Hunter

Innovatív megoldások sorával jön a Hold-teherautó

Aktív felfüggesztés, hatkerék hajtás, minden kerék külön kormányozható, nincsenek ajtók, ablakok, ülések, és csak arany színben kapható. Ezek a NASA legújabb koncepció járművének paraméterei, ami igen messze, a földi utaktól 380.000 kilométerre fog majd barangolni, a Hold felszínén.

Az amerikai űrügynökség 2020-ra szeretne újból embert küldeni a Holdra, ahol végre egy bázist is kiépítenének tudományos kutatások és a távolabbi célpontok felé irányuló expedíciók számára.

A NASA Johnson Űrközpontjában épült jármű a jövő hold-teherszállítójának egyik koncepciója. A végleges változat különböző hasonló koncepciók legjobb tulajdonságainak egyvelege lesz. A Johnson mérnökei által készített prototípus mégis különlegesnek számít, a tervezőknek adott első számú utasítás ugyanis az volt, hogy felejtsék el a korábbi holdjárókat és álljanak elő új ötletekkel. "Őszintén szólva félve vágtunk bele" - mondta Lucien Junkin, a Johnson robot technikai mérnöke, a prototípus tervezőcsapatának vezetője. "Tavaly októberben bíztak meg az új generációs holdjáró megépítésével, ami túllép a hagyományos ismereteken".

Az egyik első alapelv, amit figyelmen kívül hagytak, a négy keréken való közlekedés. A MER marsjárók, a Spirit és az Opportunity esetében már bebizonyosodott, hogy pár plusz kerék igen jó szolgálatot tehet. Ha a hat kerék egyike felmondja a szolgálatot, akkor sem okoz gondot a továbbhaladás a fennmaradt öttel. A kerekek számának meghatározása után a következő kérdés a mozgatásuk volt. Egy személygépkocsin jellemzően az első kerekek fordulnak, méghozzá azonos irányba. A holdjáró koncepció mind a hat kereke egymástól függetlenül fordul szintén egymástól független irányokba, ha erre szükség van.

Ez akár egy zsúfolt parkolóban is jól jönne, bár a Holdon valószínűleg ilyen jellegű problémával nem kell majd szembesülniük az asztronautáknak, a "rákkormányzásnak" elkeresztelt manőverezési képesség mindenesetre jól jöhet a kráterekbe való bejutásnál. Ha egy kráterfal túl meredek a biztonságos leereszkedéshez, a jármű oldalazva is lejuttatható, de hasznos lehet a rakományok fel- és lepakolásakor, vagy ha energiafeltöltésre be kell állni a majdani bázisra.

A rákkormányzás számos más irányba is elvitte a koncepciót. Ha a holdjáró kerekeit elfordítva a jármű egy másik irányba kezd el mozogni, akkor ezt célszerű a vezetőjének is követnie, ezért a kormányzó mechanizmusnál álló asztronauta, - űrruhában igen kényelmetlen és nem is praktikus az üldögélés - a kormányművel együtt 360 fokos forgásra képes. A gép hasmagassága is állítható, akár a földig is leereszthető, megkönnyítve az űrruhában esetlenül mozgó asztronauták fel- és lemászását. A kerekek ebben az esetben is egyenként állíthatók, azaz akár egyenetlen terepen is vízszintbe állítható a holdjáró.

A fent felsorolt tulajdonságok egy része vagy akár egésze is vissza fog majd köszönni abban a járműben, ami végül egy napon elindul a Holdra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hawaii #48
    "Egyebkent ilyen osszkerekes teherautot mar keszitett egy olasz ceg foldi hasznalatra, meg a mult evezred vege fele."

