Hunter

Kína, a műholdgyilkos

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada is kritizálta Kínát, amiért egyik kiöregedett műholdját ballisztikus rakétával szenderítette jobblétre.

Az USA által űrfegyver-kísérletnek minősített akció az amerikaiak szerint veszélyezteti a két nemzet civil területen elért együttműködésének eredményeit. A BBC tudósítása szerint hamarosan az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Japán is kifejezi aggályait Kínának.

Az esetről az American Aviation Week and Space Technology szaklap számolt be, amit az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Gordon Johndroe is megerősített. Az Aviation Week beszámolójában meg nem nevezett forrásokat idéz, melyek szerint egy 1999-ben fellőtt kínai Feng Jun 1C időjárási műholdat semmisítettek meg január 11-én egy, a Szicsang Űrközpontból, vagy annak közeléből fellőtt műhold-elhárító rendszerrel. A becsapódás állítólag 856 kilométeres magasságban zajlott le, Kína azonban nem erősítette meg a műveletet.

"Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy Kína ilyen jellegű fegyvereinek fejlesztése és tesztelése összeférhetetlen annak az együttműködésnek a szellemével, melyre mindét ország törekszik a polgári űr területén" - nyilatkozott Johndroe, hozzátéve, hogy több másik országgal közösen ki is fejezték az akcióval kapcsolatos aggályaikat. Az ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer kijelentette, országa nem tartja kívánatosnak az űrfegyverek terjedését, míg a japán kabinet megerősítést és magyarázatot követel a kínai kormánytól, mivel a helyzetet aggasztónak tartják mind biztonsági, mind az űr békés felhasználásának szempontjából.

Ehhez képest érdemes néhány szót ejteni a most határozottan fellépő Egyesült Államok űrfegyverekkel kapcsolatos felfogásáról is. Tavaly októberben az USA politikája új irányt vett, melynek célja űrérdekeik megvédése. A tízoldalas stratégiai dokumentum kifejti, az Egyesült Államok nemzetbiztonsága nagyban függ űrképességeitől, ez a függőség pedig csak nőni fog a jövőben. Az USA eltökélte, hogy megvédi jogait, képességeit és űrtevékenységének szabadságát, és ha szükséges kiiktatja a nemzeti érdekeit sértő űreszközöket. A dokumentum mindennemű űrfegyverkezési tilalmat elutasít, ugyanúgy ahogy akkor az amerikai kormány is elutasította azokat a nemzetközi kéréseket, melyek fegyverkísérleteik beszüntetésére irányultak.

Amennyiben a kínai teszt valóban lezajlott és sikeres volt, az azt jelenti, hogy most már Kína is képes arra, amit az USA új stratégiája taglal. Legutóbb - a hivatalos közlemények szerint - az 1980-as években végeztek ilyen kísérleteket, ekkor a Reagen elnök nevével fémjelzett csillagháborús program hatására mind az amerikai, mind a szovjet fél részéről történtek műhold megsemmisítések.

