Hunter

Megköttetett a Galileo program első szerződése

Az európai űrhivatal, az ESA a brit Surrey Satellite Technologies Ltd-t (SSTL) bízta meg Európa globális navigációs rendszerének, a Galileonak az első teszt műholdjának megépítésével.

Az SSTL-lel kötött 28 millió eurós szerződés a "Galileo System Test Bed v2A (GSTB-v2A)" demonstrátor műholdra vonatkozik, ez az űreszköz biztosítja az első Galileo navigációs jelet az űrből, felméri a sugárzási környezetet a tervezett Galileo pályán és hozzájárul a nemzetközi rádiókiosztásokhoz. A 23.616 kilométeres, kör alakú, 56 fokos dőlésszögű közepes földkörüli pályára állítandó GSTB-v2A használatával az ESA képes lesz elérni egy előzetes kísérleti jelet a Galileo technológia demonstrációjához, és lehetőség nyílik kulcsfontosságú európai technikák kipróbálására a barátságtalan űrközegben, mellyel a Galileo műholdjainak szembe kell majd nézniük.

A GSTB-v2A küldetés eredményeit az elkövetkező projektek során veszik számításba, melyek a teljes, 30 műholdas Galileo flotta kifejlesztését célozzák. Egy pályára állított tesztműhold nagyban lecsökkenti a teljes flotta kifejlesztésének technikai kockázatait. Az ESA választása azért esett az SSTL-re, mivel Európában ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a kisméretű műholdak terén és rendkívül versenyképes áron voltak képesek megfelelni a követelményeknek, beleértve a határidőket is.


"A szerződéskötés remek hír Európának, mivel ez annyit jelent, hogy 2005-ben már egy felbocsátható műholddal foguk rendelkezni, időben ahhoz, hogy igényt tarthassunk a Galileohoz kiosztott rádióspektrumra. Azért választottuk az SSTL-t ehhez a fontos szerződéshez, mert a cég páratlan tapasztalattal rendelkezik Európában a gyors reagálású kis műholdak terén" - mondta Claudio Mastracci, az ESA alkalmazott technikák igazgatója.

"AZ SSTL büszke arra, hogy megépítheti Európa minden idők legnagyobb űrvállalkozása, a Galileo program első műholdját. Ez a tekintélyes szerződés megerősíti az SSTL-t a gyors reagálású, költséghatékony űrrendszerek piacvezetői megítélésében" - nyilatkozott Sir Martin Sweeting professzor, az SSTL elnöke.
"Az ESA döntése, melyben egy ilyen fontos szerződéssel jutalmazott egy brit céget űriparunk innovációinak és tapasztalatának elismerése" - mondta Lord Saisbury, a brit űrminiszter.

A GSTB-v2A szerződése fontos mérföldkő a független európai műholdas navigációs rendszer megvalósításában. A Galileo Európa hozzájárulása a globális navigációhoz, melyet úgy terveztek, hogy a GPS mellett ugyan, de sokkal jobb teljesítményt nyújtva működjön jól ismert amerikai elődjénél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!