Berta Sándor

GLONASS - ennyi volt?

Magas rangú orosz illetékesek kénytelenek voltak ismét elismerni, hogy a GLONASS navigációs rendszer a tervezett határidőre nem fog elkészülni. Katonai szakértők emiatt már az egész program jövőjét kétségbe vonták.

Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes csütörtökön ismerte el, hogy a program komolyan csúszik. A politikus fontosság tekintetében az atomfegyverekhez és a stratégiai energiatartalékokhoz hasonlította a GLONASS-t. Oroszországban a GLONASS gyakorlatilag az egyik presztízsprojektnek számít. Moszkvai katonai szakértők szerint viszont úgy tűnik, hogy az egész fejlesztés kudarcba fullad.

Tény, hogy a program jelentős csúszásban van a Putyin elnök által megszabott eredeti határidőhöz képest. Az idei év elejére a tervek szerint már 18 műholdnak kellene működnie, ez azonban csupán 13-ról mondható el. Három további műholdat ugyan már Föld körüli pályára állítottak, de azok még nem üzemkészek. A teljes rendszer néhány éven belül épülhet ki. Szintén komoly problémát jelent, hogy még nem készültek el a valódi használatot lehetővé tévő készülékek.

"Még ha léteznének is ilyen eszközök, azokkal jelenleg lehetetlen lenne a pozíciók meghatározása" - írta az Izvesztyija. A GLONASS-programra egyébként 2010-ig további 27 milliárd rubelt költ az orosz állam, s nem csoda, hogy egyre többen vélik úgy: az egész projekt egy nagy feneketlen kút. Jurij Zajzev, az Orosz Műszaki Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója egyébként már tavaly áprilisban azt nyilatkozta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy a navigációs rendszer komoly nehézségekkel küzd, ráadásul több hónapba telik a már felbocsájtott műholdak üzembe helyezése.

Komoly hátrány, hogy a GLONASS-rendszernél nincsenek tartalékműholdak, mint például a konkurens GPS esetében, így ha egy eszköz meghibásodik, azt az egész navigációs rendszer megsínyli. Zajzev szerint ezenkívül a rendszeres karbantartás miatt kieső műholdak is tovább nehezítik a helyzetet. Az mindent elárul, hogy még az orosz légitársaságok is a GPS-t használják. Zajzev Igor Levitin orosz védelmi minisztert idézte, aki közölte, hogy csak 1200 orosz repülőgépen van műholdas navigációs vevő és ezeknek csak nyolc százaléka alkalmazza a GLONASS-t, a többi a GPS-t.

Érdekesség, hogy az orosz műholdas navigációs rendszer európai párja, a Galileo is komoly nehézségekkel küzd. Mindenesetre az bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben 2,4 milliárd eurós mentőövet dobott a programnak. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy Kína sem a Galileóra, sem a GLONASS-ra nem vár, hanem tavaly februárban úgy döntött, hogy saját GPS rendszert épít ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #14
    Különben én néha bírom a ruszkikat. Nem is olyan hülyék.
  • Epikurosz #13
    Bizony, bezony: Levityin úr szállításügyi minisztere a ruszki föderációak.
    És valós személy.
  • Epikurosz #12
    "Na mi ennek a neve nemjut eszembe 4kor..."

    geostac....
  • L3zl13 #11
    Eszerint Levitin közlekedési(?) miniszter. http://www.russiatoday.ru/spotlight/release/810/
  • weine #10
    ez tényleg érdekes. lehet, ezaz a nagy probléma, amit elíytettek a cikkben:)
    Mert a pénz nem lehet akadály, műszaki megoldások sem hiszem hogy kifognának a ruszkikon.


    (esetleg az áramellátás:)
  • Sidewinder #9
    Az egészben az az első alapvető gond,hogy bizony az orosz védelmi minisztert
    jelenleg nem Igor Levitinnek,hanem Anatolij Szergyukovnak hívják.És Igor
    Levitin nevű embert nem találtam az orosz védelmi minisztérium honlapját
    nézegetve nemhogy miniszterként megnevezve,de még a fő tisztségviselők közt sem.
    Miniszternek pedig Anatolij Szergyukov volt feltüntetve fényképes életrajzzal
    meg mindennel.Ezután gondolván,hogy hátha mégis esetleg Levitin lenne a miniszter,csak friss(1-2 napos) a kinevezés és a honlapra még nem rakták ki
    ezért megnéztem Putyin elnök honlapját. Olvastam ott sokmindent,köztük kormányülések anyagait meg egyebeket,de Levitin nevű miniszternek az Elnök
    honlapján sincs nyoma.Szal itt vmi nincs rendben... Az Orosz Védelmi Minisztérium honlapja(angol nyelvű)
    Putyin Elnök Honlapja A GLONASS-os kormányülés anyagával(angol)
    A fenti 2 honlap persze oroszul is elérhető sok egyéb infóval,csak kattintani
    kell egyet a honlapokon található "Russian" feliratra...
  • fade2black #8
    szoval 13müködik....
  • fade2black #7
    "Az idei év elejére a tervek szerint már 18 műholdnak kellene működnie, ez azonban csupán 13-ról mondható el. "

    Azaz 5mühold müködik 4pedig elméletileg 5pedig gyakorlatilag is elég a kordináták és a magasság meghatározásához.
    azaz: Elméletileg müködhet a rendszer a föld egy kis részén és ott is csak rövid ideig. Márha jól emlékszem, hogy ezek a műholdak nem egy helyben állnak. Na mi ennek a neve nemjut eszembe 4kor...
  • kvp #6
    ""Még ha léteznének is ilyen eszközök, azokkal jelenleg lehetetlen lenne a pozíciók meghatározása""
    "Zajzev Igor Levitin orosz védelmi minisztert idézte, aki közölte, hogy csak 1200 orosz repülőgépen van műholdas navigációs vevő és ezeknek csak nyolc százaléka alkalmazza a GLONASS-t, a többi a GPS-t."

    A ket allitasbol valamelyik hamis. Ha 8 szazalek hasznal glonass-t, akkor ezek jelenleg vakon repulnek, sot a vevokeszulekuk sem letezik? (azt nem szamolva, hogy a gps es a glonass kozott at lehet kapcsolni, minden olyan keszuleken ami mindket frekvenciatartomanyt kepes venni)
  • Molnibalage #5
    De az. HIHETETLENÜL drága egy ilyen rendszer fenntartása. Kettőt találhatsz miért csak az USA-nak van ilyen teljesen működőképes rendszere jelenleg.