153
  • hdo
    #153
    "Még annyit, hogy nem feltétlen ezek hatására készültek el azok az eszközök."

    Formailag viszont ki lehet nyilvánítani hogy valóban ezek hatására. Az első active flipes mobiltelefonok _konkrétan_ a hasonló módon "felnyitható" Star Trek kommunikátorok utánzásaként készült így.
  • Epikurosz
    #152
    Te, neked lényegében igazad van.
    Merjünk jó nagyot álmodni!
  • Molnibalage
    #151
    Felsorolátl egy rakás tévedést. És? Te még soha nem tévedtél? Mellesleg az lent hozzászóló emberek nagy része egy senki volt. 0 hatással voltak a történelemre..
  • WinG
    #150
    Veled nem foglalkozom, nincs értelme. Maradj aranylacinál.
  • Dany007
    #149
    Még annyit, hogy nem feltétlen ezek hatására készültek el azok az eszközök.
    Viszont szerintem mindenképpen isnpirálta az embereket. Amolyan útmutató, irányvonal.
    Ahogy Nexus nagyon jól idézte, a ma nélkülözhetetlen eszközeinket régen nagy emberek, tudósok stb is hasztalannak tartották, és nem tudták elképzelni, hogy ez elterjedhet valaha...
    Na ezért jó ha van pár ember akinek kicsit szárnyal a fantáziája. Persze az említett határokon belül. Amik részemről igen tág határok.
  • roliika
    #148
    Mondj csak egy korszakalkotó találmányt ami nem kis költségvetéssel indult!
  • Dany007
    #147
    Szerintem egyet értünk :)
    Nem szabad kizárni semmit, amíg nyíl egyenest szembe nem mennek a fizika alapjaival, és sokat sokszor sokféleképpen bizonyított tényeivel.

    A Star Trek is csak ezt csinálta. A te példádból kifolyólag '60-ban már volt ismeretük a mobil kommunikációról... Ők csak tovább gondolták, tovább vitték azt egy másmilyen formába. Arról ne is beszéljünk, hogy azok a részek 2350 körül játszódnak... Tehát ha azt vesszük ilyen téren nem is gondoltak nagyot.
    Aztán ott volt a "computer" + hangvezérlés xD Elég vicces mai szemmel nézve.
    Viszont ma már mindez alap dolog. Akár otthon is. Persze még nem tökéletes formában, de ahhoz képest, hogy '60-ban még egy "fél ház" kellett egy számítógépnek és az akkori embereknek nem sok fogalmuk volt róla mi is az, de ők már akkor megálmodták.

    Jó persze a térhajtómű meg anti-anyag meghajtásról nem is beszélek, mert az még ma is elég sci-fi. Tehát lehet ilyen téren kicsit túloztak, de valahol mindennek volt tudományos alapja, csak jóval előbbre vitték. De persze 2350 még messze van...
  • WinG
    #146
    Ennyi erővel lehetne mondani, hogy a Star Trek meg merített a walkie-talkiekból :)

    Erre viszont nem lehet alapozni semmit. Az valóban zseniális, ahogy Arthur C. Clarke a távközlési műholdakat "kitalálta". Ám attól, hogy évtizedek múlva egy babszem méretű anyagból fogunk csinálni tápláló vacsorát 5000 embernek, nem azt jelenti, hogy azt a Vissza a jövőből 2. része inspirálta, anélkül fel se fedezték volna.

    Amúgy mi kvázi feleslegesen vitázunk (vagyis inkább véleményt cserélünk), mert én is amellett vagyok, hogy nem szabad kizárni semmit, hanem oda kell írni, hogy "a tudomány jelenlegi álláspontja szerint" - és ezt, valld be, nagyon sokszor megteszik.