A fegyverkísérleteknek végül az az aggály vetett véget, mely szerint a robbanásokból keletkező törmelék veszélyes lehet a civil és a katonai műhold tevékenységre is. Ugyanez a veszély természetesen most is fennáll. Az Aviaton Week szerint "jelentős űrhulladék maradhatott olyan földkörüli pályán, amin számos más műhold is kering".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #119
    A kínaiakkal egy a baj: lopásra nem lehet jövőt alapozni. lehet, hogy 20 év múlva elérik Amerika mai színvonalát, de akkor Amerika már ki tudja hol lesz.
    A japánok egyébként másként csinálták a XX. század fordulóján, nem csak a technológiát, hanem a mögötte rejlő know-how-t, sőt néha még a mentalitást is átvették. Meg is lett az eredménye. Csak mi problémázunk amúgy, mert a világ minden táján tudják, hogy mit valósított meg Európa és Észak-Amerika.
    De mondok valami mást: Kínában a javak felhalmozása előbb-utóbb valami új folyamatokat fog megindítani. Nehéz megjósolni, hogy milyen irányú lesz az elmozdulás, de szerintem a Nyugathoz fognak közeledni. Jól látszott amúgy 2001.09.11.-én is, hogy inkább merre húznak. Ez mindenesetre biztató jel.
  • babajaga #118
    1.5 hónapja vettem egy memokártya olvasót.2430 ft. Otthon a legmárkásabb leggyorsabb kártyámmal úgy összeveszett hogy kiakasztotta még a PC-t is. Tegnap az ABC-ben láttam 1490-ért, vettem hát a kenyér meg a sárgarépa mellé egyet. Otthon gyönyörűen ment mindegyik kártyával nem lehet kideríteni hogy ki gyártotta de az az érzésem hogy nem kínai, mert az első bizony az. Itt kellene kezdeni nem a világűrben. (az van rajta hogy európai zavarszabvány szerint tesztelve)
  • Szabatom11 #117
    Ha az USA tudja, hogy Kína műhold elleni fegyverek birtókában van, akkor az USA nem fog sokat cicózni. A modern hadseregüknek már kulcsfontosságú a műholdak létezése, éppen ezért biztos rövid időn belül hatékony védelmet alapoz majd a védelmükre. A műholdak nélkül hatástalan lenne a hadseregük kommunikációja, de mondjuk a Tomahawk cirkálórakétának van lézeres valamint radarirányítása, valamint arról is tudok, hogy nemrég a JDAM bombákra is sikerült lézeres célravezetést kifejleszteni. Ettől függetlenül is nélkülözhetetlen a műholdak létezése, éppen ezért rövid időn belül biztosan képesek hatékony védelemmel felruházni a több mint 20000 km (!) magasságban keringő felderítő műholdakat, pl elektronikus zavarással, vagy lézererődök telepítésével, és elektromágneses "impulzusmező" telepítésével, sőt talán egyszerű ellenrakétákkal, amit persze anti-műhold fegyverekkel szemben megint a világűrből lenne célszerű indítani. Azért egyértelmű, hogy az USA messze a kínaiak előtt jár modern technikákban. Nemrég olvastam, hogy állítólag az is távoloabbi terv, hogy 2020 körül NASA űrbázis lesz a holdon.

    De itt is hangsúlyozták, hogy korábban Bush aláírt egy olyan szerződést, hogy más potenciális ellenséges nagyhatalmak nem létesíthetnek űrfegyvereket!!!
    Ezzel talán az USA a távoli jövőben is megtartja katonai vezetését más országok előtt.

    Persze annak semmi akadálya hogy Kína a Távol-kelet vitathatatlan szuperhatalma lesz, de világviszonylatban lehetséges, hogy csak a hozzá vezető utat szerzi meg. Sokan azt mondják, hogy Kína 2050-re is csak KÖZEPESEN FEJLETT ORSZÁG LESZ. Hosszú távon talán lelassul Kína gazdasági fejlődése, talán főként a licensztolvajkodásért, vagy az egyre növekvő környezetszennyezésért, és a növekvő importért. Ezenkívül Kína lakossága talán már 2020 körül soha nem látott gyorsasággal kezd majd csökkenni és öregedni (one child policy). Úgyhogy Kínában biztos nem marad meg az örök jólét.

    Az USÁ-nak egy fejlett ország ellenére viszont kimagasló a gazdasági fejlődése (évente kb. 3,5%) és a népességnövekedése is ( évente kb. 9% ). Az USÁ-nak mindene megvan ami csak kell, és biztos vagyok benne, hogy határozottan döntenek majd mindenben.
  • Epikurosz #116
    Hellóka-bellóka, okoskák!
    :-)
    Kis lépés a Brilliance-nak, de nagy menetelés kezdete Kínának.
    Az AutoBild januári számában olvasom, hogy megérkezett az első személygépkocsi szállítmány Hamburgba. Kezdetben 1500 kocsit értékesítenek. A csúcsmodell a Brilliance BS6, kb. 6 millió forint. Külsőre olyan, mint egy Merci.
  • dimenzio harcos #115
    lea rizsákkal !!!

    ;)
  • Epikurosz #114
    Az ún. "kínai gagyi" fogalmát egy sokatmondó gyakorlati példával fogom szemléltetni, reménykedve, hogy nem fog kijutni az űrbe is.

