83
  • remark #83
    Igen, "aki tehetne", az nem fog. Az okokat ne részletezzük, kényes téma.

    De én tartom magam annyira értelmesnek hogy azt gondoljam, tudnék változtatni a dolgokon. Minek várni? És főleg kire? Senki nem fogja helyettem rendbe tenni a dolgokat.
    És talán vannak mások is akik így gondolják...
  • teddybear
    #82
    Mert akik változtatni tudnának ezen, hülyék lennének betömni a "tejforrást".
  • Epikurosz
    #81
    Ez így mind igaz, ezt ismétli pár okos ember már 1,5 évtizede, aztán nem történik semmi.
  • digital
    #80
    Teljes mértékben egyetértek veled. ( Értékként én sem az egyik polcról a másikra rakom hasznot és a spekulációs tőzsdei pénzmozgásokat, azaz a gazdasági lufit értem.)

    "Az egyetlen tevekenyseg amit a mai rendszer dijaz, az a kizsakmanyolasban valo kozremukodes. Minel nagyobb mertekben nyulod le a sajat honfi- es embertarsaidat, es jatszod at azok munkajanak gyumolcset a fonokeidnek, annal nagyobb mertekben dijaz a jelenlegi rendszer."

    Hollandiával és más eu-s országokkal ellenben, Magyarországra ez hatványozottan igaz. Sajnos ez a szemlélet itthon. Keretek nélkül, gátlástalan és embertelen módon uralja a piacot a karvalytőke. Hollandiában rendezett jóléti "népi" kapitalizmus van megfelelő keretek között. Magyarországon a kapitalizmus egyik legrosszabb válfaját a tőkefelhalmozás korát éljük,ahol az értékteremtő munkának (munkásnak) nincs becsülete, anyagi és erkölcsi elismerése.

  • remark #79
    Demokrácia az USA-ban sincs, és Magyarországon sincs. Az USA-ban hivatalosan is poliarchia van, ami egy olyan rendszer, ahol az elit van hatalmon, és ezt a hatalmat a nyilvánosság időről időre újra jóváhagyja (elmegy szavazni és megnyomja a gombot). Ez szerintem, ha elhagyjuk a színjátékot, nem más mint az oligarchia.

    Úgyhogy nem látom mi az értelme arról vitázni hogy most Iránban demokrácia van-e. A propaganda szerint Iránban nincs demokrácia, és ugyanezen propaganda szerint az USA és az EU országai demokratikus államok. Miközben mindenhol az elit irányít, ilyen vagy olyan formában.
    Szerintem.
  • remark #78
    "Itt van az, hogy az értékteremtő (!!!) munkának Magyarországon nincs becsülete, anyagi és erkölcsi elismerése."

    Az "ertekteremto munka" definialasahoz eloszor meg az "ertek"-et is definialni kellene. A profit az ertek? Egy olyan vilagban ahol az egyetlen es legfobb ertek a profit (=es a reven megszerzett hatalom es kontroll) ott szoba se jon az, hogy mas erdemenyekre azt mondjuk hogy az ertek, es ennek megfeleloen dijazzuk.
    Az egyetlen tevekenyseg amit a mai rendszer dijaz, az a kizsakmanyolasban valo kozremukodes. Minel nagyobb mertekben nyulod le a sajat honfi- es embertarsaidat, es jatszod at azok munkajanak gyumolcset a fonokeidnek, annal nagyobb mertekben dijaz a jelenlegi rendszer.

    Mindezt ugy irom, hogy egy amerikai tulajdonu vilagcegnel dolgozok Hollandiaban.
  • rigidus
    #77
    > Bocs, de Kina a technológiájának a nagy részét lopás utján szerzi.

    Az USA nem igy szerezte meg kezdetben a Japan technologiakat?
  • bvalek2
    #76
    Hát izé, ez az szó tűnt erősnek, de még nyomdaképesnek :)

    Minek nevezzem azt, akit nem érdekel hogy pusztul a nép, csak hogy ő legyen a főnök? Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy ügynök (volt).

