105
 • stremix
  #105
  Azért azon gondolkozz el h a földkéreg felgyűrődik miközben kialakulnak a hegyek, és ez úgy jön létre h 2 tektonikus lemez egymás felé mozdul el. A találkozási vonalnál összepréselődnek és leftornyosulnak.
  Viszont éppen ezért olyannak is kell lennie ahol korábban egy darabból álló lemez 2 irányba indul el, a törésvonaltól jobbra-balra.
  A te animációddal az a gond h a földrészek ugyanolyan "laposak" maradnak. Azt kell megértsd h a különböző földrészek valamennyire összezsugorodtak és feltornyosultak mialatt egyre szilárdabbak lettek, nem pedig a Föld nőtt meg és a földrészek laposak maradtak.
  Azt remélem tudod h a szilárd talaj a Földön mindenütt valójában egy fortyogó massza tetején "úszik", az egész föld egy képlékeny anyag, aminek a kérge egy igen vékony rétegben szilárdult meg, pár kilométerrel a lábunk alatt izzó láva van mindenütt. Kezdetben az egész Föld ilyen volt, és ahogy kezdett kihűlni, először csak vékony réteg szilárdult meg amit azonnal áttört a láva, és ez a réteg tele volt törésvonalakkal. Évmilliók alatt egyre jobban megszilárdult és hűlt, kevesebb lett a törésvonalak száma, és "vastagodott" a szárazföld. De a lemezek mozgása lelassult, és a mai napig mozgásban vannak. Már jóval vastagabbak mint a Föld keletkezésekor és ha 2 földdarab távolodik akkor a széleik megtartják alakjukat, látszik h korábban hová illeszkedtek, de nem úgy h képzeletben összenyomjuk a Földet, hanem a földrészeket kell laposabbnak elképzelnünk mert a múltban vékonyabb volt a földkéreg és laposabb.
 • PeeTeR
  #104
  csak hogy mennyire szent - lovesem sincs a zsugorodo/novekvo temahoz meg nem is nagyon erdekel biztos nem kezdek el okoskodni de ha felkapod a vizet legalabb ne szarral dobalozzal meg hanyagold a cinikus kijelenteseidet mint ez a hollywood -i duma.... kicsit azert durva szerintem. ha ez csak egy szaros hollywood szeptember 11 volt ugyan kerlek szolj mar annak a ket ismerosomnek akik aznap az irodahazban dolgoztak - azotan nem nagyon lehet elerni oket
 • Wampire1
  #103
  Én azt nem értem hogy amit a geológia kidolgozott, helytáll minden elméletnek, minden körülményekre megadja a magyarázatot, már több száz éve dolgoznak rajta, bizonyítják kísérletekkel, számításokkal. Hát miért olyan nehéz ezt elhinni? rendben értem én hogy itt van a felfedezés öröme, hogy juhé van egy új magyarázat, de ez az új nagyon sokmindenben sántít. Már nem Leonardo Da Vinci korszakában élünk ahol sokmindent meg lehet cáfolni a tudományban. Ahoz hogy leromboljunk egy teljesen működő és megalapozot tudományágat (mint a geológia) nagyon sok tudósnak, zseninek, kell összeülnie. Einstein is mikor megdöntötte egyszerű kijelentésével a fizika alapjait (nincs éter) a newtoni fizikát nem kellett eldobni. Mint határeset tökéletesen illeszkedett az eisteni fizikához. Amit a tudósaink több száz év alatt kidolgoztak ne vessük már el ilyen hirtelen animációkra alapozva. Ha tényleg komolyan gondolnák ezt a felfújódásos témát, nem gondolod hogy a csapból is ez folyna és az összes geológus ezen dolgozna? Mielőtt ilyen dolgokkal szenvedsz szerintem menj el tanulni, tanulj meg mindent azokról a dolgokról amit meg akarsz cáfolni, aztán tedd. Hidd el ha kész érvekkel tudsz mindent alátámasztani rendicsek lesz. (nem vagyok ellened de ez az elmélet szerintem nevetséges.)
 • uwu
  #102
  Hagyjátok már ezt a szerencsétlent, hadd hirdesse, hogy miben hisz, maximum kiröhögi mindenki. Aki kijárta a 8 általánost úgysem hiszi el. Biztos, hogy ő sem hisz benne, csak szereti felkúrni az emberek agyát. Vannak olyan emberek akik élvezik, ha hülyének nézik öket, és arrakistor pont ilyen. Klinikai eset, talán ha nem foglalkozik vele senki meggyógyul.
 • Sanyix
  #101
  arrakistor ez egy akkora baromság, hogy az egy szellemi fekete lyukat generál, ami minden értelmet magába szippant, és megsemmisít emellett görbíti a teret is.
 • dronkZero
  #100
  Á, a főzéshez több fa kell. Viszont cserébe tovább üvölt. Az égetés olyan rövidke... Esetleg kis lángon, tűz fölött forgatva... Utána meg el lehet adni a McDonaldsnak, vagy esetleg egy kínai kajáldának...

