Hunter

Rakétahiba okozta a jégműhold vesztét

A hullámok martaléka lett az az európai műhold, ami betekintést nyújthatott volna az egyre több vitát kiváltó környezeti kérdésekbe.

A Föld jégsapkáinak változásainak vizsgálatára tervezett CryoSatnak nem sikerült pályára állnia, mivel hordozó rakétájának repülési számítógépében hiányzott egy parancs. A Rockot típusú rakéta és a CryoSat magyar idő szerint szombat délután négykor startolt el az orosz Pleszeck kozmodromból. Az európai-orosz Eurockot cég által biztosított kilövő alkalmatosság az orosz hadászati SS-19 rakétán alapul.

A gondok akkor kezdtek kicsúcsosodni, amikor a rakéta elérte azt a magasságot, amin pályára kellett volna állítania a 170 millió dolláros műholdat, így az még az első kör megtétele előtt az Északi-sarktól nem messze, a Jeges-tengerben landolt.

Az ESA állásfoglalása szerint az első fokozat leválása még rendben ment, sőt a második is, egészen addig, amíg a főhajtóműnek le kellett volna állnia. Azonban egy hiányzó parancs miatt ez nem következett be, ezért a hajtómű egészen a hajtóanyag kifogyásáig tovább üzemelt. Ennek eredményeként a második fokozat nem vált le a harmadikról, így az egész megmaradt szerkezet a vízbe zuhant.

Az orosz hatóságok vizsgálóbizottságot hoztak létre az okok további elemzése érdekében, melyek eredményére az elkövetkező hetekben lehet számítani. A CryoSatnak 17 óra 36 perckor kellett volna leválnia, a Rockot Breeze-KM felső fokozatának további két begyújtása után. Az első két fokozatnak mindössze a repülés első öt percében lett volna szerepe. Az orosz földi irányítás számított arra, hogy a nyolcadik percben elvesztik a kapcsolatot az egységgel, azonban erre az esetre készenlétben állt egy másik központ Belgiumban, ami fogta volna a Breeze felső fokozat és a CryoSat jeleit a leválást követő percekben. A belga központban azonban csend honolt, ekkor már sejtették, hogy valami hiba történt. A kilövés után hat órával az ESA bejelentette a műhold elvesztését.

A CryoSat három éves küldetést kezdett volna meg szombaton a sarkkörök felett, radarrendszerével felmérve a földi és a tengeri jégrétegek vastagságát és tömegét, valamint nyomon követve ezek változásait. A tudósoknak nagy segítséget nyújtottak volna az adatok a globális felmelegedés és annak a bolygó éghajlataira, valamint tengerszintjeire mért hatásainak tanulmányozásában. A CryoSat olyan vitás kérdésekre adott volna választ, mint hogy valós-e a jégtakarók globális méretekben való zsugorodása, ezt a globális felmelegedés gerjeszti-e, és mennyi időnk van még, mire ennek hatásai az emberi társadalomra is befolyással bírnak majd.

2000 óta ez volt a Rockot hatodik kereskedelmi kilövése, ami az előző öt alkalommal jól teljesített. Hogy a kudarc milyen hatással lesz a decemberre tervezett hetedik kilövésre, amit a koreaiak rendeltek meg egy tudományos műhold pályára állításához, azt még nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #37
    10 input a$
    20 if a$="rakétastart" then goto 40
    30 goto 10
    40 print "visszaszámlálás!"
    50 fort=10 to 1
    60 print t
    70 wait 5
    80 if t=1 then 100
    90 next t
    100 print "gyújtás!"
    110 wait 1000
    120 print "1.fokozat leválasztása"
    130 wait 1000
    140 print "2. fokozat leválasztása"
    -----------------

    ennyi az egész. hogy mit lehet ezen elrontani?? : )
  • kukac78 #36
    Ennyi pénzből már szvsz tellhetett volna pl. egy ejtőernyőre is, ami vész esetén megmenti a drága műholdat...
  • TommyGun #35
    ANTONOV
  • [NST]Cifu #34
    Nehéz hordozórakéta alatt mit értesz? A Protont? Mert azért azzal pariban lévő hordozórakétája az amerikaiaknak is van (Delta és Atlas HLV).
  • RoLii #33
    Ha megnezzuk hogy jelenleg csak az oroszoknak van van nehez hordozoraketajuk, valamint uzembiztos urhajojuk akkor talan nem is olyan negativ jelzo az az "orosz cucc". A NASA bezarhatna a boltot ha az oroszok nem biztositanak az ISS ellatasat Szojuz-TMA kkal es Progressz-M-ekkel...(jellemzoen az ISS vezerlese szinten orosz (a Zvezda modul))
  • Fili #32
    Srácok nem tudom de szerény véleményem szerint a programot több milioszor le futaták más lesz ott a baj csak ők a kőnyebb megoldást választoták inkább hazudtak mert lehet hogy irtozatos nagy bakit takargatnak [pl: biztonsági retesz eltávolotása inditas előtt, vagy nagy buli volt előző nap stb..
  • Esrohnoil #31
    Ennyi pénzből lehetett volna látványosabb is...
  • Police88 #30
    "Eurockot cég által biztosított kilövő alkalmatosság az orosz hadászati SS-19 rakétán alapul." Ehh... orosz cucc
  • [HUN]PAStheLoD #29
    Biztos biztos összeesküvés - szabotázs van a háttérben ^.^
  • TommyGun #28
    Ne legyél már beteg elme...
    Szerinted az űrrepülés korszaka óta csak összeesküvés miatt zuhant/semmisült meg űrjármű ?
    Szoljuz programban is volt egy eset amikor felrobbant űrhajóstul egy rakéta...amcsiknál űrrepülők...nem volt rég amikor egy Mars szonda leérkezés után cseszett jelet adni magáról ha jól emléxek...akkor kettőt is küldtek és a másiknak meg sikerült...szvsz majd minden évben van 1 műhold ami nem ér fel...kiszuperált és lejárt szavatosságú rakétákkal nyomtaják a ruszkik és ahhoz képest 5/6 :D
    Nem ők tehetnek róla hogy valaki meg rendeli a kilővést...benne van a pakliban...szerintem évente autóbalesetből több kár keletkezik évente mint az űrrepülésben...életekről meg nem is beszélve...