Berta Sándor

A klímaváltozást kutatja egy robotrepülő

Az elmúlt években rendkívül fontossá vált, hogy a kutatók bármikor megfigyelhessék a sarkvidéki jég olvadását és így következtethessenek a klímaváltozásra és a tengerszint emelkedésére.

Számos olyan jéggel borított területe van még a Földnek, amelyet a kutatók nem térképeztek fel. A Kansasi Egyetem munkatársai ezért fejlesztettek ki egy miniatűr robotrepülőgépet. Az eszköz részét képezi a távoli régiók minél gyorsabb feltérképezését szolgáló és a klímaváltozás hatásait kutató projektnek. A cél az volt, hogy ez a két feladat az emberi élet kockáztatása nélkül valósuljon meg.

Jelenleg számos olyan része van akár az Északi-sarknak és az Antarktisznak, amely fölé nem szívesen merészkednek a pilóták. Így érthető, hogy a robotrepülőgép jó megoldás lehet. "Az eszköz alkalmazásával csökkenthetjük a program költségeit és a lehetséges veszélyeket, valamint messzebb lévő területeket is feltérképezhetünk" - nyilatkozta Rick Hale, a Kansasi Egyetem professzora, a projekt vezetője. A legfontosabb, hogy a robotrepülőgép azon területek fölé is bemerészkedhet, ahová a pilóták már nem szívesen repülnek be - akár mélyrepülésben is. Ezenkívül elviseli a rendkívüli időjárási viszonyokat.



Az eszköz legfontosabb felszerelése egy 56 kilogramm súlyú radar, amely a jég fölött kilométerekről is képes a jeleit továbbítani a különböző frekvenciákon. A beérkező adatokat egy szoftver elemzi, így a kutatók pontos képet kaphatnak a felszín alatt megbúvó víz- és jégrétegekről, a jég vastagságáról, valamint a talajról. A felvételek alapján pontosan megállapítható, hogy hol húzódik a jég és hol a felszín határa és az is, hogy miként mozognak a gleccserek.

A fedélzeti rendszerek között három kommunikációs berendezés is van. Az első lehetővé teszi az operátor számára, hogy a távolból ellenőrizze a robotrepülőgép le- és felszállását. A második egy rádió, amely elsősorban az alapbázis közelében használható, míg a harmadik egy műholdas rendszer, amelynek a hatótávolsága 600 kilométer. A közel nyolc méter fesztávolságú szárnyakba egy jegesedésgátló rendszert építettek be, az elektronikai rendszerek számára pedig egy külön fűtőberendezés biztosítja a szükséges hőmérsékletet.

A Meridian nevű robotrepülőgép kifejlesztése, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapja több mint kétmillió dollárral támogatott, részét képezi a Kansasi Egyetem Center for the Remote Sensing of Ice Sheets nevű programjának. A robotrepülőgép első éles bevetésére várhatóan jövő nyáron kerül majd sor Grönland fölött. Utána pedig a Meridian az Antarktisz felé veszi az irányt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #17
    > húúúúdejóóóó 2030ra már könnyen hozzálehet férni az olajhoz az északi sarkon.

    Meggyozodesem, hogy mire az Antarktisz elolvad, egy szelet zsiroskenyer is tobbet fog erni mint egy hordo olaj.
  • rigidus #16
    > Más bolygókat teljesen térképeznek szatelitekkel - a Föld 2 sarkát miért nem?

    1. Terkepezik a Foldet muholdakkal is, de nem minden esetben, vagy csak korlatozottan biztositjak a hozzaferest a begyujtott adatokhoz. (kulonosen aminek koze vana klimavaltozashoz)

    2. Uj repulogep kivitelezese dollarmillios projekt, uj muhold fellovese dollarszazmillios. Uj repulogep kivitelezese, uzembe helyezese 2-3 ev, uj muhold 4-6 ev. Uzembentartasi koltsegek is hasonloan alakulnak.

    3. Kulon muholdat felloni, hogy pusztan a Fold feluletenek 5-10%-rol gyujtson adatot penzkidobas.
  • k9duli #15
    húúúúdejóóóó 2030ra már könnyen hozzálehet férni az olajhoz az északi sarkon.
    elolvad
    És már a jegesmedve sem szarja össze azt a terültet.
    örök bodotság.
  • rigidus #14
    Tota W. Arpad korlatolt, olykor kozonseges cikkeit mar ismerjuk - itt kulonosen az "Isten f*sza" c. irasat emelnem ki. (bocs ha valakinek nem tetszik a cime, ideztem)
  • Kobaljov #13
    lehet azok nem tudják a kellő mélységig vizsgálni a talajt/jeget + nem tudom a műholdak röppályája mennyire fedi le az egyébként viszonylag érdeketelen sarkokat
  • Sanyix #12
    Rohadjon meg a tetves index a cseszett indapassával együtt.
  • s2rk2ny #11
    Kérdek egy hülyét: miért nem fényképezik/térképezik le szatelitből?
    Más bolygókat teljesen térképeznek szatelitekkel - a Föld 2 sarkát miért nem?

  • eto demerzel #10
    semmi erdekes. senki sem latot ilyet. penz pocsekolas volt anno is hitler reszerol. valamivel fenn kellet tartani a "gyozdelmes armada" kepet.
  • neoG #9
    kössz.jó kis cikk volt:)
  • Dj Faustus #8
    "keressetek csak rá az operation high jump-ra valamelyik keresőben..
    vannak magyar nyelvű linkek is..."

    Ahogy Tóth W. Árpád mondaná:
    "ez egy mítosz. egy érdekes hiedelem, olyasmi, mint a csodaszarvas." :)
    Hitler a Holdon