Specker Balázs

Pályára állt India legnehezebb műholdja

Az Airiane-5 hordozórakéta pályára állította India legnehezebb műholdját, és egy európai szatellitet is, miután tegnap este elindult Francia Guyanából.

A rakétát a kouroui európai űrállomásról lőtték fel, helyi idő szerint 19:33-kor. Húsz perccel a kilövés után a rakéta pályára állította az India's Space Research Organization (ISRO, (Indiai Űrkutatási Szervezet)) INSAT 4A névre hallgató műholdját - derül ki az ISRO sajtóközleményéből. A szerkezetet telekommunikációs feladatok mellett természeti erőforrásokat is igyekszik majd feltérképezni. A 3,1 tonnás műhold India csúcstechnikáját képviselő városában, Bangalore-ban készült.


Az indiai műhold alkatrészeire bontva

"India észak-déli irányban mintegy 3000 kilométer, és ahhoz, hogy minden egyes faluját el lehessen érni, csak a műholdtechnika jöhet szóba" - idézi a CNN Nair Madhavhan, az ISRO elnökének a Reutersnak adott inerjúját. "Arra használjuk majd a műholdat, hogy India legtávolabbi részeit is elérjük vele" - tette hozzá. Madhavhian azt is elmondta, hogy az INSAT 4A megépítése 50 millió euróba (körülbelül 12,5 milliárd forint) került, ami 20%-kal olcsóbb, mint egy hasonló jellegű műhold az Egyesült Államokban vagy Európában.

A másik pályára állított műhold, az európai MSG-2 kilenc perccel az INSAT után vált le a rakétáról. Az MSG egy újgenerációs meteorológiai műhold, amely az EUMETSAT európai meteorológiai hivatalnak fog adatokat gyűjteni. Lars Prahm, az EUMETSAT vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az MSG pontosabb időjárás-előrejelzési képekkel szolgál negyedóránként. Ez kétszer annyi felvételt jelent, mint az előző sorozatú műholdak esetében. Az Alcatel Alenia Space által vezetésével épített MSG-2 mintegy 500 millió euróba került.

A héten végrehajtott kilövés már ötödik Ariane küldetés volt az idén, ami egyben az Ariane-5 rakéták 11-edik sikeres útját is jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szelep #12
    "10szer annyit költöttünk egy meterológiai műholdra mint az india a sajátjára, viszont az hiányt pótolt, meterológia műholdból meg már van egy pár... "

    ???

    Európának ezzel együtt 4 használható meteorológiai műholdja van amiből 2 már MSG, és inkább már ezeket használják. Ráadásul így már nem kell több kvázipoláris műholdat fellőni, mert tudja a gostacionárius meteosat is azt, amit a NOAA holdak.Ráadásul a jó minőségű Meteosat képek fizetősek, így egyáltalán nem kell őket sajnálni, nagy bevételük lehet ebből.
  • Kis-Bob #11
    "az amúgy is túlterhelt föld körüli pályára" ???????????????? Mi????????????
  • Sanyix #10
    Ja csinálhatnának egy rendes jónagy magasságban teherszállító repülőről indítható scramjet/ramjet+ rakéta hajtóműves űrsiklót, úgy aztán egész óccsó lehetne az űrutazás.
  • Kannibal #9
    azért az rosszabb amikor hullákat állítanak "az amúgy is túlterhelt földkörüli pályára"!
  • Sanyix #8
    Hát ja, bár földkörüli pályára úgysem jutna fel semmi lineáris gyorsítón, szóval a rakéta meghajtás még mindíg kellene, de akkor is elég sok üzemanyagot megspórolhatnának ilyen eszközzel :)
  • HUmanEmber41st #7
    Kilövőpályát lineáris villanymotorral!!
  • Darth Sith #6
    inkább csinálna az ESA végre vmi norm űrsiklót, vagy segítene a kanadaiaknak..
  • Bohun #5
    10szer annyit költöttünk egy meterológiai műholdra mint az india a sajátjára, viszont az hiányt pótolt, meterológia műholdból meg már van egy pár... hát nemtudom télleg érdemes-e még műholdat fellőni az amúgy is túlterhelt föld körüli pályára, vagy csak azért csinálják hogy halljunk azért az esáról is (?). Na mindegy
  • Komolytalan #4
    Indiának? Pl nukleális fegyver, megfelelő?
  • Raszkolnyikov #3
    Saját mint magyar vagy saját mint Európai?