Hunter

Robotkatonákat küldenek Irakba

Az esőt havazás váltja fel a zord januári reggelen Englewood Cliffsben, ahol a szabadban összegyűlt emberek talán már meg is bánták, hogy előbújtak meleg otthonaikból. Az időjárás csupán egy valakit nem zavar, a főszereplőt, egy robot mesterlövészt, aki Pinokkió orrához hasonlóan előremeredő gépfegyvercsővel átcaplat a pocsolyákon. Az Egyesült Államok Hadserege tizennyolcat küld ezekből a távirányítású robotharcosokból Irakba márciusi vagy áprilisi hatállyal.

Egy kis massachusettsi cég által gyártott SWORDS - hosszabb nevén Special Weapons Observation Reconnaisance Detection Systems - lesz az első fegyveres robotjármű, ami harctérre kerül évekkel megelőzve a nagyobb Future Combat System járműveket, melyek a nagy védelmi cégek, mint a Lockheed Martin és a General Dynamics fejlesztése alatt állnak. A hadsereg vezetői a nagyjából egy méter magas robotot a hús-vér katonákkal szeretik összehasonlítani. A robotot nem kell kiképezniük, etetniük és ruházniuk, a háborúk között bedobozolhatók, és csupán egy raktár kell a tárolásukhoz. Soha sem panaszkodnak, és nem írnak leveleket haza, ha erőt vesz rajtuk a csüggedés, mivel nincsenek érzelmeik.


A SWORDS, azaz a Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems

Természetesen a vezetés igyekszik hangsúlyozni, hogy itt nem a sci-fik önjáró gyilkológépeiről van szó. A SWORDS robot csak akkor lő, ha emberi kezelője megnyomja a gombot a célpont azonosítását követően, melyet a robot kamerája közvetít. "A különbség csupán annyi, hogy ez a fegyver nem az ő vállán, hanem akár fél mérfölddel távolabb helyezkedik el" - mondta Bob Quinn, a gyártó Foster-Miller cég Talon robotokat gyártó ágának igazgatója.

A SWORDS a 2000 óta katonai szolgálatban álló Talon tűzszerész robot átalakításából született a katonák javaslatára, akik úgy vélekedtek, hogy érdemes lenne fegyverekkel ellátni a kis robotot. A kivitelezéshez mindössze hat hónapra és 2 millió dollárra volt szükség, valamint néhány szakértő segítségére. A Talonok már bizonyították kitartásukat Irakban, amikor egy ilyen robotot egy út menti bomba lerepített egy Humvee-ről egyenesen a közeli folyóba. A katonák azonban a robbanástól megviselt irányító panellel minden gond nélkül kivezették a robotot a vízből.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A 200 000 dolláros felfegyverzett változat standard automatikus fegyvereket hordozhat, ami lehet az 5,56 milliméteres lövedék kilövésére képes M249, vagy az M240, ami percenként 700-1000 7,62 milliméteres lövedéket lőhet ki. A SWORDS újratöltés nélkül percentként 300-at tud lőni az M240 alkalmazásával és 350-et az M249-essel. Az összes szükséges optikai felszerelés, a négy kamera, az éjjel látó és az objektívek már rendelkezésre álltak a hadsereg készleteiben. "Fontos kihangsúlyoznom, hogy nem mindennek kell a technika csúcsait ostromolnia" - mondta Anthony Sebasto, a cég műszaki igazgatója. "Célszerű, ha beépíthetők a már rendelkezésre álló összetevők, melyekből így forradalmi képességeket lehet kihozni."


A SWORDS a CNBC televízió-társaság parkolójában mutatkozott be, ahol bizonyította lépcsőjáró képességét is. A fejlesztők szerint lánctalpaival megbirkózik az egyenetlen köves terepekkel és a szögesdróttal is, miközben sebessége óránkénti 6 kilométer fölött mozog. Lítium-ion akkuival a küldetéstől függően 1-4 óra folyamatos működésre képes. Az irányító panelen két botkormány, jónéhány gomb és egy képernyő helyezkedik el. Quinn szerint ezt a végleges változatban egy Gameboy stílusú irányítóeszköz és egy hozzácsatolt virtuális valóság szemüveg válthatja fel. A hadsereg évek óta teszteli a robotot, hogy kiküszöböljék a meghibásodásokat, és ellenállóvá tegyék a rádiójel zavarásnak és egyéb hasonló tényezőknek. Arról nem esett szó, hogy mi történik akkor, ha a robot és távirányítója az ellenség kezei közé kerül.


A fejlesztők szerint a SWORDS kezelője nem csupán biztonságos távolságban tudhatja magát az ellenséges lövedékektől, de lövéseinek pontosságát is növeli a technika. Quinn szerint egy átlagos katona 300 méterről egy kosárlabda méretű célpont eltalálására képes, míg a SWORDS alkalmazásával a célpont pénzérme méretűre csökken. "A nagyobb pontosság főként abból adódik, hogy a fegyver stabil talapzatra van erősítve, és az elsütés elektronikus úton történik, nem pedgi a katona keze húzza meg a ravaszt" - magyarázta Santiago Tordillos törzsőrmester. "A felsorolásból kitűnik, hogy így kiküszöbölhetjük a lövési hibák többségét" - tette hozzá.

