Cifka Miklós

Második atom­fegy­ver­ke­zési ver­seny - III. rész

Magukban az atomtöltetek még nem elegendőek a katonai alkalmazáshoz, valahogy célba is kell juttatni őket. Térjünk ki egy kicsit ki arra, hogy milyen lehetőségek is állnak rendelkezésre egy atomhatalom számára, hogy a nukleáris fegyvereit bevethesse.

- I. rész - | - II. rész - | - III. rész

Stratégiai és taktikai osztályozás


Egy 152 mm-es szovjet tüzérségi
lövedék, nukleáris robbanótöltettel
Az első atomfegyverek a II. világháborúban városok ellen lettek bevetve, alapvetően nyomásgyakorlás céljából. Ahogy egyre több és több nukleáris fegyvert állítottak hadrendbe, az atomfegyverek céljai is egyre sokrétűbbek lettek, a hadviselés egyre több pontján lettek rendszeresítve. A hidegháborúban az elsődleges a másik fél nukleáris arzenáljának, katonai vezetési pontjainak semlegesítése, illetve városainak, sűrűn lakott régióinak elpusztítása volt. Ez gyakorlatilag a stratégiai célpontok listája, és az ezek elpusztítására szolgáló eszközök a stratégiai, vagy más néven hadászati atomfegyverek.

A nukleáris töltetek ugyanakkor hatalmas pusztító erejüknek, és az ehhez képest viszonylag kis méreteiknek köszönhetően a hadszíntér szinte minden pontján feltűntek. Nukleáris robbanófejek kerültek a rövid hatótávolságú harctéri rakéták orrába, melyek egész ellenséges hadoszlopokat tüntethettek el. A mélytengeri aknákba, amelyek a tenger mélyén megbúvó ellenséges tengeralattjárókat semlegesíthették, de a tengeralattjárók is nukleáris robbanófejjel felszerelt torpedókat kaptak, amik egész flottacsoportokat küldhettek a tengerfenékre. Az 1950-es években még egyes amerikai vadászgépek is nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakétákat kaptak, hogy felkészüljenek a feltételezett szovjet bombázó-invázióra. Ezeket az eszközöket a harctéren vetik be, ezért harcászati, vagy más néven taktikai atomfegyvereknek nevezik őket.


A legnagyobb felrobbantott amerikai atombomba, a 15 megatonnás Castle Bravo

Persze sok esetben nehéz meghatározni, hogy egy fegyver mikor minősül katonai szempontból taktikainak, és mikortól stratégiainak, de általánosságban azokat az atomfegyvereket tartják stratégiai atomfegyvernek, amelyek hatótávolsága 5000 km felett van, és alapvetően az ellenség hátországára való csapásmérésre szolgálnak.

Légibombák

A leghagyományosabb alkalmazási mód mind a mai napig használatban maradt, noha jelentőségük alaposan lecsökkent. A légibombák immár nem csak a bombázók, de a vadászgépek arzenáljában is megjelentek, elsősorban taktikai feladatkörben, vagyis az ellenséges hadsereg frontvonalhoz közeli bázisai, katonai létesítményei, vagy a csapatösszevonás területei ellen végrehajtandó csapásmérésre. A légibombák között vannak szabályos "Lego"- változatok, amelyek a különféle fokozatok és részegységek ki-, illetve beszerelésével a bomba hatóerejét is meg lehet változtatni, illetve az adott körülményekhez szabható a bomba.

A nagyobb hatásfok érdekében a nukleáris légibombákat, és egyben a legtöbb nukleáris fegyvert a talajtól bizonyos magasságra robbantják fel, hogy a keletkező lökéshullámok minél pusztítóbbak legyenek. Ezért a bombák vagy légnyomáson alapuló magasságmérővel, vagy rádió-magasságmérővel vannak felszerelve, hogy az ideális magasságban robbanjanak fel.


Egy B61-es bomba elemeire bontva

A nukleáris töltetű légibombák egyik speciális válfaja viszont a talajban robban fel. Ezeket megerősített burkolattal látták el, hogy a földbe csapódva a lehető legmélyebbre ássák be magukat. Céljuk az ellenséges föld alatti, megerősített bunkerek megsemmisítése. Ilyen például a B61 légibombacsalád legújabb tagja, a B61-11.

