Hunter

Gazdag fegyverarzenált kapnak a robotok

A Roomba porszívó robotjáról ismert iRobot ismét katonai alkalmazásai révén hallat magáról, a Metal Stormmal közösen ugyanis egy olyan harci robotot készítenek az amerikai hadsereg számára, ami akár több fegyvert is képes kezelni egyszerre.

A még név nélküli gépezet az ausztrál fegyvergyártó cég másodpercenként több ezer lövedék kilövésére képes elektronikus gépfegyvereivel lesz felszerelve. Elvileg "határ menti járőrözésre" és "tömeg felügyeletre" alkalmazható, de emellett több más katonai alkalmazáson is gondolkoznak. "Szeretnénk, ha katonáinknak rendelkezésére állna egy olyan robot, ami előre menve felderíti a területet, ha kell harcba száll vagy elriasztja az ellenséget, csökkentve a katonák veszélynek való kitettségét" - nyilatkozott a Metal Storm szóvivője.


Az új harci robot várhatóan az Irakban és Afganisztánban szolgáló társaihoz csatlakozik. Ezeken a területeken évek óta alkalmazzák az iRobot és versenytársa, a Foster-Miller robotjait, melyek elsősorban a tűzszerészeknek nyújtanak segítséget. Az első fegyverrel felszerelt robotok tavaly jelentek meg Irakban a Foster-Miller SWORDS programjának keretein belül, ezek jelenleg M249-es könnyű géppuskákkal vannak felszerelve. Az iRobot és a Metal Storm együttműködéséből születő szerkezet számos különböző fegyvertípussal felszerelhető a tömegoszlatáshoz használható gumilövedékektől a gránátvetőkig. A robot elvileg 12 különböző Metal Storm fegyver hordozására és kezelésére képes, akár egy időben is, állítja a szóvivő.


A Metal Storm fegyverek különlegessége az elsütő mechanizmusban rejlik. A hagyományos fegyvereknél az elsütés után fizikai kapcsolat indítja útjára a lövedéket, a Metal Storm ezzel szemben elektromosan lövi ki a töltényeket. Ha meghúzzuk a ravaszt egy elektromos töltés szalad végig a fegyverben, és ez indítja be a lövedék felgyorsításához szükséges kémiai reakciót. A Metal Storm fegyvereknek a lövedéket leszámítva nincs mozgó alkatrésze, az elektromos mechanizmus pedig elképesztő tempóban képes a töltények kiontására.

Ennek ellenére a Foster-Miller robotok tűzereje sem lebecsülendő: legújabb MAARS (Fejlett Moduláris Fegyveres Robot Rendszer) egységeik a könnygázszóróktól és a lézeres riasztófegyverektől a 40 milliméteres gránátvetőkig, vagy egy M240B közepes géppuskáig bezáróan igen széles arzenállal rendelkeznek. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy a robotok jól bírják a harctéri viszontagságokat. "Van olyan robotunk, amit 10, vagy akár 15 alkalommal robbantottak fel, de még mindig működik" - nyilatkozott Robert Quinn, a Foster-Miller egyik mérnöke, hozzátéve, hogy június elején szállították le a 2000. példányt a hadseregnek.


A robotok nem véletlenül ilyen strapabírók, Irakban és Afganisztánban ugyanis hét "robotkórház" várja az összecsapásokban, vagy egyéb katonai tevékenységekben megsérült szerkezeteket. Tehát egyre közelebb kerülünk a Terminátor-forgatókönyvhöz, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy nemrég elfoglalta a helyét a SkyNet utolsó műholdja is (még ha nincs is köze a sci-fihez, de legalább jól hangzik). Egy valami azonban még hiányzik a robot harcosokból, az intelligencia. Az összes szolgálatban lévő robotot emberek vezérlik távirányítással, a gépek nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával. Még.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Latya2 #45
    Ahelyet hogy valami olyasmira költenék a pénzüket,meg az idejüket ami megelőzné az ilyen fajta konfliktusokat inkább háborúznak és közben az ilyen cégek akik abban érdekeltek hogy az emberek halomra öljék egymást csak nagyon-nagyon meggazdagszanak belőle.
    God Bless America!
  • Epikurosz #44
    Köcike, a Klónok támadása volt az.
    Imádtam azt a selypítő lovat. :-)
  • vampyre #43
    Mekkora Logitech reklám...
  • MrBrain #42
    Ekkora faszságot!!
    1. beszariak
    2. ne csinálják a háborút (pl:Irak), akkor nem kell ilyen faszság
    3. mikor van idő minden saroknál elővenni a távirányítós autót?
  • kukacos #41
    Van ilyen kamera standard gránátvetőbe:

    http://www.gizmag.com/go/4419/

    És ha jól emlékszem, repülő kamera létezik épületen belülre is. Kintre kell a UAV méret, mert elfújja a szél.
  • valamit #40
    Amennyire tudom az UAV-ok azok azért egy hátizsákba jellemzően túl nagyok. Nem véletlen mondtam a modelrepülőméretet, abban van tenyérnyi is manapság már egy digitális kamera se sok helyet kíván.
  • loky #39
    A Csillagok Háborúja III alcíme a Sithek bosszúja... a II-esnek meg a Klónok támadása...:D
  • Anomaly #38
    És mi van ha zavarják a kommunikációs csatorna frekvenciáját? Akkor ha jól tudom már sokat nem ér, hogyha nem tudják irányítani.
  • Epikurosz #37
    a Csillagok háborúja jut eszembe, a III. rész, ha jól emlékszem (Robotok támadása).

    Csupaüveg űrbázison, kezüket tördelve tanakodnak a kaftános, hegyes sipkás, aszottvén, galaktikus kereskedők, hogy mi lesz, mert az ellenség nagyon nyomul előre. Végül be kell vetni a droidikákat is, de emlékeim szerint az sem segít. Túloldalt meg ott van a Nabooh, a maga napfényes, lenyűgöző, barokk, égignyúló, növényzettel befuttatott, vízeséses palotáival.
  • loky #36
    Asszem veszek egy ilyet a gyerekemnek ha baja lesz a suliba a tanárokkal:D

    Amúgy a jövő csatái előbb-utóbb úgyis "virtuális asztalokon" és hiper-haditechnikán fog múlni... Így majd egy jól felszerelt katona, fel fog érni 10 gépfegyveres terroristával...
    Ja mi van ha a technika rossz oldalon áll? Pech és szívás:D