Hunter

Mit jelentenek a Hold fényjelenségei?

Az időszakos holdi jelenségek égi kísérőnk legnagyobb rejtélyei. Arlin Crotts szerint valami fontosat próbálnak elmondani, aminek a megfejtésére nagyjából 10 évünk van.

2019. július 20. Csupán néhány óra telt el a NASA Altair 2 leszálló egységének landolását követően a Hold Föld felé eső oldalán, az Aristarchus-kráterben. Közel fél évszázadot követően lépett újra ember a Hold felszínére, de az ünnepélyes pillanatnak nem sokáig adózhatnak az egységből kilépő űrhajósok, gyorsan megkezdik tudományos felderítő munkájukat. A csapat szisztematikusan halad, amikor hirtelen a kráter talaja remegni kezd, majd egy hatalmas gázkitörés söpri el a megdermedt űrhajósokat és poros törmelékfelhő borítja be a tájat.

A fenti jelenetet Arlin Crotts vizionálja, aki koránt sem sci-fi író. A New Yorki Columbia Egyetem asztrofizikusa és kozmológusa több mint 1500 különös fényt, úgynevezett Időszakos Holdi Jelenséget (TLP) vizsgált meg. A kutatók évtizedeken át vitatkoztak, hogy valós jelenségről vagy puszta érzékcsalódásról van-e szó. Crotts úgy véli sikerült elegendő és megalapozott bizonyítékokat begyűjtenie a TLP-k létezéséről, amiket hatalmas gázkitörések idéznek elő. Ha igaza van, akkor kijelenthetjük, hogy a Hold koránt sem egy megkövült, halott égitest, ahogy azt korábban feltételeztük, a kitörések vélhetően vulkanikus tevékenység eredményei. Mindez nem csupán annyit jelentene, hogy a jövő Hold expedícióihoz az űrügynökségeknek fokozott körültekintéssel kell majd kiválasztaniuk a leszállások helyszíneit, de kénytelenek leszünk átértékelni a Hold geológiai történelmét is.

A TLP-k a Hold legnagyobb rejtélyei. Időtartamuk egyetlen perctől akár több óráig terjed, ami során észlelhető fényesedés, elhalványulás, vagy elmosódás következik be a felszín több kilométeres területén. Egyes megfigyelők egy ezeknél is különösebb vöröses ragyogásról számoltak be.

Nem sokkal az Apollo Hold-küldetések elindulását követően amerikai és brit kutatók több mint 1500 észlelést katalogizáltak, de már ennél jóval korábbról is vannak feljegyzések, melyek a TLP-kre utalnak. Az egyik legkorábbi a 10. századból, az angliai Canterbury székesegyház szerzeteseinek tollából származik, amelyben egy robbanásról számoltak be a Holdon. Az Apollo 11 űrhajósainak jelentésében is szerepel egy fényjelenség, amit az Aristarchus-kráter feletti elhaladásuk során észleltek.

A fényjelenségeket főként az amatőr csillagászok észlelik, ezért a megfigyelések a legnagyobb jóindulattal sem igazán nevezhetők uniformizáltnak, az átvizsgálandó adathalmaz leginkább egy összekuszálódott gombolyagra emlékeztet, magyarázta Crotts, aki a kibogozáshoz az esetek lajstromát elsőként az észlelések helyszínei szerint bontotta meg. Ezután megpróbálta beazonosítani a leírásokból azokat a területeket, ahol a jelenség kialakult, majd megvizsgálta, hogy az adott területeken milyen sűrűn észlelték a fényjelenséget.

Elemzésein több statisztikai szűrőt is végig futtatott, melynek végeredményeként összesen hét terület mutat kiemelkedő értékeket. Ezek közül toronymagasan vezet a 45 kilométer átmérőjű Aristarchus-kráter, amihez körülbelül az észlelések fele társítható, negyedük pedig a Plato-kráterre, a felszín egy 100 kilométer széles becsapódás ütötte sebhelyére esik. A fennmaradó egynegyed rész már jóval elszórtabb, főként a Mare Crisium, valamint a Grimaldi, Tycho, Copernicus és Kepler kráterekre esik. Vajon csak a véletlen műve, hogy ezek a területek ilyen kiugró értékeket képviselnek az adatok tengerében?


