Hunter

Megbukott a buborékfúzió "atyja"

Megfosztották professzori címétől a buborékfúziós kutatásaival ismertté vált Rusi Taleyarkhant, az Indiana állambeli Purdue Egyetem nukleáris mérnökét, miután az intézmény ellenőrző testülete két esetben is bizonyítottnak találta kutatásainak a meghamisítását.

A professzori cím és a vele járó éves 25 000 dolláros juttatás elvesztése mellett Taleyarkhant három évre a végzős hallgatók oktatásától is eltiltották, a tanszékről azonban nem menesztették. A vizsgálati jelentés szerint a kutató részt vett annak a független igazoló tanulmánynak az elkészítésében, ami megerősíti 2002-es állítását, miszerint sikerült fúziót beindítania deuterált acetonban. A másik vád szerint Taleyarkhan olyan hallgatók nevét is feltüntette a Nuclear Engineering and Design szaklapban megjelent tanulmányában, akik közvetlenül nem is vettek részt a kísérletben, miután az egyik ellenőrző személy kijelentette, hogy egy ilyen jelentős felfedezéshez több tanura lenne szükség.

Taleyarkhan a Nature magazinnak írt levelében mindkét vádat elutasítja, mondván semmi közük magához a buborékfúzió tudományához, továbbá megkérdőjelezi az ellene tett szankciókat is, mivel szerinte ugyanezt a két kérdést egy illetékes bizottság 2006-ban már megvizsgálta és tisztázták őt. Kritikusai másként látják a helyzetet. Taleyarkhan ellen összesen 36 vádpontot hoztak fel, amiből a Purdue által létrehozott bizottság csak kettőt talált helytállónak, "Győzött az igazság? Igen, de nem teljes egészében" - tette hozzá Ken Suslick az Illinois Egyetem kutatója, aki úgy véli, a vizsgálatoknak jóval több vádat kellett volna igazolniuk.

Taleyarkhan még az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatójaként jelentette be, hogy csapatával nehézhidrogén magfúziót értek el szonofúzióval, azaz parányi buborékok hanghullámokkal történő berobbantásával. Az egyszerű asztali berendezés egy olcsó és korlátlan energiaforrás lehetőségével kecsegtetett, az Oak Ridge-iek egy másik kutatócsoportja azonban megpróbálta megismételni a kísérletet, de nem sikerült fúzió jeleire bukkanniuk. Nem sokkal később Taleyarkhan a Purdue-n folytatta kutatásait, ahol tanulmányai alapján sikerült megismételnie a kísérletet a korábbiaknál szilárdabb bizonyítékokkal.

Taleyarkhan egy 2006-ban benyújtott publikációja - szintén független igazolással - jelenleg is elbírálás alatt van a Physical Review Letters szaklap szerkesztői előtt. "Még fontolgatjuk mit tegyünk, jelenleg nem tudjuk kommentálni a továbbiakat" - nyilatkozott Gene Sprouse, a lapot kiadó Amerikai Fizikus Társaság főszerkesztője.

A volt professzor ügye a Purdue Egyetem vizsgálatát ellenőrző és a kutatásokat közvetve finanszírozó Haditengerészeti Kutatási Hivatalánál (ONR) is nyitott. Az ONR iránymutatásai szerint saját hatáskörében kell ítéletet mondania az ügyben, ami a figyelmeztetéstől egészen a szövetségi pénzforrások befagyasztásáig terjedhet. Taleyarkhan jól tudta, hogy az anyagi támogatás második szakasza, 4 millió dollár csak akkor fog a rendelkezésére állni, ha rajta és munkatársain kívül valaki más is megerősíti eredeti buborékfúziós eredményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #85
    > Ez a jövő energiaforrása lehet, hiszen egy fúziós erőmű nem termel radioaktív szennyező anyagokat.

    "Will Iter produce radioactive waste?

    Yes. The neutrons produced in fusion reactions will "activate" the materials used in the walls of Iter's plasma chamber. But one of the project's tasks will be to find the materials that best withstand this bombardment."

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4627237.stm
  • Dj Faustus #84
    "Nekem egy teniszlabda méretű golyó kellene, amelyik meleget ad, örökkééééé..... "

    Ez elvileg infravörös sugarakat ad ki (ergo elvileg meleget is adhatna), és ezzel tisztítja a ruhákat. ;D
  • bvalek2 #83

  • Epikurosz #82
    No, akkor lássuk:
  • Epikurosz #81
    Nekem egy teniszlabda méretű golyó kellene, amelyik meleget ad, örökkééééé.....
  • rotaboy #80
    Nekünk nincs időnk 100 millió évet várni, valamilyen eltérő módszerre van szükség:

    ³H+²H Þ 4He+n +17,6 MeV

    Az energia nagy részét a neutron viszi.
  • rotaboy #79
    Magfúzió alapjai:

    Hidrogén ciklus (kis csillagoknál, pl.: Nap)

    (nagy csillagokban inkább C-N ciklus van)



    (a) +H + +H => 2H + e+ + u + 0,42MeV



    Magas hőmérséklet kell kb. 15 millió oK szükséges hozzá! Ezen átlag nagyságrendileg 100 millió évente történik egy protonnal.(elég lassú)

    Ha a két proton kötött lenne (azaz a 2He létezne), akkor ez csak percekbe telne.