    Beépíteni valakit egy forradalmi szervezetbe, és végigvitetni vele az egészet az elejétől, nem új ötlet. Lenin a németek ügynöke volt, ők csempészték be Oroszországba. Meg is tette a dolgát, letették az oroszok a fegyvert. Csak akkor kezdett önnálósodni, amikor a főnökei elvesztették a háborút. Kiváncsi vagyok, Baniszadr elvtársat ki küldte, franciák, oroszok, amerika, netán izrael? :)

    Ez most nem is off, végülis kémkedésről szól a cikk :P
  • bvalek2
    #75
    Jé, választáson nyert? Most akkor Iránban demokrácia, vagy nem demokrácia az a rendszer, amit ő is segített létrehozni. Komolytalan* vagy, ha hozzászólásról hozzászólásra változtatod a véleményed, csak hogy neked legyen igazad.

    *nem az itt regisztrált nick, szó szerint értendő :)
  • Ronny
    #74
    hahó, az emberünk első generációs bevándorló volt egy kvázi ellenséges országból és ennek ellenére államtitkok közelébe engedték. Szerintem még a rózsaszín szemüveg mögül is felelőtlenségnek tűnik a dolog, ha jól emlékszem a pakik is hasonló módon lopták el az atomtitkot.
  • Narxis
    #73
  • digital
    #72
    hát én nem tudom... annyira szereti sajnálni magát ez a réteg, hogy ihaj.. dolgzoni meg nem szeret. tanulni kellett volna vaze+ha már az nem jött össze hadd írjam le mégegyszer: dolgozni. aki hülye, haljon meg. én egyiküket sem tudom sajnálni.

    Szerinted M.O-on a minimálbérből élőknek, nincs tanult szakmájuk és nem dolgoznak? Bocs, de hol élsz te? Itt van az, hogy az értékteremtő (!!!) munkának Magyarországon nincs becsülete, anyagi és erkölcsi elismerése. A melós a dolgos kisember, aki a 'vállán viszi' az egész országot, az törpe minoritás. A diploma megszerzése szép dolog, de M.O-on már sokan úgy kezelik, úgy vélik már, mintha nemesi előjog lenne, és a diplomás "értelmiségi" életpálya alanyi jogon járna. Törvényszerűen a kényelmes élet velejárója, kiváltság, ami könnyű életutat és jó fizetést feltételez kevés munkával.
    Na, ennek lesz még böjtje és ennek az áldozata a magyar gazdaság...

  • Inquisitor
    #71
    "Amúgy nemtom mikor fog már a világ rájönni, hogy a bevándorlók csak bajt hoznak."

    Hát igen. Mert pl. ámerika is milyen jól el lett volna a buta bevándorlók nélkül, meg az aussik. :D Boldog őslakók még mindíg íjjal mennének bevásárolni ...
    Vagy itt ez a kárpátmedence. Olyan jól elvoltak a szlávok, erre jött itt mindenféle jötment kelta, germán, római, magyar, stb.
  • Epikurosz
    #70
    Átzavarás:
    Iránnal kapcsolatos hsz-eket a továbbiakban ide várunk.
  • babajaga
    #69
    "Iránban iszlám demokrácia van"

    Na ja! A vallási vezetők mondják még azt is meg hogy mikor finghatsz.Iszlám meg demokrácia! Tűz és víz!
  • babajaga
    #68
    "Ha az a disznó átveszi a hatalmat, lett volna egy diktatúra, aztán megint egy puccs,"

    Te tudod miről beszélsz. Baniszadr választáson nyert, még ezt sem tudod?
  • Epikurosz
    #67
    Iránban iszlám demokrácia van.
    Picit hasonlít az izraelihez, bár ez utóbbi liberálisabb, nyugatiasabb, mert a zsidók sokat éltek nyugaton, és megtanulták tőlünk a demokráciát.
  • Epikurosz
    #66
    ...az a disznó...:-)
  • babajaga
    #65
    Baniszadr volt az iszlám forradalom és a sah elűzése után létrejött iráni köztársaság első elnöke. Rövidesen azonban kegyvesztetté vált, és Khomeini ajatollah utasítására 1981-ben leváltották. Az őrizetbe vétel elől külföldre menekült, a 80-as években több merényletet kíséreltek meg ellene Párizsban.