Ballisztikus rakéták

A stratégiai fegyvereknél két fontos kitételnek kell teljesülnie - el kell érnie a célpontot, és közben lehetőleg elég védettnek is kell lennie az elindítás előtt, hogy az ellenség egy gyors légi csapással ne semlegesíthesse. A hidegháború első stratégiai atomfegyver-hordozói, a nagy hatótávolságú bombázórepülők ennek a második kitételnek csak korlátozottan tudtak megfelelni, hiszen amíg a fel nem szálltak, sebezhetőek voltak. Ezt akkoriban úgy próbálták ellensúlyozni, hogy készültségi helyzetben, előmelegítve tartották a gépeket, a személyzet pedig készen állt arra, hogy riadójelre azonnal a gépekhez rohanjon és felszálljon.


Egy stratégiai készültségű B-47-es bombázó légi utántöltés közben, az 1950-es években

Később a légi utántöltés megoldotta ezt a problémát: a bombázógépek egy része mindig a levegőben járőrözött, folyamatosan utántöltve üzemanyagkészletét, és parancsra megindultak volna az ellenség hátországa felé.

Az 1940-es és '50-es évek rakétatechnológiai eredményei azonban a katonai stratégák kezébe adták az ideális megoldást: a ballisztikus rakétát. Azért ballisztikus, mert a rakéta kiégése után a hasznos teher túl lassú ahhoz, hogy Föld körüli pályára álljon, így a Föld gravitációja visszahúzza, és az a földbe csapódik.


Egy kisérleti nukleáris robbantás képe, látható a talajon a robbanás lökéshullámának hatása

A második világháborús V-2-es rakéták utódai az 1950-es években még csak néhány száz vagy ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkeztek, ezért azokat az ellenség közelébe kellett telepíteni, tehát a fent említett második kitételnek ezek sem feleltek meg maradéktalanul. Ám azon képességük, hogy nagyon rövid idő alatt csapást tudtak mérni velük, illetve védekezni ellenük szinte képtelenség volt, eldöntötte, hogy a ballisztikus rakéta lesz a stratégiai csapásmérés fő eszköze.

Ennek a rövid hatótávolságnak köszönhető a 1962-es kubai válság is, ahol az emberiség történelme során a legközelebb került a globális atomháborúhoz. A Szovjetunió csak úgy tudott válaszolni az Egyesült Államok által a közvetlen tőszomszédságába, Törökországba telepített ballisztikus rakétákra, ha Kuba szigetére telepíti saját eszközeit. Noha a kubai válságot végül is politikai úton rendezték, valójában két új eszköz már szükségtelenné tette, hogy az ellenséges ország közelébe kelljen telepíteni a rakétákat.

Atlas interkontinentális rakéta
Az első a ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók megjelenése. Ezek a járművek képesek arra, hogy az ellenséges partok közelébe vigyék a rakétáikat, miközben szinte egész idő alatt észrevehetetlenek. A rakéták fejlődésével, hatótávolságuk megnövekedésével pedig már a nyílt, nemzetközi vizekről is elérhetik célpontjaikat, ami kombinálva a tengeralattjárók rejtőzködési képességivel és a nukleáris meghajtás által biztosított hosszú járőrözési idővel első számú csapásmérő eszközökké tette ezeket a járműveket. Jelenleg a nagy atomhatalmak mind a nukleáris meghajtású, atomtöltetű robbanófejekkel felszerelt ballisztikus rakétákat indítani képes tengeralattjárókat tekintik az elrettentés első számú eszközének.

A második nagy változás az egyre újabb rakéták hatótávolságának további növekedése volt. Megjelentek az olyan eszközök mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió arzenáljában, amelyek már a saját területekről is képesek voltak elérni a másik felet. Ezek a rakéták azon képességük miatt, hogy egy másik kontinensen lévő ország ellen is használhatóak, interkontinentális ballisztikus rakétáknak, (angolul Intercontinental Ballisztic Missile, rövidítéssel ICBM)-nek nevezik. Aki egy ilyet akar látni nem kell messzire mennie, hisz nemrég állítottak ki egy SS-24-est a keceli Haditechnikai Parkban.

A szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétáknál ugyanakkor meg kell oldani azt, hogy a fegyverek biztonságban legyenek egy esetleges megelőző csapás esetén. Ezt elsősorban masszív vasbetonból készült rakétasilókkal szokták megoldani, vagy pedig úgy, hogy a rakéták mobil hordozóeszközökre vannak telepítve, például vasúti kocsikra vagy gumikerekes gépjárművekre. Mivel a rakéták így akár folyamatosan is mozgásban lehetnek, a nyomon követésük az ellenség számára nagyon nehéz.

A rakéták hajtóanyaga az első időben folyékony üzemanyag volt. Ezekben folyékony oxidálószert és üzemanyagot égetnek el a hajtóműben, és ez adja a tolóerőt. Ám ezek kezelése körülményes, mivel a legtöbb ideális üzemanyag, és főleg az oxidálószerek vagy erősen toxikus és/vagy korrodáló hatásúak, vagy pedig nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni őket. További hátrány, hogy a rakétát kilövése előtt fel kell tölteni üzemanyaggal, ami időveszteséget jelent, vagy pedig feltöltött állapotban kell indításra készen tárolni, ami viszont az üzemszerű karbantartások alkalmával jelenthet problémát.

A megoldást a szilárd hajtóanyag hozta el, ami egy roppant egyszerű szerkezet: egy felül zárt cső, amibe szilárd halmazállapotú hajtóanyag-keverék kerül, és az alsó végén egy fúvócsövön áramlanak ki a működés közben keletkező égésgázok. Nincs bonyolult üzemanyagrendszer, és a készenléti időben sem kell veszélyes üzemanyaggal foglalkozni.


Egy rakéta orrába való MIRV robbanófejek
A stratégiai ballisztikus rakéták fejlődése még egy ugrást hajtott végre. Hagyományos esetben egy ballisztikus rakéta egy robbanófejet juttatott célba. Ezzel az volt a probléma, hogy a túlságosan is sok rakétára lett volna szükség, hogy kellően lefedjék a másik országot, ráadásul az ellenségnek elég kilőni a ballisztikus rakétát, és a célpont megmenekült. Így megalkották a több robbanófejes visszatérő rendszert (MRV), amely orrában jellemzően 3-12 közötti harci töltetet helyeznek el. A rakéta a ballisztikus pálya csúcsáról visszafelé bocsátja ki a robbanótölteteket, amelyek bizonyos szórása által sokkal nagyobb terültetett fednek le, mint egyetlen nagy robbanófej.

Több előnye is származott ebből:, mivel egyfelől megnehezítette a ballisztikus rakétavédelem dolgát azzal, hogy több robbanófejet szállított egy-egy fegyver, másfelől kevesebb rakétára volt szükség a csapásmérésre. Márpedig az első hidegháborús fegyverzetkorlátozási egyezmények (a SALT I. és II.) még a rakéták számát korlátozta.

Ennek továbbfejlesztése az, amikor a robbanótölteteket egyenként bocsátják ki, mégpedig egy apró hajtóművekkel felszerelt végső fokozatról, amely minden robbanótöltet kibocsátása előtt apró pályakorrekciókat végez, így minden robbanótöltet - bizonyos korlátok között - más-más célpontra irányítható.


A stratégiai csapásmérés eszköze - egy Topol-M ballisztikus rakéta, gumikerekes indítójárművén

A ballisztikus rakétavédelmi rendszerek megjelenése miatt feltűntek az ellenintézkedések ellenintézkedései is: a visszatérő egység radar- és infravörös csalikat szórhat ki, hogy összezavarja a védelmi rendszereket. A legújabb orosz stratégiai ballisztikus rakéta, a Topol-M pedig a hírek szerint képes pályáját repülés közben megváltoztatni, hogy nehezen meghatározhatóvá tegye töltetei mely körzetbe is fognak becsapódni.

A legtöbb ország mind a mai napig a ballisztikus rakétákat preferálja a stratégiai nukleáris csapásmérésre, mivel ezekkel lehetséges a legrövidebb időn belül a reagálás, és nagyon nehéz a védekezés ellenük. Így azon országok, melyek nukleáris fegyverek létrehozásán fáradoznak, egyben rakétaprogramjukat is igyekeznek felfuttatni, hogy megfelelő hatótávolságú ballisztikus rakéta orrába szerelhessék nukleáris tölteteiket.