    KIVÉVE! Ha alapvető fizikai tényezőkkel ütközik, vagy szemmel láthatóan valami szobatudós munkája. Az ilyen roliika féle "Alumínium + Gallium por + Víz" féle csodareceptekre gondolok.
  • Dany007
    #145
    "Azért a kettő messze nem ugyanaz :) (max az elv, hogy egy kicsi készülékkel felhívsz valakit)"

    És itt a lényeg. Nem az a lényeg hogy működik hajszál pontosan. A Sci-fi soha sem adott műszaki vázlatot, vagy terveket. Csak elméleteket, elképzeléseket. Aztán majd a tudomány megalkotja ha lehetséges és ha szükséges.

    Pontosan az a lényeg, hogy kicsi készülékkel felhívsz valakit :) Legyen "bárhol" is. Mind1 hogyan működik. Amit '66-ban megálmodtak az írók, az akkor még csak a katonaságnak volt elérhető, és az messze nem volt ugyanaz. Valójában csak 20-25 évre rá terjedt el...
  • WinG
    #144
    Látom nem vetted észre a kommentemet :)

    Szóval: a mai telefonoknak szükségük van állomásokra, a kommunikátoroknak nincs. A mai telefonok rádióhullámokkal operálnak, a kommunikátorok meg a mélyűrön keresztül, stb.

    Azért a kettő messze nem ugyanaz :) (max az elv, hogy egy kicsi készülékkel felhívsz valakit)
  • Dany007
    #143
    EZ nem ugyan az EZZEL!
    Inkább ilyesmi kijelző nélkül...
    ... ha már mindenbe bele akarunk kötni... :)
  • Dany007
    #142
    Akkor nézd meg mégegyszer a Start Trek TOS részeit :) Valamit félrenéztél...
  • Dany007
    #141
    Amennyit akkor mutattak és tudattak róla, az már rég megvalósult.
    Amikor 1966-ban egy ember a kezében fogva szétnyit egy fém micsodát, és belebeszél, a másik meg km-re tőle hallgatja... Ez már bőven megvalósult :)
  • Garga Pitic #140
    1941, Motorola SCR-536, 130.000 példány.
    Mindent azért mégsem a scifikben találnak fel :)
  • ge3lan
    #139
    Hát igen, nincs MI, ez megint olyan, hogy vki szerint lesz, vki szerint meg nem.
    Igazából itt is felemás a dolog. MI-ben hátrébb egyéb dolgokban meg előrébb vagyunk mint gondolták hogy leszünk mostanra.
  • WinG
    #138
    Hát a kommunikátor megvalósításától azért még elég messze vagyunk :D
  • Dany007
    #137
    Ehhez annyiban beleszólnék, hogyha megnézed a Star Trek - The Original Series részeit akkor már ott láthatod a mai mobiltelefonok egyik legelső megnyilvánulását! Úgy hívták "Kommunikátor". És mindenkinek volt :)
    Pedig aztán 1960-ban még sehol nem volt a "mobil" marok telefon. Max a hátizsákos akkumlátorral, az is csak a hadseregnek...

    Szóval, hidd el a történelem már bebizonyította, hogy rengeteg olyan dolog vált valóra, amire egykor azt mondták, hogy hülyeség, elképzelhetetlen, lehetetlen stb...
  • mrzool
    #136
    Ácsi, itt most én kérdezek.

    TE mit akarsz bizonyítani pl. azzal, hogy a telefon megalkotása után pár évvel vki azt mondta, hogy sose fog elterjedni? Mikor még néhány évtizede sem hitt abban senki, hogy maroktelefonokkal fog mászkálni mindenki? Egyszerűen gazdaságilag fel sem merült, hogy majd 500 méterenként bázisállomásokat fognak építeni mindenhova.

