Berta Sándor

Robot a műtőben

Az Aacheni Egyetemi Klinika ortopédiai szakemberei egy olyan robotot hoztak létre, amely képes az operációknál akár a röntgenberendezések irányítására is.

A robot megbízhatóan kezeli a röntgenkészüléket, amellyel így pontos nagy felbontású, 3D-s képek készíthetők a betegek testéről. A felvételeket később kielemzik, így a műtétet végző szakember vagy orvoscsoport pontos képet kaphat a testnek arról a részéről, amelyen a beavatkozást végzi. A megoldásnak köszönhetően biztonsággal elvégezhetők akár az úgynevezett minimál-invazív műtétek is.

"Az orvosnak nem kell szabaddá tennie a gerinccsontokat ahhoz, hogy tisztán lássa őket. Ehelyett egy monitor képernyője előtt ülve egy 3D-s képen, szinte virtuálisan dolgozhat. Így lehetőség van arra, hogy az érintett területről mindig új felvételek készüljenek, ezáltal időt lehet megtakarítani és a betegnek is kevesebb alkalommal kell elviselnie a sugárzást" - hangsúlyozta Fritz-Uwe Niethard, az Aacheni Egyetemi Klinika Ortopédiai Klinikájának igazgatója.


A robot kifejlesztését célzó projekt részét képezi a a német oktatási és kutatási minisztérium által is támogatott Minimálinvazív Ortopédiai Terápiák (orthoMIT) programnak, amelynek célja a betegeket a felesleges beavatkozásoktól megóvó új orvosi műszerek, eszközök és eljárások kifejlesztése. Az úgynevezett minimálinvazív beavatkozásoknál csupán a bőr egy nagyon kis részét sértik meg. Az orvosok főleg kis méretű szondákkal dolgoznak, így a testet ezek a műtétek nem terhelik meg annyira, mint a hagyományos operációk. Ez főleg az egyre nagyobb számú idős ember miatt is fontos.

Az orthoMIT keretében megalkotott új berendezéseket és eljárásokat elsősorban a csípő-, a térd- és a gerincműtéteknél akarják majd alkalmazni. A programban összesen tíz részprojektben öt tartomány intézetei és cégei vesznek részt, köztük van a Bochumi Ruhr Egyetem Idegsebészeti, valamint Ortopédiai Klinikája; az Aacheni Műszaki Egyetem több tanszéke, a Drezdai Műszaki Egyetem Ortopédiai Klinikája és az Aacheni Egyetemi Klinika Ortopédiai, illetve Baleseti Sebészeti Klinikája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)