Hunter

Augusztus 12-én tetőzik a meteorzápor

Minden nyáron megcsodálhatjuk a Perszeida meteorraj látványos bemutatóját, így lesz ez idén augusztusban is.

A perszeidák csúcspontja keddre várható, Margaret Campbell-Brown és Peter Brown 2008-as Észlelési Kézikönyve szerint magyar idő szerint délután 1 órakor tetőzik, ami leginkább az észak-amerikaiaknak, ott is inkább a nyugati államokban élőknek kedvez. Ami minket vigasztalhat azon túl, hogy országszerte túlnyomóan tiszta égbolt várható, a nagyobbodó Hold is lenyugszik hajnali fél kettőkor, jövőre az utolsó negyedébe lépő Hold bevilágítja majd az éjfél utáni égboltot, némileg nehezítve a hullócsillagok észlelését.

Mint tudjuk a napokban már egyre sűrűbben felbukkanó meteorok a Swift-Tuttle üstökös parányi törmelékei. Az 1862-ben felfedezett üstökös körülbelül 130 év alatt kerüli meg a Napot, legutóbb 16 évvel ezelőtt tűnt fel, 1992 decemberében. A látogatást követően a perszeidák sokkal intenzívebbé váltak, a meteorok óránkénti száma több százra növekedett, többségük rendkívül fényes és látványos volt, mára azonban a meteorraj aktivitása visszatért a régi kerékvágásba.

Egy igen jó zápor percenként egy meteort hoz a város fényeitől távolabb autózó megfigyelő számára, a fényszennyezés és a holdfény ezt a számot egyaránt csökkenti. A perszeidák gyakorlatilag ezt ígérik, óránként 50-60 meteort láthatunk a sötét égbolton, kivételesen kedvező körülmények között - ha egy kicsit kapkodjuk a fejünket, akkor akár 90-100 hullócsillagot is észlelhetünk. Ne feledjük, ezek statisztikai adatok, a valóságban gyakran láthatunk két-három perszeidát gyors egymásutánban átsuhanni az égbolton akár fél percen belül, amit többnyire több perces szünet követ.

A csúcspont alatt a perszeidák radiánsa, azaz a pont, ahonnan a meteorok érkeznek, nem messze a Perszeusz csillagképtől helyezkedik el. Kora este ez az észak-keleti horizont alját jelenti, ami az idő előrehaladtával fokozatosan emelkedik, egészen virradatig, ami az észlelés végét jelenti. A radiánshoz közel megjelenő meteorok rövid sávot húznak, a távolabbiak azonban általában fényesebbek és hosszabb a csóvájuk, mindezek mellett pedig gyorsabban is húznak át az égbolton, A beérkező meteorok 10-20 százaléka nem felel meg a fentieknek, ezeket szórványos meteoroknak nevezik, vagy egy kisebb zápor tagjainak tudhatók be.

Az észlelés egyébként egy elég egyszerű és pihentető művelet, a legjobb, ha hanyatt fekszünk, bámuljuk a csillagokat és várunk. A perszeidák aktivitása ugrásszerűen megnő az éjfélt követő órákban, így célszerű ekkorra időzíteni a műveletet. Ez nem csupán kedd éjszakára vonatkozik, akit érdekel az esemény az napokkal előtte és utána is felvállalhatja ezt a fajta éjszakai kikapcsolódást, ezeken a napokon nagyjából egy negyedével kevesebb hullócsillag észlelhető mint a maximumkor. Az utolsó perszeidákat két héttel a csúcspont után észlelhetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #24
    én ágyból látam párat:)
  • lesko #23
    Írígykedem, nem is kicsit. Én csak egyet láttam. :( Igaz nállunk nem egyszerű a helyzet, túl sok a fény, és persze a hold is fent vigyorog de felhő legalább nincsen.
  • plus44 #22
    ma 13 óra táján érte el a csúcspontot amiből mi sajnos semmit nem láttunk , amúgy tegnap hajnalhoz közeledve nőtt meg a számuk ill ma sötétedés után lesz a legtöbb és fokozatosan csökken..
  • NEXUS6 #21
    Na most már tudom, hogy a macskáim miért szöktek ki estére.;)
  • Epikurosz #20
    "meg egy pár villanást (ami nemtom mi volt),"

    ufó?
  • ch13 #19
    Ma este lesz a legtöbb vagy tegnap volt???
  • plus44 #18
    én msot jöttem be , kb olyan 100at láttam , este 10től kinnvagyunk , basszus oylan szépeket és nagyokat láttunk :') , meglehet fagyni odakint de a látvány kárpótól..
  • Teppik Amon #17
    a mostani éjjel nagyon jó volt. sötétedéstől éjjfélig vagy 20 hullócsillagot láttunk meg egy pár villanást (ami nemtom mi volt), úgy hogy csak kb 1/6 égboltot figyeltünk!
  • Epikurosz #16
    Pedig úgy ceretném, ha az Ácia centerben vácárolnátok teleckópot... :-)
  • gyalikukac #15
    ha van alamelyikteknek távcsőve vagy binoklija akkkor ajánlom megnézni az Androméda galaxist.Persze ha nem pesti vagy. Már szabad szemel is látazik egy közepes égen ( 5 magni) 10 x 50 es binoban már gyönyörű. 1-2 fele zenit fele van.