A sárgás csillagok jelölik a TLP-k helyeit, az 1. számú az Aristarchus-kráter. A piros körök az Apollo küldetések leszállóhelyeit mutatják az elsőtől, az Apollo 11-től az utolsóig, az Apollo 17-ig. A szürke körök az Apollo program tervezett, de már megvalósítatlan leszállóhelyei, míg a lila kör az Altair 2 egyik lehetséges landolási pontját mutatja.

"Az elemzés helytállónak tűnik" - értékelte Crotts munkáját Chuck Wood, a tucsoni Bolygótudományi Egység szakértője, aki szerint a fenti eredményekben az is közrejátszhat, hogy ezek a területek különösen kedvelt megfigyelési pontok az amatőr csillagászok körében. Crotts vizsgálatai azonban itt még nem értek véget. Kíváncsi volt, hogy a jelzett a területeken végbemennek-e más kapcsolódó események is.

Az Apollo 15 és 16, valamint az 1998-ban adatokat gyűjtő Lunar Prospector szonda is el volt látva a felszín radon gázának bomlásából kibocsátott alfa részecskék érzékelésére alkalmas spektrométerekkel. Meglepő módon a Crotts által kiemelt helyszínekre különösen jellemző egy időszakos radon kibocsátás, nagyjából a fentebb megjelölt arányokban. "Ez egy olyan egybeesés volt, ami végképp meggyőzött arról, hogy valaminek a nyomára bukkantam" - mondta. "A villanások helyei kigázosodási forrásoknak tűnnek, ami arra utal, hogy az egyik felfedezésem a másik kiváltója."

A hét helyszínben egy közös pont egészen biztosan van: mind a hét esetben meg van repedve a kéreg, a repedéseken pedig gáz szivároghat a felszín irányába. Ez nyomást hoz létre mielőtt kitörne a talaj a regolit szorításából, és kirobbanna az űrbe. "Aligha szeretnék egy ilyen területen álldogálni, amikor a folyamat végbemegy" - tette hozzá Crotts. Az Apollo 18 ellátogatott volna az Aristarchusra, azonban az expedíciót az egész Apollo programmal együtt leállították. A tervezett Altair 2 azonban elvileg beteljesítené, amit az Apollo 18 már nem tudott megvalósítani és ellátogatna a kráterhez.

Crotts egyik hallgatójával, Cameron Hummelsszel kiszámította, hogy alig féltonnányi gáz kiszabadulása a vákuumba kilyukaszthatja a regolit réteget, több kilométer átmérőjű por- és gázfelhőt hozva létre, ami 5-10 percen át marad fenn. Ezek az értékek pontosan megfelelnek a megfigyelések többsége által észlelt paramétereknek. A felhő többféleképpen is megváltoztathatja a felszín fényvisszaverési tulajdonságát, egyrészt árnyékot vethet a területre, ugyanakkor a porszemcsék szétszóródása fel is erősítheti a visszaverődő fényt.

Ez eddig szép, most azonban tegyük fel utolsó kérdésünket: honnan származhat a gáz? Mivel a radon az uránium bomlási terméke, a legkézenfekvőbb válasz az lenne, hogy a Hold kőzeteiben található uránium a forrás. Ez azonban még nem ad választ arra, hogy hogyan koncentrálódhat egy általános radioaktivitás terméke ilyen kis számú kivezető nyílásra. Crotts éppen ezért egy másik magyarázat mellett teszi le a voksát, ami azonban a halott, belülről rég lehűlt és megszilárdult Holdról alkotott általános nézet arcul csapása.

