Hunter

Megnyílt az Északnyugati Átjáró

A globális felmelegedés hatására újra járható az Európa és Ázsia közötti legközvetlenebb hajózási útvonal, jelentette az ESA.

A műholdas mérések kezdete, közel 30 év óta az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Északnyugati Átjárót egész évben jég borította. Az Európai Űrügynökség műhold felvételeken alapuló adatai szerint a jégtakaró rohamosan zsugorodik, az idei nyár által végzett munka pedig annyira megolvasztotta a jeget, hogy az útvonal hajózhatónak nyilvánítható, ami egyben a globális felmelegedés komolyságát is jól példázza. Az északi sarkvidék egyike a Föld legnehezebben megközelíthető területeinek, ezért nincsenek komolyabb adatbázisaink a műholdak megjelenése előtti időszakokról.

Az Északnyugati Átjáró talán a legáhítottabb tengeri útvonal, a kanadai sarkvidéken át rövidíti le az utat Európa és Ázsia között. Már az előző évek során is jól látható volt a jégtakaró elvékonyodása, az idei év azonban ijesztően nagy hatással volt a területre, először téve átjárhatóvá az első műholdas felmérésektől, 1978-tól számítva. A jéggel borított terület 3 millió négyzetkilométer körülire csökkent, ami megközelítőleg 1 millióval kevesebb, mint a korábbi, 2005 évi legkisebb érték, ismertette a mérési eredményeket Leif Toudal Pedersen, a Dán Nemzeti Űrközpont szóvivője.

A fenti adatokhoz tudni kell, hogy az elmúlt 10 évben éves szinten átlagosan 100 000 négyzetkilométerrel csökkent a jég által birtokolt terület, ezért nem csoda, hogy az egyetlen év leforgása alatt bekövetkezett egymilliós zsugorodást rendkívüliként értékelik. Az orosz sarkvidéket átszelő, a szibériai partok mentén haladó Északkeleti Átjáró hasonló tendenciát mutat, az ESA szerint a jég jelenleg részlegesen torlaszolja el az útvonalat.


Az Envisat felvételeiből készült mozaik 2007. szeptember eleji állapotot tükröz. A sárga vonal az Északnyugati Átjárót, a kék pedig az Északkeletit jelöli, középen helyezkedik el az Északi-sark, a kékes rész a jégtakaróval borított terület

A tudósok a bekövetkezett változásokat a globális felmelegedés számlájára írják, ami az adatok tanúsága szerint a vártnál jóval gyorsabban fejti ki hatását, és erre különösen érzékenynek bizonyulnak a sarkvidéki területek. Mivel a tengeri jég felülete rendkívül világos, így a ráeső napenergia nagy részét visszatükrözi az űrbe. Olvadásával azonban előtűnik a sötét óceáni felszín, ami viszont már elnyeli a Nap hőjét. Az óceánok egyre melegebbek lesznek, a bolygó hőmérséklete is emelkedni fog, nagyon megnehezítve az új jég kialakulását. A tudósok 2070-re tették a sarkvidéki jég teljes eltűnését, a mostani adatokkal kalkulálva azonban ez akár már 2040-ben bekövetkezhet.

Az útvonal megnyílása a környezeti kérdéseket megelőzve máris politikai viták tárgya lett. Kanada teljes jogot akar formálni az Északnyugati Átjáró azon területeire, ami áthalad az országon, ahol korlátozhatná is az átmenő forgalmat, ez azonban nem nyerte el sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok tetszését. A két szövetség szerint az új útvonalat nemzetközivé kellene nyilvánítani, amit bármilyen felségjelzésű vizijármű használhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NonsenS #101
    Szerintem találkozzunk valahol és végezzk el a kísérletet, vezessük le egymásnak a saját elképzelésünket és vitázzunk a témán.
  • Cody #100
    Nem értem miért adod fel! Ha már ennyit írtál a témában, akkor gondolom érdekel is.

    Az 1%-os mondatod értelmetlen, mert az írásodból nem derül ki, hogy mire vonatkozik. Mindenesetre, ha a jégbe levegő is belefagy, akkor sem változik a vízszint, olvadás után.
    Ha az egész jégtömb térfogatának fele levegő, akkor sem.
  • Keli85 #99
    Kész feladtam! Fagyáskor a jég 9%ot tágul általában, átlagosan 1/10-edrésze látszik ki a vízszint felett (ha sok levegőbuborék van benne ez az arány lehet 1/7 is). Mivel a levegőbuborékok olvadás után nem növelik a vízszintet, nem érdemes vele foglalkozni. 1% különbség pedig nem nagy, és tudásom sem kétségbevonhatatlan, így én feladtam mindennemű további következtetést..
  • Cody #98
    Szia!

    Az #58-ban írtam egy magyarázatot, próbáld megérteni!

    Addig is nézzük a te logikádat, vagyis felejtsük el az erőket, nézzük csak a térfogatot.

    Egy adott méretekkel rendelkező tartályba tett vízmennyiség térfogata egyértelműen meghatározza a vízszint magasságát. Ebből a szempontból tényleg csak a térfogat számít. Vegyük az alábbi példát újra, tehát a jég úszik a vízen.

    A képlet a következő:

    A vízszint azért nem fog változni, mert a jég által kiszorított térfogat egyenlő a jég olvadásából származó víz térfogatával.

