Hunter

Bush dönthet a GPS leállításáról

A Fehér Ház bejelentése szerint George W. Bush elnök krízishelyzet esetére elrendelte az amerikai globális helymeghatározó műholdak átmeneti letiltását, így kívánja meggátolni, hogy a terroristák is alkalmazzák a navigációs technikát.

A GPS rendszer alapvető kelléke a kereskedelmi repülésnek és a tengeri szállimányozásnak. Az amerikai hálózat több mint két tucat műholdból tevődik össze, melyek helyfüggő rádiójeleket küldenek, amit a GPS vevők dekódolnak. Clinton elnök 2000 májusában szakított a "szelektív hozzáférhetőség" gyakorlatával, mely szerint a civil navigációs jelek pontosságát szándékosan csökkentették. A Fehér Ház közleménye szerint nem kívánják visszaállítani ezt a gyakorlatot, azonban az elnök nemzetbiztonsági megfontolásból dönthet a hálózat bizonyos részeinek kiiktatásáról. A hálózat leállítása az Egyesült Államokon belül csak a legsúlyosabb esetekben történne meg, mondta a Bush kormányzat egyik képviselője, aki nem járult hozzá neve nyilvánosságra hozatalához.


A globális helymeghatározó műholdak mára nélközhetetlenné váltak

A GPS műholdak bármilyen a kormányzat által elrendelt leállítása vagy zavarása úgy történne, hogy az ne lehetetlenítse el az érintett területen kívül eső területek navigációját és a hozzá kapcsolódó rendszereket, hangoztatta a Fehér Ház. Bush hozzátette, hogy a jeleket ellenállóbbá fogják tenni a szándékos vagy a figyelmetlenségből adódó zavarások ellen.

Az amerikai elnök emellett megbízta a Védelmi Minisztériumot egy olyan terv kidolgozásával, mellyel bizonyos területeken meggátolhatják az ellenséges törekvéseket az amerikai navigációs műholdakhoz és más hasonló rendszerekhez való hozzáféréshez. Az Európai Unió jelenleg egy 4,8 milliárd dolláros program keretein belül pontosan egy ilyen rendszeren dolgozik, a Galileon.


A Védelmi Minisztérium direktívája része a Bush által a hónapban aláírt űrpolitikának. Ez a GPS hálózatot az amerikai kormány kritikus infrastruktúrának minősíti, mivel a hadsereg egyre nagyobb mértékben használja a GPS technikát a katonák, a bombák és rakéták irányításához. Az új intézkedések egy része titkosított, a többit azonban tegnap nyilvánosságra hozták. A Fehér Ház szerint az intézkedések célja az amerikai navigációs rendszer stabilitásának és teljesítményének növelése, melynek további ingyenes igénybevételére Bush ígéretet tett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyGun #40
    Ha lelövik ezek a tetük a Galileot akkor szövetkezzünk ö9ssze a kínaiakkal...mi legyártjuk a kaszákat ők meg mennek harcolni...elöbb elfogy az amcsik tölténye mint a kaszás rizstermelő kínai
  • pepe003 #39
    A Bush-t le kéne ütni....
  • [NST]Cifu #38
    Khmmm... A Csillagközi Invázió rossz példa. Ott nincs ellenzék. :D
  • NEXUS6 #37
    Ha már a művészeteknél tatrunk, szerintem meg a Csillagközi inváziót, illetve az Amikor a farka csóválját kellett volna minden amerikainak megnéznie.

    Még mindíg nem hiszem el hogy gyakorlatilag lemásolták ezeknek a filmeknek a forgatókönyvét és az amcsi fiatalokkal élő performanszként előadták őket.

    Nagy művész ez a Bush! ;)

    Csak kár, hogy kb 100 000 emberke meghalt, gondolom ők nem vigyorognak rajta.
  • Atyus #36
    Hát persze, és a mobil és az autófogralmat is zavarni fogják.
    Persze csak krízishelyzetben..
  • HNR #35
    Kicsit OFF, de az utsó hozzászólásomat látva nagyon szánalmas ez a bújtatott reklám dolog (lásd az előző hozzászólás 3. szavát...) Arról nem is beszélve, hogy csak rossz tapasztalatom van avval a céggel kapcsolatban...
  • HNR #34
    1984-et kellene kötelező olvasmányként feladni mindenkinek... Bár mivel jó úton haladunk az ott leírtak felé, már nem is olyan nagy durranás az a könyv...
  • haxoror #33
    "A Fehér Ház bejelentése szerint George W. Bush elnök krízishelyzet esetére elrendelte az amerikai globális helymeghatározó műholdak átmeneti letiltását, így kívánja meggátolni, hogy a terroristák is alkalmazzák a navigációs technikát."

    És mi lesz ha az USA-ban bújkáló terroristák mondjuk megszomjaznak? Leállíttatja az ivóvízellátást? Parasztvakítás ezerrel hogy milyen fasza és "biztonságos" elnöke van a nagy USAnak!
    Bekaphatják...
  • [NST]Cifu #32
    Úgytünik elromlott az amerikai belpolitika értelmező gépem, mert ez tényleg logikus válasz.
  • BiroAndras #31
    A GPS magasságot is tud mérni. Ezt tapasztalatból tudom. Persze ezek az adatok ahhoz nem elég pontosak, hogy egy repülőgép leszállhasson csak ezek segítségével, de minden más célra tökéletesen megfelelnek.