Hunter

Ki a legzöldebb amerikai elnökjelölt?

Jelenleg az éghajlatváltozás a világ egyik legégetőbb tudományos kérdése, ugyanez lehet a tétje az amerikai elnökválasztásnak is, ez a téma váltja ki a legtöbb vitát és a leghevesebb reakciókat.

Az USA a világ legnagyobb üvegházgáz termelője, aki mindeddig kihúzta magát a nemzetközi egyezmények alól, így különösen nagy a jelentősége hogyan fog hozzáállni a következő elnök a problémához. Jól tudja ezt a világ is, és lassan az amerikaiak is kezdenek ráeszmélni a valóságra, aminek a megváltoztatásáért a George W. Bush nevével fémjelzett republikánusok nem sokat tettek.

A három vezető jelölt közül azt feltételezhetjük, hogy a demokraták jelentik a megoldást, mind Hillary Clinton, mind Barack Obama reményteljes ígéretekkel kampányol a károsanyag kibocsátás csökkentéséről és a tiszta energia kutatásának finanszírozásáról. A Bush kormányzat tétlensége ellenére azonban ilyen szempontból talán mégis a republikánus jelölt, John McCain lehetne a győztes, az ő törekvései fényében Clinton és Obama ígérgetései könnyen elhomályosulnak. McCain már jóval azelőtt fellépett a környezetszennyezés kapcsán tapasztalható tétlenséggel szemben, mint az divattá vált volna. Ki a legzöldebb a három nagy esélyes közül, teszi fel a kérdést Michael Reilly, a New Scientist San Franciscoi tudósítója.

Clinton és Obama mellett szól pártjának tevékenysége is: tavaly a demokratáknak sikerült keresztül vinniük az Energiafüggetlenségi és Biztonsági Törvényt, ami többek közt előírja, hogy 2020-ra csak olyan autók közlekedhessenek az Egyesült Államokban, melyek 35 mérföldet 1 gallon üzemanyaggal teljesítenek. Az általunk használt mértékegységekkel ez 100 kilométeren 6 liter körüli fogyasztást jelentene. Európában ettől nem mennénk a falnak, az USA-ban azonban már ez is jelentős előrelépés lenne a hatalmas hengerűrtartalmú benzinfalók forgatagában.

Több törvényjavaslat is kering, melyek 2050-re az 1990-es évek szennyezőanyag kibocsátási szintjének 80%-os visszaállítását céloznák meg. Demokrata győzelem esetén mindkét jelölt azt ígéri, hogy törvényeket alkot a javaslatokból. John Holdren az AAAS (Amerikai Tudományos Előrelépések Szövetsége) elnöke meggyőződéssel állítja, hogy a mérséklések, az összkvótás (cap-and-trade) rendszer önmagában nem elegendő, jókora pénzösszegeket kellene beinjektálni a tiszta energia kutatásokba és fejlesztésekbe, valamint az energiahatékonyság növelésébe. Clinton és Obama egyaránt 150 milliárdot fektetne be 10 év alatt a tiszta energia technológiák piacra vezetésébe, valamint a terület tudományos alapkutatásainak megduplázásába.


Mindketten azt állítják, hogy az amerikai otthonok energiaellátásának legkevesebb 25%-a megújuló forrásokból fog származni 2025-re. Ígéretek tekintetében szinte nem is lehet különbséget tenni a demokrata jelöltek között, ha viszont a tetteket nézzük, akkor Clinton jóval kedvezőbb pozícióban van. Tavaly Obamának sikerült kiváltania a szénből kinyerhető folyékony üzemanyag technológiájának népszerűsítésével a környezetvédők ellenszenvét. A technológia gyakorlatilag annyit jelent hogy a jövőben szénből állíthatnák elő a dízelt, ami koránt sem nevezhető előrelépésnek. Clinton ezzel szemben indítványozta a Nulla-kibocsátású Épület Törvényt, melynek célja, hogy az összes szövetségi épület szén-semlegessé váljon 2030-ra. A fej-fej mellett haladó jelölteknek pedig nem mindegy hogyan voksolnak a tudományokban jártas szuperdelegáltak, akik között ott van az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik frontembere Al Gore is, Bill Clinton egykori alelnöke.