    Forrás: MTI

    Tudod minden hírforrás annakidején a fentieket közölte, ezek szerint mind hazudtak és te tudod az igazságot. Én láttam a Khomeinivel a magyar televízió riportere által készítetett felvételt.Khomeini meg a demokrácia, mollák meg a demokrácia, nevetséges!
  • fade2black
    #64
    Ez különösen tetszett:
    "Iránban is demokrácia van, csak más."

    muhaha meg MOon is demokrácia volt 1989elött: Arra lehetett szavazni akire engedte a fővezír, hogy szavazz. Micsoda demokrácia!

    Természetesen a tisztogatás rendszeres az élet minden területén alá " revolutionary courts".

    Nekem aztán semmi bajom Iránnal de azt hazudni, hogy Irán demokrácia hát pöppet erős.
  • bvalek2
    #63
    Tudod hogy Baniszadr iráni miniszterelnöknek el kellett menekülnie mert Khomeini megfenyegette hogy kivégezteti ha nem azt csinálja amit ő parancsol neki?

    Nem tudtam, nem járok párhuzamos univerzumokba. A mi univerzumunkban Iránnak nincs miniszterelnöke, Baniszadr elnök volt. Továbbá a Legfelső Vezető nem tud kivégeztetni senkit, ahogy Sólyom László sem tudna, vagy a Pápa sem, csak hogy vallási vezetőt mondjak.

    Banisadr részt vett a forradalomban, ő volt az első elnök, és a parlament megvonta tőle a bizalmat. Megpróbálta ugyanis átvenni a hatalmat, akkor még az elnök volt a hadsereg főparancsnoka is, baráti klikket szervezett maga köré, és manipulálta a médiát a barátai segítségével. Először a hadsereg feletti irányítást veszítette el, mert súlyos kudarcot vallott az iraki-iráni háborúban.

    Azért szervezkedhetett észrevétlenül, mert Khomeini szigorúan elválasztotta az egyházi és a világi tisztségeket (ugye ismerős? nyugati demokráciákban is szokás), és a kormányban nem voltak vallási vezetők. Banisadr pedig szépen a saját bábjait tette kulcspozíciókba. A titkosszolgálat rájött hogy mi készül, és a parlament lépett először. Megvonták tőle a bizalmat, és le akarták tartóztatni, de meglépett, és Párizsba menekült.

    Tudod, szerintem jó hogy így történt. Iránban a forradalom óta a töredékére csökkent a csememőhalandóság, megnőtt az átlagéletkor, és az egészségügyi helyzet sokkal jobb mint a világátlag, megközelíti a közép-kelet európait. Ha az a disznó átveszi a hatalmat, lett volna egy diktatúra, aztán megint egy puccs, és az a sok ember, akik most viszonylag jól élnek, éhenhaltak volna. Mert egy elnököcske nem bírt magával. Ezúttal szerencsére megakadályozták.

    Amerikának persze tetszett volna, hogy az irániak ölik egymást...
  • juzosch
    #62
    Nehogy azthidd. Az alap persze olcsó, de mihelyst egy nagyobb városban (Pl Sanghaj, onnan van közvetlen infóm) kicsit is extrább szolgáltatásokra akarsz költeni (étterem, stb, semmi extrém), ugyanúgy megy a fizud el, mint itthon.
  • juzosch
    #61
    Sőt, az utóbbi évtől eltekintve, az elmúlt 10 évben átlagosan USA 3-4x többet fejlődött GDP-ben.
    A mostani recessziót meg várjuk meg, mert ez alapjaiban változtathat meg mindent akár, viszont még el se kezdődött szinte.
  • juzosch
    #60
    Kína a mai hozzáállásával soha nem lesz első. "Ha másokat követsz, maximum második lehetsz." És mivel a kínai innováció a nullával egyenlő, vagy kicsit annál is kissebb.
    Egyébként jó hgoy fejlődnek, hisz messzemessze el vannak maradva a fejlett államoktól, és úgy nem nehéz. Meg kell nézni, hogy hogy fejlődnek amikor esetleg a közelébe érnek. naná h ők is belassulnak.
    Nem beszélve arról, hogy a relatív fejlődésük 5x akkora, de a GDP-jük csak 5öde az USA-nak, szóval abszolút értékben csak pont annyira fejlődnek. Magyarul ilyen tempóban max nem maradnak le, de utóléréshez igencsak gyorsítani kéne még ehhezképest is:)

