Berta Sándor

Saját szenzorhálózatot építő robot

Különleges robotot fejlesztettek ki a Fraunhofer Intézet Gyártástechnikai és Automatizálási Intézetének (IPA) és a Neobotix cég munkatársai.

A Secur-O-bot elsődleges célja a biztonsági felügyelet, a területek ellenőrzése. A módosításoknak köszönhetően azonban jelentősen kibővültek a robot funkciói, így képessé vált többek között hat szenzorszonda elhelyezésére és használatára. Mindegyik szonda a WLAN-technika segítségével, titkosított kapcsolatban van a robot központi rendszerével. A hat, egyenként 20 cm magas szenzoregység többek között infra-, hőmérsékletfigyelő-, károsanyagmérő és mozgásérzékelőkkel szerelhető fel, de használhatók a maximális kommunikációs távolság, illetve a megfigyelendő terület növelésére is.

"A szenzorszondáknak köszönhetően a Secur-O-bot egy második generációs biztonsági robot. Ráadásul egy nagyon olcsó és biztonságos megoldásról van szó, amelyre egyedül az úgynevezett brute-Force támadások jelenthetnek veszélyt" - jelentette ki Kai Pfeiffer, az IPA kutatója. Az érzékelők miatt a robot rendszereinek hatótávolsága - akadályok esetén is - legalább 30 méter, de ez tovább növelhető.

Ráadásul további előnyt jelent, hogy a szondákból a robot felépíthet egy önálló WLAN-hálózatot, ebben az esetben maguk az egységek az átjátszó állomások. A hat akkumulátorról működő egység maximális üzemideje 4 óra. Kai Pfeiffer elmondta, hogy a legfontosabb céljaik egyike az volt, hogy alacsonyan tartsák a kiegészítő modulok árát és hogy ezek az összrendszer árának legfeljebb az 5-10 százalékát tegyék ki. A Secur-O-bot először a június 10. és 13. között Münchenben megrendezendő Automatica kiállításon lesz látható a nagyközönség számára.

Érdekesség, hogy idén márciusban már bemutatták a LANdroid technológián alapuló eldobható robotokat, amelyek képesek maguktól felépíteni a kommunikációs rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wharyoo #4
    Ugyan nem vagyok szakértö, de keveslem kicsit azt a 30 méter hatótávot meg a 4 órás üzemidöt a szondáknál...
    30 méter egy irodaházban mondjuk nem rossz, figyelembe véve a falakat és egyéb akadályokat, de belsö térben szerintem (ahova a kinézete alapján tervezték) talán olcsóbb egy fix rendszer, ráadásul elég ritkán kell mondjuk pl. károsanyagot mérni, de ez még határeset. És vajon meddig lehet bövíteni?
    Ami gyengébb az a 4 órás szonda-üzemidö. Akárhogy is számolok, az egy fél éjszaka... 4 óránként körbejár a kicsike és kicseréli a szondáit frissen feltöltöttekre mondjuk, vagy mi?
  • jamborl #3
    Szerintem LANdroid eletkepesebbnek mutatkozik. Ez a kis kerekeivel nem tudom hogy milyen helyekre jutna el:(
    Szoval nem ertem mi celbol van. Oke hogy komunikalnak egymas kozt es ado-vevok, es erzekelok ahogy le is van irva. De egy ilyen tipusu robotocskat mobilabbnak kellett volna csinalniuk.

    De lehet nekem hianyos a tudasom es nem ertettem az egeszbol semmit.

    A LANdroid szimpatikusabb, es van fogni is tud:)
    Vajon egy LANdroid ki tudna iktatni egy ilyen Secur-O-bot robotot?

    Kicsit mar keso, most olvastam hogy biztonsagi robotok, szoval nem kell hegyet masszanak.

    A cikk nem ir arrol hogy mi rejlik a szoftban, es hogy hogyan komunikalnak egymassal es van-e valami helyzetfelismero es problemamegoldo kepesseguk...

    Talan tul sokat akarok egy egyszeru kis robottol....
  • valamit #2
    Dehogy. Ha force hangot ütsz meg vele szemben, akkor brute lelki sérüléseket fog szenvedni :D
  • DompR #1
    A brute-Force az pl. egy haccáznyútonnal meglendített csavarkulcs?