    Akkor ez most mi volt? A nagy POSTA-összeesküvés, amin végül felülemelkedett a TELEFON-maffia? És kiderült az IGAZSÁG?:))

    Vagy mi van, hol vesztettem el a fonalat? Csak én érzem úgy, hogy offtopic, önmagukban akár még érdekesnek is mondható dolgokkal dobálózol össze-vissza, hátha kisül belőle vmi értelmes mondandó?:) Sok sikert!
  • WinG
    #135
    Szóval csak hisszük az alapvető fizikai és kémiai tényeket? Vagy most mire akarsz ezzel utalni?
  • NEXUS6
    #134
    Gúgli a barátod!
  • NEXUS6
    #133
    Jó de ezzel mit akarsz mondani?
    Talán azt, hogy lehet, hogy az akár nagy emberekétől származó téves "evidenciákat", vagy az emberi gondolkodás hagyományaiból örökölt dolgokat előbb utóbb felülírja a praktikus szemlélet, vagy általában az IGAZSÁG?

    Hát nem! Lásd pl. mindazon technikai örökség, melyek akár évszázadokig (évezredekig) megmaradnak és a praktikusság, tudományos igazság nagyon lassan képes csak kiszorítani, felülírni őket. Lásd pl. az ürrepülőgép gyorsító fokozatának geometriai jellemzőinek és a római kori lovaskocsik szabványos tengelytávjának esete.

    Tele van a gondolkozásunk, és a bennünket körülvevő társadalom, technológia olyan berögzött dolgokkal, amiket nem azért nem kérdőjelezünk meg, mert TUDJUK, hogy egyszer valaki már optimumra fejlesztette, vagy kiállta a tudományosság kritériumát, hanem mert gyak így örököltük meg és csak HISSZÜK, hogy ezt már valaki ilyen szempontból előttünk leellenőrizte.
    Pedig nem!
  • Epikurosz
    #132
    Micsoda gyűjtőszenvedély!
  • WinG
    #131
    szerint = szerintem
  • WinG
    #130
    "A számtech még mindig gyermeteg szinten van."

    Mi a viszonyítási alapod? Az MI-t hagyjuk, egyelőre azt sem tudjuk megmagyarázni, hogy mi is az az "intelligens".

    Amúgy lehet csak hazudják azt a TFT monitort, ami előttem van, meg a gépbenlévő izmos procit, ami összehasonlíthatatlanul többet tud, mint amilyen gépem 10-15 éve volt, vagy amilyenek még régebben voltak, de nekem ez elég valóságosnak tűnik :) a számítástechnika és a hozzá kapcsolódó dolgok (internet, digitális technikák) szerint igenis gyorsan fejlődnek mondjuk MINDEN MÁSHOZ képest. Lásd pl. közlekedés.
  • WinG
    #129
    Igen, de azt azért vedd figyelembe, hogy ezeket mérvadó tudományos szakemberek készítik, akik értenek a fizikához. Furcsamód az ilyen nagy perpetuum mobile szintű felfedezéseket, mint ez a germániumporos energiaforrás, sosem mérvadó fizikusok vagy kémikusok találják ki, ráadásul sosincsenek ellenőrizve laboratóriumi körülmények között. És nekem ne mondja senki, hogy elhallgattatják ezeket, mert a lent említett kísérlet is könnyen összehozható bármikor. A média meg amúgy is bukik a nagy csodákra.

    Más. A világnézet meg az eszement baromság nem ugyanaz, sajnos.
  • Epikurosz
    #128
    "A számítástechnika viszont lekörözte a képzeletet. "

    Sajnos ez sem igaz. A számtech még mindig gyermeteg szinten van, bár kétségtelenül sokat fejlődött, de amíg nem lesz MI, addig látványos fejlődés nem várható. Aki szerint igen, az hazudik, ne higgy neki.
  • NEXUS6
    #127
    Pedig azért néha a NASA is "leereszkedik" erre a szintre lásd pl.: warp hajtómú, zpe, miegymás

    Szerintem nagyon jó a cikk gondolatmenete, nem abból az irányból közelít, hogy vajon mi lehetséges biztosan tudományos szempontból, hanem, hogy először megnézi, hogy mik azok a jellemzők, amik egyáltalán értelmet adnak a csillagközi utazásnak, ehhez kitalál egy hipotetikus technológiát, majd megvizsgálja, hogy a jelenlegi ismereteinkbe ebből mi fér bele.