  :P
 • Epikurosz
  #99
  Ja, sül, bár inkább pirulnia kellene a sok butasága miatt.
  Én amúgy takarékos ember vagyok és környezetbarát, lehet, hogy a főzés kíméletesebb.
 • dronkZero
  #98
  Sül/ég inkább, nem?

  Bár a főzés sem rossz, a Sógun-t(David Clavell) olvastad? :)
 • Epikurosz
  #97
  Na, látod, ebben igazad van.
  Saját kezemmel gyújtanám be a mágylarakást alattad. Hadd főjjél!
 • dronkZero
  #96
  Ez mellé, pont ugyanannyira gój vagyok, mint te. Meg vagyok keresztelve, megvan a bőr a pöcsömön, meg úgy egyáltalán, hogy a faszomba jött ez most ide?
 • dronkZero
  #95
  Uhh, szerintem vedd be az ebéd utáni gyógyszereidet is, kezd szükséged lenni rá.

  Az "én" modern tudománynak nevezett "sarlatánságom" az elmúlt 200-300 évben olyan _kézzelfogható_eredményeket_ produkált, amik gyökeresen megváltoztatták az egész emberiséget, közel megduplázták a várható élettartamot, és lehetővé tették azt, hogy itt írogathass hülyeségeket, ahelyett, hogy 6 éves korodtól életed végéig a földet kelljen túrnod.

  Ezen azért gondolkozz már el egy picit, mielőtt ilyeneket leírsz!
 • arrakistor
  #94
  Végül, mivel látom hogy szép sok hozzászólás érkezett és az újonnan érkezők kedvéért (ne kelljen lapozniuk), mégegyszer publikálom a bolygók növekedését prezentáló animációk egyszerűsített változatát, mely magyarázattal szolgál a
  Hold jelenleg is tartó vulkanikus tevékenységére (is)
  Föld:


  Mars:

 • dronkZero
  #93
  Igen, a Földet Szívószálon Felfújó Nagy Kék Arc valóban az egyik legmeggyőzőbb tudományos érv, amit valaha is láttam... :P

  Az a 26 idetartozó animáció pont ugyanolyan fotosop, mint az animgif, amit beszúrtál ide. Rajzoljak neked ilyeneket? Van még pár bolygó, esetleg hasonlóan bizonyító erejű lehetne a Trantorról, vagy a Halálcsillagról is egy ilyen.

  "majd ha meglátod a többi animáció után is, minden irányból a földet és kontinenseit 100%-ig fotosopp nélkül is egybeállni, utána tegyél megjegyzéseket, addig ne !"

  Aha, 100% fotosop nélkül, mi? Ez még jobb. Időutazó barátaink kimentek kamerázni az űrbe, felvettek 1 milliárd évet, aztán vágtak belőle egy 4 másodperces videót. Így gondolod?

  "semmi kétség hozzá a sötét középkorban a hozzád hasonló csökönyös és sötét arcok engem máglyára tettek volna ezért az elméletért és a terjesztéséért,"

  Ha tényleg úgy gondolod, hogy ez egy tudományos elmélet, akkor kérlek mellékeld a korábban kért adatokat!

  Ellenben ez az "elmélet" pont annyira megalapozott, mint a "Föld lapos, hogyan lehetne másmilyen?", csak régen a "hozzád hasonlóak"-ból volt több. T.i. azokból, akik tárgyi tudása a témában a nullához konvergált, mégis hangosan véleményt nyilvánítottak...
  A tudomány azóta sem változott, csak most már kevesebben mennek szembe vele.
  Te épp a "másik oldalon" állsz, azt kéne észrevenned. Nem hatalmas tudományos újítás, amit te, mint nagybetűs LángÉsz rádöbbentél, hanem áltudományos, már majdnem vallásos tévhit. Pont, mint a lapos Föld.