"Úgy vélem számolnunk kell a lehetőséggel, hogy a Hold néhány helyen még mindig rendelkezik a vulkanikusság maradványaival gáz kiáramlás formájában" - mondta. Kiemelte, hogy az Aristarchus egy vulkanikus fennsíkon fekszik, ami körülbelül 3 milliárd évvel ezelőtt árasztotta el lávájával a nyugatra eső területeket. "Aligha van még egy olyan hely a Holdon, amiről ennyire ordít a vulkanikusság ténye" - utalt a fennsíkra Crotts.

Elmélete teszteléséhez Crotts kiszámította a Föld gravitációjának a Holdra kifejtett ismétlődő tágító és összepréselő hatását. "Ez évente körülbelül 100 000 tonna holdkőzetet őröl meg, ami megközelítőleg 100 tonna gázkibocsátást jelenthet" - mondta Crotts. A NASA bő 10 év múlva emberi expedíciót küld a Holdra. Az Altair 2 leszállójármű és társa, az Orion űrhajó várhatóan 30 tonna gázt bocsát ki a felszín közelében minden egyes küldetés alkalmával. "Ekkora szennyezési szint a holdi vulkanikusság minden jelét eltünteti" - figyelmeztet Crotts, tehát gyakorlatilag 10 évünk marad, hogy a lehető legtöbbet megtudjunk a TLP-kről, és azok a Hold belsejére utaló jelentéséről.