    Szóval sok kell még ahhoz, hogy átvegye a világvezető hatalmi címet.
  • Su0my
    #59
    hát én nem tudom... annyira szereti sajnálni magát ez a réteg, hogy ihaj.. dolgzoni meg nem szeret. tanulni kellett volna vaze+ha már az nem jött össze hadd írjam le mégegyszer: dolgozni. a másik meg az, ha mindenki bevallaná az adóját, fizetne rendesen minden járulékot régen nem itt tartanánk :) csak maguk alatt vágják a fát, ez így egyre roszabb lesz. saját hülyeségük miatt van a bajuk. hogy is van a mondás? aki hülye, haljon meg. én egyiküket sem tudom sajnálni. általánosítás, bocsánat, aki kivétel, de 99%-ban erről van szó.
  • Su0my
    #58
    Epikurosz: köszi, érdekes volt :P Csak egy baj van a csávóval, de nem fogok újabb off-vitákat kibontakoztatni:)

    A többiekhez: igen, én is az emberi jóságon kívül abban reménykedem még, hogy annyir törékeny, mégis annyira kiegyensúlyozott a mai politikai helyzet, hogy nem lesz itt semmi.
  • Su0my
    #57
    amúgy mennyit kell ahhoz gondolkodnod, hogy levegőt vegyél? mert még ahhoz is hülye vagy

    és még mielőtt lezsidóznál, evangélikus vagyok.
  • fade2black
    #56
    feltéve, hogy tetszik a heti 6napot dolgozol napi 12ht és évente egyszer mehetsz haza: holdújévkor.

  • digital
    #55
    "hogy az itthoni minimálbéresek hozzájuk képest áá ... megnyalhatják a tíz ujjukat.."
    Azt te csak hiszed. Lehet, hogy keveset keresnek de Kínában iszonyat olcsó a kaja a rezsi stb. Ottani melósoknak olyan, mintha itt még mindig 3.60 lenne a kenyér kilója...
    Ellenben itthon egy minimálbérből lehetetlen: egy lepusztult panelban az albérletet + a rezsit fizetni + kajálni stb. Egyszóval: megélni...
  • babajaga
    #54
    "Iránban az elnök gyakorlatilag miniszterelnöki funkciókat lát el, ő a kormányfő, a hadsereg főparancsnoka a legfelső vezető"

    Látom itt nem halmozzák a tisztségeket. Tudod hogy Baniszadr iráni miniszterelnöknek el kellett menekülnie mert Khomeini megfenyegette hogy kivégezteti ha nem azt csinálja amit ő parancsol neki?
  • bvalek2
    #53
    Iránban az elnök gyakorlatilag miniszterelnöki funkciókat lát el, ő a kormányfő, a hadsereg főparancsnoka a legfelső vezető. Olvasgattam róla régebben, bonyolult rendszerük van, kizárólag választott tisztségek vannak, közvetve vagy közvetlenül, korlátozva van az újraválaszthatóság. Rendszeresen vannak választások, helyi és országos szinten is, a vezetők leválthatók, a hatalmi ágak nagyon szigorúan el vannak választva, nem lehet tisztségeket halmozni.

