Hunter

Műanyag és biodízel cukorból

A jövőben egyes műanyagok petróleum helyett növényi cukorból is előállíthatók lesznek. A Wisconsin Egyetem által kifejlesztett új kémiai folyamat azon túl, hogy környezetbarát, olcsó és hatékony is.

Ha egy növényi alapú termék elbomlik vagy elég, nem kerül plusz széndioxid a légkörbe, ellentétben a petróleummal, ezért a petróleum alapú anyagok növényi alapúakkal történő leváltásának gondolata már jó ideje motoszkál a tudósok fejében. Azonban mindezt költséghatékonyan megoldani egyáltalán nem tűnt egyszerű feladatnak. A petróleum molekuláival igen egyszerű a munka, jó pár kötést képesek bemutatni egymással az éppen szükséges műanyag előállítása érdekében, ami lehet poliészter, polipropilén, polietilén, és így tovább. A petróleum molekulák költségkímélők is, szinte melléktermék nélkül olvadnak be a végtermékbe, míg ugyanez a biológiai molekulákról már messze nem mondható el.

A biológiai molekulák jóval összetettebbek, ezért egészen új gyártási alapelveket kell kitalálni számukra. A feladattal James Dumesic vegyészmérnök professzor és munkatársa, Jurij Roman-Leskov igyekezett megbirkózni, akik először a gyümölcsben található cukrot, a fruktózt vízben oldották, majd egy katalizátort adtak az elegyhez. Ezt követően egy szerves oldószert kevertek bele és az egész kotyvalékot 180 Celsius fokra hevítették. A folyamat hatására a cukor elvesztett három vízmolekulát, melyek egyszerűen hozzákeveredtek az oldathoz használt vízhez, a cukor pedig négyötöd részben egy 5-hidroximetilfurfural (HMF) nevű anyaggá alakul. A vízből történő kivonáshoz egy olajos oldószer réteget alkalmaztak, ami a cukoroldat tetején elhelyezve magához vonzotta a HMF molekulákat, az oldószer pedig vákuumban könnyedén elpárologtatható.

A HMF számos hőkezelt élelmiszeripari termékben jelen van, a gyümölcslevektől kezdve a mézeken át egészen a tejig, ismereteink szerint alacsony szinten teljesen ártalmatlan. Emellett rendkívül hasonló a petróleum alapú molekulákhoz mind szerkezetét, mind viselkedését tekintve. Segítségével teljes egészében növényivé lehetne tenni a poliésztert, sőt bioüzemanyagokat is készíthetnek belőle, ami az emelkedő olajárak mellett egyáltalán nem elvetendő, így a zsírok és olajok mellett a cukor is beállhat a potenciális alapanyagok sorába.

A kihívást a HMF ipari alkalmazása jelenti, mivel akad néhány különbség a petróleumhoz képest, ami miatt átalakításokra lenne szükség, a megvalósulás innentől pedig újra a költség oldal kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #20
    Magyarországnak már nincs mezőgazdasága, nem érdeke a vezetőknek. Gyakorlatilag a kaját is külföldről vesszük, nézz szét a boltban hogy made in slovakia minden.
  • Dj Faustus #19
    "Belegondoltatok, hogy Magyarország mint mezőgazdasági ország"
    GDP - composition by sector:
    agriculture: 3,3%
    industry: 32,5%
    services: 64,2% (2000 est.)

    Forrás: Wikipedia
    Illetve: magyarorszag.hu

    De igazad van abban, hogy Magyarországon a biomassza-alapú energiahordozók termesztése érdemes lenne - ezáltal kicsit függetlenednénk a kőolajtól és a földgáztól. Például itt van az energiafű - remélem még nem adták el (termőfölddel együtt) "üzletemberek" külföldi vállalkozóknak...
  • matthiace #18
    nem molekuláról, hanem molekuláiról ír! ami a levegőre, a földre igaz, de a vasra nem
  • BlackVoid #17
    Petroleum molekula? Akkor ezek szerint van levego molekula, fold molekula, vas molekula is?

  • Falabu #16
    Belegondoltatok, hogy Magyarország mint mezőgazdasági ország milyen lendületet vehetne az Arab emirségekkel szemben?:D
  • teddybear #15
    Kérdezd meg a legközelebbi teherautó, vagy busz sofőrjét. A MOL dízelhez télen muszáj denaturált szesz önteni, mert különben eldugulhat az adagoló. Túl magas a paraffin-tartalom.
  • marcio mela #14
    Egyszer hopp másszor kopp.
    Pedig a Mol honlapját is megnéztem és nem találtam olyat,hogy a dízelbe alkoholt tesznek.
  • Dj Faustus #13
    "Ugye a dízelbe nem tesznek alkoholt."
    De tesznek:
    Ethanol Blended Diesel Fuel
    E-Diesel
    Ethanol Facts: E diesel

    "A cikk nem említ alkoholt."
    Az eredeti cikk igen:
    "Both biodiesel and gasoline containing ethanol are starting to make an impact on the market." - utalva az alkohollal kevert biodizel/benzin piacra való hatására.

    "HMF can be converted into plastics, diesel-fuel additive, or even diesel fuel itself"
    Ok a HMF-ből lehet műanyagot, dízel (üzemanyag)-adalékot, illetve dízelt (üzemanyagot) csinálni.
    De miért jobb HMF-ből csinálni üzemanyagadalékot/üzemanyagot csinálni, mint normál etanolból?
  • Raffaello #12
    karamella 95 ös oktánszámú 300 ft
  • marcio mela #11
    A cikk nem említ alkoholt.A címében szerepel konkrét üzemanyag és az biodízel.Ugye a dízelbe nem tesznek alkoholt.