Hunter

Emberi GPS implantátumot teszteltek

Sikeresen teszteltek egy emberbe beültethető GPS nyomkövető eszközt, állítja a szerkezet gyártója. Mindazonáltal a technikai szakértők megkérdőjelezik a rendszer működőképességét.

A korong alakú "személyi helymeghatározó eszköz" 6,35 centiméter hosszú és 1,27 centi vastag, nagyjából egy pace-maker méretével azonos. Jelenleg egy, a Global Positioning System műholdjainak jeleit vevő antennából és egy indukción alapuló energia újratöltő rendszerből áll. A későbbiekben lehetővé teszik az eszköz feltöltését a felhasználó testén kívülről is. Az eszközt egy mobiltelefon hálózathoz kell csatlakoztatni, ez játssza át viselője műhold által meghatározott helyét egy másik személyhez.


Kézi GPS vevők
Az Applied Digital Solutions (ADS) olyan személyeknek szánja az eszközt, akik potenciális túsz célpontok, de remekül használhatják felfedezők és hegymászók, akik ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy egy világtól távol eső helyen rekedhetnek. A gyártó szerint az eszköz méretét idővel legalább a felére csökkenthetik.

"Én még mindig szkeptikus vagyok" - mondta Richard Langley, a kanadai New Brunswick Egyetem GPS szakértője, aki egy ideig nyomon követte az ADS technológiájának fejlődését. "Egy teljes GPS vevőt a bőr alá ültetni rendkívül bonyolult feladat, különös tekintettel az antennára" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak. "A GPS jelek jelenlegi erősségéből adódóan, melyek rendkívül gyengék, csak addig kicsinyíthetők az antennák, míg érzékenységük rovására nem megy."

Langley hangsúlyozta, hogy a legkisebb kereskedelemben kapható GPS antennák két centiméter átmérőjűek. "Persze ez nem azt jelenti, hogy az embereknek egy GPS vevőt és egy mobil telefont kellene a mellkasukba ültetniük” – teszi hozzá. Az ADS nem árult el részleteket kezdeti kísérleteiről, azonban elmondták, hogy mind a GPS antenna, mind az energia újratöltő komponenst tesztelték. "Ez egy bőr alatti eszköz, így a megfelelő módon teszteltük, hogy megbizonyosodjunk működéséről" - nyilatkozott a cég szóvivője a New Scientist magazinnak.

Már a tervek is nagy ellenállást váltottak ki az emberi jogi szervezetek részéről, akik a magánéletbe való beavatkozástól tartanak a hasonló technológiák megjelenésével. A múltban többen javasolták hasonló módszerek bevezetését a gyerekrablások elleni védekezés érdekében.

Az ADS szóvivője igyekezett a technológia védelmére kelni, elmondása szerint az emberek önmaguk hozzák meg a döntést a beültetésekről. "Bizonyos helyzetekben az emberek fontolóra fogják venni a lehetőséget saját biztonságuk érdekében" - mondta. A cég jelenleg egy csuklón viselhető műholdas helymeghatározó rendszert is fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #16
    Egy terrorista ellenes szövetség sem fog hatékonyan működni, mivel ez nézőpont kérdése, hogy ki is a terrorista és ki nem. Mindenki terrorista aki lázadozik a törvények ellen és ehhez nem kell feltétlenül robbantgatni meg embert ölni. Mi is terroristák vagyunk mert lázadozunk mindenért, csak kicsik :)
  • Poki #14
    Ennek is csak a harcászatban lesz szerepe. Távolról lehet vezérelni a katonákat majd. Persze ehhez kell hogy sokmindent megismerjenek még az agy működésében.

    © daniferi: Azt nem hiszem hogy egy számítógép ki tudná sütni az agyunkat, attól azért összetettebb az emberi agy. Biztos képes olyanra is amiről mi nem is tudunk.
  • Joe #9
    Minek kell egy vevöt a bör alá ültetni? Egy jeladónak nagyobb haszna lenne... Azt viszont be lehet mérni és ki lehet szedni. Persze egyszeri emberrablók ellen tényleg megvéd...
  • [HUN]PAStheLoD #8
    a technikai szakértők megkérdőjelezik a rendszer működőképességét.

    a normális emberek meg a hasznát!
  • daniferi #7
    Ma este a Spektrumon volt egy dokumentumfilm, ahol egy faszit mutattak, aki elsőként ültetett magába mikrochipet. Elmesélte a doki, aki beültette, hogy kissé veszélyes a dolog, mert ha felrobban a karjában a cucc, akkor elég érdekes lesz kiszedni az apró darabokat onnan, amik meg is sérthetik a könyökizületeket is.

    Jó kis cucc, a cégénél érzékeli a számítógép, hogy hol van, kinyitja előtte az ajtókat, köszönti, ha belép az épületbe, stb...

    További terve, hogy az egyik idegre csatlakoztat egy hasonló szerkentyűt, ami elméletileg egy számítógép és az agya között tartja a kapcsolatot. Persze itt már az a veszély is fennáll, hogy az agya nem tudja feldolgozni a sok információt, amit esetleg a számítógép küld, így akár bele is őrölhet a pasi. Aztán ha ez sikeres, beültetne egyet a feleségébe is, így ha egymástól több ezer km távolságra is vannak, az implantátumok segítségével érzékelnék egymás gondolatait.

    Nekem erről a StarTrek és az ott szereplő Borgok jutnak eszembe...
  • Improve #6
    Esküszöm ezek nem normálisak. Ha valakinek szüksége van GPS-re az hord magánál egy kézit, ha feledékeny akkor viszi mondjuk ezt a karórásat. Ennek a beépítettnek még túszok esetén sincs semmi értelme, nemcsak amiatt hogy kiszedik (leárnyékolják, kikapcsolják, stb.) hanem van hogy nem is az a gond, hogy nem tudják hol van, hanem az hogy hogyan hozzák ki onnan. És akkor persze hártányként mindig tudják hol vagy, teljes ellenőrzés és az egészségednek sem valószínű hogy jó...
  • daniferi #3
    Nem semmi ötlet :) Az biztos, hogy eddig még volt esélye a túszoknak, hogy sértetlenül megússzák a dolgot, míg ezután biztos a rablók első dolga az lesz, hogy felvágják az illetőt és kivegyék belőle.