Hunter

A Holdon pihentetőbb a futás, mint a séta

Az MIT kutatásai szerint a jövő asztronautái, ha spórolni akarnak a Hold felszínén az energiájukkal, akkor jobban teszik, ha a séta helyett a futást választják.

Az eredményeket egy speciális, az űrruhákban való mozgás "élményét" visszaadó külső vázzal, úgynevezett exoskeletonnal elvégzett tesztek adják. Az asztronauták mozgása az alacsonyabb gravitációnak és az űröltözet mozgást korlátozó tulajdonságainak köszönhetően jelentősen eltér a Holdon a földitől. Éppen ezért Christopher Carr és Dava Newman, az MIT munkatársai kieszeltek egy módszert a mozgás szimulálására, amivel jobb űrruhákat tervezhetnek, illetve segíthetik a jövő emberi hold-tevékenységeinek tervezését.

A kutatók elmondása szerint a túlnyomásos űrruhában való séta olyan, mintha egy levegővel töltött ballont viselne az ember. Akárcsak a ballonok, az űrruhák is ellenállnak a hajlításnak, igyekeznek visszatérni eredeti alakjukhoz, ami megnehezíti a térd behajlítását egy felszíni séta esetén. Ezt a hatást szimulálja az exoskeleton, amit egy másik MIT projektre támaszkodva építettek, utóbbi a mozgássérülteknek igyekszik segítséget nyújtani a külső vázzal. A szerkezet üvegszálas rudakból áll, melyek a viselő derekától végig futnak a lábszár mentén és egy átalakított biciklis cipőben végződnek.

Akárcsak a túlnyomásos űrruha, az exoskeleton is igyekszik kiegyenesíteni a térdet, míg a Hold alacsony gravitációjának hatását egy, a váz derékrésze és a laboratórium mennyezete között kifeszített rugalmas kábel biztosítja. Különös módon az űrruha rugóhoz hasonló tulajdonsága hatékonyabbá teszi a futást a járásnál, a plusz rugalmasság ugyanis nagyobb energiahányadot ad vissza egy-egy lépésnél futó mozgás esetén. Az űrruhák eltárolják az energiát, magyarázta Carr a levegővel töltött lábrészek rugóként való viselkedését. A kutatók meggyőződése, hogy ugyanez a hatás jelentkezik a Holdon dolgozó űrruhás asztronautáknál is.

Valóban a futás a leghatékonyabb haladási módszer a Hold felszínén, amit az Apollo küldetések videofelvételei és a Holdra szállásokban résztvevő űrhajósok beszámolói is alátámasztanak. "Úgy éreztem a végtelenségig tudnék futni a Holdon, és a lábaim soha nem fáradnának el" - emlékszik vissza Alan Bean a holdfelszínen tett 1969-es látogatásáról szóló könyvében, de ugyanezt írja le más szavakkal Harrison Schmitt, az utolsó Holdon járt Apollo űrhajós is.


Carr szerint mindez fontos információ lehet a jövő emberi Hold és Mars expedícióit tervezők, valamint a biztonsági szabályok alkotói számára is. Az Apollo küldetéseknél a NASA megszabta, milyen messzire távolodhatnak el űrhajósai a menedékként szolgáló leszálló egységtől, ami azon alapult, hogy milyen messze tudnak sétálni, mielőtt űrruhájuk oxigénkészlete kimerül. Annak fényében, hogy a futás kevesebb energiájába kerül az űrhajósnak, és ugyanannyi idő alatt nagyobb távolságot tehet meg, jóval nagyobb területet barangolhattak volna be, emelte ki Carr.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dying Soul #23
    kalapácsvetés? :D
  • Epikurosz #22
    Amúgy kíváncsi lennék egy cirkuszi előadásra a Holdon. A salto mortale biztos érdekes lenne. Nem beszélve a sportokról.
  • Epikurosz #21
    Az adófizetők pénzét ennél haszontalanabb dolgokra is költik. Egy űrhajós megdolgozik, akár ugrálással is, a pénzéért. Ezzel szemben, akik segélyeken élnek, a kis ujjukat sem mozdítják.
  • babajaga #20
    "Holdon ténykedő amcsi manusok alapból ugráltak"

    Azért ugráltak mert tetszett nekik az amit még soha nem tapasztaltak, hogy milyen könnyű elrugaszkodni a talajtól. A közvetitésen látszott hogy a kapszulából a létrán először óvatosan lépkedett a manus majd amikor észlelte hogy milyen könnyű a súlya leugrott az utosó fokokról és nem ütődött annyira a talajhoz mint a földön.
  • Caravan #19
    Érdekes okosság: Az Ember mai formájába állítólag az evolúció törvényszerűségei szerint (de lehet, hogy Isten) kifejlődött ismert megjelenési formájáig.
    A Holdon ténykedő amcsi manusok alapból ugráltak. Miért?? Szerintem mert millió éves múltra viiszzatekintev ez volt a legenergia takarékosabb mozgási feltétel. Úgy is hívhatnánk: ÖSZTÖN.
    Most meg: feltalálták a spanyol viaszt, csak, hogy valami kis pöcs hírnevet szerezzen magának? Aki éppen a doktoranduszi cím megszerzésére utazik, és cikkezik?
    Nevetséges.
    Ezentúl a földi garavitációnál kissebb gravitációjú bolygókra száguldó űrhajós kézikönyvben az szerepel majd: ugrálj, ne sétálj, mert drága az energia.
    És erre költjik az adófizetők pénzét.
  • Epikurosz #18
    Lásd még: Forradalmasítaná...
  • wander01 #17
    az a ballon azért ballon (lufieffekt) mert bent nagyobb a nyomás, hogy ki ne purcanjon a delikvens. ha testre simulót akarnál akkor az azt jelenti hogy belül is vákumnak kéne lenni, ergo olyan mint ha alsogatyában sétálnál a holdon, ami elég egészségtelen. a nyakadnál meg elszoritják jól gondolom hogy a sisakban azért bent maradjon a levegő :PP a lefagyó himtagokról nem is beszélve ugye :) a sztreccs űrruhát fizikailag lehetetlen megcsinálni, ha élve akarnak benne tartozkodni :) inkább ilyen belső nyomást jól viselő egybecucc kéne varratok nélkül. olvasta valaki a Városalapítók c. könyvet? na abban van jó ötlet erre, és most már valami hozzá való anyag is kezd formálódni , valami ilyesmi
  • Omega #16
    Nekem pont az jutott eszembe, hogy testre simuló ruha kéne, nincs fölöseges levegő, így nincs ballon szerűség sem.
  • kvp #15
    Soha nem jutott eszebe a fejlesztoknek csuklos kulso vazas ruhat kesziteni? Ha a melyengeri buvaroknal bevalt, akkor valoszinuleg az urben is hasznalhato lenne. Onnantol pedig ugyanugy lehet mozogni az urruhaban is, a nyomaskulonbsegtol fuggetlenul. A kemeny kulso vaz miatti extra mikrometeor vegedelemrol nem is beszelve.
  • brueni #14
    Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij: Séta a Holdon.
    érdekes kis könyvecske, sok mindenre közérthető választ ad