Hunter

A britek rakétát lőnének a holdfelszínbe

Sikerrel zárultak egy brit Hold-kutatási technika első kísérletei, három penetrátor rakétát lőttek ki egy holdfelszínt szimuláló homok bunkerbe.

Az eredmények meghaladták a várakozásokat, mondta Alan Smith professzor, a Mullard Űrtudományi Laboratórium tudósa. A Moonlite elnevezésű küldetés 2013-ban juttat el kutató műszereket a Holdra, viszonylag sajátságos módszerekkel.

A BBC forgatócsoportja megörökítette a rakétatesztek utolsó napját a brit Védelmi Minisztérium Pendine kísérleti területén, a walesi Tenby közelében. A területet 1940-ben nyitották meg, jelenleg a Védelmi Minisztérium első számú alvállalkozója, a magánkézben levő Qinetiq üzemelteti, a föld alá behatoló, úgynevezett penetrátor technika kifejlesztője.



Május végén három napon három lövedéket próbáltak ki, amik a hagyományos rakétákkal szemben nem robbannak fel becsapódáskor. Úgy tervezték, hogy sértetlenül behatoljanak a talajba, megvédve a benne elhelyezett rakományt, jelen esetben a tudományos műszereket. A Moonlite küldetés négy ilyen rakétát fog kilőni egy keringő űreszközről a Hold felszínére, melyek három méteres mélységbe fúródnak be. A fedélzeti műszerek információk tömegét küldik majd vissza, a szeizmikus aktivitástól az ásványi összetételen át egészen a felszín alatti hőmérsékletekig.

A kísérlet rendkívüli biztonsági körülmények között zajlott, a kilövések alatt mindenkinek fedezékbe kellett vonulnia. A próbakilövések célja, hogy megvizsgálják, hogyan bírják a penetrátorok és a bennük elhelyezett műszerek, ha óránkénti 1100 kilométeres sebességgel több tonna homokba fúródnak. Miután lezárultak az ellenőrzési procedúrák, a penetrátort kiszállították a tesztpályára, ami másfél kilométeren nyúlik el a homokdűnékkel tarkított területen. A cél ezúttal mindössze 300 méterre volt.

Az automatikus visszaszámlálást követően a rakéta nekirugaszkodott, hogy jókora, visszhangzó robbanás kíséretében elérje célját. A Qinetiq szakemberei fémdetektorokkal és ásókkal felszerelkezve indultak a becsapódási helyre, hogy megvizsgálják a rakétát és szállítmányát. Az eredmény egy eldeformálódott fém orrkúp és a rakéta kék festésének ledörzsölődése volt. Útjuk során feketére festették a homokot, ami a talaj magas széntartalmának és a becsapódással járó hő kölcsönhatásának eredménye. A viharvert külső ellenére Peter Truss, a Qinetiq részéről megerősítette, hogy a kísérlet sikeres volt, a benti műszerek épségben maradtak. "Minden egyes teszttel egyre magabiztosabbá válunk" - tette hozzá. Persze van még min finomítani, a penetrátorok ugyanis minden kísérletben egy felfelé kanyarodó pályát vágtak a homokba, így a rakéták nem sokkal a felszín alatt kötöttek ki.



A Qinetiq nem csupán a rakétákból tovább fejlesztett penetrátorokkal járul hozzá a tervezett küldetés sikeréhez, ők fejlesztik a műszerek akkumulátorait és kommunikációs rendszerét is, melyek nem csak a Holdon, de a Naprendszer más sziklás égitestein is kutathatnak, különös tekintettel a Jupiter jeges holdjára, az Európára, ami felszín alatti óceánjával egy ideje már a tudományos érdeklődés középpontjába került. A jelöltek között található a szaturnuszi Titán és Enceladus holdak is.