    A WC fedelem egy műanyag termék volt - talán az is kínai -, egy meglehetősen olcsó jószág. Kb. 1 éve eltört hátul a sarkának egy tengelye, és ideiglenesen dróttal buheráltam meg, amely a célnak megfelelt, nem látszott, működött. Épp csak óvatosan kellett felemelni és lehajtani a tetőt. A 2007. évre vonatkozó egyik fogadalmam az volt, hogy kicserélem a gányolt WC tetőt, és új életet kezdek.
    Felmértem a piaci kínálatot. Barkácsüzletekben nézelődtem. Két árkategória jött szóba: a kb. 1300 forintos műanyag, és a kb. 3000 forintos fa vagy fautánzat (faerezés, lakkozás - príma!).
    Voltak 7-13.000 forintos példányok is, de alapvetően takarékos, környezettudatos ember vagyok, aki nem a WC tartállyla flancol, ha egyáltalán.
    Harmadik barkácsüzleti szemlém során, eltekintve a benzinköltség vonzatától, megvettem a 3 ezer forintos WC fedelet. Ugyan, szemre valamelyest kicsinek tűnt, de gondoltam csal a szemem, és az eladó tájékoztatása szerint is ezek szabvány méretek, így ülepem kényelemsen el fog férni rajtuk-bennük. Nos, a hazatérés és szerelés után kicsit csalódtam, mert ugyan nem szorít a fedél, de mégis mintha picit szűknek érezném. A kinézete okés, a mellékelt szerelőanyagokkal a felszerelése is illik a Csináld magad! mozgalom szelleméhez, de jobb' szerettem volna, ha tágasabb lenne egy hüvelyknyivel (2,54 cm). Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy mennyire fontos, hogy az ember a WC ülőkén is kényelemben érezze magát. Nem kevés időt töltünk ott, nekem mindig van olvasnivaló is kézügyben, hogy összekössem a muszájt a kellemessel és a hasznossal.
    A mosogatókagyló előtti tér után talán ez az a a hely, ahol a legtöbb eredeti ötletem született. És akkor itt el is értünk a tanulsághoz: mi európaiak, ha egy piacra termelünk, előtte piacelemzést végzünk. A kínaiak nem tették ezt meg, WC ülőkéjüket az ázsiai emberek fenekére méretezik, ami nem egy előzékeny hozzáállás a részükről. Ha ilyen hibákat elkövetnek az űrtechnikájukban is, elképzelni is rossz, hogy mekkora szerencsétlenségek fognak ebből kisülni.
  • SHARK13 #113
    Egyébként a szaporodásra visszatérve,ha NORMÁLISAN viselkednénk a környezettel szemben akkor hosszútávú károsodás nélkül is el tudna tartani a Föld 4-4,5 milliárd embert. Többet már csak a mai állapotokkal. De egy normális világban tengernyi pénz jutna az űrkutatásra és lehetne menni világgá gyarmatosítani. A Marson is ellakhatna egy jólműködő komplexum-rendszerben olyan 3-4 millió ember. Persze először kicsiben kell kezdeni.
  • SHARK13 #112
    Epikurosz igazat adok neked olyan 80%-ban. A minőségre kellene fektetni a hangsúly mindenhol. Nem csak az élelmiszeriparban,hanem a gépgyártásban és a szolgáltatóiparban is. Így beállna egy egészséges egyensúl a szaporulatban is,növekedne persze az összlakosság,ami normális,de nem ilyen robbanásszerűen. Mert most az a nagy büdös helyzet,hogy azok szaporodnak,akinek enyhén szólva is nem kellene.
    Kínára visszatérve,rendet fog tenni az állam,mert már látják,hogy baj van a családtervezéssel. 90 millióval van több férfi,mint nő. Ezen már most próbálnak változtatni,mert adókedvezményt kap a család,ha az az 1 gerek kislány. Csak így meg tele az árvaház fiúkkal,akik még a saját hazájuknak sem kellenek. Na ezen kéne valami okosat kitalálni.
  • Epikurosz #111
    A fejlett államok lakossága csökken, a nagyüzemi állattartás, a gyomirtók elterjedt használata pedig a fejlett államokban elterjedt - és te ezeekt véded.
    De mindegy is, itt hagyom abba veled a vitát, mert nem fogok zöldágra vergődni.
  • AranyKéz #110
    Akkor azért csökken a lakossága majdnem az összes fejlett országnak, ugye?