Hunter

Hőből elektromosság, hatékonyan

Egy parányi szerkezet, amit szerves molekulákból és fém nanorészecskékből hoztak létre, sikerrel állított elő közvetlenül hőből elektromosságot.

A világ elektromos energiájának körülbelül 90 százalékát a hő közvetett átalakításával állítják elő, mely során rengeteg hő megy veszendőbe. A Berkeley Egyetem vívmánya alkotói reményei szerint elvezethet a hőelektromos átalakítás a jelenleginél jóval hatékonyabb módjaihoz.

"1 Watt energia előállításához 3 wattnyi hőbevitel szükséges, míg 2 Wattnak megfelelő energiamennyiség egyszerűen hő formájában elillan" - elemezte a problémát Arun Majumdar, a Berkeley kutatásvezetője. "Ha az elvesztegetett hő csak egy töredékét sikerülne költséghatékony módon elektromossággá alakítani, elképesztő hatása lenne az energiagazdálkodásra, hatalmas fűtőanyag-mennyiséget takaríthatnánk meg és csökkenne a széndioxid kibocsátás is."

A veszendőben menő hő begyűjtése és hasznosítása általában termoelektromos átalakítókkal történik. Ezek az úgynevezett Seebeck hatás segítségével generálnak elektromosságot. A módszer egyszerű, az alapja egy jelenség, melyben elektromos feszültség keletkezik, ha két különböző fém különböző hőmérsékleten tartott illesztései találkoznak. Ezek a hőelektromos generátorok azonban csak igen elhanyagolható, körülbelül 7 százalékos hatékonysággal működnek, előállításukhoz különleges, ezáltal igen költséges fémötvözetek szükségesek, ami ésszerűtlenné teszi széleskörű felhasználásukat.

A mostani kutatás, melynek eredményeiről Majumdar kutatótársával, Rachel Segelmannel a Science magazinban számolt be, először érte el a Seebeck hatást szerves molekulákon, lerakva a költséghatékony termoelektromos átalakítók felé vezető út alapköveit. "A cél, hogy olyan anyagokat használjunk fel az átalakítókhoz, melyek jóval nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésünkre és könnyebben feldolgozhatók" - mondta Segelman. "A szerves anyagok olcsók és alkalmazásuk is egyszerű."

Az új átalakító megépítéséhez a kutatók két arany elektródát vontak be benzol-ditiol, dibenzol-ditiol vagy tribenzol-ditiol molekulákkal, majd az egyiket felmelegítették, hogy megteremtsék a Seebeck hatáshoz szükséges hőmérséklet-különbséget. Minden egyes Celsius foknyi különbségnél a benzol-ditiolnál 8,7 mikrovolt, a dibenzol-ditiolnál 12,9 mikrovolt, míg a tribenzol-ditiol esetében 14,2 mikrovolt elektromosságot mértek. A legnagyobb tesztelt hőmérsékletkülönbség 30 Celsius fok volt.

Bár a hatás csekélynek tűnik, elég bizonyíték a koncepció életképességére, kiagyalói pedig remélik, ezzel sikerült elindulniuk a szerves molekuláris termoelektromosság felé. Következő lépésként más szerves molekulák és fémek kombinációit fogják tesztelni, miközben igyekeznek egyre finomabbra hangolni magát a szerkezetet is. Majumdar szerint a szerves termoelektromosság olcsó szerves molekuláival és fém nanorészecskéivel egy új, költséghatékony energiaforráshoz fog elvezetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #54
  A háztartási hűtőgép is ezen az elven működik..( mármint a hőszivattyú elvén)
  Pl vannak magyar cégek ( is) akik "szegényemberek " számára ( akik 200 négyzetméter feletti villát építenek, de marad még bőven a telken beépítetlen terület..) ezzel foglalkoznak, h több száz vagy ezer méter csövet fektetnek le a ház körül, gyakorlatilag 0 forintból megoldva az épület fűtését ( amit az amúgy is nyomorgó villatulajdonosok akár villanyfűtéssel is melegíthetnének ,marhára nem mennének miatta tönkre ..)

