Berta Sándor

Léghajók válthatják ki a műholdakat

A repülőgépekről telepített, 20 kilométeres magasságban lebegő léghajók tökéletesen alkalmasak lehetnek a kieső vagy meghibásodott telekommunikációs műholdak pótlására.

Az elképzelések szerint az első léghajók és léggömbök elhelyezésére a Mjasziscsev M-17/M-55 típusú (NATO-kódnév Mystic) egykori szovjet felderítő repülőgépeket használnák.

A közvetlenül a troposzféra felett és a mezoszféra alatt elhelyezkedő sztratoszféra már régóta megmozgatja a mérnökök fantáziáját, hogy ha nagy területet lefedő kommunikációs hálózatok létrehozásáról van szó. Az atmoszféra második rétege, amely a felszín felett (a különböző szélességi és sarkköröktől függően) 8-10 kilométer magasságban kezdődik és 50 kilométer magasságig tart, ideális terepet kínál a repülő infrastruktúra megoldások számára. Ennek oka, hogy ezek a berendezések ebben a légköri rétegben elég nagy területet lennének képesek lefedni.

Az új megoldás ideális kiegészítője, sőt adott esetekben akár kiváltója is lehetne a távközlési műholdaknak és antennáknak. A léggömbök ugyanis a műholdakhoz hasonló teljesítményre képesek, azonban jóval olcsóbbak és egyszerübben is telepíthetők, üzemeltethetők és javíthatók azoknál. Egy orosz program most a sztratoszféra léghajókra és léggömbökre épít. Első lépésként jövő tavasszal egy Mjasziscsev M-55 típusú repülőgép fog berepülni Malajzia légterébe és 20 000 méter magasságban körözni, hogy így hozzon létre mobil és internetes kapcsolatot. Amennyiben a teszt sikeres, a repülő antenna akár egy Svájc méretű területet fog tudni lefedni távközlési szempontból.


Mjasziscsev M-55

A repüléssel a szakemberek azt akarják bebizonyítani, hogy az elképzelés nagyon is praktikus és megvalósítható. A tervek szerint a repülő antennákat elsősorban a katasztrófa sújtotta területek fölött alkalmaznák, hiszen egy földrengés vagy árvíz után - elég csak a New Orleansban történtekre gondolni - gyakran megsérül vagy megsemmisül a telekommunikációs infrastruktúra jelentős része. A program második részében a repülőgép szerepét a léghajók és léggömbök vennék át.

Az ötlet egyébként nem új, hiszen a Sky Station International nevű amerikai cég már 1998-ban megkapta az amerikai távközlési felügyelettől a hasonló rendszerek létrehozására vonatkozó engedélyét. A vállalat azóta teljesen kivonult erről a területről, de az elképzelést nem vetették el a szakemberek. Ezt bizonyítja, hogy a Stratxx nevű svájci társaság tavaly sikeres tesztrepülést végzett 21 000 méter magasságban - igaz, azóta hallgat. Az amerikai Globetel a TAO céggel közösen viszont kitart a Stratellite nevű léghajó-programja beindítása mellett.

2005-ben szintén felmerült egy hasonló ötlet, amely szerint a jövőben nagy magasságban repülő vagy lebegő reléállomások biztosíthatnák teljes városok vagy régiók kommunikációs ellátását. Az elképzelés a Német Szövetségi Parlament technikai irodájának megbízásából készített anyagból származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Falcon87 #35
    Kijavítalak, Graf Zeppelin :)
  • Epikurosz #34
    nem egy csúcstechnika:
  • Epikurosz #33
    ja, és gázkonvektor, csakhogy 1-ről beszéljünk.

    Így néz ki az inkriminált:
  • Epikurosz #32
    Csak ülök és bámulok. Én biztos nem tudnám emgcsinálni, ill. csak sok időráfordítással.
    Mér nem forgalmazod, leszek egy vevőd. :-)
  • En3r6y #31
    A professzionális konvektorvezérlés kb. 2000-3000 Ft. :) Nálunk otthon évek őta működik egy saját készítésű rendszer 4 konvektorral. Nem nagy cucc. Néhány fűtőbetét (ellenállás) ami fűti (átvágja) a konvektor hőérzékelőjét, és egy ezeket vezérlő mikrokontroller, plusz pár alkatrész. attól fűggően mennyire akarod bonyolítani... Ezután már csak program kérdése, és úgy programozod a konvektort ahogy akarod.
  • Epikurosz #30
    Az infrastruktúra az a hardver, plusz a vezetékek, oszlopok, épületek, csatornák, kapcsolószekrények stb. minden ami kopog, ha ráütsz.

    A rendszer több ennél, mivel az infrastruktúta mellett magába foglalja a puhább dolgokat is: a szoftvert, sőt a mögöttük ügyködő személyzetet is. Sőt, a vonatkozó jogszabályokat is!

    1:0
  • L3zl13 #29
    Az infrastruktúra és a rendszer nem teljesen szinoním szavak szerintem...
  • Emmegki #28
    Tanuljunk magyarul!

    A "telekommunikációs infrastruktúra" kifejezést magyarul "távközlési rendszer"-nek mondják.

    Idegen szavak fölösleges használatával nem lesztek "tudományosabbak", kedves esgé.
  • L3zl13 #27
    Az, hogy gagyi otthonban töltöd az életed, az mondhatni magánügyed. Léteznek és elérhetőek teljesen távvezérelhető termosztátok és hasonlók. Csak pénz kell hozzá.
    A magyar életszinvonalba meg ne menjünk bele, mert ennek meg semmi köze ahhoz, hogy professzionális eszközök megfizethetőek, vagy sem és így a témához sem.

    "nem talált!"
    Mindegy, mi a hivatalos meghatározás. Ha gáz lesz, akkor garantáltan ez a meghatározás lesz a mérvadó.
  • Epikurosz #26
    nem talált!
    ----
    Különben most megint ideges vagyok!

    Beszélünk itt high-techről, meg ilyenekről, de olyan alapvető dolgok hiányoznak a háztartásainkból, mint gázkonvektorokba termosztát, vagy a központi fűtés termosztát-vezérlése, helyileg, beeértve az időzítést is, sőt, PC-ről.

    Álmodozunk itt mi öszevissza, de közben az életünket gagyi otthonokban és munkahelyeken éljük le.