Valószínűleg a SWORDS a jövőben még erőteljesebbé válik, mivel tesztelték nagyobb, .50 kaliberes géppuskákkal, valamint rakéta és gránátvetőkkel, sőt az ausztrál Metal Storm LLC jóvoltából még egy kísérleti fegyvert is kipróbálnak rajta, amelynél több rakétalövedék van egyetlen csőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #131
    Bizonyos téren egyetértek, bizonyos téren nem.

    Az eféle szerkezetek dolga az, hogy például egy körbezárt harctér esetén beküldik, és ott szépen felderíti a rejtőzködő gerillákat, majd megpróbálja leküzdeni őket. A'la Faludzsa esete 2004 Októberében. Nem is kell feltétlenül elpusztítania az ellenséget, az is elég, ha csak felderíti - márpedig ha rálő valaki, azt azért észreveszi. Ezek után már mehet is a légi- vagy tüzérségi csapás oda, ahol a gerillák bújkálnak. Normálisan ehhez többszázezer vagy több millió dolláros harceszközöket, és rengeteg embert vetnek be. Most az eféle eszközök nagyban megkönnyítik az egészet, és ráadásul nem lesz amerikai katona kitéve veszélynek.

    Az amerikai katonai doktrína jelenleg alapvetően a gigászi tűzerő bevetésére épül, és nem a "beépülök-felderítek-lecsapok" elvre. Ezek a robotok az ő doktrinájukra épül, és arra tényleg alkalmasok is.

    9/11 esete egyébként itt rossz példa. Az teljesen más tészta, és például a Csecsen lázadók oroszországi, vagy az Al-Kaida Londoni bombamerényletei azt bizonyítják, hogy az eféle támadás ellen nincs megbízható védelem...
  • holovez #130
    Akárki is fejleszti ezeket az eszközöket, és adott megrendelést ezekre, az nem figyeli a híreket.
    A háborúk arculata megváltozott, és a mostani harcoknak (villongásoknak) jellemző vonása, hogy az ellenség láthatatlan. A terroristákkal vívott háború előnye, hogy olcsó, miközben nagy értéket próbál megsemmisíteni, a merénylő (szabotőr, gerilla) nap közben hétköznapi munkás, fogorvos, könyv kereskedő.
    Kevés olyan nyilt konfrontáció fordul elő, ahol legalább nagyjából be lehet határolni a harcoló feleket.
    Ezek a bigyók valódi harci helyzetben szerintem kevésbé hasznosak mint egy csirkecomb.
    Valójában a legnagyobb hátrányukat ott látom, - hogy ha nincs a közelében egy hús-vér katona - egy 3 éves gyerek is tud egy akkora gödröt ásni ami a 200.000$-os csúcstechnikát harcképtelenné teszi.

    Az USA egyik leginkább önpusztító passziója mostanság, hogy csökkentik az emberi erőforrás (ügynökök) kiképzésére fordított pénzt és helyette csillagháborús programba, rakétavédelmi rendszerbe, robotrepülőkbe és ehhez hasonló antiszociális fegyverekbe öli. Vagyis csupa olyan eszközbe, ami kizárólag támadásra való, védekezésre teljesen haszontalan, hiszen a 9/11 is bebizonyította, hogy az ellenség ott támad, ahol tud, és nem ott ahol a katonai elemzők szeretnék.
  • noss #129
    no comment
  • mikike #128
    úgy érted, ha az emberiség a jelnlegi civilizáció mellet még ki bír tartani 1000 évig, akkor van nagy jövőjük, igaz?
  • Daniel Jackson #127
    Arra kíváncsi lennék, hogy úgy át lehet-e őket programozni a harctéren, hogy másik (ellenséges) bázis az irányátása alá vonja.
  • Daniel Jackson #126
    Ezeknk a gépeknek nincs nagy páncálzata és gyorsaságát nagyban meghatározza a rajta lévő kamera fordulási képessége. Bár még kezdetleges, sajnos nagy jövő előtt állnak.
  • burninhell #125
    ez már a T-1000 -res modell a terminátorból nem? :DDDD
  • datango #124
    eljön a gépek harca , terminátorba meg lett jósólva..!
  • NEXUS6 #123
    Én azt nem értem, Abdul minek szórakozna azzal, hogy ezzel a bádogemberrel bújócskázik a mecsetben, amikor a szokásos stratégiával, megrakja az ifát 500 kg trotillal oszt behajt a "puppet master" szálláshelyére. Utána már ez a karácsonyi ajándék sem mozogna többet.

    Amúgy szerintem abszolút hidegen hagyja az embereket egy ilyen vastaliga. Ha tudnám hogy még egy skulóm van és választani lehet, bizti hogy egy telepruhás bukós fazont keresnék.
    Olyat már hallottam, hogy vérszagra gyűl az éji vad, na de hogy olajra?
  • Dredd #122
    Atyaúristen, ilyen régen regisztráltam ide?