- I. rész - | - II. rész - | - III. rész

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #95
    Ha immunis nem is, de vannak olyan emberek, akik jó néhány káros hatásnak ellenállnak, persze ezek fenntartásokkal kezlendő hírek.
  • Cat #94
    egyszerüen nem lehetsz rá immunis, sejtszinten roncsol.
  • [NST]Cifu #93
    Hát azért az erős megfogalmazás, hogy immunis a radioaktív sugárzásra...
  • [NST]Cifu #92
    Nem tudom mi lehet pontosan ez a vöröshigany, illetve hogy egyáltalán létezik-e. De mindenestre nagyon sok a spekuláció vele kapcsolatban, és nagyon kevés (és az is főleg elméleti szintű) a bizonyíték. Az oroszokra az 1990-es években, és azóta is nagyon jellemző volt a nagyottmondás, ha a katonai képességeik kerültek szóba. Beszéltek a plazma-álcázásról az új vadászgépeik kapcsán, hogy már bevethető, és sokkal jobb, mint az amerikai lopakodók megoldása, és a hamarosan rendszeresítésre kerülő új orosz vadászok fel lesznek szerelve vele. Azóta annyi történt, hogy a MiG 1.42 (az egyik, ilyen plazma-álcázással szóba hozott prototípus) alig egy-két tesztrepülés után eltünt a sűlyesztőbe, és a győztesnek kikiáltott, és szóban rendszeresítésre "ítélt" Szuhoj S-37/Szu-47 még mindig csak tesztgép, és már senki sem beszél arról, hogy valaha is rendszeresítésre fog kerülni. Az is kiderült, hogy Szu-35-ös gépek orrában a plazma-álcázást tesztelik, de nem az egész gépet, csak a radarantennát álcázzák vele, így a Szu-27-es család amúgy viszonylag nagy radarkeresztmetszete lecsökkenthető a becslések szerint a nem lopakodó, csak csökkentett radarkeresztmetszetű nyugati gépek, mint a Dassault Rafale szintjére - de még mindig csak a tesztelésnél járnak vele, nem pedig a rendszerbeállításnál.
    Az új, állítólag forradalmian csendes Borej-osztályú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárójuk vízre bocsátásáról is már kismillió alkalommal nyilatkoztak, tíz éve építik (!!!), és fogadkoznak, hogy idén már vízre bocsátják. Mellesleg két másik építését kezdték már meg.

    Szóval nem kívánom lebecsülni az oroszok képességeit, de némi szkepticizmussal állok a "szuperfegyvereikhez", no persze tény, hogy egy-két technikai megoldás esetében alaposan megelőzték nyugati riválisaikat.
  • SAS107 #91
    Sziasztok
    Nincs meg valakinek ez a Trinity And Beyond című film? Nagyon érdekel a téma és ezáltal ez a film is felkeltette az érdeklődésemet. Ha valakinek megvan legyen olyan szíves és küldjön egy e-mailt!
    köszike ;)
  • Laci73 #90
    Human: a vöröshigany önmaga nem robban, egy hatásfok-növelő „kiegészítője” az atomfegyvereknek. Irán kapcsán: nem az a célja az USA-nak hogy kiirtsa a lakosságot (régi római mondás: nyírni kell a juhokat, nem irtani), így neutronfegyver bevetése nem várható. Ellenben egy-két kisebb, kifejezetten romboló hatású, ún taktikai atombomba bevetése nagyon reális.

    Kyron: A vöröshiganyról. Az USA-ban is folytak kísérletek olyan anyagok előállítására, amelyek megnövelik az atomfegyverek hatásfokát - azonban a jelen ismeretek szerint az amerikai tudósok nem értek el eredményeket (vagy ügyesen elhallgatják azokat) Az amerikai kutatók is ismerték az antimon-higany-oxidot, mint "ígéretes" anyagot. A jelek szerint az orosz kutatóknak sikerült a vele kapcsolatos áttörés. Oroszországi információk szerint a vöröshiganyt úgy készítik, hogy az antimon-higany-oxidot feloldják higanyban...ezt az amalgámot ezután bezárják egy tartályba, és egy speciális nukleáris reaktorban 20 napon keresztül besugározzák. Amikor a tartályokat kiemelik a reaktorból, a higanyfelesleg már elpárolgott. Eltávozott a fémhigany, de visszamarad egy Hg2Sb2 kötésű anyag. Ez egy cseresznyepiros polimer, ami a leírások szerint mézszerű vagy gél konzisztenciájú. Ebbe az anyagba „itatnak fel” mesterségesen előállított transzurán elemeket (a haditechnika.hu oldalon közölt cikkből, sem más Netes anyagból nem derül ki ezen anyagok, az ún. aktinoidák pontos neve, de még aránya, tömege sem) Az így nyert végső anyag nem tartós, mindössze harminc nap után elszennyeződik: ilyenkor bonyolult elválasztással visszanyerik a nyers vöröshiganyt. Azonban így is megéri előállítani a végterméket: annyira hatásos fegyvernek bizonyul.