    Másrészt annyiban jogos amit írsz, hogy soxor előfordul, az hogy ha vita alakul ki, akkor az emberkék világnézetük minden szemetét a másikra borítják, csak ugye ez azért mindkét oldalról igaz.
  • mrzool
    #126
    Csak néhány komment, ami szerintem arra utal, hogy én bele is gondoltam a dolgokba, nem pedig csak szolgai módon copy-paste-eltem a nagy mondások kézikönyvéből:

    - elektromos világítás: nézd már meg az évszámokat, akkor még bőven ment a vita, hogy egyenáram vagy váltóáram legyen, és Edison elég nagy lobbierővel az egyenáram mellett kardoskodott. Kell részleteznem, hogy miért parás egyenáramot használni pl. utcai világításhoz?

    - találmányi hivatal: 'While that statement makes good fun of predictions that do not come to pass, it is none the less just a myth. Researchers have found no evidence that any official or employee of the U.S. Patent Office had ever resigned because there was nothing left to invent.'

    - 1876-os telefon? ne vicceljünk már, ne a mai eszközökhöz hasonlítsad...

    - a csillagászok egy része alapból utálja az emberes űrutazást, mivel úgy vélik, hogy a csillagászati kutatásoktól veszi el a forrásokat.

    Ugye nem kell folytatnom?
  • WinG
    #125
    Szerintem itt ugyanaz lehetett a helyzet, mint amikor az amerikai hadsereg az Alpok felé fordult, mert a német propaganda (amit az angolszászok alaposan benyaltak) azt terjesztette, hogy ott egy titkos náci földalatti létesítmény található.

    Persze nem volt ott senki és semi. Mit találtak ki erre az összeesküvés-hívők? Hogy az amcsik csak titokban megtűrik őket.

    Ugyanaz a szitu. Igazad van, ezeknek semmi se jó...
  • WinG
    #124
    Ügyeletes mérvadó is ugyanúgy mondhat hülyeséget, ők se jövőbe látok, nem tudhatják, hogy utánuk ki mit fog kitalálni, milyen forradalmi fejlesztések várhatóak.

    Ugyanakkor azok, amik az alap fizikával mennek szembe (és most nem a problémás elméletekről beszélek), azok ugyanúgy lehetetlenek lesznek x ezer év múlva, mint ahogy x ezer évvel ezelőtt is azok voltak. Az, hogy itt az sg fórumon valaki leírja a megoldást 3 szóban arra, hogy hogyan kell ingyen energiát csinálni, hadd ne vegyük már komolyan (se az ilyen aranylaci-fajtákat, akik fognak egy szemcsés képet, írnak hozzá egy ZS-kategóriás scifi novellát, amelyből aző adatokat 3 perc számítással meg lehet cáfolni, majd kikiáltják titkos igazságnak. Persze nem csak az űrhajózás, hanem a vallástól kezdve nyelvészeten át a történelemig minden területen).

    De, amúgy pont azon gondolkodik itt mindenki, hogy hű, mi a faszom okozhatja, de ha erre az a válasz, hogy az USA-kormány titkolja azt, hogy a csillagokat a Nibiru bolygón lévő mamutpeték lökdösik előre óriás V43-mozdonyokkal, akkor az értelmes vita alapból ellehetetlenedik.
  • mrzool
    #123
    Ezt ugyan most kimásolom a wikiről:

    The stated claims of the operation were as follows

    1. to train personnel and test material in the frigid zones
    2. to consolidate and extend American sovereignty over the largest practical area of the Antarctic continent
    3. to determine the feasibility of establishing and maintaining bases in the Antarctic and to investigate possible base sites
    4. to develop techniques for establishing and maintaining air bases on the ice, with particular attention to the later applicability of such techniques to operations in interior Greenland. (where, it was then believed, physical and climatic conditions resembled those in Antarctica)
    5. to amplify existing knowledge of hydrographic, geographic, geological, meteorological and electromagnetic conditions in the area.

    de anélkül, hogy én magam utánaolvastam volna részletesen a High Jump hátteréről, itt van egy magyarázat az én szemszögemből (a fenti 'hivataloson' kívül):

    A háborúnak jó egy éve vége, az amcsik nagyon boldogok, ám az a szóbeszéd járja, hogy néhány (száz/ezer) szakadár náci még meghúzza magát az Antarktiszon. Nincsenek műholdak, nincsen ma mindennaposnak mondható felderítés, hát biztos-ami-biztos alapon odaküldenek egy flottát, hogy befűtsenek ha mégis találnak vmit/vkit. Elvégre a nácikat ki kell irtani, értem?:)

    Szerintem egy ilyen projektbe belefér, hogy lyukra futottak, és esetleg utólag hadgyakorlatként adták el. Ellenben ha tényleg ott lettek volna a németek, akkor most arról beszélnének az összeesküvés-hívők, hogy miért tűrték meg őket olyan sokáig, és miért csak a háború után lettek kifüstölve... Nektek semmi se jó...
  • NEXUS6
    #122
    De bakker, ha ezeket te vagy én mondanám, akkor tényleg csak vélemények lennének, de az a poén, hogy olyan/olyanok mondták, akik az adott helyen igen is az ügyeletes mérvadó szerepét töltötték be, szal aki ellenkező véleményt fogalmazott meg, az automatice idiótának, legjobb esetben is fantasztának minősült!

    Amúgy egy párhuzamos univerzumban a Náciknak, nyilvánvalóan van bázisuk a Holdon!;DDD

    A hidrogén plazmás, extra energiát adó készülékek esete más. Ez egy nagyjából szignifikánsan bizonyított anomália, viszont emellett ugye elmondható , hogy a jelenlegi technikai berendezéseink gyakorlatilag olyan eszközök, amik egy adott, korábban anomáliának nyilvánított, vagy egyenesen letagadott jelenséget, közel 100%-os hatékonysággal képesek reprodukálni.

    Én a hozzáállással látok gondot. Van egy jelenség, OK, sokan talán többet látnak benne, mint ami van valójában, de érdekes módon itt senki nem azon gondolkodik, tisztelet a kivételnek, hogy "bakter, hű de érdekes mi a faxom okozhatja!?" Hanem jön a versengés, hogy ki tud hatékonyabban hülyét csinálni a másikból. Ha így állunk hozzá, látva az emberiség előtt tornyosuló problémákat, szerintem mindenki veheti a kis ásóját, és kezdheti megásni a kis sírját, mert mint civilizációnak semmi esélyünk, hogy még 100 évig is kihúzzuk.
  • ge3lan
    #121
    Ugyanennyi ezekkel ellentétes elhangzott véleményt is lehet idézni. Mit bizonyít? Semmit.
    Nincs hold/marsbázisunk (persze vki szerint van..), nincs háztartási robotunk stb, amiket régen jósoltak. A számítástechnika viszont lekörözte a képzeletet. Valamelyik tipp bejött valamelyik nem. Minden ötletet ellenez valaki. Ez ezután is így lesz. Az egyik félnek mindig igaza lesz.
    Most éppen vki szerint lesz fúziós energiánk vki szerint meg nem.
  • WinG
    #120
    De bakker, ezek csak vélemények, nem tudományosan megalapozott okfejtések. Még nyelvi szempontból is, a legtöbben ott van az "úgy gondolom", "azt hiszem", ezek egyszerű vélemények.

