Hunter

Érkezik a szét­da­ra­bo­ló­dott üstö­kös

Májusban egy égi tűzijáték gazdagíthatja a csillagászatot kedvelők programját, a szétdarabolódó 73P jelű üstökös.

A felfedezőiről Schwassmann-Wachmann üstökösnek elnevezett 73P több mint 30 darabban húz el bolygónk mellett május 12. és 14. között. Több mint 20 éve, 1983 óta nem haladt el ennél kisebb távolságban üstökös a Föld mellett, azonban ezzel együtt sem jelent semmilyen veszélyt bolygónkra, mivel a hozzánk legközelebb eső darabok is a Föld-Hold távolság hússzorosán szelik át az égboltot.

Az esemény elsősorban a profi csillagászoknak kedvez, akik világszerte készülnek az észlelésre. Nem kizárólag a látványra, sokkal inkább a szétesés közben kiszabaduló anyagokra fognak összpontosítani. Reményeik szerint jobban megismerhetik az üstökösök belsejét, melynek összetevői még a Naprendszer kezdeti összetételét tükrözik vissza. Az objektum abba is betekintést nyújthat, hogyan darabolódik fel egy üstökös. Mind a Hubble, mind a Spitzer űrtávcsövek az objektum felé fordítják lencséiket, csatlakozva több tucat földi társukhoz. Optimális esetben a legfényesebb üstökösdarabok binokulárral vagy ha halványan is, de akár szabad szemmel is észlelhetők lesznek.


Egy 1995. december 27-én készült felvétel. Az elnyúlt nukleusz, valamint a csóva szokatlan formája mutatja, hogy valami történt az üstökössel

A 73P 1995-ben ismeretlen okból öt darabra tört, amit akár a gravitációs erők számlájára is írhatnánk, mint a híres Shoemaker-Levy 9 esetében, melynek a Jupiterrel való találkozás jelentette a véget. A 73P azonban 5,4 éves pályán halad a Nap körül, ezért nem kerül elég közel sem a Jupiterhez, sem pedig a Naphoz. Az 1995-ös megfigyelések során két hirtelen fénykitörést jegyeztek fel az üstökösnél, az egyiket szeptemberben, a másikat novemberben, majd decemberben észlelték először, hogy az üstökös darabokban kering pályáján.

Az ilyen felvillanásokat elvileg az üstökösmagból a frissen felszínre került jég szublimációja okozza és nem ritka, hogy a folyamat az üstökösök széteséséhez vezet. Az azonban a mai napig tisztázatlan, hogy a fényjelenség okozta-e a szétdarabolódást, vagy csupán valaminek az utóhatása, ami darabjaira bontotta az objektumot.


Akárhogy is, a 73P folyamatosan egyre kisebb darabkákra hullik. Jelenleg 37 darabját tartják nyilván a csillagászok, melyeket betűkkel jelölnek. Több szétdarabolódott üstökös is meteorzáport hoz magával, a 73P esetében azonban erre csak 2022-től lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gabesz a pro #39
    mire beérkezik a légkörbe addigra el fog égni!!!figyeljétek meg!!!vagy mégsem?!
  • Venom1986 #35
    Biztos mellettünk fog elhaladni?!
    Vagy csak nem akarnak tömegpánikot...
  • Giorgiooo #32
    huje neked a keresztanyad. amugy mondtam mar hogy anyad megvolt az ejjel?:)
  • NEXUS6 #31
    Ugye? Szerintem is az, aki sok ember elött ilyeneket mond, de nem akartam ennyire direkbe fogalmazni!;)
  • Epikurosz #30
    Hülye.
  • Giorgiooo #29
    kemenyen folyik a mnka az utopia planitian. a halalcsillag hamarosan elkeszul
  • Giorgiooo #28
    nem is ustokos az. madarinfluenza bedobozolva.
  • NEXUS6 #27
    Nyugalom elvtársak, nem kell köcsögbe esni! Mert aki igazhitű, és az ősi magyar keresztény szittya hagyományok szerint elmonnya a hiszekegy magyarországban kezdetűt, annak garantáltan semmi baja nem lesz, ovi mindenkit megvéd az övéi közül. (Hisz ezt is megígérte!)

    ;)))
  • KisDzso #26
    hummm.....
  • ZilogR #25
    Az lesz majd a jó világ, ha a Földet éppen elkerülő üstökösdarabokat speciálisan képzett csapatok tolják be a légkör irányába, hogy minél látványosabb szórakozást tudjanak produkálni az unatkozó emberiségnek!

    -=ZR=-