Visszatérve magára az éghajlatváltozás problémájára, a három jelölt közül meglepetésre McCain ígérkezne a legjobb választásnak, állítja meggyőződéssel Reilly. Clinton. Obama nagy ígéretei felsorakoztathatják a világ két másik nagy környezetszennyezőjét, Kínát és Indiát is az USA mögé, ami nagy jelentőséggel bírna, különösen, hogy 2012-ben kifut a Kiotói-egyezmény is. Azonban McCain az egyetlen jelölt, aki már a csatatéren (értsd törvényhozás) is megküzdött az éghajlati problémák megoldásaként beterjesztett törvényjavaslatok megvédésével. Már 2000-ben ellentmondott pártjának, "rendkívül komoly kérdésként" jellemezve az éghajlatváltozást. 2003-ban a demokrata Joseph Lieberman szenátorral közösen előterjesztettek egy törvényjavaslatot, ami a 2000-res szintre korlátozta volna le az USA károsanyag kibocsátását 2010-re. A javaslat elbukott, azonban nem tűnt el a süllyesztőben, sőt a fentieknél agresszívabb megszorításokkal rukkolt elő.


Tavaly újra előkerült a javaslat, ami gyakorlatilag pontosan arról szól, amit John Holdren is szükségesnek lát, az összkvótás rendszer mellett előtérbe helyezné a tiszta energiaforrásokat, amivel az 1990-es évek szintjének 60%-ára állhatnának vissza 2050-ig. Vannak ennél is erőteljesebb megszorításokra törekedő tervezetek, McCain azonban már bizonyította eltökéltségét szemben a többiekkel, bár többek szerint koránt sem biztos, hogy ez az elszántság még mindig a régi. Decemberben ő volt az egyetlen, aki távol maradt az Energia Függetlenségi és Biztonsági Törvény szavazásáról, melynek tétje sok más mellett az is volt, hogy az USA 2020-ra energiaszükségletének 15%-át megújuló energiaforrásokból fedezze. A javaslat ezen pontja egyetlen szavazattal bukott el, így az nem került be az életbe lépett törvénybe.

"Most nagyon óvatosan fogalmaz és igen diplomatikusak az állásfoglalásai. Ez számomra azt sugallja, hogy próbál rugalmasabbá válni az éghajlatváltozás kérdésében" - fogalmazott Neal Lane, a Fehér Ház Tudományos és Műszaki Hivatalának korábbi igazgatója. Sherwood Boehlert republikánus képviselő, aki ült már a kongresszus tudományos bizottságának elnöki székében is, nem gondolja, hogy McCain 180 fokot fordult volna, az azonban biztos, hogy az ipar szereplői rossz szemmel nézik ténykedését, ami nagy nyomást terhel a képviselőre. "McCain rendelkezik legzöldebb ajánlólevéllel, a demokraták pedig a legzöldebb ígéretekkel" - összegezte nézeteit Holdren, hozzá téve, hogy a jelenlegi elnököt ilyen téren mindannyian felülmúlják, azaz bármelyiküktől komoly törvényekre lehet számítani a környezetszennyezés visszaszorításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #150
    Romboló elemek - ez a találó szó.
    Ha a zsidók, vagy cigányok, vagy orosz sikkasztó mágnások (pld. Hodorkovszkij) helyzetéről van szó, akkor sírnak, rínak, mint a fürdőskurva.
    Ha olyan elnyomott nemzetekről, mint a kurdok, tibetiek, a zimbabwei farmerek, vagy a határontúli magyarok, akkor azon nyomban elpárolog a nagy jogvédő buzgalom.
  • okosan gyerekek #149
    Csak őszinte, szívből jövő gratulációmat szeretném kinyilvánítani, DjDanonak és és hozzászólásával szintén bennünket színesítő és felvilágosító babajagának.

    "Az USA a világ legfejlettebb demokráciája!" - aranyos vagy:) t'od mit!? beszélgessünk:) melyik a kedvenc rajzfilmed?:) Csak nem a bolygó kapitánya?:)