    (b) 2H + 1H => 3He + g + 5,5MeV (másodpercek alatt megy végbe)



    (c) 3He + 3He => 4He + 2 1H + 12,8MeV



    Végeredményben 4 protonból (H) lett egy hélium (He) mag. Atomokról ilyen hőmérsékleten nem, csak plazma állapotról beszélhetünk.
    A nyomás nem engedi, hogy a hőmérséklet emelkedjen. Ma még vitatott, hogy a fúzió folyamatosan vagy szakaszosan zajlik le.

    A napon belül vertikális keveredés gyakorlatilag nincs, a gravitációs nyomással a gázok és a fotonok nyomása egyensúlyt tart (nagyobbrészt a gázok). Eddig a pontig a nap egy szabályozott fúziós reaktorként viselkedik, de ha a hidrogén kiég, zavar keletkezik a szabályozásban Þ a belseje összeesik Þ a hőmérséklet nő, majd 100 millió K-en beindul a H fúziója nehezebb elemekké (pl 12C és 160 elemekké)Þ a csillag felfúvódik és vörös óriás keletkezik.

    A vörös óriások instabilak és ritkák, mert ez a periódus rövid ideig tart. Az Orion csillagképben található az egyik legszebb példája.

    Kis tömegű csillagok esetén (pl. a Nap) a vörös óriás állapottal megszűnik a magfúzió, a csillag évmilliárdok alatt lassan kihűl (fehér törpe). Nagyobb tömegű csillagok esetén további izgalmas folyamatok történnek (szupernóva robbanás, neutroncsillag, fekete lyuk), ezek tárgyalása azonban nem tananyag.

    Fúzió a földön:

    Nekünk nincs időnk 100 millió évet várni, valamilyen eltérő módszerre van szükség:

    Þ17,6 MeV

    Az energia nagy részét a neutron viszi.



    Előidézése:

    Gyorsítókkal vagy magas hőmérsékleten történik.

    - az egy szabadsági fokra jutó átlagos energia.

    Az átlagos energiát alapul véve elmondhatjuk, hogy körülbelül K-nél indulna be a folyamat.

    Szerencsére egyes atommagok az átlagos energiától sokkal nagyobb energiával rendelkeznek (Boltzmann-eloszlás) és az alagút effektus is segít. Ezek miatt már lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten is lehetséges a fúzió. Már nagyságrendileg 50 millió K-en beindul, tehát ez a folyamat lényegesen eltér attól, ami a Napban zajlódik.

    A folyamat történhet

    A., robbanásszerűen: hidrogénbomba (körülbelül 100 milliószor nagyobb energia, mint a kémiai égésnél (tömegegységre vonatkoztatva))

    A magas hőmérséklet előállítása: hasadási bombával. Ha itt megállunk (neutronbomba)

    A keletkezett gyors neutronok az hasításával még több energiát szolgáltathatnak.



    B., szabályozottan: így is működik de az energia mérlege egyenlőre még negatív, mert a gyorsításhoz rengeteg energia kell és kizárólag elektromágneses falakkal lehet a minimum 50 millió K-es plazmát egyben tartani. Angliában most épül egy fúziós erőmű, ami állítólag pozitív energiamérlegű lesz. Ez a jövő energiaforrása lehet, hiszen egy fúziós erőmű nem termel radioaktív szennyező anyagokat.

    Forrás: http://www.uni-miskolc.hu/~www_fiz/modern1/21.htm
  • bvalek2 #78
    Köszi a javítást, ezért jó ha valahol emberek összedugják a fejüket, valaki valamihez biztos ért

    Utánanéztem, és a kavitáció a csőben gyorsan, turbulensen áramló víz zörgését/dörgését okozza.
  • babajaga #77
    "Ezért zörögnek néha a csaptelepek is amikor megnyitjuk őket"

    Nem a kavitáció miatt zörögnek a csapok hanem azért mert ki van kopva a szeleptányér és a szelep a zárás-nyitás irányában ugrál és sorozatban zárja a vízet a hirtelen megállítot víz "ütést" mér a csőre.
  • Epikurosz #76
    Különben félek, hogy ezt a telet is orosz gázzal kell átvészelnem, amelyre a Gázművek külföldi tulajdonosai rárakják a maguk uzsoraprofitját.