  Mondom, tanulj egy kis geológiát és lemeztektonikát, egy kis földtörténetet, aztán gyere vissza, beszélgetünk a témáról!
 • arrakistor
  #92
  hdd butuljon a nép, hitessük el velük hogy csúszkálnak a kontinensek, meg hitessük el velük hogy a gazdag és okos meg bölcs zs*dó amerikaiak már jártak a bezzeg a holdon, meg ők milyen ügyesek, meg az einstein is így meg úgy, te magyar meg csak egy cs*cska rabsz*lga lehetsz akárhova is mész, mert se hazád, se tudományod nincsen. sz*revők
 • arrakistor
  #91
  de neeem a halivúdi holdraszállás , a halivúdi szeptember 11 azok igazak és szentek , meg amit a Júde Einstein bácsi kif*ngik a száján az szent és sérthetetlen , meg "hivatalos"... amit egy gój arrakistor itt a fórumon mond az nem is lehet igaz.
 • toto66
  #90
  "Ha megnézed az Uránusz bolygót a sugara ugyan 4szer akkora mint a Földé, a tömege is jóval nagyobb , a felszínén tapasztalható gyorsulás viszont a Földivel azonos... "
  Ő csak tudja, onnan jött! C:
 • arrakistor
  #89
  ha valami ellentmond a tényeknek, akkor az a te modern tudományodnak nevezett sarlatánság , hogy a kontinensek csúszkálnak, és még jó hogy nem az Atlasz bácsi hátán ... a te modernnek nevezett tudományod az utóbbi 200 , ha nem 300 évből az az ami ellentmond a tényeknek, ha megnézed alaposabban azt az animációt mikor a Föld fotosopp nélkül is 100%-ig egybevág.
 • arrakistor
  #88
  semmi kétség hozzá a sötét középkorban a hozzád hasonló csökönyös és sötét arcok engem máglyára tettek volna ezért az elméletért és a terjesztéséért, de attól még a föld gömbölyű és növekszik, mert te és a hozzád hasonlóak sötétek és korlátoltak.
 • arrakistor
  #87
  a felszínen tapasztalható gyorsulás mértéke, ha erre gondolsz két dolog függvénye:

  -a bolygó tömege,
  -és a felszínének a tömegközépponttól mért távolsága,

  nem kétséges, hogy az évmilliárdok alatt, változott a Föld gravitációja, de
  mégcsak nem is úgy, ahogy leírod. Kisebb méret, de ugyanakkora tömeg esetén nagyobb gravitációnak kellett lennie.

  Ha megnézed az Uránusz bolygót a sugara ugyan 4szer akkora mint a Földé, a tömege is jóval nagyobb , a felszínén tapasztalható gyorsulás viszont a Földivel azonos...
 • arrakistor
  #86
  majd ha meglátod a többi animáció után is, minden irányból a földet és kontinenseit 100%-ig fotosopp nélkül is egybeállni, utána tegyél megjegyzéseket, addig ne !
 • Pluskast
  #85
  Pillanat. Nem úgy van, hogy ha a bolygó növekszik - ezen elmélet alapján - akkor a földön lévő gravitációnak is meg kellene változni? Nagyobb méret elvileg nehezebb gravitációt okoz. Vagy tévedek? A holdon és a marson is kissebb a gravitációs vonzás mivel kissebb a bolygó illetve a hold.
 • arrakistor
  #84
  kérlek nézd végig az általam küldött indavideós linkeken tárolt több mint 26 idetartozó animációt, a Ganymedes, és az Európa hold , a Hold, a Mars bolygó és a Föld több epizódban, részletesen kitaglalt videóit, mielőtt anyázol, viszont láthatóan izgat a téma!

  Köszönöm.
 • dronkZero
  #83
  Hát igen, ezt már egy óvodás is tudja, aki fújt már fel lufit. Úgy tűnik Arrakistor még nem ért el arra a szintre. Vagy nem volt gyerekszobája (így lufija sem) :P
 • dronkZero
  #82
  Csak úgy pár égbekiáltó faszság az írásodból:

  "nos erre a bigbangista és lemeztektonikai csúszkálós okostojások"
  A "bigbangisták" csillagászok vagy fizikusok, a "lemeztektonikai csúszkálós okostojások" meg geológusok. A két szakterületnek csak érintőlegesen van köze egymáshoz. Bár olyan szempontból ez tökmindegy, hogy neked egyik területhez sincs még halvány fingod sem, mégis szarni akarsz. Spanyolviaszt.