    Te is tudod, hogy a víz térfogata megnő, ha megfagy és jég lesz belőle, akkor miért olyan nehéz elképzelni, hogy ha elolvad, akkor a térfogata vissza fog csökkenni!

    Itt a lényeg a te térfogatos vizsgálatodban: a jég pontosan arra a térfogatra fog zsugorodni, mint amekkora a jég víz alatti része volt! Ezért nem változik a vízszint!
  • Keli85 #97
    A jég és a víz sokmindenben különbözik, így ha lefagyasztod a vizet, annak térfogata megnő, sűrűsége lecsökken ezért úszik a vizen. Az erőkkel nemtudom mért is foglalkozol, ugyanis az csak arra kell, hogy meg tudd mondani úszik e a vízen valami vagy meg elsüllyed (általa kiszorított víztérfogat lesz a felhajtóerő, de ezt tudjuk már..). 1. ha elsüllyed akkor a teljes térfogatával növekszik a befogadó víz térfogata 2. ha lebeg, akkor a vízszint alatti térfogatával növekedik a víz térfogata ergo ezt kell vizsgálni!!
    "Ha csak a víz alatt lévő jég szorítani ki a víz tömegét[igazad van, a teljes tömb súlya szorítja ki a vizet, de sűrűségkülönbség miatt x lefagyasztott víz 2/3x vizet szorít ki], magát az anyagát, akkor a víz felett lévő jeget nyugodtan le lehetne vágni, mert nem számít semmit, beledobni az óceánba, s annak megintcsak azon kis része látszódna ki, amellyel ugyanezt el tudnánk végezni!" Tehát a víz alatti jég térfogata a fontos, mivel azzal megegyező térfogatú víz súlya lesz a felhajtóerő és az egész jégtömb súlya a fontos, ugyanis a felhajtóerőből kivonva a teljes jég súlyát, ki tudjuk számolni, hogy lebeg a jég a vízen. A súly, csak is ennek eldöntéséhez kell. Azz hogy a test mekkora térfogattal növeli meg a víztérfogatot dönti el, mennyire emelkedik a vízszint, és mivel eleinte 1/3rész jég nincs a vízszint alatt az olvadás előtt nem, olvadás után beleszámít a vízszintbe!
  • NonsenS #96
    Pont ez az, ami így nem igaz!

    Hiszen a víz felett lévő jégrész is NYOMJA a víz alatt lévő jégrészt, így a víz alatt lévő jég súlya a víz felett lévővel együtt számítandó!
    Vagy gondolj bele másképp: Mi az az erő, ami megtartja a víz felett lévő jégrészt? Mi az a tartóerő, mely ezt a jeget a víz felett tartja. Ha csak a víz alatt lévő jég szorítani ki a víz tömegét, magát az anyagát, akkor a víz felett lévő jeget nyugodtan le lehetne vágni, mert nem számít semmit, beledobni az óceánba, s annak megintcsak azon kis része látszódna ki, amellyel ugyanezt el tudnánk végezni!
  • Keli85 #95
    Archimes a felhajtóerő nagyságát számolta ki, miszerint az egyenlő a test által kiszorított térfogatú víz súlyával, nem? Ezt nem hazudtoltam meg szerintem. A különbég abból fakad, hogy a jég 0,8 a víz pedig 1 g/cm3 sűrűségű így van az, hogy úszik a vízen a jég és ha netán elolvadna, akkor az addig vízszint feletti kilátszó jégsapka immáron folyékony halmazállapota miatt megnöveli a vízszintet.
  • Epikurosz #94
    Igen, érthető voltál, de ARchimédesz bácsi most ráncolná a szemöldökét, ha téged olvasna.

    Különben, most olvasom, hogy az arktiszi jég vastagsága 1 méter körüli, szemben a régebbi 1,5 méterrel. Azért ez engem meglepett, mert én vastagabbra gondoltam. Mondjuk, akkor nincs is olyan nehéz dolguk a jégtörő hajóknak, 1 m vastag jeget még én is fel tudnék törni jégcsákánnyal.
  • Keli85 #93
    Sziasztok!

    NonsenS-nek címezném levemlemet:
    Először is az okfejtésed teljesen korrekt, kivéve azt, hogy te a felhajtóerőröl és tömegről beszélsz, miszerint valami akkor úszik a vízen, ha a saját súlya kevesebb, mint az általa kiszorított víztérfogat súlya. Itt azonban az a lényeg, hogy egy jégtömb 2/3-a víz alatt van, 1-3 pedig vízszint felett, így ez a hatalmas víz feletti jégtömeg az, ami megemeli majd az óceánok vízszintjét, ha elolvad, mert ugyabár az a víz feletti térfogat most nem az "óceánokban" van, de ha elolvad, megnöveli a térfogatukat, így a vízszintet is. Remélem érthető voltam.
  • Epikurosz #92
    Hát, ha fogod a fejed, azt jelenti van neked.

    Itt senki nem az úszó jégtáblák miatt aggódik, hanem Grönland, antarktisz, alpesi gleccserek stb. elolvadása miatt.

    Az ÉNYÁ környékén meg én nem mernék megesküdni, hogy az a rengeteg jég úszik a vízen, szerintem a sekély víz miatt, partmentén támaszkodik sok jég a kontinentális talapzatra, így ha elolvad, növeli az óceánok vízszintjét.

    Na, még mindig fogod?