    "Kínja ötven éve szállta meg Tibetet. Azóta ideiglenesen állomásoznak ott.Most bőgjek?" hmmm:) nem... nem kért kell, de ha már így véded a szabadságuktól és életüktől megfosztott zsidókat, -mert te egy ilyen méélyen empatikus lény vagy- akkor gondolkodj szépen el azon, hogy milyen jogalapon teszi ezt Kína Tibettel. Jah!? Hogy itt nincs gázkamra, meg itt nincs deportálás, meg koplaltatás!? Elnézést. Talán egy kicsivel okosabban csinálják az előttük járók hibájából tanulva, hogy hogyan lehet a világgal meg a magadfajta sz@rrágókkal lenyeletni, hogy megszállnak egy nemzet autonóm országát. Adnak enni, látszólag szabadságot is, amit persze olykor meg kell fosztani, amikor kiteregetnék a szennyest, de persze ez szabadság:) sőőt dolgozhatnak. De t'od mit játszunk egy kis Ázsiásat:)
    Én leszek Kína, te meg Tibet. Jó?:) Ha megkérdeznek, hogy milyen jól viselem a gondod, akkor bájosan bólogatsz és befogod a pofád, mert ha nem...:) akkor dádáá...küldöm az óvó bácsit és maj' jóól elfenekel:) FELESELSZ IS!? NINCS IGAZAM!? Akkor meg mehetsz holnap temetni:) jah és előre a szabályok gondolhatsz, amit akarsz... mondhatsz, amit akarsz... tehetsz is és mehetsz is ahova akarsz, csak azt ne és oda ne, ahova én nem akarom.:) Ha nem tetszik a játék szabály, azt meg jó mélyen hallgasd el, mert azért is jár a bünti:) NEM TETSZIK!? NA LÁÁTOD!? EZÉRT IS KAPSZ! Remélem értve vagyok:)

    És azt is remélem, hogy tetszik ez a Keleti hagyományokból építkező, mélyen kultúrális játék:) Remélem élvezted, és remélem átérzed, hogy mi volna, ha mindezt nem csak elméletben egy délutáni kacagásra szántam volna, és ha a büntit meg a dádáá-t mondjuk tankokra meg katonákra cseréltem volna:) Mert ugye az a normális:) én kitalálom, hogy hogy lesz meg, hogy van -mert ugye én több vagyok mint te- és te majd csinálod minden zugszó nélkül, lehetőleg mosollyal a képeden. Visszakérdés! Megállás! Grímasz! NÉLKÜL!!! Ha van, akkor meg...:)
    Ha te ettől nem szeretnél sírni, akkor te egy elég érdekes ember lény vagy:) engedd meg, hogy még egyszer gratuláljak:) remélem érzed a léted értelmét is:)
  • willcox #148
    Szerintem kérj nyelvpótlékot, mert már rojtos lett a nyelved a sok nyalástól :)
  • uwu #147
    Így van. Csak az írás megy nehezen.
  • uwu #146
    Azért az túlzás, hogy mi álltunk be szövetségesnek.
    Lehetett választani, hogy minket is negszállnak, vagy lerohannak, vagy "szövetsgesek" leszünk.
    Azért a bécsi döntés jól jött. Annyira belelovalltok magunkat, hogy visszamentünk a vajdaságba is. Sok embetnek tekintett szövetségesként a nácikra. De igazábol már akkor is megosztott volt az ország a kérdésben, és nagyobb hatalmak döntöttek az eseményekről.
  • babajaga #145
    "a világ többi része elpusztult"

    Köszönhetően többek között egy Magyarország nevű államnak amely a háború kirobbantója mellé állt szövetségesnek.
  • Loverman #144
    Neki fogalma sincs de te mindenről tudsz mindent, ugye?
  • uwu #143
    Ezek biztos olyanok, hogy csupa jóindulatból háborúznak.
    Neked fogalmad sincs mi miért történik. Komoly érdekük fűződött ahhoz, hogy stabilizálják a balkánt. Érdekes múdon az afrikai polgárháborúkat eszükben sincs kezelni.
    A II vh-ban nagy mákjuk volt. Ők voltak a legjobb helyen, az ő háttérországban végig béke volt, a világ többi része elpusztult. A 2.vh után húztak el a világ többi részétől gazdaságilg. De ez az előny lassan elapadt, ma már más a helyzet.
  • babajaga #142
    Igen még csináltak pár apróságot! Többek közt megakadályozták a délszláv háború kiterjedését. Nem kérdezték Amerika fiai hogy szeretnek e ezek a Magyarok minket hanem látva a NATO tehetetlenkedését ők állították meg a háborút ők és csakis ők akadályozták meg az eszkalációt. Nem kell Amerikáig ellátni sokan még a szomszédig se látnak el. Nem is beszélek a II. világháborúban betöltött szerepükről.
  • Epikurosz #141
    Igen. Magadon.
    "Jeruzsálem leányai, ne rajtam sírjatok..."