  "másik pedig a magmágól előtörő vízgőz formájában jött ki"
  Aha, a magmában keletkezik a víz, ami előtör. Világos.
  Akkor a mai napig keletkezik a víz a magmában, és tör elő? Egyébként ha a víz csak úgy "keletkezne", akkor nőne a Föld tömege. (Az egyébként nem lenne szép dolog, szépen spirálisan belezuhannánk a Napba. Az összes "növekvő" bolygóval egyetemben)

  "a Föld tömege állandó, a sűrűsége folyamatosan csökken. "
  Aha, elképzelésnek szép, csak éppen ebben a valóságban ilyen nem történik.

  "Azokon végképp nem tudok segíteni akiknek még ezek az animációk alapján sem állt össze a legutóbbi 5 milliárd éves történelem. Sajnálom."
  Inkább az a szánalmas, hogy te egy összefotosoppolt szarság alapján állítod fel a világképed. Kb olyan szinten van ez, mintha a templomi szentképekről bizonygatnád, hogy "de hát látod, hogy a felhő mögül ott kukucskál az angyalka, hát miért nem hiszed el?!"

  "100, azaz száz %-kos pontossággal egybevág, "
  Ez nem igaz. Ilyen egyszerűen magyarázható. Az animáció is azért forog, hogy ezt a csalást ne vedd észre. Át vagy baszva, az a helyzet.

  ", azaz 100%-kos pontossággal ugyanígy látható az égitestek növekedése, a felszín felrepedései által???"
  _NEM_ látható az égitestek növekedése, ezt csak te képzeled el. Repedések látszódnak, amiket fotosoppal össze lehet húzni, aztán átbaszni vele az olyan hiszékenyeket és tudatlanokat, mint te.

  "az elméletem kissé vad, de nem teljesen logikátlan."
  De, tökéletesen logikátlan, és a tényeknek ellentmond. De úgy látom ez téged nem zavar nagyon... Én javasolnám, hogy ha érdekel a téma, akkor inkább _tanulj_, de gondolom az neked büdös. Észt osztani faszságokról könnyebb, meg az ufómagazin amúgy is olvasmányosabb, mint egy tanulmány vagy egy tankönyv.

  "a Föld közepét egy inverz téridő fehér lyukán átfolyó anyag táplálja, egy negatív téridő fekete lyukába behulló anyag."
  Na most akkor nő a Föld tömege, vagy nem? Ez a csodás agymenésed nemhogy a valósággal nincs kapcsolatban, de még önmagában is ellentmondásos.
  Fehér lyuk, negatív téridő, persze.

  Viszont ha ennyire biztos vagy a dolgodban, láthatnánk némi matematikai levezetést is a dologról? A jelenség pontos leírását, a kísérleti eredményeidet, és hogy ez az "elmélet" hogyan illeszkedik más tudományágak megfigyeléseinek rendszerébe?
  Ugye nem gondolod, hogy a lemeztektonika három mondatban összefoglalható? Mert ahogy nézem, ez a dolog, amit itt próbálsz népszerűsíteni, nagyjából ebből az animációból áll.
 • toto66
  #81
  Logikátlan!
  Ha a felszin azért reped mert kisebb mértékben tágul a belső anyagnál, nem keletkezhet gyűrődés! Ezt egyszerű belátni (akinek van vizuális képzelő ereje)...
 • Epikurosz
  #80
  Szerintem a te agyad táplálja egy inverz téridő fekete lyuka, de nagyon. A gravitáció törvényeinek ellentmondva.
 • arrakistor
  #79
  a Föld tömegére pedig jómagam cifrább választ is adtam már ezen a fórumon egy másik topikban. az elméletem kissé vad, de nem teljesen logikátlan. a Föld közepét egy inverz téridő fehér lyukán átfolyó anyag táplálja, egy negatív téridő fekete lyukába behulló anyag.
 • arrakistor
  #78
  vagy hogyan magyarázzák, hogy a cikkben is szereplő felszíni "rianások" és gázkitörések tapasztalhatók a mai napig a Hold felszínén, ami szintén alátámasztja ezt az elméletet?
 • arrakistor
  #77
  viszont nekem is lenne kérdésem mindazokhoz a fikázókhoz, akik a Föld (és a többi bolygó) növekedésének elméletét fikázzák:

  hogyan magyarázzák, hogy a Föld esetében az összes kontinens 100, azaz száz %-kos pontossággal egybevág, ha összeillesztjük az alsó animációkon látható módon???
  És hogyan magyarázzák, hogy a többi égitest esetbében amiket a linkekeen elküldtem (Ganymedes, Europa, Hold, Mars, Föld) 100, azaz 100%-kos pontossággal ugyanígy látható az égitestek növekedése, a felszín felrepedései által???
 • arrakistor
  #76
  többen felvetették hogy ha a föld növekszik akkor honnan van a víz? nos erre a bigbangista és lemeztektonikai csúszkálós okostojások sem tudják a választ bizonyosan, de nyilván kb. ugyanúgy vagy hasonlóan került a földre, mint a bigbangista okostojások szerint, az aszteroidák hozták a Földre egy -részét a másik pedig a magmágól előtörő vízgőz formájában jött ki. a Föld tömegével kapcsolatban , ha utánanéztek az indavideo-s több ezer hozzászólás között lesz szép számmal akik erre értelmes választ is adtak: a Föld tömege állandó, a sűrűsége folyamatosan csökken.

  Azokon végképp nem tudok segíteni akiknek még ezek az animációk alapján sem állt össze a legutóbbi 5 milliárd éves történelem. Sajnálom.
 • dronkZero
  #75
  Áh, ne is próbálkozz. Ő ebben _hisz_. Nem fogják megzavarni holmi ellentmondó _tények_... :D :P
 • Epikurosz
  #74
  Ehelyett az angyalok nemét próbáljátok megállapítani.
 • Blas109
  #73
  hmm ha a föld növekszik de a felszíni közetréteg ugyanakkora marad(tömegre),akkor nem inkább kisimulnia kéne?mivel ugyanannyi anyagnak nagyobb felületet kell befednie.
 • stremix
  #72
  Én is épp erre gondoltam. Amúgy ha arról lenne szó h zsugorodott a Föld és ezért gyűrődtek fel a hegyek akkor páran talán bólogatnának, de így Arrakistor egyedül van az elméletével. De nem baj, kivételek mindig vannak. És a kivétel gyengíti a szabályt!
 • dronkZero
  #71
  Jujj... Most néztem meg az animációt... Azért nem kevés elhivatottság kell, hogy ezt elhidd... :P Illetve mondhatnám úgy is, hogy annak, hogy ezt el tudd hinni, előfeltétele, hogy halványlila fingod se legyen a témáról, meg úgy a világ működéséről általában.
 • dronkZero
  #70
  "bár számomra TORONYMAGASan a leghihetőbb"

  Sajnos egy elméletről nem az dönti el, hogy igaz-e, hogy mennyire _hihető_... Ha így lenne, akkor lapos lenne a Föld...
 • dronkZero
  #69
  Ezt fejtsd ki kérlek!

  Van valami tévedés abban, amit leírtam?
 • arrakistor
  #68
  a felgyűrődések szintén a földkéreg folyamatos alakváltozásának az eredményei, a csendes és az atlanti óceán víz alatti síkságai folyamatos repedésben vannak , míg a föld átellenes pontjai keletkező felszíni görbeváltozás hegyeket gyűr fel. ezt kb. egy általános iskolás 5.ikes gyerek képes megérteni az alábbi animáció segítségével. az elmélet valójában csak elmélet, bár számomra TORONYMAGASan a leghihetőbb az ilyen lemeztektonikai csúszkálásos elavult magyar népmesékhez képest...

  az elmélet egy sort kérdést megválaszol, igaz sok újat fel is vet, ezekre már nem is tudok és nem is dolgom válaszolni. mindenesetre mindenki abban hisz amiben akar, én ebben hiszek. lehet hogy egyszer majd az ezt felvető kérdésekre és minden kérdésre megtaláljuk a választ, de addig is a tudomány töretlenül halad és a régi , mesének tűnő elméletek helyett , mint pl: hogy a föld lapos és egy teknősbéka hátán áll, jönnen újabb, sokkal hihetőbb elméletek, amelyeket tények, épeszű emberek, épeszű állításai és épeszűnek tűnő bizonyítása is alátámaszt, mint nevezetesen az égitestek növekedésének elméletét.

  lehet hogy majd egyszer egy ennél is jobbnak tűnő elmélet fog születni, addig is marad ez.
 • Epikurosz
  #67
  Felvilágosítás?
  Népbutítás inkább. :-)
 • szasz85
  #66
  Van benne valami.