Hunter

Elektromos áram láblengetéssel

Egy lábra csatolható eszköz tíz mobiltelefon feltöltésére elegendő energiát tud kinyerni sétáló mozgásunkból, ami szinte észrevehetetlen a viselő számára.

A kanadai Simon Fraser Egyetem Max Donelan vezette kutatócsoportja azt állítja, hogy az általuk kifejlesztett eszköz későbbi változatai még ennél is több energia előállítására lesznek képesek, sőt ez a viselő számára is kisebb erőbefektetést fog igényelni. Az eszköz egy nap felhasználható lehet a gyógyászati implantátumok energiaellátására, megóvva a pácienst a műtéti úton történő elemcseréktől. Az eszköz a mozgási energia hasznosításával elláthatja a modern művégtagokat, illetve a különböző kommunikációs eszközöket a világ azon pontjain, ahol szűkösek az infrastruktúra adta lehetőségek.

Az ortopédiai térdprotézisre emlékeztető Energy Harvester természetesen messze nem az első mozgási energiahasznosító eszköz: ma már viszonylag elterjedtnek nevezhetők a felhúzható fényforrások, rádiók, halhattunk már kurblizható mobiltelefonokról és fényképezőgépekről, de sok éve léteznek a kar mozgását hasznosító karórák is. Ezek mellett állítottak már elő elektromosságot a cipőtalp kompressziójából, három évvel ezelőtt pedig a Pennsylvania Állami Egyetem csapata állt elő egy hátizsákkal, ami több mint 7 wattot termel pusztán a teher menet közbeni le-fel csúszkáló mozgásából.

Térjünk azonban vissza a kanadai találmányhoz. A tesztelők mindkét lábukra kaptak egy-egy energiatermelő térdpántot, amivel percenként 5 wattnyi elektromosságot sikerült előállítaniuk. Ez ugyan kevesebb, mint a hátizsákos technikával elért mennyiség, de így is a tízszerese egy cipőbe épített energiatermelő rendszer teljesítményének. Ami azonban ezeknél fontosabb: a tesztalanyok "metabolikus energiája" jelentéktelen volt, szintén csak 5 watt körül mozgott. Emellett ha a könnyed sétát némileg erőltetettebb menet váltotta, a termelt elektromosság elérte a 13 wattot, ami fél óra mobil beszélgetéshez elegendő.


Az Energy Harvester hatékonysága programozhatóságában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz csak akkor vegyen részt az energiatermelésben, amikor a lábizmok az alsó lábszár lendülését fékezik. Ez összehasonlíthatatlanul kisebb "megerőltetést" jelent, mint a hátizsák cipelése, ebben az üzemmódban már valóban észrevehetetlennek mondható az energiatermelés. Az elv hasonló egyes elektromos és hibrid motorok "regeneratív lassításához", melyek a járművek fékezéséből nyernek ki energiát.

"A séta nagyban hasonlít a városi autózáshoz" - mondta Donelan. "Minden lépéskor az izmok folyamatosan gyorsítják és lassítják a testet. A hibrid-elektromos autókban a fékezés, ami normál esetben hő formájában távozik, egy generátort hajt meg. Ugyanezt az alapelvet ültettük át a járás közbeni energia kinyeréshez is, így az eszközünk tekintélyes elektromosságot termel, anélkül, hogy az növelné a járásba fektetendő energiánkat"

A kutatók nagy erővel dolgoznak az eszköz fejlesztésén. Elvileg egy év múlva már egy következő generációjával állhatnak elő, ami súlyát tekintve könnyebb lesz, illetve alaki változásainak köszönhetően a viselése is kényelmesebbé válik majd. A végső változatba egy olyan érzékelőt ültetnének, ami képes automatikusan érzékelni a járás sebességét és stílusát adott terepeken, hogy ezen adatok birtokában a lehető legjobb teljesítményre hangolja az eszközt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ge3lan #63
    Nyílván, egészen másra használunk egy kis kondenzátort meg egy ceruzaelemet.
    Ez persze semmit sem változtat a teljesítmény definícióján
  • Epikurosz #62
    Igen, de:
    Önmagában a leadott/felvett telejsítménynek nincs értelme. Hiába kapok egy aksiból bazi sok energiát 1 mp-ig, ha nekem a telót hetekig kell használnom.
    Tehát mindenképp az energiatároló-kapacitást kell nézni, vagyis be kell vonni az időt.
  • ge3lan #61
    Na, most mondod jól!
  • Epikurosz #60
    Arról nem is beszélve, hogy:
    1 kilowatt hour = 3 600 000 joule

    Tehát itt egymásba konvertálható mértékegységekről van szó.
  • Epikurosz #59
    Felvett teljesítmény:
    P = IxU

    Amit lent írtam az Joule törvénye volt.

    DE: tudtommal Joule törvénye ebben az esetben a leadott energiát adja meg, ami minket érdekel.
  • ge3lan #58
    Csak nem jó
    "E=U×I×t [W]" ennek a mértékegysége nem watt, hanem joule [J], mivel energia.
  • amee21 #57
    Ennyi erővel a vállamra kapom a fülkés telefont és azzzal megyek túrázni....:):)
  • Epikurosz #56
    Akkor sem ülök le!
    Csókold meg a babajagád!
    Ahol jólesik.

    Na:
    E=U×I×t [W]
    ahol:
    U: feszkó [V]
    I: áramerő [A]
    t: idő [s]

    Más kérdés?
  • Munkas #55
    Egyszerűbb olcsóbb és minden bizonnyal kevesebb súlyt is jelenet kirándulásokhoz egy-két akkumlátort vagy elemet zsebre vágni. Az ésszerű használat mellett hetekig kitart.
    Legfeljebb egy kis napelemes töltőt lehet érdemes még vinni, ha hónapokra el akarunk távolodni a civilizációtól :)
  • valamit #54
    Egy hasonló cikk a vg.hu-n:
    "A Nature magazinban megjelenő elemzés szerint nincs messze az idő,
    Farmerbe épített iPod vezérlő a Fibretronictól
    amikor az okos telefonokat, "okos ruhák" követik. A tudósok a nanotechnológia segítségével olyan szövetet fejlesztenek, amely képes önmagában energiát fejleszteni. Az energiaöltözet különlegessége, hogy rendkívül apró kefeszerű elemekből áll, amelyek a külvilág hatására egymáshoz dörzsölődnek, ezáltal energiát fejlesztenek.

    A technológiát fejlesztő Fibretronic cég munkatársai szerint a hordozható elektronikai eszközök egyre népszerűbbek, így egy, a hagyományos akkumulátorokat felváltó puha, kényelmes ruhára várhatóan nagy igény mutatkozik majd. A technológia kidolgozói szerint valószínű, hogy képesek lesznek az energiaruha minden négyzetméterén 80 milliwattos teljesítményt előállítani, ez az energia pedig akár egy iPodot is működtethet. Ugyanakkor a rugalmas intelligens anyagokat kutató George Stylios professzor szerint nem lesz egyszerű a berendezések működtetéséhez elegendő energia előállítása. Lehetséges, hogy a szükséges energia termeléséhez jókora méretű energiaruhát kell majd hordani, illetve nagyon gyorsan futni."