    Erre gondolsz? -> SPMT - Youtube videó
  • josIP #47
    Hm... nekem a hirdetésekkel semmi gondom...
    Van egy aranyos kis tűzfalam, profi webszűréssel, így amit nem akarok látni, azt nem is fogom...
    Bár ha már a reklámoknál tartunk, engem nemcsak a politikai reklámok idegesítenek, semmilyen reklámot nem szeretek. Ha valamit meg akarok venni, akkor megveszem reklám nélkül is, de ha nincs szükségem rá, akkor se fizetek érte, legyen bármilyen hiper-szuper új modell, akciós, ultra tartós vagy megatrendi.
  • Archenemy #46
    A politikai hirdetesek hatasara az sg meg max elveszti a hirdetoket

    Pontosan errol van szo. Nekem semmi gondom a reklamokkal ugy altalaban (ford vagy szelessav), amig nem valami tolem gyokeresen eltero dolgot akarnak reklamozni, pl. allatszex, ezoterikus joslas, fiatal baloldal. Vannak, akik szeretik ezeket, azok megtalalhatjak az internet zugaiban a hobbijukat, de nemar pont az sg.hu-n hirdesse magat egy olyan felig elfogadott jelenseg a demagog marhasagaival, mint a fiatal baloldal (vagy akar a magyar garda, hogy oldalfuggetlen legyek).

    Marpedig aki most blokkolja a reklamokat, az a ford reklamot se fogja megnezni.
  • Ford Prefect #45
    Elég szánalmas ez a 2020as időpont, a mai amerikai politikusoknak viszont nyilván kényelmes ilyen távoli időpontra tenni - addig még lesz vagy 3 kormányváltás, az ígéreteiket pedig az a kevés ember is akit egyáltalán érdekel az ilyesmi rég elfelejti.

    Két dolog viszont biztos:
    1. Az USA küldött embert a holdra
    2. Soha többet nem fog
  • willcox #44
    Nem tudom, hogy milyen hirdetésekről beszéltek, nálam semmilyen nem jelenik meg.
    Én sima Adblock-ot használok, nekem a plus-os nem jött be. Ja, és a hosts file-ban is van pár bejegyzés :)
  • Epikurosz #43
    "az előzöeket orba szájba reklámozták hogy magyar találmányok"

    Tudtommal a marsjárók magyar találmányok, de attól még a holdjáróban is benne lehet magyar mérnök keze. az meg, hogy nem érnek semmit, hát 40 év alatt változott egy picinykét a technika.
  • kvp #42
    Meg szerencse, hogy az elozo holdjarok is kerekagy motorral voltak szerelve, a mostani is. Azok is elektromosak voltak, ez is. A fejlodes a +2 kerek es az osszkerek kormanyzas. Egyebkent a nasa marsjaroinak pont ilyen a felepitese, csak ott a rugozas a vazban van, mint a terepbicikliknel, itt meg a regi holdjaros felfuggesztest hasznaltak. Egyebkent az allo urhajosokrol csak annyit, hogy a nasa masik terveben zart kabinban ulnenek, es az urruhat csak kiszallaskor vennek fel. Ez a holdjaro inkabb egy taviranyitott teherautora hasonlit. Egyebkent ilyen osszkerekes teherautot mar keszitett egy olasz ceg foldi hasznalatra, meg a mult evezred vege fele.

    ps: Aki nem szereti a reklamokat, annak javaslom az operat, a popup, anigif es adblock a quick preferences alatt van, akar site-onkent is allithato. A politikai hirdetesek hatasara az sg meg max elveszti a hirdetoket, mert ha blokkoljuk az egyiket, akkor az auto es szamitastechnikai reklamok sem fognak tobbet megjelenni. Neha megerne a hosszutavu gazdasagi hasznot nezni...
  • akyyy #41
    "a tervezőknek adott első számú utasítás ugyanis az volt, hogy felejtsék el a korábbi holdjárókat és álljanak elő új ötletekkel"

    még jó hogy az előzöeket orba szájba reklámozták hogy magyar találmányok:D látzik semmit nem értek-.-
  • Tinman #40
  • Kornan #39
    Az nincs ,de viszonylag nagy mennyiségben van He3,amit a jövő fúziós erőművei használhatnak majd,mint nem radioaktív energiaforrás.Itt a Földön hiánycikknek számít, és az előállítása úgytudom körülményes.