Hunter

Erősödnek a bizonyítékok a buborékfúzióra?

Tudósok újra bejelentették azt a nagy vitát kavaró állítást, miszerint egy egyszerű asztali kísérlet buborékjainak pezsgése nukleáris fúziót hozhat létre, ugyanazt a folyamatot, ami a Napot fűti.


Rusi Taleyarkhan (jobbra) a szerkezet mellett
2002-ben igen nagy vihart kavart az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Rusi Taleyarkhan vezetésével működő csapata amikor bejelentették, hogy képesek nehézhidrogén magfúziójára azáltal, hogy acetonban képzett parányi buborékokat hanghullámokkal berobbantanak. Ezt a folyamatot nevezik szonofúziónak.

A fúziós reaktorok úgy élnek az emberek tudatában, mint hatalmas, több milliárd dollárba kerülő gépezetek, az eredmény azonban megnyithatna egy olcsó, korlátlan energiaforrás lehetőségét. "Valójában nukleáris kibocsátást állítunk elő egy egyszerű asztali berendezéssel" - mondta Taleyarkhan. "A felfedezés történelmi jelentőségét az adja, hogy először sikerül egyszerű mechanikai erővel egy csillag belsejében zajló állapothoz hasonló hatást létrehozni."

A kritikusok azonnal rámutatak a munka hiányosságaira, különösen amikor az Oak Ridge egy másik kutatócsoportja megismételte a kísérletet és nem sikerült neutronokra vagy radioaktív tríciumra, a fúzió árulkodó jeleire bukkanniuk. Taleyarkhan - aki azóta átment a Purdue Egyetemre - azt állítja, hogy újra sikerült előállítania az asztali fúziót, és ezúttal bizonyítékai még szilárdabbak. Bár ezt a legutóbbi kísérletet senki nem próbálta megismételni, Lee Riedinger, az Oak Ridge tudományos és műszaki igazgatóhelyettese elmondta, a kísérlet rendkívül magas szintű ellenőrzésen ment keresztül mielőtt az eredmények publikációjába beleegyezett a Physical Review szaklap.

Az első kísérletben Taleyarkhan és munkatársai neutronokat lőttek egy hideg acetonnal feltöltött tartályra, hogy parányi buborékokat hozzanak abban létre. Az acetont deutériumból, a hidrogén egy plusz neutronnal dúsított nehezebb formájából állították elő. A rájuk zúdított hanghullámok a buborékok sorozatos kitágulását, majd összeomlását okozták.

A kutatók szerint a buborékok berobbantak, belül a hő több millió fokra emelkedhetett, azaz elég forróvá vált, hogy két deutérium mag összeolvadjon. Ez a fúzió létrehozhat egyrészt tríciumot - a hidrogén egy izotópját - és egy protont, vagy egy hélium-3 magot és egy 2,5 millió elektronvoltos energiájú neutront. A csapat mindkét reakcióra bizonyítékot talált, azonban más kutatók rámutattak az észlelt neutronok és trícium mennyiségére vonatkozó ellentmondásokra, és arra a tényre, hogy a detektor úgy volt beállítva, hogy 2,5 millió elektronvoltos neutronokat szűrjön ki.

Taleyarkhan elmondta, hogy azóta újjáalakította a felszerelését, így az jobb hatásfokkal észleli a neutronokat. Állítása szerint ezúttal még határozottabb bizonyítékai vannak a fúzióra, a neutronok a megfelelő energiát mutatják, és szintjeik megegyeznek az észlelt trícium mennyiségével.

Ez azonban még nem lesz elég a kritikusok lecsendesítéséhez, nyilatkozott Larry Crum, a seattle-i Washington Egyetem akusztikai szakértője. Bár az új eredmények szerinte is hitelt adnak a szonofúzió elvének, mégis szkeptikus maradt Taleyarkhan felfedezésével kapcsolatban. "Én még mindig úgy vélem, hogy ezt senki sem fogja elhinni" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #25
    nekem az antigravos szupravezetősből megvan a 97es ujságcikk bescannelve :D
  • [HUN]PAStheLoD #24
    az álmodozás visz minket előre :]
  • Pepito #19
    Ugye a kavitaciot nem keverjuk ossze a Casimir effektussal, kedves ifju kollega!

    Egy dolog a kavitacio, es egy masik az, hogy mi tortenik a buborek keletkezese utan a magaval a buborekkal.

    Egely kiszamitotta, ugye, hogy deformalni kell a buborekokat, hogy az osszeomlaskor az energia merleg kedvezoen alakuljon. En sajnos nem vagyok ott, hogy ezt elmeleti alapon ellenorizzem. :)

    Talan szerencsenk (szerencsejuk) van es a hang hatasara keletkezo buborekok a hang hatasara megfeleloen deformalodnak is.

    A hidegfuzio, mint olyan felrevezeto elnevezes, hiszen a buborek osszeomlasakor ott NAGYON magas homersekletek lepnek fel lokalisan. Mondjuk par ezer atom suragu korben. No es a buborek osszeomlasakor fellepo sebessegek a nagy nyomast is letrehozzak.


    Ja! A neutron sugarzas. Az sajnos tenyleg kell, de errol majd legkozelebb meselek, kedves gyerekek. :)
  • papabear #15
    A kísérleti fúziós erőmű jelenleg megépítés előtt áll. Most keresik a helyet a létesítményhez. Nemzetközi összefogás (főleg európai) van mögötte, többek között hazánk tudósai is kiveszik a részüket a projektből.
    A fúziós erőművek áldását azonban a legbarátibb becslések szerint is csak az évszázad közepétől tudjuk majd élvezni, addig csak tesztelik és tanulják...

    Persze egy ilyen egyszerűsített fúzió értelmetlenné tenné a töb száz milliárd eurós beruházást... Örülnék, ha igaz lenne és nem csak kacsa...
  • FtranX #14
    hát reméljük, hogy az előbbi lesz igaz!
  • Dzsini #12
    nem ingyenes, csak sokkal jobb hatásfokkal működik, mint a fissziós... ugyanúgy vízmelegítésre és turbinákra fogják használni, mint az atomerőművekben. és ha tényleg kisebb helyen, nagyságrendekkel olcsóbban előállítható, mint a jelenlegi fúziós erőmű (amiről régen hallottunk, de impresszív méretű dolog volt), akkor hajráhajrá :)
  • FtranX #11
    megint jönnek az összesküvés-elméleteket hajkurászók...
  • Dzsini #9
    duhosember: ugyanarra a csodára ami bekövetkezett a gőzgép feltalálásakor, a benzinmotornál, az atomerőműnél...
  • Ben C #8

    Frankó,de igy is,nagyon jó!
  • Dzsini #4
    azért nemsemmi, hogy a kavitációs energiát (ami az áramlástanos emberkék rémálma) használják fúzióra...