika alapjaival, és sokat sokszor sokféleképpen bizonyított tényeivel.

    A Star Trek is csak ezt csinálta. A te példádból kifolyólag '60-ban már volt ismeretük a mobil kommunikációról... Ők csak tovább gondolták, tovább vitték azt egy másmilyen formába. Arról ne is beszéljünk, hogy azok a részek 2350 körül játszódnak... Tehát ha azt vesszük ilyen téren nem is gondoltak nagyot.
    Aztán ott volt a "computer" + hangvezérlés xD Elég vicces mai szemmel nézve.
    Viszont ma már mindez alap dolog. Akár otthon is. Persze még nem tökéletes formában, de ahhoz képest, hogy '60-ban még egy "fél ház" kellett egy számítógépnek és az akkori embereknek nem sok fogalmuk volt róla mi is az, de ők már akkor megálmodták.

    Jó persze a térhajtómű meg anti-anyag meghajtásról nem is beszélek, mert az még ma is elég sci-fi. Tehát lehet ilyen téren kicsit túloztak, de valahol mindennek volt tudományos alapja, csak jóval előbbre vitték. De persze 2350 még messze van...
  • WinG #146
    Ennyi erővel lehetne mondani, hogy a Star Trek meg merített a walkie-talkiekból :)

    Erre viszont nem lehet alapozni semmit. Az valóban zseniális, ahogy Arthur C. Clarke a távközlési műholdakat "kitalálta". Ám attól, hogy évtizedek múlva egy babszem méretű anyagból fogunk csinálni tápláló vacsorát 5000 embernek, nem azt jelenti, hogy azt a Vissza a jövőből 2. része inspirálta, anélkül fel se fedezték volna.

    Amúgy mi kvázi feleslegesen vitázunk (vagyis inkább véleményt cserélünk), mert én is amellett vagyok, hogy nem szabad kizárni semmit, hanem oda kell írni, hogy "a tudomány jelenlegi álláspontja szerint" - és ezt, valld be, nagyon sokszor megteszik.

    KIVÉVE! Ha alapvető fizikai tényezőkkel ütközik, vagy szemmel láthatóan valami szobatudós munkája. Az ilyen roliika féle "Alumínium + Gallium por + Víz" féle csodareceptekre gondolok.
  • Dany007 #145
    "Azért a kettő messze nem ugyanaz :) (max az elv, hogy egy kicsi készülékkel felhívsz valakit)"

    És itt a lényeg. Nem az a lényeg hogy működik hajszál pontosan. A Sci-fi soha sem adott műszaki vázlatot, vagy terveket. Csak elméleteket, elképzeléseket. Aztán majd a tudomány megalkotja ha lehetséges és ha szükséges.

    Pontosan az a lényeg, hogy kicsi készülékkel felhívsz valakit :) Legyen "bárhol" is. Mind1 hogyan működik. Amit '66-ban megálmodtak az írók, az akkor még csak a katonaságnak volt elérhető, és az messze nem volt ugyanaz. Valójában csak 20-25 évre rá terjedt el...
  • WinG #144
    Látom nem vetted észre a kommentemet :)

    Szóval: a mai telefonoknak szükségük van állomásokra, a kommunikátoroknak nincs. A mai telefonok rádióhullámokkal operálnak, a kommunikátorok meg a mélyűrön keresztül, stb.

    Azért a kettő messze nem ugyanaz :) (max az elv, hogy egy kicsi készülékkel felhívsz valakit)