Hunter

Fogbank: kulcs az új atomfegyverekhez?

Súlyos gondok övezik az USA és Nagy-Britannia Trident nukleáris rakétáinak felújítási terveit egy veszélyes és rejtélyes anyag, a Fogbank kódnevű összetevő miatt, ami elindíthat egy új atomfegyverprogramot. A politikusok valószínűleg kénytelenek lesznek megszavazni új robbanófejek kifejlesztését.

Mindkét nemzet szerette volna felújítani a Tridentek kiöregedő W76 robbanófejeit, hogy biztonságosabbá és megbízhatóbbá tegyék azokat. Programjaiknak azonban gyártási nehézségek miatt jelentős csúszásokkal, vagy akár teljes leállással is számolni kell. A gyártást egy új, 50 millió dollárból felépített létesítmény, az Oak Ridge-ben található Y-12 Nemzetbiztonsági Komplexum hivatott elvégezni, azonban a létesítményt üzemeltető Nemzeti Nukleáris Biztonsági Minisztérium (NNSA) utalásai arra engednek következtetni, hogy a gyártás súlyos problémákkal küzd. A témát a The Guardian brit napilap hozta felszínre.

Az amerikai kongresszushoz a múlt hónapban benyújtott, a 2009-es költségvetéssel kapcsolatos előterjesztésben az NNSA leírja, hogy az Y-12 működtetése "jelentős technikai kihívással néz szembe egy kritikus anyag gyártását illetően", ami nélkülözhetetlen a W76 robbanófejek élettartamának meghosszabbításához.

Az előterjesztés nem fejti ki a nehézségek pontos mibenlétét, korábban viszont az NNSA vezetője, Thomas D'Agostino egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson elmondta, hogy a gondokat egy Fogbank nevű anyag okozza. "Az NNSA sok pénzt költött ennek a bonyolult anyagnak az elkészítésére az Y-12-ben, és még mindig nem sikerült kilábalnunk a nehézségekből" - mondta akkor. Mind az NNSA, mind a brit Védelmi Minisztérium elzárkózott az újságírói kérdések megválaszolásától a Fogbank funkcióját illetően.

A D'Agostino által elmondottakból azonban lehet következtetni néhány dologra: elvileg egy oldószertisztító ágensről van szó, ami "rendkívül gyúlékony" és "robbanékony". A probléma magába foglalja a "mérgező anyagokkal való munkát, ami veszélyt jelent a munkaerőre, de alkalmazása elengedhetetlen".

A nukleáris fegyverszakértők spekulációi szerint az anyag egy habhoz köthető, ami kitölti a W76 bomba maghasadásos és magfúziós kamrái közötti területet. Egy nyugalmazott brit atomfegyver mérnök szerint a folyamatot beindító hasadásos, fissziós robbanás forró plazmává alakítja ezt a habot, ami segít a fúziós üzemanyag sűrítésében, majd begyújtásában. Más források szerint a hab valahogy segít kiegyenlíteni fúziós üzemanyagot összesűrűsítő fissziós robbanás erejét.

Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének nukleáris szakértője úgy véli, az Y-12 problémái "súlyos hatással" lesznek az amerikai és a brit Trident programra. Ha a problémák nem oldódnak meg, akkor jóslatai szerint a kormányok atomtudósai egy helyettesítő robbanófej kifejlesztését fogják szorgalmazni. John Ainslie, aki kutatta a Fogbankot a Skót Nukleáris Leszerelési Kampány keretében, attól tart, hogy az amerikai Energiaügyi Hivatal vezetői a Fogbank problémáit használják majd kifogásként az új atomfegyverek építéséhez. "A Fogbank helyettesítése egy alternatív anyaggal nem teszi sem biztonságosabbá, sem olcsóbbá az atomfegyvereket" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #199
    Ez nem csere, ez rablás. Csak adónak nevezik. Nem tudom, de úgy látom nem egy malomban örölünk :) A csere csak önkéntes lehet, ami nem önkéntes az nem csere, az általában rablás, ha éppen magyarul fejezem ki magam.
  • Epikurosz #198
    Én már unom
  • Epikurosz #197
    füstadó, kapuadó, örökségi adó, gépjárműadó, ingatlanadó, idegenforgalmi adó, képzési hozzájárulás, útpénz, hídpénz, parkolási díj, szerzői díj, borravaló, kenőpénz, csúszópénz, baksis, honorárium, tiszteletdíj, paraszolvencia, sikerdíj...
  • Epikurosz #196
    Jaj, Istenem!
    Csere?
    A nagy lúfaßt!