Crotts egy asztrofizikusokból, geológusokból és mérőműszer specialistákból álló csapattal egy robot távcsövet üzemeltek be a chilei Cerro Tololo Obszervatóriumban, amivel kizárólag a TLP-ket fogják kutatni. A távcsövet világszerte újabbak fogják követni, amint sikerül a csapatnak megszerezni a megfelelő finanszírozást. A kutatók várakozásai szerint a kiépülő hálózattal folyamatában is megfigyelhetik a jelenséget. "Közel sem ismerjük annyira a Hold ezen aspektusát, mint ahogy azt korábban feltételeztük, pedig a jelenség valami fontosat próbál elmondani, aminek a megfejtésére nagyjából 10 évünk van" - összegzett Crotts.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #105
    Azért azon gondolkozz el h a földkéreg felgyűrődik miközben kialakulnak a hegyek, és ez úgy jön létre h 2 tektonikus lemez egymás felé mozdul el. A találkozási vonalnál összepréselődnek és leftornyosulnak.
    Viszont éppen ezért olyannak is kell lennie ahol korábban egy darabból álló lemez 2 irányba indul el, a törésvonaltól jobbra-balra.
    A te animációddal az a gond h a földrészek ugyanolyan "laposak" maradnak. Azt kell megértsd h a különböző földrészek valamennyire összezsugorodtak és feltornyosultak mialatt egyre szilárdabbak lettek, nem pedig a Föld nőtt meg és a földrészek laposak maradtak.
    Azt remélem tudod h a szilárd talaj a Földön mindenütt valójában egy fortyogó massza tetején "úszik", az egész föld egy képlékeny anyag, aminek a kérge egy igen vékony rétegben szilárdult meg, pár kilométerrel a lábunk alatt izzó láva van mindenütt. Kezdetben az egész Föld ilyen volt, és ahogy kezdett kihűlni, először csak vékony réteg szilárdult meg amit azonnal áttört a láva, és ez a réteg tele volt törésvonalakkal. Évmilliók alatt egyre jobban megszilárdult és hűlt, kevesebb lett a törésvonalak száma, és "vastagodott" a szárazföld. De a lemezek mozgása lelassult, és a mai napig mozgásban vannak. Már jóval vastagabbak mint a Föld keletkezésekor és ha 2 földdarab távolodik akkor a széleik megtartják alakjukat, látszik h korábban hová illeszkedtek, de nem úgy h képzeletben összenyomjuk a Földet, hanem a földrészeket kell laposabbnak elképzelnünk mert a múltban vékonyabb volt a földkéreg és laposabb.
  • PeeTeR #104
    csak hogy mennyire szent - lovesem sincs a zsugorodo/novekvo temahoz meg nem is nagyon erdekel biztos nem kezdek el okoskodni de ha felkapod a vizet legalabb ne szarral dobalozzal meg hanyagold a cinikus kijelenteseidet mint ez a hollywood -i duma.... kicsit azert durva szerintem. ha ez csak egy szaros hollywood szeptember 11 volt ugyan kerlek szolj mar annak a ket ismerosomnek akik aznap az irodahazban dolgoztak - azotan nem nagyon lehet elerni oket
  • Wampire1 #103
    Én azt nem értem hogy amit a geológia kidolgozott, helytáll minden elméletnek, minden körülményekre megadja a magyarázatot, már több száz éve dolgoznak rajta, bizonyítják kísérletekkel, számításokkal. Hát miért olyan nehéz ezt elhinni? rendben értem én hogy itt van a felfedezés öröme, hogy juhé van egy új magyarázat, de ez az új nagyon sokmindenben sántít. Már nem Leonardo Da Vinci korszakában élünk ahol sokmindent meg lehet cáfolni a tudományban. Ahoz hogy leromboljunk egy teljesen működő és megalapozot tudományágat (mint a geológia) nagyon sok tudósnak, zseninek, kell összeülnie. Einstein is mikor megdöntötte egyszerű kijelentésével a fizika alapjait (nincs éter) a newtoni fizikát nem kellett eldobni. Mint határeset tökéletesen illeszkedett az eisteni fizikához. Amit a tudósaink több száz év alatt kidolgoztak ne vessük már el ilyen hirtelen animációkra alapozva. Ha tényleg komolyan gondolnák ezt a felfújódásos témát, nem gondolod hogy a csapból is ez folyna és az összes geológus ezen dolgozna? Mielőtt ilyen dolgokkal szenvedsz szerintem menj el tanulni, tanulj meg mindent azokról a dolgokról amit meg akarsz cáfolni, aztán tedd. Hidd el ha kész érvekkel tudsz mindent alátámasztani rendicsek lesz. (nem vagyok ellened de ez az elmélet szerintem nevetséges.)
  • uwu #102
    Hagyjátok már ezt a szerencsétlent, hadd hirdesse, hogy miben hisz, maximum kiröhögi mindenki. Aki kijárta a 8 általánost úgysem hiszi el. Biztos, hogy ő sem hisz benne, csak szereti felkúrni az emberek agyát. Vannak olyan emberek akik élvezik, ha hülyének nézik öket, és arrakistor pont ilyen. Klinikai eset, talán ha nem foglalkozik vele senki meggyógyul.
  • Sanyix #101
    arrakistor ez egy akkora baromság, hogy az egy szellemi fekete lyukat generál, ami minden értelmet magába szippant, és megsemmisít emellett görbíti a teret is.
  • dronkZero #100
    Á, a főzéshez több fa kell. Viszont cserébe tovább üvölt. Az égetés olyan rövidke... Esetleg kis lángon, tűz fölött forgatva... Utána meg el lehet adni a McDonaldsnak, vagy esetleg egy kínai kajáldának...

    :P
  • Epikurosz #99
    Ja, sül, bár inkább pirulnia kellene a sok butasága miatt.
    Én amúgy takarékos ember vagyok és környezetbarát, lehet, hogy a főzés kíméletesebb.
  • dronkZero #98
    Sül/ég inkább, nem?

    Bár a főzés sem rossz, a Sógun-t(David Clavell) olvastad? :)
  • Epikurosz #97
    Na, látod, ebben igazad van.
    Saját kezemmel gyújtanám be a mágylarakást alattad. Hadd főjjél!
  • dronkZero #96
    Ez mellé, pont ugyanannyira gój vagyok, mint te. Meg vagyok keresztelve, megvan a bőr a pöcsömön, meg úgy egyáltalán, hogy a faszomba jött ez most ide?