Hunter

Közvetlenül üzemanyaggá alakítható a glükóz

Nagy lépést tettek a megvalósítható bioüzemanyag irányába a héten. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tudósai szerint meg van a módszer a növények természetes cukrainak petróleum alapú vegyületekké történő közvetlen átalakítására.

A glükózból és fruktózból hidroximetilfurfurol (HMF) nyerhető ki, ami üzemanyagként is alkalmazható, eddig azonban jelentős mennyiségű melléktermék is képződött, ami igencsak megkeserítette a glükóz biofinomításának gazdaságilag is életképes módszerein dolgozó kutatók életét. A növényi keményítőben és cellulózban megtalálható glükóz a legnagyobb mennyiségben előforduló természetes cukor, melyből a HMF hatékony kinyerése rendkívüli kihívást jelent, összegzett a kutatás vezetője, Z. Conrad Zhang.

Amellett, hogy az eddigi módszerek csak kis mennyiségeket eredményeztek, még jelentős melléktermék is képződött, többek közt a cukor vagy keményítő savas főzésekor keletkező egybázisú levulinsav, melyek eltávolítása olyan költségekkel járt, hogy az versenyképtelenné tette az így kapott bioüzemanyagot a petróleum alapú vegyületekkel szemben.

Zhang és csapata egy új, nem savas katalizátor rendszert vetett be, ami a cellulóz oldására alkalmas környezetbarát oldószerből, egy úgy nevezett ionos folyadékból és egy fém-klorid katalizátorból tevődik össze. A fém-klorid eddig is jól boldogult a fruktózzal, a glükóz esetében azonban annyi szennyeződés keletkezett, hogy nem volt érdemes foglalkozni vele, pedig a fruktóz jóval kisebb mennyiségben áll rendelkezésre. Az ionos folyadék amellett, hogy lehetővé teszi a fém-kloridnak a cukrok HMF-é alakítását, egy másik nagy előnnyel is rendelkezik, újrahasznosíthatóságának köszönhetően a többi módszerrel ellentétben nem képez szennyvizet. A technikával a kutatóknak a glükóz 70, míg a fruktóz 90 %-át sikerült HMF-é alakítani, jelentősen csökkentve a szennyeződéskeletkezési rátát.


A módszer mögött álló folyamat még nem igazán ismert, Zhang elmélete szerint a fém-klorid katalizátorok egy atomcserélő fázisban fejtik ki a hatásukat, amikor a cukrok egy úgynevezett mutarotáción mennek keresztül, melyben egy H (hidrogén) és OH (hidroxil csoport) cserél helyet. Zhang magyarázata szerint a csere során a molekula megnyílik, ami lehetővé tesz egy hidrid átvitelt, melyen keresztül a glükóz fruktózzá alakul.

Zhang következő lépése az ionos folyadék és a fém-klorid kombinációk variálása lesz, hogy lássa vajon növelhető-e a HMF kinyerés a glükózból, ami tovább csökkentené a különválasztási és finomítási költségeket. Az így kapott olajpótló nem csupán az üzemanyaggyártásban, de a műanyagiparban és számos háztartási és nagyüzemi vegyszernél is egy környezetbarát, megújítható növényi alapanyagot biztosítana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #146
    Na, ott van Manhattanben bevágott a ménkű.
  • babajaga #145
    "Ha nincs elég erőmű, akkor majd építenek újakat"

    Semeddig nem tart. Van elég barom környezetvédő aki megakadályozza.
  • dez #144
    Hol van negyed áron északai áram? Nálunk (Bp.) csak néhány százalékkal olcsóbb. A 3x-ra emelkedést honnan szeded? Ha bekövetkezik, az északai nem fog emelkedni?
  • babajaga #143
    Mellesleg a légkondinál is kikandikál az emberi bunkóság. Nem az a baj hogy használják hanem összetévesztik a hútőszekrénnyel. Nehogy már egy 24fokos helyiségben ne lehessen létezni.
  • babajaga #142
    Honnan veszed ezt a képtelenséget hogy nem lehet korlátozni? Tudod mi történik ha beleng a hálózat? ( Amerikai Kanadai nagy áramszünet) Honnan a fenéből akarsz csak úgy előkapni teljesítményt
  • babajaga #141
    http://www.pannonsolar.siteset.hu/index.php?m=5184

    98%-os hatásfokú inverter nem létezik, nézz már utána.
  • dez #140
    Miért ne lehetne korlátozi, hasonlóan, ahogy a vízfogyasztást is korlátozzák néha, főleg nyáron, lásd locsolási tilalom.
  • JTBM #139
    Nem tudod korlátozni az áramfogyasztást. Légkondit mindenki fog használni, aki ki tudja fizetni a villanyszámlát.

    Ha nincs elég erőmű, akkor majd építenek újakat. Egyébként most is építenek egy nagyot valahol Kelet-Magyarországon és terveznek egy második paksot is.

    Szóval nem kell aggódni, lesz áram. ;-)))
  • JTBM #138
    Az inverted hatásfoka 98%, oda-vissza 96%. Napi 5% tárolási veszteség, effektív mondjuk a fele, az még 2,5% veszteség, tehát lesz átlag 93,5% hatásfok.
    A berendezés mondjuk fél milla. A fogyasztás költségét pedig negyedeli/harmadolja. Nekem mondjuk megtakarít havi 6K-t. Ami 72K/év. 7 év alatt visszahozza az árát.

    Ráadásul az áram ára nőni fog még kb. a mai 3-szorosára...
  • babajaga #137
    Amúgy az lesz a vége a légkondik esztelen használatának hogy áramkorlátozást léptetnek életbe mert ezt a fogyasztást nem lehet bírni és az erőműveket karbantartani is kell.