Hunter

Az EU mindenképpen folytatná a Galileót

Mentőövet dobott az Európai Bizottság az agonizáló Galileo műholdas navigációs rendszernek. A költségvetésben tátongó 2,4 milliárd eurós űrt a mezőgazdaság felhasználatlan pénzeszközeivel töltik ki, tudósít a BBC.

A döntést egyedül Spanyolország nem támogatta, végül azonban ők is beadták a derekukat, ami még mindig nem jelenti automatikusan a rendszer megvalósítását. A Galileo jogszerűségi kérdéseiben még egyszer összeülnek az EU közlekedési miniszterei, a döntés elvileg még az idén meg fog születni, ha ez is pozitív lesz, akkor 2013-ra már egy működőképes rendszerrel fogunk rendelkezni.

A költségek továbbra is viták tárgyát képezik, azonban ezeket ellensúlyozni látszik a hatására létrejövő munkahelyek, és a GPS-től, illetve az orosz GLONASS-tól való függetlenedés. A korábban uralkodó patthelyzet a Galileo infrastruktúrájának kiépítésével és a szolgáltatások üzemeltetésével megbízott konzorcium összeomlásának következménye. A miniszterek brüsszeli döntésének köszönhetően megindulhat a projekt újramodellezése és refinanszírozása kizárólag EU forrásokból, melyek a mezőgazdaságból érkeznek.

A 3,4 milliárd eurósra becsült rendszer üzemeltetésére nagy valószínűséggel egy magán csoportot fognak felkérni, előtte azonban összesen 30 műholdat kell 26000 kilométeres magasságban pályára állítania Föld körül. A rendszerhez kapcsolódó földi állomások Németországban és Olaszországban kapnak helyet. Az Európai Bizottság Jacques Barrot, az EU közlekedési biztosának javaslatai szerint hat szegmensben határozta meg a projekt kivitelezését, egy cég legfeljebb két szegmensben vehet részt fővállalkozóként. Ezzel az intézkedéssel Németországnak, az Unió legnagyobb pénzügyi szereplőjének próbálnak kedvezni, a németek ugyanis aggódtak, hogy nem jut nekik elégséges hányad a kivitelezésből.

Az egyetértést csupán Spanyolország törte meg, Madrid vezető szerepet szeretett volna elérni a Galileo vezérlési tevékenységeiben, ami a műholdas rendszer állapotának és teljesítményének nyomon követését jelenti. Csütörtökön, amikor végleg zsákutcába kezdtek futni az együttműködés a többi nemzet többségi erőfölényét kihasználva keresztül vitte Barrot javaslatait. A spanyolok a lépés miatt sértve érezték magukat, aminek hangot is adott, másnap azonban Madrid bejelentette, hogy támogatja a Galileo átalakítási csomagját.

A Galileo beüzemelésével jelentősen javulna az űrből küldött időzítő jelek elérhetősége és pontossága. Ezek a jelek már most is fontos szerepet játszanak a navigáció mellett az elektromosság elosztásában, az internet működésében és számos gazdasági tevékenységben, különös tekintettel a pénzügyi tranzakciókra. Mindezek ellenére sokan vannak akik szerint a Galileo csak pénzkidobás, előnyeit pedig túlságosan is felnagyították támogatói, míg egy brit parlamenti csoport a menedzsmentet bírálta, egyszerűen katasztrofálisnak nevezve ténykedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #9
    Nem akarom mindenáron lehúzni az ötletedet, ha találnak olyan funkciót ami jól összeegyeztethető a navigációval, akkor van értelme, csak azt mondom, amiket te felsoroltál azok nem feltétlenül ilyenek.

    És akkor még nem beszéltünk olyanokról, hogy ha teljesen különböző cégek és érdekcsoportok együttműködésére van szükség az ilyen többfunkciós műholdakhoz (nem feltétlenül ugyanazok vesznek részt a navigáció szolgáltatásban, mint monfjuk a műsorszórásban, vagy a műholdas kommunikációban) akkor esetleg olyan problémák merülhetnek fel, amelyek végül nagyobb költséghez vezetnek, mint ha külön-külön oldanák meg ezeket.

    Érdemes volna megvizsgálni a dolgot (ha eddig nem tették meg), de azt nem fogadnám le, hogy ez a "tutti".
  • Epikurosz #8
    Persze, nyomj le a fekete földig.
    Aztán, amikor megjelennek a multifunkci ócsó műholdak, majd vitázunk azokról is.
  • L3zl13 #7
    Bocs nem LEO, hanem MEO pályán vannak. A lényeg azonban, hogy nem GEO/GSO.
    Tudom, lehet GEO/GSO műholdakat is alkalmazni navigációs rendszernél, bár abban nem vagyok biztos, hogy egy kizárólag ilyenekből álló hálózat ugyaolyan effektív lenne.
    A lényeg, hogy a felsorolt szolgáltatások nem összeférhetőek.
    Egy-egy műhold talán tényleg lehetne multifunkciós, de összességében szerintem nem megoldás az, amit Epikurosz javasol.
  • lazly #6
    Hat ha 24000km alacsony, akkor tenyleg alacsony palyan keringenek. :) Navigacionak lenyegeben mind1, hogy milyen palyan kering a muhold. (navigacio != gps)
  • L3zl13 #5
    -A GPS műholdak többnyire alacsony orbitális pélyán keringenek, a műsorszóráshoz meg geostac kell. Internet, távközlés szintén. Műholdas telefon technológiáját nem ismerem oda lehet, hogy jó a LEO.
    -Távérzékelésre nem kell 30 műhold qrvadrága felszereltséggel. Elég egy is. Szóval ez egy db műholdnál lehetne megoldás, de összességében nincs jelentősége.
    -Űrprogik támogatása nem tudom mit takar. De ami eszembe jutott mont lehetőség azok abszolúte nem férnek össze a GPS-szel. (Emberi űrprogram, naprendszer kutatása űrszondákkal, illetve a már említett távérzékelés...)


  • Epikurosz #4
    Már megint nekem kell megmondani a tuttit?

    Önmagában GPS rendszernek nincs értelme, nem is gazdaságos.

    Komplex rendszereknek van értelme:
    - gps
    - műholdas telcsi, internet, távközlés,
    - műsorszórás
    - távérzékelés
    - az űrprogik támogatása
    - csillagászati megfigyelések (neo-k figyuzása)

    A céeszközök telepítése nem lehet gond, és ha már fellövik, akkor hadd szóljon!
  • Sidewinder #3
    Nos akkor.A GPS-től fényévekre lemaradt. Most hogy az oroszoknak lett pénze és
    értelmes dolgokra is költik vagyis pl. a GLONASS befejezésére így már a GLONASS-tól is fényévekre kerültek.Függetlenség?Miféle függetlenség?Multkor még pont itt az SG.hu-n volt a cikk amiben valami okos EU főember azt nyomta h milyen jó lenne egyesíteni a Galileot a GPS-rendszerrel.Akkor hol a függetlenség,ami miatt pont értelme lenne az egésznek?Ja de bocs megvan a függetlenség.Tipikus EU fajta függetlenség amikor az USA-ból függetlenül irányítják h mit csináljon az EU, meg ebben az esetben,hogy a műholdjai kivel haverkodjanak.LOL
  • Balu0 #2
    Mindegy, gyerekek, csak csináljuk már! Úgy veszekszik egész európa néha mintha Magyarok lennének... :D
  • Carbine #1
    Már ideje lenne megcsinálni, mert a kínaiak is be előznek mindket.