    Jövedelemadó, ÁFA, TB-járulék, nyögdíj-járulék, eü. hozzájárulás, vállalkozói járulék , illeték, jövedék, ocsmánybélyeg =>> szociális, rokkantsági, gyerekágyi, munkanélküli segély; prémiumok a közig. "dolgozóknak", tisztviselőknek, kramfuttereknek, széltolóknak, jégaszalóknak.
  • BlackRose #195
    Miért adnál neki az erőforrásaidból? A csere az azt jelenti, hogy én neked, te nekem. Persze az áll, hogy segíteni kell azon aki nem képes saját lábán állni, de a segítséget úgy értem, hogy lábra álljon nem pedig, hogy eltartsd. És ha már a fejletségről beszélünk az egyetlen lehetőség, hogy valaki fejlődjön a csere, anyagi, szellemi. Csere nélkül nem lehet fejlődni, tehát biztos nem lesz neked jobb ha fékezed sét ha nem segíted elő a másik fejlődését.

    Ami a háborút illeti, háborúban mindkét fél vesztes (rövidtávon az egyik fél látszólagosan lehet nyertes), önkéntes csere esetében pedig mindkét fél nyertes. Erőszakos csere kb. egyenlő a háborúval a különbség, csak annyi, hogy nincs fiyikai rombolás, de szintén mindkét fél gyakorlatilag vesztes (az egyik csak látszólag nyertes, relatív mércével, hosszútávon biztos vesztes). Az igazi fejlődéshez kevesen vagyunk, nem sokan hanem kevesen, csak az a baj, hogy nagy része mivel korlátozva van és mesterségesen fékezve nem képes a társadalom aktív részévé válni, a csere kimaradása az ami hátráltatja őket és sok ember szemében feleslegesnek sőt útonállónak látszanak. Pedig előbb valaki az ő úrjukat zárta el, és persze most mindenki viseli a következményeket. Ami ugye bizonyíték, hogy erőszak és kihasználás valamint fékezés mindenki kára.
  • Epikurosz #194
    Ideálok.
    Ha nem megfelelő értelmi fejlettséggel rendelkező ... halmaznak átadsz az erőforrásaidból, hogy ő is nyerjen, akkor ő még féktelenebb szaporodásba kezd, és még többet követel. Ez már nem w-w szitu.
  • kukacos #193
    Nem egészen: a kereskedelem kölcsönösen előnyös stratégia (is lehet), mindkét fél profitál(hat) belőle. Szimbiózis, win-win szitáció. A háború viszont szinte mindig parazitizmus: csak az egyik félnek előnyös, a másiknak káros. A világ akkor lenne klassz hely mindenkinek, ha csak kölcsönösen előnyös döntésekre lenne benne szükség és lehetőség. A legnagyobb baj persze, hogy sokszor csak utólag ismerjük fel, mi lett volna számunkra előnyös, no meg az "előnyös" fogalma is gyorsan változik. Az utóbbi segíthet is: Jézus szerint például minden helyzet átalakítható win-win szituációvá, csak a saját értékrended kell megfelelően megválasztani. Sajnos a társadalmak nem individuumok.
  • BlackRose #192
    Nem :)
  • Epikurosz #191
    Ezt megbeszéltük.
    Jut eszembe, van az index.hu-n a Szájbarágó. Nem vagy ott munkatárs?
  • BlackRose #190
    Röviden nekem kell neked adjak azt amit te akarsz, hogy azt kapjak tőlled amit én akarok. Ha nem vagyunk erre képesek akkor keresünk valakit akivel képesek vagyunk erre a cserére, vagy saját magunk megcsináljuk azt amire szükségönk van. De semmi és hangsúlyozom semmi áron nem kényszerítünk rá valakit, hogy nekünk adja azt amire szükségünk van ha ő ezt nem akarja. A legroszabb esetben kérjük a segítségét, de ő az aki eldönti segít e vagy sem.