Hunter

Fájdalomcsillapító emberi nyálból

Egy új, a morfinnál hatszor hatékonyabb természetes fájdalomcsillapító anyagot fedeztek fel a párizsi Pasteur Intézet munkatársai. A szubsztancia érdekessége, hogy az emberi test állítja elő.

A természetes fájdalomcsillapítók rendkívül ritkák. Jelentőségük abban rejlik, hogy szintetikus társaikkal ellentétben nem hordoznak magukban olyan mellékhatásokat, mint például a függőség kialakulása. Alkalmazásuk nincs időtartamhoz kötve, a szervezetet a hosszas kezelések során sem károsítják. A szóban forgó, opiorphin névre keresztelt hatóanyag még csak állatkísérletekben bizonyított, így koránt sem biztos, hogy a klinikai teszteken is be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket, különös tekintettel arra, hogy a testben nem is a fájdalomcsillapítás funkcióját látja el.

Működését tekintve az állatkísérletek megfigyelései arra utalnak, hogy az opiorphin meghosszabbítja a test saját védekezését a fájdalommal szemben - fejtegette a kutatást vezető Catherine Rougeot a Nature magazin hasábjain. A hatást az enkefalin nevű kémiai anyag lebomlásának megakadályozásával éri el, ami ennek eredményeként aktiválja az opiát receptorokat, melyek blokkolják az agy felé sugárzott fájdalom-jeleket.

Rougeot csapata azután követte le az új hatóanyagot, hogy egy hasonló természetes fájdalomcsillapítót talált patkányokban. A kutatónő kíváncsi volt, vajon képes-e az emberi test is valami hasonló előállítására. Végül nyál minták elemzésével bukkantak rá az opiorphinre, ami az első emberben talált, a fájdalom enyhítésének mechanizmusát kiaknázó természetes hatóanyag.

Mindemellett elég valószínűtlen hogy az opiorphin a testben is fájdalomcsillapító szerepkört töltene be, sokkal inkább a test kémiai anyagainak lebomlását szabályozhatja. Éppen ezért igen alapos teszteknek kell megelőzniük egy esetleges klinikai kísérletet, hogy lássák, az emberi testben is kifejti-e ugyanazt a hatást, mint a patkányok esetében, illetve nem okoz-e mellékhatásokat, mivel nem tisztán fájdalomcsillapítóról van szó, figyelmeztettek a szakértők.

Az opiorphin által alkalmazott mechanizmus nem új. Több kutatólabor is megpróbálta már az enkefalinokat megvédeni különböző szintetikus készítményekkel, azonban fáradozásaik hiábavalónak bizonyultak, egészen a mostani felfedezésig. Mivel egy rendkívül egyszerű molekuláról van szó, ezért könnyen szintetizálható, ami megnyitná az utat a tömeggyártás előtt, és nem kell pepecselni a nyálból való kinyeréssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ezaz1 #39
    Egyenlőre én maradok a jól bevált módszernél.
    A felmerülő fájdalmaimat (gerinc, térd) simán kordában tartom.
    Itt van szó róla: fájdalmak ellen
  • peba #38
    A főnök seggét is azért kell nyalogatni, h tiszta legyen?
    Na neee.
  • Epikurosz #37
    Amúgy azt a szót, hogy "kápszer" (c) Epikurosz) én találtam ki - sok máshoz hasonlóan! - és én használtam először a világon.
  • dez #36
    Rájöttem! Ez biztos szleng!
  • szivar #35
    Ne gondolkodj már ilyen önző módon :D. Ha senki sem drogozna, akkor hol maradna a profit?
  • szivar #34
    Esetleg még az adrenalin függőség?
  • Zocsi #33
    Hmmm... Tök jó, hogy vannak ilyen irányú kutatások is. Valszleg elég sok cuccot ki lehet még nyerni az emberi vegykonyhából. Én örülnék neki, ha klinikai szinten is beválna majd a dolog, de azért az hogy: "nem okoz-e mellékhatásokat, mivel nem tisztán fájdalomcsillapítóról van szó" elgondolkoztató...
    Egyébként uniu-nak igaza van a sporttal kapcsolatban. Másfél éve mikor még keményen sportoltam én is éreztem hasonlót. Nem voltam boldogtalan, semmi ilyesmi, csak már nagyon vártam, hogy megint mozoghassak! A legdurvább az volt, mikor közvetlenül edzés után már megkívánatam a mozgást... érdekes.
    Másfelől meg sztem az a baj az emberekkel, drogosokkal, meg letört hülye, ingerlékeny, idióta emberekkel, hogy nem szexelnek eleget. Ha mindenki szerethetne valakit (ami egyébként koránt sem lehetetlen), akkor máris avilágbékénél járnánk... Bocs, ha OFF voltam! :P
  • uniu #32
    + 1 utolso: sexfuggosegrol is hallottam:)
  • uniu #31
    Hallottam olyanrol is, hogy a hosszutavfutok is endorfinfuggok, mivel a szervezet a nagy +terheleskor 1 ido utan ezt valasztja ki.
  • uniu #30
    sztem kaposztabol:) de ne vegyetek el a kedvet attol, hogy kifejtse nekunk minek a nagyszeru roviditese a "kápszer" !?