Hunter

Európa Kína segítségével fejleszti a GPS riválisát

Kína bejelentette együttműködési szándékát az európai nemzetek által fejlesztés alatt álló új globális műhold navigációs rendszer megvalósításához. A Galileo rendszer pontosabb civil alternatívát nyújt az amerikai hadsereg által működtetett GPS helyett. Kína 230 millió euroval száll be a finanszírozásba, és részt vesz a technikai, gyártási és piaci fejlesztésekben.

"Kína segíteni fog, hogy a Galileo a világ legnagyobb infrastruktúráját adja a helymeghatározó szolgáltatások egyre növekvő piaca számára" - nyilatkozott Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa. Egy új központ fogja koordinálni az együttműködést, jelentette be az Európai Közösség, az Európai Űrhivatal és a Kínai Tudományos és Technikai Minisztérium. A Kína-Európa Globális Műhold Navigációs Rendszer Technikai Gyakorló és Együttműködési Központja a Pekingi Egyetemen területén kap helyet. Kína tekintélyes műhold kilövő iparral büszkélkedhet és szerepvállalásuk elképzelhető a Galileo műholdak fellövésében is.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a tervezetet heves kritikák érték és érik az Egyesült Államok részéről, amit Kína megjelenése valószínűleg tovább fog szítani. Egyes vélemények szerint a Kína jövőbeli fegyverei egyesülhetnek a Galileo rendszerrel. Azt is felhozták, hogy az európai rendszer megakadályozhatja Amerika képességét, mellyel lekorlátozhatják a globális helymeghatározást katonai konfliktusok esetén. Európa szerint ezek az állítások alaptalanok, Amerika sokkal inkább a Galileo által a GPS-szel szemben támasztott kereskedelmi kihívástól tart. A Galileo tízszeres, azaz egy méteren belüli pontosságot ígér az amerikai civil alkalmazású GPS-szel szemben.


A helymeghatározó rendszer széleskörű felhasználásra számíthat

A Galileo rendszer 27 működő és 3 tartalék műholdból fog állni, melyek 23 600 kilométeres magasságban keringenek a Föld körül, globális lefedettséget biztosítva. A rendszer 2008-ban kezdi meg működését, teljes költsége az előzetes kalkulációk alapján 3,2 milliárd euróra fog rúgni. Az Európai Közösség bejelentése szerint a Galileo elsődlegesen a közlekedést, a tudományos kutatást és a katasztrófa észlelést fogja szolgálni.

A Galileo két jelet ad, egy civilt és egy kódolt, szélessávú jelet, a PRS-t (Public Regulated Service). A második jel a lokalizált zavarások kiküszöbölésére szolgál, amit Európa rendőri és katonai szervei fognak használni. Kína nem férhet hozzá a PRS-hez. Az első Galileo műhold jövő év végén indul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandia #12
    Hát igen! Amerikának remegnek a lábai:))) Látja a vesztét:) Főleg ha lesz Euró hadtest, na meg ott lesz Kína, akkor az amcsi barátaink már nem csinálhatnak majd azt amit csak akarnak! Hehe, majd meglátjuk! Jól fricskát kell nekik mutatni, és szerintem ez be is fog következni hamarosan...szépen eltörpül ez a nem egészen normális szuperhatalmi státuszuk! És lesz több erős állam, ill. államszövetség! Ami nem is baj, már tele van a t**öm azzal amit ezek müvelnek! Na hajrá Európa!!!
  • Bonewerkz #10
    kell warez vevot gyartani, es akkor olcsobb lesz... :)
    egyebkent ha a gyartok fizetnek, az is valahol a vegfelhasznalonal fog lecsapodni valahol... szerintem
  • Reggel #5
    Hehe az amerikaiak egyre jobban félnek Európától.Félnek hogy elveszítik vezető pozícíójukat, amit meg merek kockáztatni, hogy már el is veszítettek talán.Na persze most még vezetnek papíron de ők is érzik, hogy ez nem sokáig fog így maradni.
  • Cat #2
    ebből legalább 5 évig még nem lesz semmi... gondolj bele, fel kell lőni rakat műholdat, az nem megy gyorsan, utána tesztelni legalább félévet, és csak utána jelenhet meg kereskedelmi forgalomban olyan termék, ami ezt használja
  • Wharyoo #1
    Hehe, lehet akkor mégsem veszek GPSt inkább megvárom ezt az EU cuccost. Ha ilyen tempóban haladnak, még a végén lesz is belöle valami.