    Iránban is demokrácia van, csak más. Egyébként 16 éves kortól lehet szavazni, természetesen nők és férfiak egyaránt. Egynejűség van. Most más nem jut eszembe hirtelen. Sok az állami vállalat, vigyáznak az olajukra, ez gondolom szúrja az amcsi cégek szemét. Más "bűnük" nincs...

    Ja, és fatvában (olyan mint a dogma) vannak tiltva az atomfegyverek, és mivel a legfelsőbb vezető vallási vezető is, ezt nagyon komolyan veszik ott. Szóval Irántól nem kell félni, megkötik a kezüket a saját törvényeik, ahogy az egy civilizált országtól elvárható.

    Észak-Korea sajnos más kérdés, ott egy sztálinista diktatúra van, ami apáról fiúra öröklődik a Kim családban, mint valami ókori despota. Róluk el tudom képzelni, hogy utánam a vízözön felkiáltással kilövi a rakétáit.

    Mi nem lassultunk le, mi visszafejlődünk. Annyi pénzt meg nem lehet ellopni, hogy Kína odáig jusson, ahol mi vagyunk. Bár, kísérletképpen exportálhatnánk az MSZP és SZDSZ teljes párttagságát. Szerintem 2 év múlva csődbe mennének... Lehet hogy Fletóékat a NATO azért tartja, hogy végső fegyverként bevethessék őket
  • NEXUS6
    #52
    Sajnos tényleg azt látni, hogy az USA nem azért próbálja megakadályozni a kisebb országok atomhoz jutását, mert fél a terrorizmustól, hanem mert fél attól, hogy attól kezdve ez a kis ország már olyan elrettentő erővel rendelkezik, hogy gyak elveszti a lehetőségét, hogy közvetlenül beleavatkozhasson annak ügyeibe.

    Másrészt "szerencsére" ezek az elhárító rendszerek, még a nagyhatalmak számára is túl drága jószágok, és a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető. 1-1 rakétát valszeg le tudnak vadászni, de 10-20-szal, ami ha úgy nézzük még mindíg nem túl nagy szám, már valszeg nem fognak elbánni.

    A multicégek tényleg abból csinálnak hasznot, hogy a gyík országokban termeltetnek a gazdag országokban meg eladnak, de mire Kína már "túl" gazdag lesz, addigra már megéri majd nem termeltetni náluk, hanem fejni őket, mert megerősödik a piac. A magyar leggazdagabb ember, valszeg csak portásnak mehetne el már most is a leggazdagabb kínai csókához.
    Amcsi az utóbbi 20 évben jobbára már csak fogyasztott és ahhoz képest elég jól elvan. Szal annyira azért nem szörnyű a kínai perspektíva, szerintem.
  • Kornan
    #51
    Addig biztos nem lesz 3-ik világháború,amíg az egyik fél ki nem fejleszt vmi tuti-jó rakéta védelmi rendszert,amivel a háta mögött agresszívabb politikát folytathat.USA már közel áll hozzá,persze a többi ország nem reklámozza annyira magát.Vagy még mindig ,ott a lehetőség,hogy é-koreában vagy talán iránban is(ebbe nem vagyok biztos) valami őrült jut hatalomra,aki mielőtt meghal kilövi az atomot,mert talán ezekben az országokban van akkora hatalma az elnöknek ,hogy elvileg megtehetné indoklás nélkül.

    Aki meg a Kínaikat pártolja,az vegye figyelembe,hogy az ottani internet rendőrség már elvitte volna a fórumtagok felét legalább,amilyen államérdek ellenes hsz-k vannak itt. :D
    ÉS az sg.hu-s cikkek is keményen szűrve lennének,előbb el kéne küldeni nekik jóváhagyásra valami hivatalnak. :D

    Kínát a nyugati cégek hízlalják,most jelenleg nagy a fejlődés,de egy idő után,ha már nem lesz olyan ocsó a munkaerő,akkor lelassul a mi szintünkre ,vagy még lassabra.
  • bvalek2
    #50
    Mekkora seggfej vagy te.
  • arrakistor
    #49
    a két szó már eleve kizárja egymást, valaki vagy az egyik, vagy a másik. egyszerre mindkettő nem lehet.
  • Epikurosz
    #48
    ja, bocs: "Philby met Alice (Litzi) Friedman, an Austrian communist of Hungarian-Jewish origins, the daughter of a government official. They were married in February 1934 and left for England."