Egészen mostanáig a bolygókutató küldetések csak radaros mérésekkel tudtak a felszín alá jutni. "Az általunk fejlesztett technikák sokkal mélyebb elemzést tesznek lehetővé ezen égitestek esetében, a technika fejlődésével pedig egyre több lehetőség nyílik meg" - magyarázta Truss. A penetrátorok másik előnye, hogy egyszerűbb valamit nagy sebességgel eljuttatni egy sziklás felszínre, mint szép lassan lenavigálni. Smith professzor elmondása szerint a NASA és az ESA is érdeklődik technikájuk iránt. "Az eredmények látványosak, az űrügynökségek pedig figyelemmel kísérik. Eddig mindez csak papíron létezett, most viszont valódi hardverrel rendelkezünk, amit bemutathatunk nekik" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gamecube86 #59
    "Több orán keresztül kongott"
    Vazz akkor lehet hogy levegő van benne és ha eltaláják le ereszt és erepül :D
  • Garga Pitic #58
    Az Apollo küldetések során helyeztek ki műszeregységeket a felszínre. Napszél, hőáramlás, mágneses mező, szeizmikus tevékenység mérése volt a cél, 1977 szeptemberéig működtek, akkor lekapcsolták őket.
    Az Apollo hajók Saturn hordozórakétáinak utolsó fokozatát a Holdnak irányozták és a telepített műszerek figyelték a becsapódás okozta rengéshullámokat. Ugyanez történt az Apollo 11 és 16 kompjaival.
    Arra jutottak, hogy a Hold egy szeizmikusan régóta halott égitest. De nem üreges, az biztos :)

    A szovjet több kilométer mély becsapódós kísérlet meg elég lehetetlennek hangzik.
  • humanticnc #57
    Sajnos nincs meg az eredeti publikácio , amikor ez megjelent az OMIK - mikrofilm adatai között volt modom kutatni . (munkámhoz tartozott).
    De nem ez a lényeg , hanem az hogy van-e élet a kozmoszban rajtunk kivül .
    És én erre gondolok amikot a megégetést irtam .
    Ne tévesszen meg az irásom helyesége ( 56-os agyi sérülés ) betört a koponyám és bizonyos dolgokat nem tudok megtanulni , de csak ez maradt meg .
  • Martouf #56
    "Nem kéna kategorikusan eltasitani azt ami még nincs megcáfolva ."

    Nem, az ilyesmit nem kell megcáfolni. Meg kéne először indokolni. Hol van publikálva az, amire hivatkozol? Ki hol mondott olyat, hogy bármi arra utalna, hogy üres belül a Hold? Mire alapozta ezt? Meg kéne magyarázni, hogy hogyan maradhat belül üres egy ekkora tömegű égitest. Ne adj' Isten legalább valami logikai bizonyítást prezentálni.

    Enélkül te azt mondasz, amit akarsz. Akármilyen sületlenséget hirdethetsz, ránk hárítva a felelősséget, hogy ha egyszer nem értünk vele egyet, cáfoljuk meg.
  • Epikurosz #55
    nyugi, nem akar itt senki megégetni.
  • humanticnc #54
    Tudod , volt idö amikor embereket megégettek mert azt mondták , hogy a föld nem lapos . Nem kéna kategorikusan eltasitani azt ami még nincs megcáfolva .
  • Sanyix #53
    13km-ről lőtték ki, de az nincs odaírva, hogy ott érte el a max sebességet, csak az hogy 30km körüli magasságon szándékozták ezt elérni.
  • valamit #52
    de legalább poénnak jó volt :)
  • valamit #51
    tudod, a kérge meg platina, attól olyan fényes :D :D :D
  • Garga Pitic #50
    Egyszer kezembe került egy ilyen ufós kiadvány. (Nem, nem vettem :)
    Az egyik cikk érdekes címet viselt:

    "Idegen a fürdőszobában. Behatolás térdhajlítással"

    Nem szégyellem bevallani, lefordultam a székről röhögés közben.