  A globális felmelegedést úgy értettem, h megvan a technika , h hőből jobb hatásfokkal szedjenek ki villamos energiát, ne kelljen a fosszilis tüzelőanyagot égetni. Vannak kis feszültséget( ~0,1 V) de nagy áramerősséget generáló folyékony lítiummal és hidrogénnel operáló megoldások is..
 • Borzpapir #53
  ezek csak úgy jönnek belőled?
 • Borzpapir #52
 • halgatyó #51
  De azért próbálkozzatok, hátha sikerül:-)))))))))))))))))))
 • halgatyó #50
  Folytatom a 49.-et.

  Képzeljünk el egy cikkbeli termoelektromos átalakítót pl. 80% hatásfokkal úgy, hogy az első hőtartály 320 Kfokos (jó nagy, hőszigetelt vítartály), a második 280 Kfok (pl. egy tó vize). Ekkor a következőt kell csinálnunk:

  Építünk egy ilyen közvetlen termoelektromos átalakítót (legyen DTEC, mint Direct ThermoEletric Converter:-), és kössük össze egy hőszivattyúval. Az energiatermelési ciklus:

  A DTEC leemel az 1. hőtartályból 1000 kJ hőenergiát. A 2. hőtartályba megérkezik 200 kJ hőenergia, és a DTEC kimenetén lejön 800 kJ villany.
  Most pumpáljuk vissza azt az előbbi 1000 kJ hőmennyiséget a 2. hőtartályból (tóból) az 1.-be. Mennyi energia kell ehhez? Az előbbi hozzászólás alapján ehhez 125 kJ energiát kell befektetni.
  Ehhez a 2. hőtartályból ki kell emelni 875 kJ-t (a többi 125-öt áram formájában kaptuk, így megy vissza az 1.-be 1000 kJ)
  A különbség a DTEC által termelt 800 kJ és a hőszivattyúba visszaadott 125 kJ között 675 kJ. Ennyi villanyt adunk a közeli városnak:-)))

  Mi történt közben a hőtartályokkal? Az 1.-vel semmi. Kivettünk belőle 1000 kJ-t a DTEC által, és visszatettünk 1000 kJ-t a hőszivattyúval.
  A cifraság a 2. hőtertállyal történt: először beletett a DTEC 200 kJ energiát, utána a hőszivattyú kivett 875 kJ energiát. Az eredmény: -675 kJ energia. Pont annyi, amennyit a város hálózatába pumpáltunk.

  Mi történt? Az, hogy olyan hőerőgépet építettünk, amely egyetlen hőtartály lehűlése árán állít elő mechanikai energiát (villanyt). Ezt úgy hívják, hogy MÁSODFAJÚ perpeetum mobile. A neve onnan ered, hogy a termodinamika 2. főtételét sérti. A TAPASZTALATOK (rengeteg kísérlet) azt mutatja, hogy ilyet nem lehet építeni.
 • halgatyó #49
  Bármely hőerőgép mindig KÉT hőtartály segítségével ad ki magából mechanikai munkát. Egyik hőtartály a környezet (óriási tömeg, kb. 300 Kelvin), a másik általában valami magasabb hőmérsékletű közeg. Legyen az egyik hőtartály hőmérséklete T1 Kelvin fok, a másiké T2 Kelvin fok. Legyen T2 > T1.

  A hő a magasabb hőmérsékletű hőtartályból átáramlik az alacsonyabb hőmérsékletűbe, de oda nem érkezik meg mind. Egy része mechanikai munka formájában a hőerőgépből kivehető.

  A hőerőgép elméletiileg elérhető maximális hatásfoka ekkor (T2-T1)/T2 .
  Ez elméleti érték, a súrlódás és egyéb veszteségek csökkentik valamelyest. Minél kisebb csökkenést akarunk elérni, általában annál drágább lesz a gép.
  A gyakorlatban a hatásfok növelése két irányban folyik: T2 hőmérséklet növelése, és a veszteségek csökkentése. T1 az bizony adott.

