Hunter

Zöld utat kapott az európai GPS

Az Európai Unió kormányai végre megadták a felhatalmazást a Galileo műholdas navigációs hálózat munkálatainak elindítására, mely kontinensük válasza lesz az amerikai ellenőrzésű Global Positioning System-re.

A hosszú ideje húzódó és sorozatos viták övezte 3,2 milliárd eurós rendszer Európa minden eddigihez viszonyított legnagyobb infrastrukturális projektje, ami 30 műholdon alapul és a tervek szerint 2008-ra éri el teljes működőképességét. A megegyezés hétfőn született meg az Európai Űrhivatal (ESA) tagjai által Párizsban tartott ülésen. A Galileo rendszert a földi, vízi, és légi forgalom irányításának javítására fogják használni, valamint segítséget nyújt minden navigációs és tevékenységi formának, legyen az olajkutatás, tudományos kutatás, vagy akár egy kirándulás.

"Nagy nap ez Európának és űrközösségének" - hangoztatta Antonio Rotata az ESA igazgatója állásfoglalásában. "Tagállamaink egy közérdekű ügyben jutottak egyezségre." Az ESA bejelentése szerint a Galileo program meg fogja adni azt a szükséges lökést Európa betegeskedő űriparának, mely egyre égetőbbé válik, 140.000 új munkahelyet teremtve és "460 százalékos beruházási megtérülést eredményezve."


A 30 műholdból álló Galileo rendszer várhatóan 140000 munkahelyet teremt

Az amerikai GPS rendszerrel ellentétben a Galileo minden fegyveres testülettől független lesz. Az amerikai műholdas hálózatot a Pentagon felügyeli, konfliktus esetén jogában áll csökkenteni vagy akár teljesen kiiktatni a nem katonai hozzáférést. A Galileo civil jelei egy méteren belüli pontosságú helymeghatározásra képesek, ami jelentős fejlődés a GPS adta lehetőségekhez képest.

Az Egyesült Államok űrtechnológiai fölényét féltve kihívásként tekinti a Galileót, és azt bizonygatja, hogy az a GPS másolata. Tavaly az Egyesült Államok helyettes védelmi minisztere Paul Wolfowitz figyelmeztetett, hogy az európai hálózat "jelentősen megnehezítheti a kritikus katonai GPS szolgáltatások biztosítását válság idején, illetve egyidejűleg biztosítja azt az ellenséges erőknek, akik nem juthatnának hozzá ilyen lehetőségekhez." Az ESA nem ismeri el, hogy bármilyen rivalizálásba kezdett volna az amerikai rendszerrel, hétfői álláspontjukban kifejtve, hogy a Galileo "tiszteletben fogja tartani" a GPS hálózatot.

Az űrhivatal elmondta, hogy a Galileo műholdak jeleit vevő eszközök kompatibilisek a GPS és a GLONASS által használt eszközökkel, utóbbi az oroszok által épített, részben működőképes hálózat. Az első kísérleti Galileo műhold 2004-ben áll pályára és a hálózati rendszerek kísérleti eszközeként fog szolgálni. Teljesen kész állapotában a Galileo 30 műholdat tudhat majd maga mögött, ebből 27 működő és 3 tartalék, melyek három kör alakú pályán helyezkednek el 23,616 kilométerre a Föld fölött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #19
    szerintem az a 600mrd egyáltalán nem pénzkidobás

    europai munkahelyeket teremtenek vele, ariane (europai) rakétával lövik fel az europában megépített muholdakat

    értsd: ugyanolyan mint az autopályaépítés, a kormány beszedi az adot, és azt megkapják egyes vállalkozók, de házon belül forog
  • b #12
    én aszondom először készüljön el. úgyanakkor elég megnyugtató érzéssel tölt el, hogy kevésbé fog ejrópa navigációs renccere attól függeni, hogy rámszfeld bácsi, hogy töltötte az éjszakáját. :)
  • Bonewerkz #11
    egy normalis auto navigacios rencer a tehetetlenseg valtozasat is meri: ezzel meteres pontossaggal meg tudja hatarozni a kocsi pontossagat, csak hat az mar kicsit dragabb
    (de azzal mar nem hajt bele a nemet muki a rajnaba...)
  • PLaci #3
    Hajrá EU!

  • [HUN]PAStheLoD #2
    jjaajaa