    Amúgy nyilván még nem értünk el a tudományos világ határára (soha nem is fogunk), de hadd ne kelljen már olyanokról vitázni, hogy a náciknak van-e holdbázisuk, meg vízből meg afrikai elefántszarból lehet-e pulzáló sugárhajtóművet építeni.
  • Dany007
    #119
    "Másrészt itt valszeg Rolikának van a legnagyobb esélye arra, hogy valami újdonságot találjon, még ha talán nem is azt, amit ő szeretne, mert más nem nagyon hajlandó arra, hogy igazán el merjen távolodni azoktól a gondolati ösvényektől, amiket már mások kitapostak a számunkra.
    Rolika észre fogja venni, ha tényleg egy 6 sávos interplanetáris autópálya húzódik a bokor mögött, mások meg szépen baktatnak a halálukig a papa-mama által is használt kis gyalogösvényen. "

    Fogalmam sincs hogy jutottatok el idáig, a Holdra szállás vitatásától, de ebben egyetértek veled!

    Persze más az, amikor valakinek szárnyal a fantáziája a fizikai és egyéb tudományos ismeretekből kiindulva, meg más az amikor valaki mindenben összeesküvéselméletet lát.

    Szerintem is muszáj elragaszkodni néha a valóságtól. Ha mindenki mindent tankönyvek szerint gondolt volna soha nem fejlődtünk volna még idáig se.
  • NEXUS6
    #118
    Ha mond valaki 100 ötletet abból lehet, hogy a többség gyakorlatilag használhatatlan, de esetleg lesz benne 1-2 működő újdonság is. Aki csak a tankönyvet tudja felmondani az ne várja, hogy azért még ki is tüntetik.

    Wright fivérek egyszerű bicikli gyárosok voltak aztán nem telt bele 50 év és a hangsebességet átlépő repcsik röpködtek mindenhol.

    A tudomány az ismert és használt dolgok formalizált rendszere. Ha valaki épít egy ismeretlen erőre épülő technikai eszközt, az tudományosan általában megmagyarázhatatlan, bár volt már ilyenre azért jó pár példa a történelemben.

    „Tekintettel a elektromos világításra - bár sokan szóltak már mellette is, ellene is - úgy gondolom, kétséget kizáróan mondhatom, a Párizsi világkiállítással együtt az elektromos világításnak is vége lesz, és soha többé nem hallunk róla.”
    Erasmus Wilson, oxfordi professzor, 1899.

    „Az elektromos világítás sohasem léphet a gáz helyébe.”
    Ernst Werner von Siemens (1816-1892)
    német mérnök, a távíró iparág kifejlesztője

    „A levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni.”
    Lord Kelvin, kémikus, 1885.

    „Lovakat mindig is fogunk használni, ám az automobil csupán múló szeszély marad.”
    A Michigen Bank elnöke azt javasolta
    Henry Ford ügyvédjének,hogy ne fektessen
    pénzt a Ford Motor Companyba, 1893

    „Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták.”
    Charles H. Duell, az amerikai
    találmányi hivatal vezetője 1899.

    “Az emberiség sohasem fogja megismerni a csillagok kémiai összetételét.”
    Auguste Comte, 1835.
    Húsz évvel később a német Gustav Kirchhoff megalkotta az anyagok színképét mérő spektroszkópot, melynek segítségével hamarosan többet tudtak a csillagok belsejéről, mint a Földéről.

    “Jó terv, csak egy dologról feledkeztek meg: a gőzmotor működéséhez szilárd talapzat kell.”
    A brit tudományos akadémia elnöke, a 19. sz. elején a gőzhajóról

    “A fájdalom a sebészeti beavatkozások örökös velejárója lesz.”
    A párizsi egyetem orvostudományi karának professzora Alfred Velpau, 7 évvel az éter használatának bevezetése előtt

    “Ez a telefon nevű dolog túl sok hiányossággal bír ahhoz, hogy telekommunikációs eszközként komolyan vegyük.”
    A Western Union amerikai
    postaszolgáltató vállalat
    piackutatása, 1876.