    ...és megvan a magyar kapcsolat is. :-)
  • fade2black
    #47
    India és Kína nagyon nincsenek jóban de épp a Kínai Vietnámi viszony se rózsásabb, Oroszo pedig tökéletesen tudja, hogyha véletlen úgy adódik Kína azon nyomban "átveszi" szibéria irányítását.
    Na ennyire vannak jóban.

    India viszonya pl egy USAval/EUval 100*jobb mint Kínával. És nem véletlen.
  • Epikurosz
    #46
    szívesen, de csak röviden, mert mindjárt megyek.

    Philby egy első osztályú angol egyetemt végzett, így minden gyanún felül állt. ráadásul aszem jó volt a pedigréje is.
    Nos, hamarosan ő lett az angol titkosszolgálatok külföldi kémkedésének vezetője, DE a fű alatt, egyetem évei során megfertőződött a marxi tanokkal. Meleg lévén elég frivol életet élt, így adta magát a megoldás: szovjeteknek dolgozni részben meggyőződésből, részben jó pénzért.
    A külföldön dolgozó angol kémek listáját átadta a ruszkiknak, akik egy ideig adták a hülyét.
    Ahogy az lenni szokot, Philbyre is ráterelődött a gyanú, de magas pártfogói voltak, magasrangú külügyér is (szintén szovjet kém) besegített neki. Végül, annyira forró lett a talpa alatt a talaj, hogy muszáj volt lelépni. Isztanbulon keresztül Libanonba utazott, titkos vagy félhiv. kiküldetés ürügyén, és eltűnt, mint szamár a ködben. A britek aztán verhették sétapálcáikkal Bejrút utcaköveit.
    Kim Moszkvában bukkant fel, nyugdíjat kapott, de nem vált passzívvá, előadásokat tartott valamilyen KGB oktatási műintézményben. Valszeg angolt tanított.
    Itt lenne a vége, de bővebbért - hú bazz, most látom, hogy van szócikke - nézd meg ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Philby
    Ha vmit rosszul írtam, javíts ki.
  • Su0my
    #45
    ps szóval 5-6-7 éven belül, vagy soha :)
  • Su0my
    #44
    hát nem tudom, inkább itthon élek, mint Kínában...

    más: számomra az a hihetetlen az egészben, hogy okés, vannak itthon is problémák, van 1-2 száz (ezer?) ember, aki MO-n is aranyat hugyozik, olyan gazdag, de Kína.. ott ez tízmillió ember.. és az itthoniak szart pucolni sem lennének jók oda.. és ez a magyarországnyi ember úgy él a többi egymilliárd (+200 millió......... felfoghatatlan mennyiség.. vagy csak nekem?) ember rovására, hogy az itthoni minimálbéresek hozzájuk képest áá ... megnyalhatják a tíz ujjukat..

    ilyenkor fura az számomra, hogy nem lázadnak fel, még ha a tizede is marad meg "csak".. (nem az életük értéktelenségére gondoltam, hanem, hogy gyerekeiknek szebb jövő, egyebek) .. vagy .. ugye, ugye mégsem a pénz az, ami elsődleges a boldogság eléréséhez :P

    juj amikor ilyen katonai tartalmú/nagyhatalmakról szóló cikkeket olvasok, mindig elgondolkodom, mi lenne, ha felnézve az égre kiderülne az üstökösről, hogy oops az biza egy szép nagy rakéta.. vagy megszólalna a sziréna.. bár én bízom abban, hogy vagyunk annyira értelmesek, hogy tanulunk VH első és második felvonásából-> ha mégsem, akkor viszont addig legyen meg a harmadik, amíg nincs gyerekem..