Hunter

Ma érik el csúcspontjukat a lyridák

Látványos meteorzáport ígér a szombat éjszaka, a legősibb ismert meteorraj, a lyridák térnek vissza hozzánk. Igaz nincs olyan nagyszabású, mint a decemberi geminidák vagy az augusztusi perszeidák által nyújtott látvány, az elkövetkező hónapokra a ma éjszaka tetőződő meteorzápor ígérkezik a legjobb égbolt megfigyelési programnak.

Az 1861-ben felfedezett Thatcher üstökös által elterített törmelékmező fényjátékát leginkább az északi féltekén élők figyelhetik meg. A Thatcher elnyújtott pályáján 415 év alatt kerüli meg a Napot, pályájának a Naphoz mért legközelebbi pontja valamivel a Föld pályáján belül helyezkedik el, legtávolabbi pedig négy neptunnyi távolságba nyúlik.

A város fényeitől távol minden év április 22-re virradóan általában óránként 10-15 hullócsillagra lehet számítani, a csillagászok szerint azonban az idén van némi esély arra, hogy ennél aktívabb meteorzáport figyelhessünk meg, a törmelékfolyam ugyanis nem egyenletesen oszlik el az üstökös pályája mentén, így egy-egy évben megeshet, hogy a Föld jóval sűrűbb törmelékmezőt szel át, mint más években. A legjobb megfigyelési időpont vasárnap hajnali 3 óra környékén ígérkezik.


2003-as felvétel a raj két tagjáról

A lyridák a feljegyzések szerint 1803-ban produkálták a leglátványosabb meteorzáport, legutóbb pedig 1982-ben voltak a legaktívabbak, akkor óránként 90 meteor lépett be a Föld légkörébe. Első ismert megjelenése i.e. 687-re datálható, ekkor jegyezték fel kínai megfigyelők az "esőként hulló csillagokat", ezzel a lyridák tekinthetők a legrégebbi meteorrajnak.

Nevüket a Lyra-ról (Lant) kapták, mivel ez a csillagkép helyezkedik el a horizont felett a csillaghullás ideje alatt, ennek ellenére nem kell kizárólag ezt a konstellációt bámulni, a meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek. Az észleléshez viszonylag tiszta égbolt várható, melybe a Hold sem zavar bele jelentős mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyi123456 #11
    ezt elnézted god mer a hír 2007. április 21. 15:07 perckor érkezett de mindegy!lol
    különben én se láttam:(
  • god25 #10
    F@x@, h mejött a hírek 23-án. :S
  • Roli #9
    én is elaludtam :(
  • Tarathiel666 #8
    Hát Bakka én is ezt szeretném tudni... Nem lenne utolsó megtudni, hogy volt-e komolyabb, vagy sem... mert sikeresen elaludtam. Szóval valaki jelezzen, ha látta!
  • Bakka #7
    Latta ezt valaki???
  • ferceg #6
    Felteszem, a 3./4. nem lyrida.
  • jasszka #5
    összekarcolódott a fényképezőgép...
  • Laci54 #4
    szerintem van az akármennyi is
  • gyuri12 #3
    tényleg:D
  • engir #2
    Négy :)