    “A drót nélküli zenegépnek nincs kereskedelmi értéke. Ki fizetne olyan üzenetért, mely nem konkrét személynek szól?”
    Kb. 1920.

    “Még ezer évig nem fog repülni az ember.”
    Wilbur Wright, 1901.

    “A számítástechnika elérte fejlődésének határait.”
    Neumann János, 1949.

    “Míg az ENIAC számológép 19 ezer vákuumcsővel van felszerelve és 30 tonnás, a jövőben a komputereknek talán ezer cső is elég lesz, és az is lehet, hogy nem lesznek nehezebbek másfél tonnánál.”
    Popular Mechanics, 1949.

    “A világpiacon összesen kb. 5 darab számítógép helyezhető el.”
    Az IBM elnöke, Thomas Watson, 1953.

    “Nincs olyan ok, amiért valaki számítógépet akarna az otthonába.”
    Ken Olson, Digital Equipment Corp. Elnöke
    1977-ben a Jövő Társadalma konferencián
    nyilatkozott így.

    “640 kilobájt mindenkinek elég.”
    A Microsoft alapítója, Bill Gates, 1981.


    „Japán túlságosan is szegény ország ahhoz, hogy olyan luxuscikkeket, mit a TV megengedhessen magának.”
    A Toshiba elnöke 1955-ben

    „Az orosz nép sohasem akar saját autót. Az olcsó taxinak sokkal több értelme van!”
    Hruscsov 1956-os amerikai látogatása során

    „A vonatok nem közlekedhetnek túl nagy sebességgel, mert az utasok levegő hiányában megfulladnak.”
    „A gőzhajó sohasem lesz képes áthajózni az Atlanti óceánt, mert több szénre volna hozzá szüksége, mint amennyit elbír.”
    Dionysius Lardner (1793-1859)
    a London University természettudomány professzora

    „Nem hiszem, hogy valaha is láthatunk másmilyen tengeralattjárót, mint ami a hullámok közt bukdácsol és megfojtja saját legénységét.”
    H. G. Wells (1866-1946) angol író,
    az első science fiction szerzők egyike

    „A legcsekélyebb jelét sem látom annak, hogy a nukleáris energia valaha is elérhető lesz.”
    Albert Einstein, 1932

    „Az 1960-as évektől naponta csupán három órát kell majd dolgoznunk.”
    John Langdon-Davies, a Royal Antropological Institute tagja, 1936

    "Az űrutazás a legtökéletesebb ostobaság.”
    Sir Richard Woolley,
    angol csillagász, 1956
  • roliika
    #117
    A víz alatti plazma előállításához jóval kevesebb energia elegendő mint amennyi kinyerhető a gázból. Bingo Fuel nézz utána.
  • teddybear
    #116
    "Másrészt itt valszeg Rolikának van a legnagyobb esélye arra, hogy valami újdonságot találjon, még ha talán nem is azt, amit ő szeretne, mert más nem nagyon hajlandó arra, hogy igazán el merjen távolodni azoktól a gondolati ösvényektől, amiket már mások kitapostak a számunkra."

    Nem gondolnám. Inkább körbe fogják röhögni. Ő meg megsértődik.
  • teddybear
    #115
    Persze, van ilyen. Csak amit te is kihagysz az az, hogy plazma nem lesz csak úgy. Ahhoz bizony energia kell, méghozzá sok. De erről az apróságról nagyvonalúan el szokás felejtkezni ugye?

    Mert egy autó két bögre vízzel elmegy Herceghalomig, de az előzőleg feltöltött harckocsi-akku, ami a plazmakészüléket hajtja, az csak megemlítésre sem fontos. Hiába merül le a használhatatlanságig.
  • WinG
    #114
    roliika: akkor ugye a Holdon is vannak náci bázisok?