    Kép: (a haditechnika.hu oldal idetartozó cikkéből idéztem sokat hozzászólásomban is)
    [URL=http://www.haditechnika.hu/Archivum/199404/egyeb/P0202.jpg]A "vöröshigany-bomba" vázlata[/URL]
  • Laci73 #89
    javítás: "...nem készíthető maghasadásos alapon..." helyett "...nem készíthető a hagyományos alapon"
  • Laci73 #88
    A félelmetes vöröshigany-bomba

    1993-ban Nyegin tábornok, az orosz hadsereg illetékese az alábbi kijelentést tette: Oroszország kifejlesztett egy nagyon kis méretű atomfegyvert, melynek hatásfoka a jelenlegiek duplája, míg tömege csupán azok századrésze. Ez azonban - mivel Nyegin bejelentését hitelesnek tartják nyugaton - azt jelenti, hogy az oroszok teljesen új technológiát alkalmaznak, mivel ilyen kis harctéri fegyver nem készíthető maghasadásos alapon, pl. tisztán plutónium vagy dúsított urán alkalmazásával. Samuel Cohen, a neutronbomba "atyja" úgy véli, az orosz kutatók képesek voltak az eddig bevett, maghasadás elvén működő fegyverek helyett a az ún. neutronfluxusos neutronbomba megalkotására. Ennek lényeges "előnye" hogy a robbanás során speciális anyagoknak „köszönhetően” jóval nagyobb mennyiségű és energiájú neutronok szabadulnak fel (erősebb neutronsugárzás), ugyanakkor a robbanást követő rövid időszakban (a lent említett két nap felezési idővel számítva) a hátramaradó radioaktivitás hamar elenyészik. A fluxus-neutronbomba kétfázisú fegyver: egy igen kisméretű "hagyományos" maghasadásos atom-robbanófej (plutónium alapú, így elég 1 kg plútónium is a robbanáshoz) található belsejében (ezt hívják magnak is mint Cifu cikkéből kiderül), amelyet körülölel második rétegként a vöröshiganyt rejtő "köpeny". A belső mag robbanása, és az ún. ballotechnikájú felépítés miatt keletkező energia hatására a köpenyben lévő vöröshigany reakcióba lép, és hatalmas neutronsugár-dózist lövell a környezetébe. Mivel a maghoz feltétlenül szükséges 1kg tömegű plutónium mindössze 2,4 cm átmérőjű (!) gömb térfogatban elfér - ne feledjük, a plútónium rendkívül nehéz - és a vöröshiganyból sem szükséges nagy mennyiség, már egy teniszlabda méretű (!!!) neutronfegyver megépíthető a segítségével! Nagyobb méret esetén (50 kg) már fúziós elven működő bomba is építhető (azaz egy fúziós hidrogénbomba köré húznak vöröshigany köpenyt) Ebben az esetben a hatás (fellépő neutronsugárzás) katasztrófális mértékű.
  • Kryon #87
    Hogy ez a "vöröshigany" mi,azt én sem tudom,bár lenne 2 tippem:

    1-Egyszer azt hallottam hogy vöröshiganynak a plutóniumot nevezik (bár se nem vörös,se nem higany).Ha tippelni kéne talán a Szovjetunióban vöröshigany lehetett a fegyver tisztaságú Pu kódneve,vagy valami hasonló...

    2-A vöröshigany éppenség még lehet valamien extranehéz transzurán izotópok keveréke (californium,kűrium,nobélium,einsteinium),ezek amalgán (higanyban oldott fém) oldata.Ez a használt elemek spontán hasadása,és nagy "neutronnyeresége" miatt erős neutronforrás lehetne,és erre épp ráillenének az állítólagos "vöröshigany" tulajdonságai.
  • HUmanEmber41st #86
    Ez a vöröshigany...szal ha volna, már rég bevetették volna az atomot.. megszórták volna Iránt vele..