Hunter

Hogyan kezeljük az energiatakarékos izzókat?

Egyre nagyobb teret hódítanak az energiatakarékos izzók, melyek egyaránt kímélik a környezetet és a pénztárcákat. Mi történik azonban ha életük végéhez érkeznek? Hogyan kezeljük a kiégett vagy eltört izzókat?

A brit Környezetvédelmi Ügynökség több információt kért az energiatakarékos izzók egészségi és környezeti kockázatairól, tudósít a BBC. A lépést azért tartják szükségesnek, mert az izzók kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, ezért fokozott figyelmet kell fordítani biztonságos újrahasznosításukra. Emellett szeretnének az egészségmegőrzéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket is feltüntetni a csomagolásokon, valamint informálni a fogyasztókat, hogyan kezeljék az összetört izzókat. Az Ügynökség szerint a toxikológusok lekicsinylik a kockázatokat, a mérgező higany ugyanis könnyedén kiszökhet a levegőbe, ha a már elhasznált izzót egy egyszerű szemetesbe dobjuk és az a szeméttelepen végzi be pályafutását.

A Környezeti Minisztérium hivatalos javaslata szerint ha egy energiatakarékos izzó összetörik, akkor az adott helységet legalább 15 percre ki kell üríteni és alaposan ki kell szellőztetni . A törmelékek feltakarításához nem szabad porszívót használni és gondoskodni kell róla, hogy senki ne lélegezze be a port. Célszerű gumikesztyűvel hozzálátni a romok eltüntetéséhez, a törött izzót pedig egy lezárható műanyag zacskóba helyezni, amit az erre a célra kijelölt helyi gyűjtőhelyeken kell leadni. Az egyszerűen csak kiégett, de egyben maradt izzókat - akárcsak az elemek esetében -, szintén a kijelölt speciális gyűjtőhelyeken érdemes elhelyezni. A fentieket azonban egyetlen csomagoláson sem tüntetik fel, hangoztatta dr. David Spurgeon környezettudós.

Egy átlagos energiatakarékos izzóban 6-8 milligramm higany található, ami "elég kis mennyiség" - ismertette a paramétereket dr. David Ray toxikológus. "A higany felgyűlik a testben, különös tekintettel az agyra. A legnagyobb veszélyt az ismétlődő kitettség jelenti: egy egyszeri alkalom, amit egy izzó eltörése jelent, összehasonlíthatatlan egy izzókat előállító gyárban dolgozóra leselkedő kockázattal. Egy izzó eltörése nem sok veszélyt jelent, ha azonban öt izzót törünk össze egy kicsi, szellőzés nélküli helységben, az már rövid távon is gondot okozhat"

Adrian Harding, a Környezetvédelmi Ügynökség képviselője szerint több információt kell biztosítaniuk a kiskereskedőknek, a helyi hivataloknak és a kormánynak, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a termékek működés utáni helyes használatára és eltakarítására. A Greenpeace szerint egy információs kampányra lenne szükség, hozzátéve, hogy a hangsúlyt talán nem is arra kellene fektetni, mennyi higanyt és milyen kockázatokat rejtenek az energiatakarékos izzók, sokkal inkább a használatukról kellene meggyőzni az embereket, az ugyanis összességébe csökkenti a légkörbe kerülő higanymennyiséget.

Az ipar és a hatóságok szerint az energiatakarékos izzók higanyszennyezésének veszélye minimális, példaként a szintén higanytartalmú fénycsöveket hozzák fel, melyek hosszú évek óta működnek anélkül, hogy valakit megmérgeztek volna, a hulladék eltávolítási figyelmeztetést azonban ők is hasznosnak tartanák a csomagolásokon. A brit boltok az idén megkezdték az hagyományos izzók kivonását annak a kormányzati tervnek megfelelően, ami 2011-re az összes izzót energiatakarékosra cserélné, ezzel elvileg évente 5 millió tonnával kevesebb széndioxidot bocsátana ki a szigetország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #100
    Különben láttam már feketeszínű (infra vagy milyen) lámpát. Partikon divat. A conrad is árul ilyent.
  • Max7 #99
    Ez milyen szinben világít? :S
  • Epikurosz #98
    Sötét anyag hajtja?
  • tihs #97
  • Epikurosz #96
    hát, igen, ezek nem melegfehér ledek...
  • roliika #95
    Amit vettem..az olyan jóindulattal 30W-os. Egy kisebb nappaliba 3db épp elég. Fürdőbe kettő. Csak tényleg olyan lidérces fnye van..mint a Csillagkapu ős bázisán. :DD Olyan van is fény meg nincsis. :)) De még nem égtek ki egész jól bírják még.. :D
  • Epikurosz #94
    Roliiika!

    oszt írd meg az élményeid!

    Én, a mostani eszemmel ilyen Conrádost vennék, de cakkom-pakk 13k-ba kerül, és szerintem olyan 25-30-as hagyom. ízzónak megfelelő fényt ad.
  • Epikurosz #93
    Ébn a helyedben ezt vettem volna:
    "LESS G100/E27/60WW
    Ár: 3 684 Ft (20 % áfával)
    G100 búra, E27 foglalat, 60db meleg fehér színu meleg fehér LED, 360 sugárzási szög, 50000 óra élettartam, 3,9W fogyasztás. Ez a LED lámpa természetes fehér fényével nem rontja el a színeket!"

    Namármost, az a kijelentés, hogy " Tudte-e Ön:
    Hogy a LED lámpa ellentétben az energiatakarékos lámpákkal huzamosabb ideig sem káros a szemre, mert nem vibrál a hálózati 50 Hz frekvenciával!" szerintem aggályos. Nekem van egy kb. 100 ledes lámpám, és vibrál, mint a nyavalya.
  • roliika #92
    Tőlük vettem.
  • roliika #91