MTI

Saját GPS rendszert épít ki Kína

Kínai navigációs műhold kering fölöttünk február eleje óta. A Beidou (Iránytű) elnevezésű mesterséges bolygó a 2008-ban üzembe helyezendő rendszer első részegysége.

Manapság a jobb autókba extraként, a drágábbakba már tartozékként építik be a gépjármű tartózkodási helyét közlő GPS-t (globális helymeghatározó rendszer), amelynek fejlesztett változata már térképet, és azon a célhoz vezető útvonalat is mutatja.

A GPS sikersztorija - a Xinhua kínai hírügynökség tájékoztatása szerint - most egy új, nemzetközi jelentőségű eseménnyel teljesedett ki: február 3-án egy "Hosszú Menetelés 3A" típusú rakétával földkörüli pályára lőtték a Beidou (Iránytű) elnevezésű műholdat, az önálló kínai műholdas navigációs rendszer első elemét. A rendszer teljes üzembe állítását 2008-ra tervezik, amikorra már 30, közepes magasságú pályán keringő műholdja az amerikai GPS, az orosz GLONASS (Glonasz) és az európai, Galilei nevű rendszereknél is pontosabb helymeghatározással segíti - elsősorban a hadsereg - navigációját.

Miután Kína már küldött űrhajóst is orbitális pályára, nemrég pedig egy kimerült, feleslegesen a Föld körül keringő műholdat egy elhárító rakétával fellőtt "kinetikus" (azaz nem robbanó, csak az ütközés erejével a légkörben elégő pályára lökő) töltettel semmisített meg, a hír nem lepte meg a világot. Sőt, a világűrt figyelők azt is közölték, hogy 2000 és 2003 között már három, részletesen nem közölt célú kínai műholdat is észleltek, amelyek feltehetően a Beidou kísérleti példányai lehettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Ilyen nincsen rajta.. :) max néhány kisebb alkatrészen.
  • eax #5
    Az nem annyira nagy baj, ha mellette az van, hogy engineered in EU.
  • Mipi #4
    Szerintem tuti a Galileo műszerein ott van hogy MADE IN CHINA! Ez a nagy baj!
  • quentit #3
    Az azért gáz lenne ha pontosabb lenne, mint a mi EU-s műhold-rendszerünk. Bár lehet, hogy ez csak marketing szöveg vagy vágy-álom a kínaiak részéről hogy az övék lesz a legpontosabb.

    A galileo (EU) rendszer sokkal később lett kész, mint az amerikai, így nem csoda hogy pontosabb. De a kínai rendszer hasonló időben készült az Európaival, úgyhogy égés lenne, ha az jobb lenne.

    Bár az is igaz, hogy miután tudták, hogy mennyit fog tudni a galileo, utána "könnyű" volt rálicitálni tudásban... Majd meglássuk.
  • HJPOWER #2
    De gyűlölöm ezt a Kínai rendszert! Hmmm...
  • Vorpal #1
    Jólteszik - ma már gazdaságilag és hadászatilag elengedhetetlen.
    Akkor kérem lehet műhold ellen bevethető fegyverekre licitálni.

    Jobb ha mindenki felkészül - ki tudja azok a vadállat amerikaiak meddig mennek még el.