Hunter

Elkészült az első bioüzemanyag cella

Brit kutatók egy olyan bioüzemanyag celláról számoltak be, ami egyszerű levegőből és egy parányi hidrogénből állít elő elektromosságot.

Mivel az új üzemanyag cella katalizátornak platina helyett bakteriális enzimeket használ, így egy viszonylag olcsó megoldást jelenthet a jövő hidrogén gazdaságában, jóval életképesebbé téve az üzemanyag cellákat.

A bioüzemanyag cellát az Oxfordi Egyetem kutatói építették meg hidrogenázokból, a anyagcseréjük során hidrogént használó, vagy oxidáló baktériumok által termelt enzimekből. A cella két, a fenti enzimekkel bevont elektródából áll, melyek egy 97%-ban levegővel, 3%-ban hidrogénnel feltöltött tárolóegységben foglalnak helyet.

A hidrogén aránya rendkívül fontos, 4%-nál ugyanis már hajlamos a robbanásra. A kutatók egy ősidők óta létező, az egyik első földi élőlénynek tartott baktériumtól, a Ralstonia metalliduranstól kölcsönözték az enzimeket. A baktérium 2,5 milliárd éve fejlődött ki oxigén nélkül, és túlélte a korai időket hidrogén metabolizálásával.

Bár a prototípus csupán egy kis elektromos berendezés számára elegendő elektromosságot tud előállítani, a kutatás vezetője, Fraser Armstrong szerint ez a teljesítmény jelentős mértékben feljebb tornászható. Fraser meggyőződése, hogy az általuk kidolgozott technológia rendkívül fejlődőképes, jelenleg csupán egy hatalmas jéghegy csúcsa látható, melynek erőteljes kihatásai lesznek a jövőre.

Nem csupán az oxfordiak próbálkoznak enzimek elektrokatalizátorkénti alkalmazásával, azonban a legtöbb lehetséges enzim már egy egészen kis oxigén mennyiségtől is megsemmisült, ezért is fordultak végső megoldásként az oxigéntűrő hidrogenázokhoz. A jelenleg az aranynál is drágább platina olcsó, könnyen feltölthető biológiai katalizátorral történő pótlása fordulópontot jelenthet az üzemanyagcella-fejlesztésekben.

A költségbeni előny mellett az sem elhanyagolandó, hogy a platina katalizátorokat könnyen inaktiválja a szén-monoxid, ami igen gyakori szennyeződés az iparilag előállított hidrogénnél, míg az új elektrokatalizátornál ez a probléma fel sem merül. Emellett mivel a hidrogenázok kémiailag is nagy tűrőképességűek, képesek különböző hidrogén- és oxigén-keverékekkel dolgozni, szükségtelenné téve a többi üzemanyagcellánál nélkülözhetetlen és drága üzemanyag-elválasztó membránokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abelr #39
    be van osztva, ne legyen nagy a sokkhatas.
  • Cuchulainn #38
    Azt azért ügyesen elfelejtették megemlíteni, hogy mégis mekkora is ez a berendezés ami "egy kis háztartási készüléket" működtet. Mert ha mondjuk szoba nagyságú akkor nem állunk olyan jól vele...
  • babajaga #37
    Kis házi töke tokamakok.
  • babajaga #36
    "Egy lezárt tartályból nem szökik meg se a He2, se a H2"

    Akkor csicseregd el nekem ha több napig kilövőállványon áll az űrrepülőgép miért kell utántöltemi a hidrogént.Számtalanszor volt erről szó.
  • A1274815 #35
    A He2 tényleg nem szökik meg mert nem létezik. A He illetve a H2 viszont igen akárhogy is zárod le a tartályt, egyszerűen annyíra kicsike és mozgékony atomokról van szó, hogy egyszerűen át megy a tartály falán.
  • sathinel #34
    Japánoknál házi hidrogén erőműveken gondolkoznak. Ha ezzel fűtessz, melegíted a vizet, elektromosságot termelsz, és a kocsid üzemanyagát is termeled, akkor kb 30-40%-al csökkenhet egy háztartás fentartási költsége.
  • sathinel #33
    De szökik. Vagyis az autógyártók is ezt mondták mikor a teknikáról kérdezték őket. Nem nagyon, de egy teljesen lezárt tartályból is ereszt. A 3. évezredben volt egy jó cikk ezekról a tartályokról
  • Tetsuo #32
    "Kellementlen tulajdonsága az, hogy még a héliumnál is könnyebben megszökik a tartályokból.."
    Egy lezárt tartályból nem szökik meg se a He2, se a H2.
  • babajaga #31
    A hipo gyártásnál nem használnak higanyt. Higanyt akkor használnak ha a nátriumot fel akarják fogni nátronlúg gyártáshoz.A higany arra kell hogy amalgámot képezzen a nátriummal. A hipo nátriumhipoklorit ott a nátrium a hipoban marad.
  • babajaga #30
    Hogyan zárod ki az oxigént mikor ott van a vízben? Az izzó vas szétbontja a vízet alkotóira majd azon a hőmérsékleten robbanásszerűen egyesülnek is.