  Példák:
  -- Hőerőmű: T2 = 800 Kfok, T1 = 300 Kfok (körülbelüli adatok), ekkor az elméleti max. hatásfok 63%. A gyakorlati kb. 45%.
  -- Nyomottvizes atomerőmű: T2=600K , T1=300K , elméleti max. 50%, gyakorlati kb 31%.
  -- ELKÉPZELT alacsonyhőmérsékletű hőerőgép (fordított hőszivattyú): T2=320 Kfok, T1=280 Kfok. Az elméletielg elérhető max. hatásfok (320-280)/320 = 12,5%.
  Mit jelent ez hőmennyiségek és mechanikai munka szemőpontjából? A következőt (példa):
  A magasabb hőmérsékletű hőtartályból távozik (a hőerőgépen keresztül) 320 kJ (kiloJoule) hőmennyiség. Az alacsonyabb hőmérsékletű hőtartályba beérkezik 280 kJ hőmennyiség. A hőerőgép tengelyéről levettünk 40 kJ munkát. (4 tonna 1 m magasra emelése)

  A szépség a természeti törvények között abban van, hogy a hőerőgép MEGFORDÍTHATÓ, és ekkor is érvényes a fenti képlet. Az előbbi bekezdésben elképzelt hőerőgép megfordítva a következő adatoka adja elő: (ELMÉLETI adatok)

  A hőszivattyú tengelyén befektettünk 40 kJ mechanikai munkát. Az alacsonyabb hőmérsékletű hőtartályból távozott 280 kJ, a magasabb hőmérsékletűbe megérkezett 320 kJ.

  Mennyi ennek a hőszivattyúnak a hatásfoka? Itt a "hatásfok" szó értelmét ki kell tágítani, mert nem pontosan arról van szó, mint a hőerőgépnél. Itt a hatásfok azt jelenti, hogy mennyi energiát vittünk be a rendszerbe (40 kJ) és cserébe mennyi hasznos energiát kaptunk: ha fűtésre használjuk akkor 320 kJ +hőt kaptunk, ha hűtésre használjuk, akkor 280 kJ hőt sikerült elvonni.

  Az előbbi esetben tehát a hatásfok 320/40 = 800%. A gyakorlatban persze kevesebb, a súrlódási és hővezetési veszteségek miatt, mondjuk 400-500%. Ez is 4-5 SZÖRÖSE annak a hőmennyiségnek, mint amit úgy kaphattunk volna, ha azt a befektetett 40 kJ -t elektromos ellenállás fűtéssel alakítottuk volna hővé!

  Ez a hőszivattyú felmérhetetlen előnye. Következő hozzászólásban az örökmozgó elkészítését fogom leírni (FELTÉVE HOGY a cikkben szereplő direkt termoelektromos átalakító hatásfoka nagyobb az ún. Carnot körfolyamat elméleti hatásfokánál)
 • AranyKéz #48
  Szerintem inkább a Fullmetal Alchemist-ből valamelyik alkimista transzmutálta a gyertyákat elektromossággá :)

  Bár lehet hogy a gyertyák transzmutálása energiává ugyanolyan tiltott mint az arany vagy az emberi test transzmutálása :P
 • sathinel #47
  ÉS egy jópofa magyaraázat:

  All of you are wrong about the electricity generation here. Obviously, fire is being transmuted to electricity. We know this can happen, because both fire and electricity are elements from Pokemon. Pokemon are interchangable, and thus so are their elements. Thus, by making fire, we are making electricity in alternate form. He has a special Pokemon-related device off screen to channel the fire into electricity. It's as simple as that.
 • sathinel #46
  A gyertyást van aki megmagyarázza. Érdekes mennyi kommentet leszedtek:D

  the electric potential (electrical power) needed to cause an electrical arc is far greater than can be supplied by a simple candle flame. What is happening is the electrical potential exists between the two magnetized terminals due to the magnetized nails. helped by the charged ions movement through the wire, a current flows through the wire from one candle to the next. The charge then takes the form of ions in the air between the candle (NOT ELECTRICITY but CHARGED PARTICLES OF AIR). An electrical arc is actual electrons not particles that a pushed through the air by a powerful voltage. There's a big difference!!
 • Epikurosz #45
  "bénák odajártak"

  No, most megfogtalak. Te nem olvastad a Bibliát, mert ott azt írja, hogy odavitették magukat. Különben ez volt a rejtett akna, amit elrejtettem a hsz-emben, és te ráléptél. Hi-hi. :-)